Vilken mysko blomma!

Konstig kaktus! Till påsk får blommorna en orange färg. I november blir färgerna mer rödlila. Foto: Palena

Den här blomsorten kallas bland annat för julkaktus, novemberkaktus, påskkaktus och bladkaktus. Men vad den här blomman är kan man undra. Jag har haft den i en oherrans massa år. Jag vattnade blommorna åt en tant i Drottningholm och då snodde jag ett skott av en stor och knotig växt som stod på en piedestal.

Min kaktus blommar både till påsk och i november. Den står i ett söderfönster och man kan nog säga att jag missköter den. Den får vatten ibland och ny jord vart tredje år skulle jag tro. När jag läser om dessa blommor på nätet får jag förklaringen till hur den kan blomma två gånger per år trots min styvmoderliga behandling. Kaktusarna växer i sina hemtrakter ovanpå andra växter men är inte parasiter som suger vatten och näring ur värdväxten, de utnyttjar bara trädet som boplats. De växer soligt och blåsigt uppe i kronan, i en grenklyka med lite halvt förmultnade växtdelar som ”jord” som de får näring ifrån. De är duktiga på att hushålla med vatten, eftersom det inte finns något jordlager som kan hålla kvar regnvattnet. Dessa kaktusar är tämligen lättodlade. De kan i och för sig tåla placering i ett söderfönster, men man bör helst ge alla Epiphyllum plats i ett fönster mot öster eller väster och skydda dem mot direkt, brännande sol. Inte sant med andra eftersom min blommar två gånger i ett söderfönster

I sina hemtrakter – Brasilien – kallas julkaktusen majblomma (Flor de maio). Julkaktusen är en korsning av Schlumbergera russeliana och Schlumbergera truncata (novemberkaktus). Men min blomma är ju också en påskkaktus. Så vad ska man kalla min hybrid? Jag får fråga en botaniker.

AB

…….

Detta inlägg publicerades i Växter och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Vilken mysko blomma!

 1. Exakt detsamma hände med vår blomma i år. Annars blommar den bara i november som den ska och har mörkt rosa blommor. Tror det berodde på att det var så kallt. Vår blomma får nya sådana om man råkar ställa den mot glaset på fönstret och att den alltså blir nedkyld om det är kallt. Då tror den väl att det är vinter nu igen. Och sånt väder var det ju i år också så här långt söderut. 🙂

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Ja, den ska tro att det är vinter. Men det gör inte min där den står i samma söderfönster år ut och år in. Den har blommat två gånger om året så länge jag kan minnas. Tror den ska få lite ny jord i år. Snart. Stackarn!

  Gilla

 3. Znogge skriver:

  Vi hade ett sådant praktexemplar som tyvärr gick hädan. De kan tydligen bli väldigt, väldigt gamla! Fast vår blommade bara en gång per år!

  Gilla

 4. livsglimtar skriver:

  Intressant läsning, vi har tre och de har precis blommat för tredje gången detta år. Jag ställde dem i söderfönster och fick en tredje blomning, kan inte fatta hur det hänger ihop.
  De har samma färg varje gång samma som din på fotot.
  Kan det vara något i vattnet som gör att färgen växlar?

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Znogge: Det är himla lätt att ta ett skott på en sån blomma. Bara bryta av en bit i ett knä och stoppa ner i jord.

  Maggis: Tre gånger på så kort tid! Va´kul! Jag har också funderat på vattnet. Men tror inte på det. Tror mer på ljuset eftersom jag har samma vatten alla gånger. Vi har eget vatten. När blommorna torkat stoppar jag ner dom i min damejeanne.
  Nä, det är nog söderfönstret som gör det hela.

  Gilla

 6. Eva skriver:

  Vår novemberkaktus här på jobbet har också börjat blomma, helt ”fel” tid 🙂
  Vilken bra blogg du har förresten!

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Eva: Tack för det!

  Gilla

 8. Trebarnsmamman skriver:

  Hej!
  Jag har en novemberkaktus som i år blommat från november till nu (maj) dvs i 6 månader. Den står i söderfönster och stortrivs där. Jag har tagit över blomman efter min mamma och hon blir lika förvånad var gång hon ser den för så stor, ståtlig och blommande har den aldrig varit när hon hade den. Så jag tror att min trivs i söderläge.
  Kul att du också har en ek-pelargon. Jag har också svårt att hålla liv i min, men den har läckra blad 😉

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Trebarnsmamman: Jag har också tre barn. Det är bra att ha.

  Undrar var din mamma hade blomman i för fönster. Där jag snodde skottet stod den i ett hörn på en piedestal som sagt.

  Ek-pelargonen doftar gott men har för så små blad. Ska stå ljust med andra ord. Min står i ett västerfönster men får ljus från öster och norr också.

  Gilla

 10. Trebarnsmamman skriver:

  Kul att du också har tre barn! Hur gamla är dina?

  Min mammas novemberkaktus flyttades runt och stod i alla möjliga och omöjliga fönster. Den har även till och från närapå dött, dels under tiden hon hade den (typ 20 år) och dels under de 8 år jag nu haft den. Bäst har den trivts sedan de fick flytta till mitt sovrumsfönster ( i de hus där vi numera bor) som alltså ligger syd, sydväst med sol från 4 på morgonen till 4-5 på kvällen. Den är numera ca 50 cm i diameter och väger hur mycket som helst (så jag flyttar den inte!) och blommar alltså länge, länge på året, ändrar dock inte färg utan behåller sin ceriselila ton. En av mina käraste blommor!

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Mamma: Min blir inte större eftersom den inte får större kruka någon gång. Och sällan jord som sagt. Alltså kan vi konstatera att blomman vill ha ljus och sol. Så mycket som möjligt.

  Gilla

 12. Sonja skriver:

  Hej alla!
  Jag har 3 st och alla har slutat att blomma, vet ni hur man kan få dom att blomma igen+

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Sonja: Ställ den i söderläge. Svält ut den lite. Se ovan hur den lever på sin naturliga växtplats.

  Gilla

 14. Britten skriver:

  Hej! Jag har en påskkaktus med vita blommor som nu tyvärr tappar bladen dagligen dvs. den blir mindre och mindre. Hur ska jag kunna rädda den? Jag har tidigare haft kaktusar av denna sort som har blivit över 20 år gamla och bara vuxit och vuxit.
  Tacksam Britten

  Gilla

 15. Sofia skriver:

  November-, jul och påskkaktus är inte samma sak! Novemberkaktusen har taggiga ”blad” och avlång blomma (blommar dock oftast 2 ggr per år). Påskkaktusen har mer runda ”blad” och har en likformad blomma. Julkaktusen har jag dock inte riktigt koll på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.