Strindberg och pelargonerna

Frodig vit pelargon. Foto: Helena Palena

Det är något visst med pelargoner. I början av min tid på gården hade vi innanfönster som skulle ut i maj. Strindberg skriver om vita pelargoner i form av von Bleichroden i Samvetskval om jag inte minns fel. Hur det känns att kliva in i ett rum när innanfönstren tagits ut. Hur ljuset och ljuden blev helt annorlunda. Det kan jag instämma i.

Den här blomman har jag haft i många år. Urspungligen kommer den från min svärmor Ebba som var bondmora i gården Jonanunds i byn Bondarv i Järvsö. Jag tar skott och ser till så den överlever. Pelargoner vill ha ljus och vänligt bemötande. Blomman kommer från södra Afrika. Pelargonen har fått sitt namn p g a av fröställningarnas speciella utseende. De långa näbbliknande spröten har fått många att tänka på fågelnäbbar. Ordet pelargon kommer från grekiskans pelargos, som betyder stork. Ni vet väl att man kan vattna sina blommor med såpa. Låter märkligt men det är sant!

AB Odla nu

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Strindberg och pelargonerna

  1. fairymary skriver:

    Roligt att bli påmind om känslan i ett rum där innanfönstren var borttagna….svår att sätta ord på: öppnare, luftigare, ljusare…hörde ihop med alla andra outtalade förväntningar som hade med sommar att göra….

    Jag vattnar mina pelargoner med ett gödselmedel gjort på tång. Mirakulöst!

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Mary: Men vad säger du! Tång! Ljuset är förväntningen. Och kulmen kommer snart. Det är så härligt.

    Gilla

  3. Antonia skriver:

    Inte behövde man treglas fönster förr. Det fanns ju innerfönster. (om jag nu inte missförstod ordet, så klart)
    Det var nästan som en mini växthus på vintern. Svalare en inne, men varmare än ute.
    Blommor trivdes där så mycket bättre än i dagens fönsterbrädor.

    Gilla

  4. Helena Palena skriver:

    Antonia: Du kanske missförstod. Man tog ut fönstret som vätte in mot rummet och lät det yttre var kvar. Det fanns aldrig tre fönster. Alltså inget mellanrum att trivas i.

    Gilla

  5. Antonia skriver:

    Jag menade så här , idag gör ju tre glas fönster för att isolera. framförallt ljudisolera.
    Men nere på kontinenten hade man två fönster. En inre och en yttre och de kunde öppnas var för sig. Och mellan den inre och yttre fönstret var ett mellanrum på 20-25 centimeter. Där kunde man ha växter om man nu ville.

    Ville man ta av den inre fönstret kunde man göra det på sommaren.
    Men det är ingen som gjorde det. För den hade en isolering effekt även på sommaren, när man hade den stängt.

    Gilla

  6. marianne skriver:

    vilken fin pelargon!

    Gilla

  7. Helena Palena skriver:

    Mary: Tack för länken. Ska kolla.

    Antonia: Undrade just hur ni hade det i ditt hemland. Men här var inte avståndet så stort. Kanske sex centimeter. Där brukade man lägga bomull med fina torkade blommor på. Eller något annat fint.

    Marianne: Tack!

    Gilla

  8. Vad du är duktig Helena! Pelargoner brukade min mamma få att övervintra, men för mig dör dom allihop… är tillbaka själv dock. Återuppstånden efter att min dator hamnade i svart koma på fredag eftermiddag… var väl makterna som tyckte att jag behövde en paus. I dag först fick min sambo tag i en sladd, som gick att koppla till datorn (vars hjärninnehåll var intakt bara det jäkla ljuset som fattades). Så nu har sambo och son kopplat in en gammal skärm åt mig. Är dock helförkyld så nu ska jag sluta för i dag… ha det gott 😉

    Gilla

  9. Helena Palena skriver:

    Ann Helena: Det är bara att låta dom stå över vintern. Sen kan man lite skott i februari. Tack för berömmet.
    Inte kul när det blir svart i rutan. Man vill ju gärna kolla lite på världen genom datorn.

    Gilla

  10. livsglimtar skriver:

    Så vacker pelargon, den blir ännu mer grann när jag förstår att den har några år på nacken. Jag älskar pelargoner och har en hel blomlåda med nya skott tagna av de äldre pelargonerna.
    Jag ska banne mig skaffa mig en vit så vacker är din.
    Jag har precis planterar om alla blommor och även skaffat lite nytt till balkongen. I en låda har jag grant röda minipetunier och en lavendel i mitten, ska bli fint när lavendeln börjar blomma.

    Kram

    Gilla

  11. Helena Palena skriver:

    Maggis: Oj, så fint du har på balkongen. Jag har inte kommit igång än ute. Det är så kallt. Jag gillar hänglobelia i krukorna med pelagoner. Förra året satte jag en hänglobelia ensam i en hängampel och jädrans vad den växte och buskade ut sig.
    Lavendel luktar så gott. Mina barnbarn har små kuddar med lavendel i som dom ska klämma på och lukta på innan dom somnar. Såna där små som man förr hade i linneskåpen.

    Gilla

  12. Znogge skriver:

    Ja, det är verkligen något speciellt med dem! Äktsvenskt, somrigt och en rejäl dos av någon form av kulturarv. Låter kanske konstigt men.. Så är det 😉

    Gilla

  13. Pingback: Vita pelargonen Ebba i Bondarv! | Helena Palena

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.