God Jul med Morceller! Röda Korset tappar

Morceller är ett måste till jul. Foto: Helena Palena

Det här julgodiset har jag kokat i många år. Fick lära mig det av min salig svärmor Ebba. Underbart gott och enkelt att göra. Ett godis som mycket väl passar i Augusta Janssons sortiment. Det kallas för morceller av någon anledning. Jag googlade men fick bara svar på utländska språk – den nya tekniken i all ära men här gick den bet.

Man kan ha i hackade nötter, russin eller torkad frukt om man vill. Men det behövs inte – för det räcker långt med socker, grädde och kakao. Det här blir ett godis som smälter så sockrigt gott i mun och som alla åldrar tycker om. Det är bättre än knäck för man behöver inte vara rädd att plomberna ryker när man sitter där och snaskar.

Blandningen ska kunna koka hårt – alltså måste man ha en gryta där det inte kokar över. Håll inte på och dra av och sätt tillbaka på plattan med andra ord. Sen häller man upp koket i en långpanna och låter stelna. Skär sen i rutor. För att få till en långpanna måste man ta 9 dl grädde. Man kan göra en mindre sats – självklart! Vi lever ju i en demokrati. Koka på och njut!

Morceller

9 dl grädde (visp – men vispa den inte)
9 dl socker
2 – 3 dl kakao (siktas i mot slutet)

Koka hårt cirka en halvtimme – tills det blir sockriga kratrar i det hela. Häll upp i långpanna och låt stelna. Skär i rutor – lägg i fina burkar eller cellofan med rött band kring och ge bort som julklapp eller present! Och säg att det är hemgjort – då blir folk så glada och imponerade i dessa helfabrikatens tider!

GOD JUL & GUTÅR PÅ ER ALLA!

PS: Röda korset har haft ett tungt år. Rätt åt dom. En tredjedel av personalstyrkan har fått sluta och minst 30 000 medlemmar har lämnat föreningen. Det kan organisatione tacka svindlaren af Donner och Bengt Westerberg för. Jobbar man i en ideell organisation behöver man inte 68 500 i månaden som Bengt W har. Då räcker det med 18 000 före skatt tycker jag. Folk skänker pengar i alla fall. Vi vill hjälpa. Men jag gör inte det för man vet ju inte vart pengarna tar vägen. Jo, med alll tydlighet går dom rakt ner i fickan på svindlare. DS

SvD SvD Expr DN

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till God Jul med Morceller! Röda Korset tappar

 1. bo ottosson skriver:

  Ingen är väl förvånad. Mer förvånande är väl att inte flera har lämnat skojarföreningen!

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  bo: Man kan undra var alla korkade kommer ifrån?

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Morceller är gott. När man lyckas med den. Och det gjorde jag ju inte den här gången. Blev seg inte alls så poröst som förra gången.
  Bättre lycka nästa Jul. 🙂

  God Jul på dig!

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det gäller att koka tillräckligt länge. Så att det nästan börja osa och ryka. Då är det nästan för sent. Du är duktig som har provat på att koka. Visst är det gott.

  Gilla

 5. God fortsättning Helena! Morceller? Kan vara mor-celler. Så enkelt och gott!

  Gilla

 6. Marie skriver:

  Verkar inte vara så farligt att svindla. Johan af Donner fick 5 års fängelse men syns på stan titt som tätt. En som han verkar ha en räkmacka hela livet. Finns det inte plats i fängelset, eller?

  Gilla

 7. Torbjörn skriver:

  God Jul och god fortsättning. Hoppas ni har en riktigt trevlig jul med ett antal hemlagade läckerheter på bordet. Ingen ”anti”-jul hos mig inte inte. Jag ska inte gnälla attför mycket idag, men jag har alltför många närstående som anammat det svenska jantetänkandet vad beträffar julen. Man får höra: ”-Vi ska inte ha någon gran”, ”-Vi tänker inte stå och laga en massa mat”, ”-vi tänker inte fira” mm. Vi svenskar är ju så bra på att avskaffa oss själva. Jag fick en norsk lusekofta i julklapp. Made in Norway. Så himla vacker! Så börjar jag tänka på vad vi har för speciellt i klädväg i Sverige som är typiskt svenskt och vida berömt…Vet inte, Stenströms-skjortor kanske. Men de tillverkas ju i baltikum numera. Inget ”Made in Sweden” längre här inte. Inte blev de billigare pga flytten ut ur Sverige heller. Vinsten ökade då får man väl anta. Är Fjällräven fortfarande svenskt? T.o.m. en stor del av Dalahästarna lär tillverkas i Kina har jag förstått. Gitarrtillverkaren Levin såldes till det amerikanska Martin i slutet av sjuttiotalet, som lade ned Levin efter ett par år. Ner i graven alltså. Bort med en konkurrent. Volvo…Saab…
  Det finns inget svenskt hör vi somliga politiker säga. Ja, de har väl snart rätt. Hos mig är det i alla fall fortfarande hemrullade köttbullar, Jansson mm mm och en mjuk pepparkaka som slår det mesta.

  Gilla

 8. Leif skriver:

  Det finns så mycket att säga om andra, men det blir ingenting, ingenting sagt…
  Jag läste Sven-Erik Alhem´s reflektioner nyss och instämmer, fler sk ideella organisationer borde granskas! Kanske finns en konsensus bland journalister om vad som ska bevakas och inte. Idol och dokusåpor kan inte ges nog med plats i media, eller…?

  Minns Stockholms stadsmission där prästen föreläste på arbetstid och lägenheter donerade till organisationen gick till anställdas släktingar. Det slutade med att styrelsen gick och Marika Marcovic blev ny präst, nu är hon uppe på gamla ersättningsnivåer så människors minne är tydligen kort.
  Jag har slutat skänka pengar….

  Gilla

 9. Antonia skriver:

  Leif!
  Visst har människor kort minne. Man minns inte heller att det fanns vinter förr. Riktigt kalla med mycket snö. Som så mycket annat glömmer man bort.

  Gilla

 10. gotiskaklubben skriver:

  ”vissa slags kvinnor” sägs det, vill helt enkelt bli lurade. Frågan är om hela det svenska folket består av dessa ”vissa slags kvinnor”. Endast tio procent medelmstapp fick RK efter skandalerna med ovan nämnda kräk. 90 procent bryr sig inte. Det är det otäcka.

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: God fortsättning på allt!

  Marie: Nä, det är fullt. Klart han är ute och springer. Det värsta är att dom inte ens skäms längre. Man får hoppas att såna som af Donner och Madoff sitter och skäms och ångrar sig hela tiden. Känners skammens rodnad när dom tänker på vad som gjort och att hela världen nu vet om det det. Dom borde sitta på kyrkbacken så vi fick titta på dom och håna dom lite.

  Torbjörn: Absolut rätt. Sverige är ett våldtaget land och ett folk som inte förstår och har vett att protestera. Det är bara att promenera in och ta för sig. Vi bjuder. Vi firar jul som vanligt. Ute är det alldeles vitt och husen är så vackra.

  Vi har mycket som är svenskt fortfarande. Hela landet och allt däri är svenskt. Falukorv, knäckebröd, havregrynsgröt, lingonsylt, kubbar, skorpor, tunnbröd, sill och så HM, Ikea, Ericsson o s v. Sen att vi har en regering som mässar att staten inte ska äga företag är en annan sak. Snart är hela Sveriges inkråm uppköp av företag och utländska karteller som alla vill tjäna, tjäna och tjäna. Därför går inte tågen. Några äger rälsen, andra äger tågseten och ytterligare några andra äger lokstallarna.

  Ingen vill göra jobbet. Alla vill bara tjäna. Stackars lilla Sverige. Stackars land! Jodå! Sverige och det svenska finns. Men att man ska behöva säga det är ju bara för hemskt. Vi leds av förrädare som slickar röv på herrarna som styr. Reinfeldt & Co borde också sitta på kyrkbacken.

  Leif: Det finns inget som är så lätt att slösa med och att sno som andras pengar. I organisationer är det ingen som har koll. Ingen egen företgare som är nära sina pengar och som undrar hur det går. Alla kan köpas. Ska skriva ett inlägg om korruptionen inom EU. Den är gigantisk kan jag tala om. Och vems pengar jobbar svindlarna med där. Ingen som vet. Alla skattesubjekt i EU-länderna pungslås om och om igen och pengarna rinner ut i svarta hål; läs några som förmerar sig och om någon blåser i visselpipan åker dom ut. Som sagt – jag har också slutat skänka pengar.

  Antonia: Ja, vilket kort minne folk har. Under kriget gick tågen.

  Gotiska: Egentligen förskräckligt. De flesta skiter i det hela vilket gör att svindleriet kommer att dyka upp igen. Vissa människor förnekar sig inte.

  Gilla

 12. Josef Boberg skriver:

  Apropp receptet:
  ”9 dl grädde (visp – men vispa den inte)
  9 dl socker
  2 – 3 dl kakao (siktas i mot slutet)”

  Visprädde och cacao är ju rena hälsokosten – men raffinerat socker ?

  Men å andra sidan – så är det ju helt OK att synda också – så ät det med gott samvete ❗ 😉

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Josef: Du har rätt! Vitt socker är visst raffinerad pest. Lagom är bäst. Men fett ska man ha. Vi är fettskrämda. De som kommer in med hotande hjärtinfarkter på sjukhusen har för lågt kolesterol i blodet. Man ska ha högt. Snacka vi är lurade. Oj, oj, oj. Det gäller att se igenom skiten. Nu ska jag snart få gäster. Ska duka fram julmaten igen. Och till efterrätt blir det struvor, morceller och annat gott. Kanske lite frukt med riven vit choklad över värmt i ugn. Vispad grädde och glass därtill. Gud så gott. God fortsättning!

  Gilla

 14. Znogge skriver:

  Låter bra för fler plomber vill jag inte ska ryka 😉

  God fortsättning!

  Gilla

 15. Livsglimtar skriver:

  Jag kallar ett sånt recept för fudge vilket jag lärde mig älska under en resa i USA, har i år kokat saffransfudge vilket ser ut ungefär som ditt recept men istället för kakao har jag saffran.
  Jag ska pröva ditt recept var så säker.
  Kram och God Fortsättning!

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Znogge: Detta godis fastnar inte i tänderna. God fortsättning till dej med.

  Maggis: Nej, det är inte fudge. Jag har bott i Amerika så jag vet vad fudge är. I fudge har man både smör och sirap. Plus att den kokas på mjölk. Det här godiset blir inte det minsta segt. Det blir torrt. Så jävla gott.

  Gilla

 17. Ingegerd Norman skriver:

  Hej, jag fick receptet av Antonia här om dagen och kunde inte låta bli att kolla på utgången nu när det dessutom också är specialpris på grädden 🙂 jag tillsatte till halva litern grädde och 5 del socker i slutet en dl cacao + 1 krm cayenpeppar samt 1 del hackade russin, mums… (tyvärr:-)

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Ja, det är så gott! Helt rena produkter. Men varför ha i peppar?

  Gilla

 19. Ingegerd Norman skriver:

  Prova så förstår du varför 🙂

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Nej, det kommer jag inte att göra. Är väldigt konservativ när det gäller recept som är traditionella. Bakar bara tunnbröd och hällbröd som man gjorde t ex. En del har numera i allt möjligt. Vet hur kajennpeppar smakar.

  Gilla

 21. Pingback: Gott Nytt År! Trump hyllar Putin! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.