Tänker du huka dig?‏

New Yorkbörsen som den ser ut från Wall Street.

Gästinlägg idag: Lite Motgift av Brånell!

När Google utsattes för hackers och censur av kinesiska myndigheter reagerade världen med förakt och protester. Inte skulle statens påstådda intressen få hindra allmänhetens tillgång till information. När Salomon Rushdies nidskrifter och Mohammedbilderna spreds över den upprörda islamiska världen skulle vi alla minsann övertyga de efterblivna mohammedanerna om yttrandefrihetens okränkbarhet.

Men nu agerar alltfler amerikanska företag med direkt politiskt motiverade åtgärder mot WikiLeaks, för att hindra och bestraffa spridningen av obehaglig information. Hur mycket hyckleri tål vi egentligen? Syftet är uppenbarligen att hindra oss konsumenter, läsare, surfare och medborgare att få tillgång till information som kan bedömas vara skadlig för amerikanska ekonomiska och politiska intressen. Detta är en utmaning mot allt vad demokrati och yttrandefrihet heter. Kanske måste man understryka att några formella anklagelser för brott eller terrorism överhuvudtaget inte riktats mot WikiLeaks, än mindre letts i bevis.

För några dagar sedan stängdes WikiLeaks av från Paypal – den betaltjänst som många surfare använder sig av. I dag meddelade Mastercard att även deras betaltjänst nu också stängs för Wikileaks. Avsikten är uppenbarligen att hindra och försvåra ekonomiskt stöd till den organisation som försett allmänheten med huvuddelen av de senaste veckornas nyhetsflöde. Detta skulle vi alltså inte få veta, och nu är häxjakten i full gång, utan hänsyn till lag och anständighet. Politiska underhuggare har utfärdat fatwor och dödshot mot Julian Assange, hans advokater hålls under bevakning och han utsätts för märkliga anklagelser och allt märkligare rättsliga förfaranden.

Det är inte Julian Assange, och inte WikiLeaks, utan vi alla som riskerar bli de verkliga offren om detta tillåts fortgå. Händelserna illustrerar möjligen vad som händer de mediaredaktioner som inte efterlever den amerikanskdikterade självcensur som anses självklar i det svenska offentliga livet, och som ytterligare belysts av de senaste dagarnas telegramläckor.

Tro inte att hälso-området är skyddat för politiskt motiverade inskränkningar i yttrandefriheten. Tvärtom har vi det senaste årtionden sett hur företagsintressen och politiska intressen alltmer sammankopplats för att strömlinjeforma den information vi får om hälsa, sjukdom, livsmedel och näring, och att förbjuda såväl information som varor som inte passar in i planerma. På samma sätt visar sig nu vissa företag agera utifrån en klart politisk agenda och utnyttja sin ställning. En förutsättning för att vi ska kunna utövs vår rätt och frihet till hälsa är att vi har fri tillgång till information och yttrandefrihet.

Om vi hukar oss sänks taket ytterligare. Det du kan göra här och nu är t ex
– att kontakta din bank och säga upp/hota säga upp ditt Mastercard. Du har rätt att slippa utsättas för godtyckliga och politiskt motiverade inskränkningar i din frihet och dina affärer. Om bankerna låter sig utnyttjas för politisk censur så finns motmedel. – att ta hem dina pengar från ditt Paypal-konto, och förbereda en avveckling. Det finns andra betaltjänster att använda.
– att efter förmåga sprida detta budskap och vara vaksam på ytterligare försök att misstänkliggöra WikiLeaks utifrån politiska grunder
– att stödja WikiLeaks ekonomiskt och praktiskt. Information finns på Alternativjournalen.se

När du i framtiden ser tillbaka på dessa dagar och dessa händelser, så kommer du kanske att komma till slutsatsen att det var just nu, just då, som du hade en möjlighet att påverka den värld du lever i. Tog du tillfället i akt?

Trädet 7 dec2010
Ulf Brånell

SvD SvD SvD SvD SvD SvD DN DN DN DN Expr Expr Expr Expr

…….

Detta inlägg publicerades i Pengar och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

28 kommentarer till Tänker du huka dig?‏

 1. Mastercard? Paypal? Har varken det ena eller andra. Lyxdiskussion och yta tycker jag det här med Assange och grabbarna är. Större delen av mänskligheten bryr sig inte. Miljarder människor har nog med att försöka få ihop den dagliga brödfödan.

  Och vi har fortfarande inte begripit vad demokrati och jämlikhet handlar om. Det är inte att någon gud i Assange skepnad stiger ned från himlen och ska befria oss andra. Detta är en primitiv tro, som vi borde ha övergivit för länge sedan. Så trodde mina förfäder mayaindianerna om de vita och skäggiga männen som kom över havet på något som de uppfattade som berg.

  Så vänder sig människor än i dag i vad de uppfattar som kristider till någon som de tror är en frälsare, som ska leda mänskligheten rätt. Istället för att lita till sig själva och sina egna kunskaper om världen.

  Att få miljoner med skvallernotiser och annat över oss gör inte världen till ett bättre ställe i längden. Utan det är istället alla de som envisas med att stå och vänta på bussarna, tunnelbanorna och pendeltågen i snö och vinterkyla, för att ta sig till jobbet vareviga dag, som är värda beundran.

  Och vad är det för snömos om hälsa? Alla människor har kunskaper tillräckligt för att hålla sig friska. Och ifall vi blir sjuka så har vi en fantastisk sjukvård. Fråga min 90-åriga moster. Förr i tiden gick det inte att göra något mot en massa sjukdomar, utan det var bara att vänta på döden. Men numera så fixar vi det mesta.

  Gilla

 2. Manckerstroem skriver:

  Mycket bra. Det är exakt vad det här handlar om. Här, om någonstans, borde alla som tror på det fria ordet samlas. Att Assange skulle dömas i just Sverige, är ett underbetyg till svenskt rättsväsende, då Sverige är ett av de få länder där han skulle kunna utsättas för justitiemord utan att det skulle få konsekvenser för svensk maktsfär. Intressant att när WL hotar att avslöja de informella maktstrukturerna i USA/Sverige, då stiger ylandet i de officiella maktstrukturerna. Borde vara värt en tanke hos de flesta medborgare, i tider av ökande kontrollambitioner och registreringsyra i allt större och mer maktfullkomliga politiska allianser.

  Gilla

 3. Anna skriver:

  Den s.k. kallade Kloka Gubben från Falköpingstrakten har tydligen tillfälligtsvis lämnat sin naturmedicinska disciplin och i stället blivit hovdam åt Assange- rörelsen.
  Vad brukar man säga? Jo, kaka söker maka!

  Och sedan följs det hela upp med sedvanligt kommentatorssvammel som ”avslöja de informella maktstrukturerna i USA/Sverige” etc etc. Vem orkar bry sig???

  Antimedicin och antiväst tycks gå hand i hand . . . . . . .. .. . .

  Själv avvaktar jag med spänning nästa akt i ”Skådespelet Assange” – denna soppa blir inte sämre av att Riksfeministen/Rikshycklaren (välj själv) Borgström nu fått PK- medias ”tjänarstab” att upplåta sina block och pennor. Vilken underhållning!

  Jag avslutar med att citera 1/Louis Armstrong och 2/Frank Sinatra
  1/ What a wonderful world
  2/ It´s the world that´s crazy – not me

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Tycker det är härligt när massan kan få ett vapen i hand. Om man enar sig kan man fälla vilken idioti som helst. Ha, ha, ha.. va´kul! Snömos om hälsa. Nej. Nej. För ett tag sedan stod i media att runt 2 000 äldre dör p g a sina mediciner. Och den siffran var tagen i underkant. Tro mig. Folk förgiftas för att bolagen ska kunna sko sig. Vi kan inte alls det här med hälsa. Glöm det.

  Mancker: Det är klart USA har makten. Säger man något mot den makten blir man klassad som vänster. Jag är mer åt andra hållet och kritiserar ändå. Förresten har jag kommit så långt i min utveckling att jag ser att höger och vänster är bara dimridåer för den verkligan maktsfärens härjningar.

  Anna: Vi behöver motvallskärringar. Det är bara döda fiskar som flyter med strömmen. Visst är livet härligt. Visst är världen crazy. Och det är bara att hänga med och slänga in en liten bromskloss här och där. Var man nu kan. Mot idiotin alltså som flödar.

  Gilla

 5. gotiskaklubben skriver:

  Visst ska Assanges försvaras och stödjas hela vägen till Golgata.

  Men Wikileaks är bara de första blodiga knytnävarna mot den amerikanska ”Berlinmuren”.

  Den nya nät-journalistiken kommer att förfinas, utvecklas utifrån väderlek och terräng. När de militära juristerna tar över kommer USA få ett ännu större helvete än idag. Allt detta handlar om ackumulerade krafter, som inte går att stoppa när de väl sätts i rörelse.

  USA har all anledning att känna sig skakat.

  Gilla

 6. Stibb skriver:

  Konflikter förebyggs allra bäst med dialog. Utan dialog kommer konflikter att bryta ut. Hur kan världen bli bättre när länder inte längre vågar tala med varandra i förtroende. Hoppas att ni är nöjda när gränskonflikter världen över trappas upp till dödligt våld.

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Om spelet har varit rent skulle inte makthavarna vara så oroliga. Och det ät oroande att de är så oroliga.
  Att allt har sitt pris. Lovar jag tillräckligt mycket så kan allt ordnas.

  Dock vet jag fortfarande inte var man kan läsa i dessa dokument. Är det någon som vet?

  Gilla

 8. Torbjörn skriver:

  HelenaPalena:

  Håller med dig från topp till tå. Skendemokratin i väst gör sig påmind, och medelsvensson/europeen/amerikanen tror på myndigheterna. Svenskarna allra mest. Är Assange ond så är han det. Ett riktigt hot mot vår säkerhet. Att släppa in tiotals miljoner muslimer verkar inte vara något hot. Men visst har jag hört någonstans att terrorhoten har ökat i USA och Europa…jag kanske minns fel. 🙂

  Svenskarna kan inte sin medicin. Vi gick och ställde sig i kö för att massvaccinera oss mot svininfluensan, ett i raden av bedrägerier mot folket. Vissa bad och bönade om att de inte skulle bli utan sin spruta. Man kunde ju för fasen dö av svininfluensan. Rätta mig, men var det inte 90% av svenskarna som vaccinerade sig? Dum, dummare…

  Vilken masshysteri man kan skapa med kontroll över folket. Nu tillät jag inte att vaccinera mina barn, men jag var faktiskt tvungen att förklara ordentligt för min tonårsson, och be honom att lita på mig.

  Om någon tycker att jag är extremist, ja då är jag stolt över det. Jag är varken rättshaverist eller sjukt misstänksam mot myndigheter. Jag vet bara att våra styrande idag inte vill oss väl. Det är bara att titta på invandringspolitiken och de medel som den försvaras med.

  Gilla

 9. Anna skriver:

  Antonia

  Eftersom ”Kloka Gubben” Ulf Brånell skriver så salvelsefullt om WikiLeaks här ovan borde ju densamme kunna ge dig besked.
  Om inte . . . . . . . . . . . . – ja, döm själv 🙂

  Du hitta honom på:
  http://www.klokast.se/

  Gilla

 10. prototokos skriver:

  ”Förresten har jag kommit så långt i min utveckling att jag ser att höger och vänster är bara dimridåer för den verkligan maktsfärens härjningar.”

  Bra sagt, Helena Palena.

  Gilla

 11. Manckerstroem skriver:

  Anna . Vad svammlar du om ? Kloka gubben i Falköping ? Dina resonemang verkar i övrigt lika förvirrade, men är å andra sidan ganska förutsägbara. Tyvärr tror jag att många resonerar som du, och därför kommer det att ta tid att ta sig vidare. I övrigt är jag fullkomligt ointresserad av höger och vänster. Den skalan sattes ur spel redan på 80-talet, men är av yttersta vikt att vi upprätthåller, så vi i våran enfald ska tro att vi har valmöjligheter. EU är inte det minsta intresserade av att det finns någon opposition i medlemsländerna, utan vill självklart ha snabba och effektiva beslutsgångar för att kunna fortsätta sin nedmonternade av välfärden. I övrigt Falköping, varför inte.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Gotiska: Det får vi verkligen hoppas. Att den förfinas och utvecklar sig. Bäst den skyndar sig innan jorden går under. Tror Kina sätter lite skräck i USA faktiskt.

  Stibb: Var inte orolig. Det kommer att snackas på som vanligt. Har du inte märkt att vi har passerat en gräns of no return. Vi får höra allt nu men bryr vi oss. Nä, vi är som en gås. En fet gås som vattnet droppar ner från. Vi vet vad som sker men ändå rullar allting på.

  Antonia: ”I Sverige är det Assanges kompis Johannes Wahlström som har researchat och givit AB och SvD info om vad som står. Mysko bara det. Han jobbar som frilans” skrev jag under ett annat inlägg. När inte ens våra tidningar och orkar och vill läsa själva – hur ska då du kunna det? Johannes W är frilans och letar nu bara efter scoop i materialet.

  Torbjörn: Tack för mycket bra kommentar. Det finns hopp med männsikor som oss. Sverige är bäst i klassen. Det var 60 procent som vaccinerade sig två gånger dessutom. Varje unge från sex månaders ålder fick en dos fördelad på två. Stackars barn som inte får en chans att utveckla sitt eget immunförsvar. Krämarna vill tjäna pengar. De styrande vill oss inte väl. Jävla nickedockor. Dom skulle ha en spark i arslet hela högen.

  Anna: Se kommentar till Torbjörn. Det är tur att Ulf Brånell håller stånd.

  Proto: Nu seglar jag ovanför allt. Numera har jag med andra ord ÖRNKOLL! Vilken jävla tur med tanke på att dom flesta har NOLL KOLL! = Nyttiga Idioter.

  Gilla

 13. DNME skriver:

  Nej, nej, nej, sluta med det där…det här handlar enbart om Assange och våldtäkten. Låt oss fortsätta diskutera det! Behåll fokus! Så slipper vi ta tag i det som ligger och ruttnar under systemets trappa. Stanken kommer säkert gå bort om vi bara låtsas att det inte finns där!

  Gilla

 14. Anna skriver:

  Manckerstroem

  Vidga ditt synfält, pls!
  Se inte världen i vitt el. svart. Alla är ej goda men ej heller är alla onda. Vare sig det gäller anarkister, kapitalister, USA, Ryssland, Kina el. Sverige.

  FYI
  Kloka Gubben har efter överenskommelse mottagning i Trädet (väg 46 mellan Ulricehamn och Falköping).

  http://www.alternativjournalen.se

  Kloka Gubben & Sanslösa Tanten Aktiebolag
  Org.nummer: 556412-8071 Bolagsform: Aktiebolag
  VD: Brånell, Ulf Christer
  Registreringsår: 1990

  Hälsn.
  Den mycket kloka tant Anna 🙂

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  DNME: Tack! Precis den info vi behöver. Nu ska vi börja snoka och göra sensation på kuppen! Om vi orkar vill säga.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Anna: Antar att du bor i faggorna eftesom du är så bevandrad.

  Gilla

 17. Anna skriver:

  Helena

  Absolut inte! Mitt kortkorta ”bostads- CV” är:
  Född i Lund
  Bosatt i Stockholm samt vid Kattegatt

  Men som du vet kan man med relativt enkla medel få fram nästan all upptänklig information via Internet. Precis som jag gjort i detta fall.

  Gilla

 18. Philippe Öhlund skriver:

  Visst skall Julian Assange försvaras paa samma sätt som Google i Kina.

  När det gäller konstnärlig frihet saa bör den ocksaa försvaras.

  Jag kan haalla med om att Salman Rushdies sataniska verser eller Lars Vilks rondellhund inte haaller naagon konstnärlig höjd, utan snarare är provokationer.

  Detta faar man dock staa ut med i en demokrati.

  Maktspelarna inom politiken är ofta fega.

  När Saddam Hussein väl förlorat all makt avrättades han.

  Vad Alexander den Store gjorde med de som avrättade hans rival om makten, Darius, är välkänt.

  Men det finns ingen Alexander den Store bland dagen politiska ledare, tyvärr.

  Gilla

 19. gotiskaklubben skriver:

  @ Philippe Öhlund ”konstnärlig höjd” – va e de? Ta av dig randiga slips och förklara dig!

  Gilla

 20. Philippe Öhlund skriver:

  Gotiska klubben: jag föredrar roliga figurer paa mina slipsar! 🙂

  Naaväl, jag kan förklara, för även om jag är jurist saa var bägge mina föräldrar bildkonstnärer.

  Den enklaste förklaringen är nog den jag fick av min far.

  Han sa: ”Philippe, vill du veta hur en person är, gaa hem till honom och titta vad han har för mattor paa golven och för tavlor paa väggarna, för daa vet du”.

  En del säger att kläderna gör mannen, men det gäller i ännu högre utsträckning beträffande konsten.

  Gilla

 21. Helena Palena skriver:

  Anna: Ja, man kan få fram allt. Vad skulle vi göra utan Google. Pratar du skånska – eller skorrar man inte i Lund?

  Philippe: Tänk hur dom ser ut i ansiktet när dom förlorat makten potentaterna. Bilden på Saddam när han kommit ur jordhålan och dom tittar honom i munnen. Skäggig och dan. Eller den där i Rumänien med krimmelmössan som blev skjuten som en hund tillsammans med sin fru. Han hade guldkranar i badrummet och folket svalt. Jävla pack!

  Gilla

 22. Anna skriver:

  Helena

  Lundadialekten är den minst skånska skånskan och därmed den mest begripliga skånskan för ickeskåningar.
  Sydsvenskan skrev om detta för några år sedan, v.g. se nedanstående informativa länk.

  http://www.sydsvenskan.se/lund/article116262/Sa-uppstod-Lundadialekten.html

  Gilla

 23. Philippe Öhlund skriver:

  Ja Helena, det var inga trevliga människor.

  Saddam skickade raketer mot Israel och Ceausescu eller vad han nu hette var kommunistisk diktator i Rumänien.

  Vad hans guldkranar var värda har jag ingen aning om.

  Vi har en hel del guld i Rhônefloden.

  Jag kom i kontakt med en förening guldvaskare paa Hotel Hiltons casino under Thanksgiving och de säger att man i flodsanden kan vaska fram ett gram om dagen och där förekomsten är rikligare 3-4 gram per dag.

  Det är kanske det man skall göra när man blir pensionär om man lever?

  Vaska fram ett kilo guld per aar vid floden som ett tillägg till pensionen, kantänka?

  Guldpriset är väl 300.000 sek per kilo eller naagot liknande?

  Gilla

 24. gotiskaklubben skriver:

  @ Philippe Kul svar! Ser fram emot några konstdiskussioner med dig.

  Gilla

 25. Madde C skriver:

  Claes Borgström färgar håret rött som en klimakteriekärring 🙂

  Gilla

 26. Ultra skriver:

  Vad har hänt med Wikileaks i dag? Från 1300 publiserade dokument igår, har antalet nu SJUNKIT till 1100. Av vilken anledning har detta skett? Dessutom hade inget nytt lagts upp på siten sedan den 11:e.
  Hittar såklart ingenting om detta när jag söker på Google, inte heller rapporterar någon nyhetsbyrå om händelsen.
  Någon som har klarhet i det hela?

  Gilla

 27. Sofia skriver:

  I Frankrike verkar det vara mycket skumt på gång:
  http://www.redicecreations.com/article.php?id=32945

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.