Eric Cantona vill spränga bankerna!

Eric Cantona, född 24 maj 1966 i Marseille.

Heja Eric! Fotbollslegendaren, programledaren och skådespelaren Eric Cantona rör åter upp känslor. Men den här gången av andra skäl än de flesta kanske är vana vid.

Cantona har uppmanat folk att ta ut sina pengar i morgon. Vi får se om hans Bank Run går hem. Cantona säger att det är bankerna som har makten. Det har han alldeles rätt i. Trycker pengar ur det blå – ur ingenting – och tar ränta på luften och lever gott. Och skapar bubblor som spricker. Nä, så kan vi inte ha det. Men det är en makt som vi närsomhelst kan ta tillbaka om vi enar oss. Det kallas konsumentmakt och kan bli mycket farligt för vilket företag som helst.

SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Pengar och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Eric Cantona vill spränga bankerna!

 1. Äsch det blir bara kaos igen, som på 30-talet och den värld vi känner ramlar ihop och så kommer det en diktator, frälsare, helig man/kvinna (välj själv), som ska ordna världen för oss. Den tiden borde vara förbi.

  Bankerna behövs, demokrati behövs. Alla vi behövs. Och vi behöver ett smart system för att kunna betala vår räkningar och få vår lön, pension, lån eller bidrag (välj vilket som passar). Det går inte att återgå till torparens naturahushållning (som miljöpartiet gärna skulle vilja). Vi har passerat det stadiet för länge sedan.

  Gilla

 2. Anna skriver:

  Jag håller, som oftast, med Ann Helena Rudberg i hennes sansade kommentarer. Men måste ändå medge att Eric Cantonas ”Bank Run” är att föredra framför socialisten Herr Carl Norbergs övermåttan konspiratoriska framtoning. Mao praktik i st. för teori (om jag måste välja).

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Klart vi ska ha banker. Men vi ska inte ha banker som skor sig. Vi ska ha banker som är nyttiga för människor.

  Anna: Kul med lite konsumentmakt. Går folk ihop sig kan dom välta berg. Tror vi kommer få se mer av det i framtiden.

  Gilla

 4. Du Ann Helena Rudberg säger , ”Det går inte att återgå till torparens naturahushållning (som miljöpartiet gärna skulle vilja). Vi har passerat det stadiet för länge sedan.”

  Ja, jag håller med dig, vi har passerat det stadiet redan, men vi menar inte samma stadie,

  Jorden är nu sjuk, ekoystemen, livsväven, dvss den livsuppehållande symbiosen på jorden är under upplösning, blir alt glesare dag för dag. Varför? Därför att varje PRYL&PENG är bitar ur ekosystemen, den livsuppehållande symbiosen. 70 procent av jordens alla arter/livsformer löper risk att utplånas – p.ga vår I-världslivsstil.

  Som tur är lever vi just nu i det livräddande stadiet av pågående upplösning av Kapitalismen, Industrialismen, Konsumismen. Upplösningen har redan gått så långt att vi bara kan sitta i lugn och ro och se på. Moder Jord är helförbannad – och de hittillsvarande ekonomiska kriserna är inte ens vindpustar mot det som väntar: TOTALKOLLAPS!!! –

  Mänsklighetens enda väg framåt
  går nu
  bakåt
  med häst och vagn!

  Det är lika bra, Ann Helena, att du så snart som möjligt säljer alla aktier och andra ”värdepapper” relaterade till främst mekanisk/kemisk industri och lär dig handmjölka och sköta ett torp, för det stadiet närmar sig – ofrånkomligt!!!

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Forslin: Det brakar och vi ser det. Allt är genomlyst. Så ruttet det var. Lika ruttet som vi trodde. Jag har en smart man som förser mig med info om tillståndet i världen. Han sa först att jag skulle investera i guld – priset har gått upp med 50 procent. Sen kom nästa tips. Det var riktigt silver som gällde. Alltså ii handen och inte certifikat.

  Men jag säger: Det är en jordplätt som kommer att gälla! Man kan inte äta silver eller guld!

  Gilla

 6. Forslin: Du är rolig du som tror att jag har några aktier! Handmjölka kan jag, lärde mig som liten. Du kommer att ha god nytta av min kommande bok I Ormbärarens tid. Där kan du läsa om hur det var för min mormor och morfar och de tio barn de uppfostrade på sitt torp. Att barnen ibland fick gå och lägga sig hungriga när morfar och mormor inte hade någon kvällsmat, att råttorna sprang över dem på natten, att de inte ägde någonting. I min barndom bodde jag på en bondgård med bara kallvatten inomhus. Utedass och ett brygghus, som vi fick ta ett varmt bad i per sommar. Och i Stockholm har jag bott omodernt mitt inne i stan på Odengatan på 70-talet. Dessa tider ligger inte ens en generation bort. Det är inte Moder Jord som är helförbannad. Det är sådana som jag.

  Gilla

 7. Torbjörn skriver:

  Någon form av betalningsmedel kommer nog alltid att finnas, då alla inte kan vara helt självhushållande eller producera tillräcklig mängd av en vara för att idka byteshandel. Där tror jag att guld och silver kommer att spela en roll. De är ändock fysiska värden. Men minskar världens befolkning drastiskt pga. krig och hungersnöd, så kommer ju dock värdet på ädla metaller att falla. Men ändå är det bättre att ha saker än att ha värdelösa sedlar av bomull, eller siffror på ett konto som banken i realiteten inte har täckning för.

  Gilla

 8. Ann Helena Rudberg! Jag bugar inför dig, djuuupt!!! Sällan man nu möter någon med samma bakgrund och erfarenhet som en själv från barn&ungdom … men så jäkla upplyftande det är när så sker!!! Tack för dig!!!:-)))

  Ha det
  BÄSSSTTT!!!

  Gilla

 9. Helena! Det är en jordplätt som gäller, säger du, (dagens sanning!) man kan inte äta silver eller guld. Nää, det vore nog tusan hårdsmält:-)))

  GRATTIS dig m. familj!!! Själv gläds jag åt min pyttelilla plätt av jorden … men björskve´n växer, å nåt tunnland finns ju kvar att odla på, så …:-)))

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Torbjörn: Det är klart vi måste ha pengar. Man kan till och med ha tallystavar. Vi ska inte ha ett system där pengarna som nu går rakt ner i fickan på privata penningkarteller. Pengar som bara försnillas och så ska skattesubjekten stå för fiolerna. Antar att du har sett Money Masters. Om inte är det dags.

  Gilla

 11. Antonia skriver:

  Får man bara lön märker man inte så mycket. Men är man småföretagare så märker man tydligt hur bankerna är. De tar och tar. Allt kostar. Det kostar att ta kort, kortläsaren kostar också, banken tar betalt för att ta emot kortbetalning, de håller gärna pengarna också innan den påförs ens konto.
  Men jag får aldrig nåt för att jag är så snäll att ha mina pengar hos dem. Noll ränta. Noll.
  eller så ska man sätta in den på ett konto och låsa den. De kan man få ränta. Litet. men då är den låst.

  Bankerna gör precis som de vill. Och vi har inget att säga till.
  De tar bort rörligt ränta. För det är inte bra för dem. Nu gäller 3- månaders ränta men alla pratar om rörligt ändå ( fast det inte finns längre)
  Nu är 1 årsränta billigast, tanken är att ta bort 3 månadersräntan också. Utan att folk protesterar. Det gäller att fasa in folk.
  Och det går så bra.
  Visst kanske inte så bra om alla tar ut sina pengar.
  Världen skulle rasa som en kortspel.
  Men på något sätt måste väl visa att det finns människor som man borde kanske samarbeta med och lyssna på.

  Gilla

 12. Torbjörn skriver:

  HelenaPalena.

  Jo, jag har sett den. Mycket bra film. Ska faktiskt ta och se den igen ikväll.

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det är förskräckligt hur dom får hålla på. Med dom har all makt och kan göra som dom vill.

  Torbjörn: Har du läst Bankerna och skuldnätet av Ellen Hodgson Brown. Om inte är det nästa projekt till rakning. Där får du nyckeln till världens elände.

  Gilla

 14. Mikeee skriver:

  Låter som en ide’ jag själv hade kunnat kläckt fram. 🙂

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.