Korna inne för vintern. Solen som bestämmer!

Men hallå! Vad gör du där nere i diket? Foto: Helena Palena


Söndag. Solen skiner mellan glesa moln. Älskar solen. Hoppas på solen. Alltid. Det gör kaninerna och hönsen också. Som fortfarande är ute och ränner. Korna är inne för gott för denna säsong. Det är frost i gräset. Lägger gräs, klöver och maskrosor på bakstugans trapp så det ska tina lite innan kaninerna får det i sina burar. Släpper ut tuppen och hönorna. De rusar ut och pickar i sig matresterna som jag har med mig. Höns pickar i sig allt dom hittar i naturen: gräs, maskar, kryp och insekter. De får också korn, krossad säd och kraftfoder. Sånt som korna äter.

Hönorna heter Kexi, Agda, Marianne, Prillan, Snuttan, Tuttan, Punk-Birgit o s v. Korna har också namn: Stjärna, Brunetta, Ulla, Lillevit, Dora och liknande. Många gånger har jag fått frågan om man kan skilja på korna. Det kan man. Kor är lika olika som människor. De har olika karaktärer och egenskaper. Det är många turister som frågat hur korna kan lära sig att dricka i vattenkoppar. I koppen är en tunga som kossan trycker mulen mot och så kommer det vatten. Är man törstig så ger det sig själv. En betingad reflex som verkar direkt.

DN SvD

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

10 kommentarer till Korna inne för vintern. Solen som bestämmer!

 1. Ja det är klart man kan skilja på korna. Det gjorde vi i Blekinge när jag var liten också. Men det är tur att ni inte har en sådan hund som vi. Tog med honom till min syster en gång, när hönsburen var öppen.

  Det tog honom en minut och springa in och bita en höna rakt över nacken. Sedan gick han omkring med den i munnen. Snacka om reflexer. Han hade aldrig sett en höna tidigare. Vi skämdes, men hon tog det lugnt.

  Lite spill fick man räkna med. Men han fick inte följa med dit någon mer gång.

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Vilken fin bild du tog. Bra balans i den. Är det ditt hus man kan ana på bilden?

  Vissa tror att djuret är klonat och därmed allihopa är exakt likadana. Dum fråga av folk utan att man tänker efter. Ingen frågar om man kan göra skillnad på en hundkull.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Det är klart i våra ögon som haft och har kontakt med djuren. Men det är många som inte har det. Många unga har ingen kontakt med skog och natur alls. Vi har blivit mer och mer fjärmade från naturen.

  Antonia: Huset man kan ana till höger är kornas ladugård. Mitt hus ligger längre till höger och syns inte.

  Gilla

 4. LE's sekreterare skriver:

  Kor + flugor = sant.
  Häster + bromsar = sant?
  Helena + mygg = sant.

  Är det fler bromsar om det finns hästar i närheten?

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  LE: Hatar flugor! Men en fluga gör visst ingen sommar. Eller. är det en svala. Ja, mygg älskar mig. Förmodligen min blodgrupp 0Rh-. Det var mycket broms i sommar. Vi har inga hästar. Bromsar tar en köttslamsa och sticker och så sprutar dom in något som svider som tack.

  Tänker på hästarna innan det moderna jordbruket. Hur fulla dom kunde vara av bromsar under magen o s v. Stackars djur! Ju mer svett. Desto fler broms. Gäller även människor.

  Gilla

 6. Anna skriver:

  Ursäkta Helena att jag ej håller mig till ”trådens ämne” men idag har Angela Merkel sagt något häpnadsväckande, nämligen att det multikulturella samhällsbyggandet i Tyskland har kollapsat.
  Betyder detta månne att även andra etablerade politiker vågar ta bladet från munnen? T. ex. hennes nära förtrogne, Fredrik Reinfeldt?
  Källa: BBC
  http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11559451

  The German Chancellor, Angela Merkel: ”lmmigrants should learn to speak German”
  Attempts to build a multicultural society in Germany have ”utterly failed”, Chancellor Angela Merkel says.

  She said the so-called ”multikulti” concept – where people would ”live side-by-side” happily – did not work, and immigrants needed to do more to integrate – including learning German.

  Gilla

 7. Kanonresonemang, rakt igenom, Helena! Medalj borde ni ha som namngett era medvarelser! Undrar om inte detta resonemangs substans är betydelsefull: riktigt, riktigt vikgtiga dessa dina tankar. Varför mår alltfler människor, såväl barn som vuxna inom vår I-världskultur, allt sämre?
  Kan det bero på, eller åtminstone vara EN bidragande orsak, detta att djur i de flesta fall betraktas och benämns som numrerade ”råvaror?” I-världsmänniskans 5 sinnen håller på att svälta ihjäl, inbillar jag mig.?

  Vad SER barn och vuxna, vad HÖR de, vad LUKTAR de på, vad SMAKAR de på, vad KÄNNER de på dessa 90 procent av mänskligheten som föds inom och tillbringar livet inom Industrivärldens Döda Världar, städerna? SYNEN matas med sten, stål, betong, Hörseln matas med bilbuller, rammel och skrammel, LUKTEN matas med avgaser, SMAKEN matas med kemikalier och KÄNSELN med dödskalla prylar.

  Skillnad det mot vackra naturscenerier, fågelsång, blomdoft och doft av skog, djur och frisk luft, smak av självplockade, färska hallon och andra skogsbär och känseln av direkt kontakt med djur! Det är synd om mänskorna, sa Strindberg.

  Gilla

 8. Ett postscriptum till mitt förra inlägg: Strindberg syftade säkert på de stackars mänskorna inom de Döda Världarna!

  Glädjande är att vi nu lever inom den accelererande upplösningen av kapitalismen, konsumismen, och hela Dårhuset I-världen!

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Forslin: När man börjar beteckna sin omgivning blir man människa. Man blir levande. En höna som heter Punk-Birgit knyter ihop många generationer och ger roliga skratt. För tänk vad en sån höna kan hitta på. Och hur olika berättelserna om henne blir på grund av vem som betraktat hennes bravader. För att nu inte tala om hönan Marianne som blev attackerad av en omrvråk under bilen häromdagen. Ja, jag räddade henne.

  Ja, finansdårhuset hållar på att rämna Nu återstår bara Du sköna nya värld eller en fruktansvärd polisstat.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Anna: Multikulti is tot! Det har gått bra långt innan Merkel tar bladet från munnen. Enligt mina underrättelser är det tyst i Sverige. SvD och DN har intie skrivit ett ord. Sydsvenskan visst. Ska kolla läget.

  Trattmakten är tagen på sängen!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.