Valutakrig! Godaste äpplet heter Melon

Melonäpplet är sött, saftigt och otroligt gott! Foto: Helena Palena

Medan världen forstätter kriga om pengar och IMF vill fungera som valutapolis kan man glatt konstatera att riktiga värden är det som gäller. Skog, jord och fastigheter kan man investera i utan att åka dit. Om allt brakar måste vi ha något att odla på för att överleva. I städerna odlar folk nu i parker och i lådor på balkongen. Lika bra att öva sig i naturahushållningens ädla konst. Kanske lika bra att ha sina pengar i madrasserna dessutom. För sätter du in dom på banken får du nästan ingen ränta. Men lånar du pengar får du pröjsa bra med ränta. Märkligt men sant! Oförskämt om ni frågar mig.

Det är många ton äpplen som förfars i trädgårdarna. Ligger där och ruttnar. Inte ens fåglarna hinner med att äta upp allt. I år har jag bara kokat lite äppelmos. Höll inte på och passera och ha mig. Skalade äpplena, skar dom i små bitar och kokade med socker direkt i 15 minuter. Wow! Så gott! Melon är ett mycket smakrikt vinteräpple. Faktiskt godare än min favorit Cox Orange. Och så vackert sen! Så brukar jag kärna ur äpplena och skära dom i ringar och torka på en stång. Allt som torkas blir sött. Så ringarna blir som godsaker. När jag gör köttgryror slänger jag ner några ringar även i dom. Gott! Förra hösten provade jag på att klyfta äpplet med skal och allt och frysa in. Det gick mycket bra. Således kunde jag göra världens godaste äppelkaka till midsommar. Fråga mina gäster som satt och dånade och berömde hur länge som helst. Hade vaniljsås och glass till of course. Inte undra på att Eva hade ett äpple i hand när hon lockade den stackars Adam i paradiset.

SvD DN SvD DN GP Expr
…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Valutakrig! Godaste äpplet heter Melon

 1. Fast räntan numera är ingenting mot den som käre riksbankschefen Bengt Dennis lyckades åstadkomma i början på 90-talet då vår ränta gick upp till 24 procent som värst, på ett huslån! Men det där minns knappast någon i dessa tider…

  Och jag tänker kokbok, kokbok när jag läser dina smaskiga beskrivningar av vanliga äpplen. Här har du en given läsare av något sådant, som skulle komma ur din hand. Och jag skulle sprida något dylikt till släkt och vänner! Om du dessutom skarvar in lite kulturhistoria i den, om äpplet som symbol, desto roligare.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Det som hände då var hemskt. Men nu är kineserna förbannade på väst för att vi har så låg ränta.

  Kokbok! Kanske det. Har fullt upp med min bakbok. Kanske man ska göra kladdkaka av alltihop.

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Fast att odla frukt och grönsaker i stan är ganska korkat, då partiklar från avgasen lagras i dem. Skulle inte vilja äta dem. å andra sidan vad vet jag för övrigt var min äpple har varit.
  Numera tror jag att vi är lurade med det mesta, inte bara pengafabrikerna utan även maten en bransch där man blir lurad.

  Gilla

 4. Anna skriver:

  Helena

  Själv påminner jag mest om Novisen vid Spisen beroende på att olika orsaker gjort att jag aldrig varit tvungen att lära mig laga mat. Tyvärr! Tyvärr! Jag avundas dig verkligen på dina färdigheter i köket!

  Dock, eftersom jag ursprungligen kommer från Lund, har jag en specialitet och det är ”min skånska äppelkaka med vaniljsås (obs. helst inte köpt ströbröd utan en mix av riven kavring och vitt bröd).
  Mums!

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Antonia: Javisst är det korkat. Men en vacker dag kanske folk måste. Vi vet inte vad som väntar oss. Är man riktigt hungrig ätet man vad som helst. Jag är alldeles övertygad.

  Visst blir vi lurade. Alla försöker härma hemkokt. Spär ut och spär ut och färgar och säljer. Usch!

  Anna: Det är kul att laga mat. Och det som verkar mest svårt är lättast. Som att koka fläsklägg och rotmos t ex. eller göra en kålpudding som dom flesta karlar dreglar över. Ja, vägen till mannens hjärta går genom magen. Härligt uttryck egentligen. Din äppelkaka låtet god. PM Nilsson är visst också från Lund. Han kan koka ärtsoppa.

  Gilla

 6. Anna skriver:

  PM:s specialitet är väl ändå detta med att koka soppa på en spik!
  Något som han lärde sig till fullo under den tid han arbetade på Expressen.

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Ann: Ja, det har du rätt. Och nu är han VD på Newsmill. Undrar hur det går med inkomsterna.

  Gilla

 8. Philippe Öhlund skriver:

  Ja, det verkar som om tävlingen, vem som rikast paa kyrkogaarden har gaatt in i en ny fas.

  Tony Curtis begravdes med sina bilhandskar och sin favoritscarf.

  Maybe that’s the way to go?

  I kistan fanns ocksaa en iPhone, en bok och en Stetsonhatt.

  En ny giv vore kanske att bli begravd med en uggla, eller varför inte med naagra färgglada melonäpplen?

  Gilla

 9. Torbjörn skriver:

  Helena: Gratulerar till en bra blogg. Den där äppelkakan låter smarrig. Det är så sant som sagt, vägen till mannens hjärta går genom magen. Och de klasssiska rätterna är bäst. Min mamma är en sjutusan till kvinna att laga mat och baka, det säger alla som smakat, och jag har lärt mig en hel del av henne. Man går miste om något, om man inte lär sig laga mat. Det är faktiskt inte så svårt som många tror.

  Apropå valuta och pengar i madrassen; är det någon som tror att det forfarande är värt att köpa guld, eller är priset för högt redan?(man kan ju inte äta guld som bekant).

  Anna: Vad är det där med Tyvärr! Tyvärr!?? Har du gått och gift dig med Josef? 🙂 🙂
  Det är inte försent att lära dig laga mat.

  Gilla

 10. Anna skriver:

  Torbjörn

  Jag förstår din association. Men blotta tanken ger mig rysningar – dock ej av vällust 🙂 🙂

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  philippe: Vi kan ingenting ta med oss dit vi går egentligen. Nakna föds vi och nakna ruttnar vi om vi inte bränns. Ja, gärna några melonäpplen i min kista. Jag kanske ska brännas. Har inte tagit ställning. Får se. Om jag hinner me´!

  Jasså – hade Curtis iphone. Han var ju i alla fall 85!

  Torbjörn: Tack för beröm! Nä, man kan inte äta guld. Tror dom börjar upptäcka det. Hoppas systemet brakar snart så något nytt kan uppstå. Någo som är bra för alla fattiga som nu lider.

  Nä, det är verkligen lätt att laga mat. En stor gryta är allt som behövs. Lättare att koka kött än att göra pizza om jag får säga det. Och det får jag ju!

  Gilla

 12. olle w skriver:

  USA kritik av kineserna är helt befogad. De har en kraftigt reglerad valuta och finansmarknad. Detta i kombination med dirty pegged policyn mot Dollarn är koko. Inte minst för kineserna själva. De importerar i dag inflation trotts att ekonomin går på högvarv för att de har en alldeles för lågt värderad valuta. Observera att Yuanen har sjunkit kraftigt i värde precis som dollarn så för oss har kinesiska varor bl vit mycket billigare. De har inte fattat själva att det bästa för dem är en fritt flytande Yuan. Omvänt gällde för baltstaterna som kopplat sina valutor mot Euron. De fick i krisen en kraftigt apricerad valuta när de i praktiken borde legat still eller deprecierats. En koppling till SEK hade varit mycket bättre för dem.

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  olle w: Buden är många och kriget i full gång. Det räcker tydligen inte med bomber. Äger inte Kina hela USA egentligen? Fast ingen kan casha in för då brakar allt ihop.

  Undrar om kineserna också trycker pengar ur det blå – skapar värden ur skuld – och låtsas som det regnar. Snart kommer nästa krasch. Han varnar för det Borg. Hur kan han veta det? Jo, han förstår också att vi lever under ett sjukt finanssystem Men ingen kan göra något. Vi är fast i spindelns nät.

  Gilla

 14. metusalem skriver:

  Trevlig äpplebild du tagit. Just nu har den hamnat som bakgrundsbild på min dator. Dessutom tycker jag du har rätt balanserade men käcka åsikter i ditt tyckande. Långt från Åkesson och Ohly, men en ambition att lyssna på de vilsegågna.

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  metusalem: Slit den med hälsan. Funderar på att lägga in den som vinjett själv. Får se. Javisst – du har trättat på konret. Ambitionen är att ge röst åt dom vilsegångna dessutom.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.