Grattis August bitterkuk? Skrev Strindberg på maskin?

August Strindberg, SVENSK författare av högsta rang.

Idag har August namnsdag. Posthumt grattis! Strindberg föddes 22 januari 1849. Lätt att komma ihåg eftersom Lundell föddes 1949. Samma år som Carl Bildt och Göran Persson. Vilket gubbgäng! August dog 14 maj 1912. Hela Stockholm följde honom till graven.

Mitt förhållande till Strindberg är gott. Det finns många skrifter som hävdar att Strindberg hatade kvinnan. Nej. Nej. Han älskade henne. Men han gick bet för han träffade aldrig den rätta. Siri von Essen kanske. Men hon ville väl mer använda honom som en bräda att klättra upp på scenen på. Hur som helst är jag kär i dig Strindberg. Om det nu kan vara någon tröst. Strindberg förnekade att kvinnan släppte ägg. Inte så konstig för däggdjurens ägglossninga hade inte kommit till allmänhetens kännedom. Han blev så provocerad av feminismens framväxt och kvinnans krav på frigörelse att han mätte (bitter)kuken och den befanns vara i normaltillstånd. Kan återkomma om det om någon vill veta hur stor den var. Skulle Strindberg ställt upp på påvens tes att Gud skapade världen. Ja, till viss del.

Underwood-skrivmaskin från 1910.

Hur skrev han då. Han skrev för hand. Undrar om han skrivit på dator idag om han levt. Skulle tro det. För herregud vilke jobb att skriva bara för en 15 år sedan. Om man ville ändra och flytta stycken fick man ju skriva om hela sidan. Och tänk hur det var med tippex-kladdandet. För att nu inte tala om Gestetner-tiden. Faktum är att man nog kan tacka sin lyckliga stjärna som får leva nu fastän allting är som det är. Med det menar jag att se och få vetskap om allt elände instantly.

DN SvD SvD Expr Dagen

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Grattis August bitterkuk? Skrev Strindberg på maskin?

 1. August Strindberg uppfattar jag nästan som kvinna och som sökare. Han var alkemist och försökte göra guld (i gammal god tradition). Han beredde mark för kvinnorörelsen genom sina tokigheter. Och han hade en klassavund, han som bara såg sig som tjänstekvinnans son.

  Sedan gillade han skärgården. Det är sympatiskt och han bodde ett tag inte så långt i från där jag bor. På det ställe som Peter ”Poker” Wallenberg numera har: Brevik. Finns en hel bok om det som heter Strindberg på Brevik av Kåa Wennberg.

  Det var en annons som Strindberg satte in i Dagens Nyheter den 31 oktober 1890, där han sökte om ”Inackordering på landet” som gjorde att han hamnade han på Brevik.

  Då var han sargad efter äktenskapet med Siri von Essen och drog sig tillbaka dit.

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Att läsa är det bästa. Har alltid några böcker på gång. Just nu Norells dagböcker. Intressant att han är som alla andra oss för det mesta. I det vardagliga i alla fall. Konstigt bara att jag har aldrig sprungit på honom alla dessa år då vi rör oss i samma område.
  Nåväl Strindberg har jag aldrig läst, kanske ska ta en titt på även hans verk med. Tillhör nog allmänutbildningen.

  Visst var det inte lätt att skriva på gamla maskin men gud så vackra de var. Verkligen tilltalar min skönhetssinne. Och så älskade jag ljudet på plinget när valsen rusade på sin plats igen för nästa rad.

  Jag har en här hemma, en rese variant, som är inte så stor. Och ibland kan bara titta på den för att den är så fin.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Det var en afton i början på maj. Vilken inledning. Han tog sig ut i skärgården. Det var bra för hans diktning. Man kan inte bara dväljas på Östermalm.

  Antonia: Det är härligt med böcker. Klart du måste läsa Strindberg. Läs Röda Rummet. Norell – vem är det? Menar du Norén. Hans tjocka dagbok har jag läst. Du kan ju tänka dig vad det skulle ha plingat i skrivmaskinsrummen förr. Jag har betyg i maskinskrivning. Jag skriver jättefort med andra ord även på datorn. Använder alla fingrar. Allså ingen pekfingervals för min del. De gamla maskinerna ärv verkligen mycket vackra.

  Gilla

 4. Antonia skriver:

  Klart att jag menade Norén. Varför jag skrev Norell vet jag inte.
  Det kommer 800 000 tusen nya böcker ut varje år. Det är en hel mängd med andra ord. Säkert mycket är skräp men ens om en tionde del som är värt att läsa kommer man aldrig hinna.
  Det är hisnande och skrämmande att vi kan bara få en bråkdel av världen, fast vi gärna tror att vi har bra koll på det mesta.
  Ska försöka med Röda rummet.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Antonia: Så många böcker måste gälla hela världen. Härligt med böcker. Hellre en massa böcker än bomber. Vargas Llosa säger att litteratur är farligt. Man ska skriva. Man ska reta makten ungefär. Klart man ska. Om man törs.

  Norén ja. Han travar verkligen omkring i stan på sina stigar. Och handlar lite fancy clothes här och där. Och fikar och undra hur han ska ha det med kvinnorna han med. Men han fick i alla fall en tredje dotter med Annika Hallin.

  Gilla

 6. tannhauser3 skriver:

  Har skrivit ett inlägg där jag nämner just dagens namnstagsbarn, och detta med de kristnas felaktiga och barnsliga skapelseberättelse. Det finns andra religioner och andra skapelseberättelser, som stämmer mycket bättre med den moderna vetenskapen.

  se här bara:

  http://tannhauser3.wordpress.com/2011/01/07/paven-erkanner-numera-big-bang-sager-tidningen-dagen/

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  tannhauser: Javisst! Det finns bättre berättelser. Men dom är bortsopade för den nya maktens skull. För den ende gudens skull. Världen har alltid dyrkat kvinnan coh födandet men inte sen ungefär 6 000 är tillbaka när Abraham kom vandrande och vände steken ”rätt”.

  Gilla

 8. Herr Strindberg var nog den tidens PI (Politisk Inkorrekte), men han har alltid varit lika aktuell.
  Med ett fabulöst mustigt språk, ett rejält häcklande av överheten, myndigheter och etablissemang.
  ”Röda rummet” är en pärla, och ”Det nya riket” är så PI att man baxnar och kiknar av skratt.
  August är och förblir min absoluta favorit inom Svensk litteratur. ”Fröken Julie” lär har blivit refuserad så till den milda grad av dåtidens PI, vilket fick Herr S. att ”gå i taket” av förbannelser.
  Han kallade alla teaterdirektörer ”Jävla kärringar, som inget fattar.”
  Strindbergsfejden med Werner von Heidenstam är inget annat än dåtidens PI kontra PK. där Herr S. är PI, och det är med bravur, för ingen säger ingen, kommer i ens närheten av hans ironi, och satiriska skrivande, (inte ens Herr Uggla eller Karl Gerhard) ”Verkligheten är oförskämd” är just ett citat av Herr S. när han fick sparken som journalist på DN
  ”Hemsöborna” som blev så populär, liksom en del andra skärgårdsskildingar (Skärgårdsliv) fick etablisset att gå i taket, det var rena ”oförskämdheterna” mot dess befolkning, men som ju egentligen handlade om hyckleriet i Svensk politik. Dessa böcker plus en del skriverier i SvD och DN fick Till slut Herr S. att fly Sverige som landsflýkting till Schweitz. Så PI var han!
  Under åren blev han dessvärre sjuk, och började med allkemi och div trollkonster, ”Ett drömspel ”och ”Spöksonaten” är mästerverk men är påverkade av hans sjuka tillstånd.
  Se Filmen August eller läs ”Röda Rummet”, så begriper man att han var långt före sin tid, och alltid lika aktuell med sina träffsäkra beskrivningar av ett samhälle som ”består av skojare och hycklare, som beskyddar varandra”
  Visst skrev han med en penna, en riktigt vass, som han fick sota för många gånger om.
  Därför att han skildrade den oförskämda verkligheten!

  Herr Arvid Falk

  Gilla

 9. gotiskaklubben skriver:

  @ Alexander

  Vilken liten strålande lektion i Strindbergs liv och levene!

  Gilla

 10. Bingo Anna skriver:

  Trevligt att någon bloggare tar upp klassisk litteratur!

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Alexander: Instämmer i Gotens hyllning. På kornet. På pricken. Bra skrivet. Bara att kalla verkligheten oförskämd och den är likadan idag. Synd att vi inte ha en titan som Strindberg. Inte ens en Moberg finns det. Var är alla intellektuella som skulle kunna ställa sakernas tillsånd till rätta på spiselfrisen. Var fan är dom? Rädda, rädda om sina nackar.

  Nästa gång ni kommer till Stockholm – gå på Drottninggatan och kolla på Strindbergcitaten. Skynda er innan bomber förstör allt.

  Bingo Anna: Du vill bara ha klickare till din bingosida. Men okey – du får stå kvar. Va´fan spelar det för roll?

  Gilla

 12. Tom Hedkvist, 10-gruppen skriver:

  Please support the gay struggle against heterosexual power. We, the gay brotherhood, are determined to rule the world. Join us verbaly and economicaly. Extinguish hetrosexual people both social and economicaly. Make people change there mind about us and tell them to se us as natural leaders. We have great influence in media and will change the agenda to put down the heterosexual sociaty. Never buy products or services from heterosexuals (worked fine in the village in the 70th, we banished the hetros, now the method is running at Södermalm Stockholm).
  Christianity and all religions are heterosexual constructions and neds to be changed to benefit homosexual supremacy. Help christian homosexuals to infiltrate and tear down the historical and todays christianity + other religions.
  Your brain is a weapon, find out how you can be a plague in the enemys life – psychic violence is the response to those who dislike us.
  Make the religious people hesitate their beliefs, say that their god and profets are gay, bring a yes-sayer with you (always) that stand on your side, its make it easyer to be convincing. Stand in front of a mirror to practice speach with confidence, practice to say a convincing ”no” if somebody understand that the queer-theory is a facistic ideology.
  Make the gay network global ”you must keep networking”. The biggest social network, us, that only consume each others services and products wins (they who doesnt belong to the network will consume our networks products and services and concentrate money to the our network, without knowing that they drain their own economy). If you suspect somebody will hit you when you use psycical violence, just say ”nice shirt” then he cant hit you (have you been ”niceshirted”).
  Every hetrosexual shall have problems every day, small problems that will stack up. Make their day sour.
  Always bring a yes-sayer to stand next to you, pay the yes-sayer whit benefits from the gay network, social contacts, actors who tran them verbally and bodylanguage (sublime herasting, pychic pressure when you walk two or more against an enemy), free klothes, free food, easyer economical support from social insurences.
  Use social media to destroy hetrosexual peoples life.

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Courtenay: Good Morning! I look at your link and think!

  Tom: Is this a joke? Is somebody trying to destroy for you. Or are you the real Tom?

  If you will accomplish your mission then you must destroy the Nature! Is that possible?

  Gilla

 14. @ Helena,

  Good day to you as well.

  Here are two interesting you tube videos. The first is a perspective on the Palestinian/Israeli conflict. The second one is a worth parliamentary speech from New Zealand.

  Again – consider the ideas and keep blogging.


  Gilla

 15. Here is the other conncetion:-

  Gilla

 16. @ All,

  Call this literal ”blow back” to the United States:-

  New study from Ann Arbor toxicologist links Fallujah birth defects to U.S. weapons
  By Nick Meyer

  January 8, 2011 – A total of 547 births in Fallujah General Hospital showed that 15% of babies born in May had massive birth defects, compared to the world average of 2-3%, according to the study, and the rates rose sharply in the first half of 2010….Dr. Savabieasfahani, who graduated from New York University with a PhD in environmental and reproductive toxicology and did post-doctoral work at the University of Michigan-Ann Arbor, added that the rates appear to be increasing to even higher levels, although it’s hard to tell for certain because of a lack of additional work research. The study called for an urgent examination of metals in the city and a comprehensive review of its recent reproductive history. Savabieasfahani said she is worried that the problem will continue to grow and lead to widespread misery when taking into account all aspects of the problems it creates, including emotionally and financially, on families, along with other health problems. ”People who live in Fallujah and who are in this study are actually more privileged because they have access to hospitals,” she said. ”If this kind of devastation is seen in people with means and privileges then how is it affecting the poor and those with no access to health care? ”I’m afraid of the masses of Iraqi people suffering a lot more and the extent of the problem is not yet known.”…

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Courtenay: It´s horribel the way they have destroyed Irak. It´s horribel the way Israel can treat the palestinians. Global justice is your mission. I know what you want me to take part of. But what can we do against the military complex and the once who owns the world. When money talks the thruth is mute (russian saying)the whole wordl suffers from.

  Gilla

 18. math games skriver:

  post not working in firefox

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.