Negativ kvinna positiv man! Rök inte på!

Oavsett vilken blodgrupp man tillhör är det svårare att bli gravid när man blir äldre, men det är, enligt forskarna, särskilt svårt för de kvinnor som har just blodgrupp 0. Blodgrupp 0+ och A+ är de absolut vanligaste blodgrupperna i världen.

Själv är jag O-negativ. Det innebär att jag kan ge blod till alla men kan bara få blod från min egen grupp. Det är bara 15 procent som är O-negativa i Sverige så man tillhör med andra ord en exklusiv skara. Det innebär också en risk om man får barn med en positiv man. Den mest kända immuniseringen mot röda blodkroppar är Rh-immuniseringen. Rh-immunisering av mamman inträffar när mamman och fostret har olika blodgrupp inom Rh-systemet – mamman Rh-negativ och fostret Rh-positivt. Om du är Rh-negativ och bär på ett Rh-positivt foster kan du börja bilda antikroppar mot fostrets blodgrupp om blod går över från fostret till dig. Ofta tar varken barnet eller du skada om det är din första graviditet. För att skydda mot immunusering inför kommande graviditet får man en spruta efter födseln. Kanske var lite onödigt i mitt fall eftersom mina tre barn är rh-negativa och pappan är rh-positiv. Men det är sånt man inte kan veta i förväg. Och gör man inget kan det gå illa. Man måste byta blod på barnet och kanske på mamman.

*******
Komikern Zack Galifianaki var med i en tv-diskussion om legaliseringen av marijuana. Men ibland verkar inte ord räcka. Så då passade han på att tända en joint i studion. I artikeln framgår dock inte i vilket program han tände på. Antar att det var i ett svenskt men i alla fall. Man ska väl upplysa läsaren. Jag har bott i Californien och rökt jointar. Det blir nog en legalisering over there. Inte så bra om ni frågar mig.

Cannabis (även känt som marijuana eller ganja i växtform och hasch i kådform), en psykoaktiv produkt som utvinns ur lågväxande varianter av hampa.

DN SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

23 kommentarer till Negativ kvinna positiv man! Rök inte på!

 1. Linda skriver:

  Du har då gjort allt Helena! (skattar)

  Kluven i frågan, i vad jag skall tycka alltså, däremot i medicinskt syfte tycker jag absolut att det skall vara tillåtet!

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Man tar ett steg i taget. Först var det ju ganska så förbjudet. Sen började man se lite mellan fingrarna, och de flesta säger att man har provat det. Även politiker. Det blev tillåtet i Holland sen i Portugal, nu även California ska tillåta det kanske. Sen hela USA och så följer förstås hela världen.

  Nästa blir säker kokain som smyger in sig sakta men säkert. Osv. Gränserna töjs hela tiden. Efterföljarna blir fler och fler. Likaså acceptansen. Kändisar framhäver hela tiden ju att det är väl inte så farligt. Och det är ju den inte det.

  Mexico börjar bli rätt så laglöst. Man skjuter utan att fråga. Polisen kan inte göra eller vill inte göra nåt. Snart har vi det här även i Sverige. Då kriminella får större makt genom skräck än samhället egentligen vill. Och när de har fått det blir det svårt att återställa ordningen igen…

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Linda: Nästan allt ja…. För medicinskt bruk – kanske.

  Antonia: Man undrar vad nästa steg blir. Det är mycket pengar i det här. Om det blir legalt i Californien så kommer folk att åka dit och handla upp och pytsa ut över resten av landet. Det är nog mycket knark som ligger bakom allt bråk i Sverige med.

  Gilla

 4. Ja det var väl inte någon spruta då 1980 kan jag tänka för då höll min svägerska på att stryka med när hon födde sitt andra barn. De bytte blod på barnet och på henne med tror jag. Bra att det går framåt med vetenskapen då. Fast dina barn kanske är lika gamla?

  Gilla

 5. gotiskaklubben skriver:

  Fanns en scen för många år sedan, där en hippiesnubbe satt och tjatade om legalisering tills han blev så trött på allt att han helt enkelt somnade 🙂

  Gilla

 6. Linda skriver:

  Förresten har du lagt ner Newsmill?

  Gilla

 7. Znogge skriver:

  Droger är liksom aldrig okej på något vis men ska man vara helt ärlig så är alkoholen nog den farligaste av dem… Fast den är legaliserad på alla vis. Som läkemedel, lön och genom fina tidningar. Hade den kommit i dag hade den nog förbjudits på studs skulle jag tro…

  Husse är nog i ditt sällskap också om jag inte har helt fel…

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Tragiskt med din svägerska för sprutorna fanns redan på 70-talet och tidigare skulle jag tro. Det måste ha blivit en miss i arbetet. Det är nog jobbigt att vänta och föda barn och ska man och ungen nästan dö på kuppen får det väl vara.

  gotiska: Du skriver bättre än Expressen. Jaha, var det på Mahers show han rökte på. Precis som om jag vet vilket program det är. Men jag vet hur man röker.

  Linda: Nej. Jag skriver en kommentar då och då. Känner dock inte för att skriva en artikel som ska gå igenom redaktörsögon. Känns så off nu när man kan publicera sig direkt på sin blogg. Vill inte att någon ska ha synpunkter och lägga sig och stoppa om du förstår vad jag menar.

  Znogge: Det är nog så. Men hur ska vi kunna tänka bort alkoholen. Ett glas i glada vänners lag. Undrar vad som försör kroppen mest. Säkert spriten. Levern tar inte samma stryk av en brajja då och då. Men psyket kan få sig en knäck. Sen moral: Alla droger ska intas med måtta!

  Gilla

 9. gotiskaklubben skriver:

  Helena Palena: Tack.

  Har idag komponerat min vackraste första sida någonsin. Spänningen mellan de två kvinnorna känns helt levande.

  Tyvärr kan Gilliam inte sjunga samtidigt som hon stannar kvar hos Harriet.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  gotiska: Varsågod! Är Gilliam en kvinna?

  Gilla

 11. Mike skriver:

  Bra om du frågar mig.

  Legalize.

  Bättre än att låsa in fattiga sjuka och hemlösa och skapa en fängelseindustri.

  Bättre än att ge skurkarna medel.

  Gilla

 12. Mike skriver:

  flour i vattnet och kadmiumet på åkrarna hormonerna i vattendraget och dioxinerna i luften är farligast.

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Mike: Kan så vara. Men om man legaliserar knarket tror du då att smuggling och ligor försvinner. Det tror inte jag. Det blir bara ett chackrande om priset. Men å andra sidan slipper man lagföra personer som röker på. Kanske bespar samhällen en del kostnader. Med all sannolikhet. Ingen lätt fråga.

  Gilla

 14. Göran S skriver:

  Frågan är vad som är alternativet till legalisering av narkotika…

  Mexico håller på att slitas i stycken av drogkartellerna som tjänar enorma summor pengar på narkotika handeln…

  Narkotika maffian är i förlängningen ett hot mot demokratin över hela världen… Naiva svenskar tror inte att svenska tjänstemän och politiker kan köpas… Dumma naiva korkade svenskar…

  Jag gillar inte narkotika och jag gillar inte legalisering heller men jag har svårt att se någon annan lösning… Vi har nått vägs ände med nuvarande politik…

  Narkotika blir hela tiden billigare och mer tillgängligt… Vår utopi om ett narkotikafritt samhälle är så patetisk och svensk…

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  Göran S: I Sverige ska det vara nolltolerans på rubbet. Det är naivt. Men kanske en bra målsättning dock. Så du tycker att vi ska legalisera cannabis i Sverige. Ja, why not?

  Maffia och brottslighet sliter sönder samhällen om det får fäste. Det har du rätt. Vad ska Maria Larsson göra åt det? Tror du hon har tagit en brajja någon gång? Det tror inte jag. Man kanske borde pröva så man vet vad man talar om. Gå i en annans sko liksom…

  Gilla

 16. Mike skriver:

  Håller med Helena.

  Gilla

 17. Mike skriver:

  Om ligor inte tjänar något på smuggling så gör dom inte det Helena.

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Mike: En liga kan alltid gå ner i pris. Staten har en tariff. Ligan en. Och som alltid är det Quanta costa som gäller. Eller hur?

  Gilla

 19. mrmhalland01 skriver:

  Oj…för sent för att läsa alla härliga kommentarer på din blogg !

  Jag är också 0-negativ, eller onegativ som jag brukar skriva om det till.
  Jag har aldrig hört talas om detta med att byta blod, fast jag har tre barn.

  Så till drogerna….
  Jag har provat tobak och alkohol.
  Jag har suttit i samma rum som några som föredrog en joint eller ”pipa”, men har aldrig frestats av vare sig hasch eller marijuana.

  Tobak slutade jag med (fick något återfall, men slutade igen).
  Alkohol använder jag dagligen.

  Ett glas vin när jag kommit hem från jobbet (och lagar mat) och ibland ett till när jag ser nyheterna.
  På helgerna blir det mer, närmare en 3/4 flaska…har jag gäster eller är på fest är det svårt att mäta (och det har jag inget intresse av).

  Vart vill jag då komma med min ”bekännelse” ?

  Jo, idag kom en forskningsrapport om att alkohol är en värre drog än kokain och (hör och häpna) Heroin !

  Det är ett gäng (avskedade) Engelsmän som satt upp olika kriterier för, dels egenskada och dels hur andra skadas av ditt missbruk (man ska inte förringa vad alkohol kan ställa till med i en familj eller släkt).

  Har man bara klart för sig innan forskningen startar vad man vill komma fram till är det ju inte så svårt att forska…
  Det är ju bara att sätta upp kriterierna.

  Självklart finns det fler som missbrukar alkohol än heroin, eftersom alkohol är ett socialt accepterat berusningsmedel.
  Men..Hur många överdoser av alkohol hör vi talas om i jämförelse med Heroin ?

  Hur många blir beroende av alkohol första gången de har provat ?
  När det gäller heroin är det väldigt många !

  Detta är farliga slutsatser av en oseriös forskning !

  Lyssna på följande.
  Han vet..

  Gilla

 20. gotiskaklubben skriver:

  HP: sorry, gillian welch – underbar sångerska

  Gilla

 21. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Det här med O-negativ gäller bara om kvinnan är negativ om jag har förstått det hela rätt.

  Klart alkohol är farligt också i för stora mängden. Men det är ju en tradition och kulturell drycka så hur ska vi kunna stävja det. Förr fick drängarna betalt även i supar på gårdarna. Jag dricker också vin nästan varje dag till maten. Vi får väl se om det är ett lyckosamt intag = om man lever till man blir 98 bast ungefär!

  Jag tycker att man blir vinglig av sprit men cannabis sätter sig mera på psyket. Att röka på var kul när man var ung. Men inte nu. Men det är gott med vin! Alltid!

  gotiska: Ska lyssna sen. Har inte tid nu. Men är gillian en tjej! Är han en flata?

  Gilla

 22. Livsglimtar skriver:

  Jag fick en spruta efter förlossningen med min äldsta dotter och när sonen föddes så minns jag inte om jag fick någon mer spruta. Inget problem blev det för min del som tur var.
  På tal om blodgruppen O som jag trodde att jag var fram till jag fick min njure och upptäckte att jag var A- det är en ännu mer ovanlig blodgrupp än O.
  Det är spännande med blodgrupper och hur de fördelar sig i världen.

  Gilla

 23. Helena Palena skriver:

  Maggis: Tror säkert du fick en spruta när sonen föddes också. Jasså, var du A- , vilken upptäckt när man går och tror att man är 0-. Men det är väl själva minuset som är grejen. Ovanlig ja, har nästan aldrig hört talas om A minus faktiskt.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.