Novemberrevolutionen! Tre mäns statskupp i det tysta förstörde Sverige. Ann Helena for illa och skrev Ett sekel av tystnad

Ann Helena Rudberg beskriver vad som hände en familj i finanskrisens spår.

Har ni sett Dan Josefssons eminenta dokumentär Novemberrevolutionen? Jasså inte det! Den beskriver hur det gick till när Sverige avreglerades och människor fick gå från hus och hem. I dess spår följde 90 000 konkurser bland allt annat elände. Filmen beskriver Sveriges okända statskupp. Den genomfördes den 21 november 1985 av en liten grupp sammansvurna och förändrade i grunden den ekonomiska politiken i Sverige. Ändå känner inte svenska folket till denna händelse.

I dokumentären berättar Dan Josefsson historien om det kanske största ekonomiska och politiska misstag som någonsin har begåtts i Sverige: avregleringen av kreditmarknaden. Milton Friedman – amerikansk ekonomiprofessor – fick på 1980-talet med sig Ronald Reagan och Margareth Thatcher vilka blev ivriga förespråkare för Friedmans idé att marknaden klarar sig bäst själv utan regleringar. Därför måste den befrias med hjälp av privatiseringar och sänkta skatter.

I Sverige med sin blandekonomi gick inte dessa nyliberala tongångar hem. Regleringar och statliga åtgärder för att hålla arbetslösheten nere var ett heligt begrepp. Därför var det i största hemlighet som Riksbankschefen Bengt Dennis, finansminister Kjell Olof Feldt och dennes närmaste man Erik Åsbrink bestämde sig för att agera. Michael Sohlman hjälpte till. De smed ihop en ränk som höll hela vägen hem till katastrofen och Sverige fick en ränta på 500 procent och 22 miljarder kronor flöt ur Sverige på EN dag.

På hösten 1985 inträffade den revolution som till en början hade det oskyldigt byråkratiska namnet kreditavregleringen, men som i själva verket var den krutdurk som satte igång bankernas miljardrullning med Sveriges ekonomi. Bankerna fick plötsligt låna ut hur mycket pengar de ville. De vräkte ut pengar över svenska folket, som glatt köpte hus, bilar och dyra kapitalvaror. I början såg det ut som tidernas framgång med yuppies dansande på storstädernas gator. Men inflationen skenade. Och på bara några år byttes köpfesten ut mot depression och massarbetslöshet. Tusentals företag gick i konkurs. Mängder av svenskar tappade fotfästet. Baksmällan varade i nästan tio år.

Sverige gick in i väggen på grund av kreditavregleringen, säger f d statsministern Ingvar Carlsson i filmen. Carlsson hävdar att den misslyckade avregleringen och dess effekter blev en avgörande orsak till att socialdemokraterna tvingades byta ekonomisk strategi och prioritera kampen mot inflationen före kampen mot arbetslösheten. I dokumentären ser man att han inte visste något om det som skedde bakom draperiet. Sorgligt hur lätt trojkan kunde lura skjortan av hela svenska folket. Tror de lurade Feldt också. Villrådig som han var frågade han Olof Palme vad han tyckte om avregleringen. Gör som ni vill, sa Palme och tittade förstrött ut genom fönstret. Han var tydligen upptagen med annat.

Hur gick egentligen Novemberrevolutionen till? Hur kunde det ske? Vad visste egentligen regeringen? Varför var det ingen som bromsade innan det var för sent? Vem bär ansvaret? Det är frågor som Dan Josefsson söker svaret på i Novemberrevolutionen. Medverkar gör flera av de centrala aktörerna, bland andra Ingvar Carlsson, Kjell-Olof Feldt, Bengt Dennis, Erik Åsbrink, Michale Sohlman. Se filmen och se hur de ansvariga sitter och urskuldar sig. Hur de vrider sig som maskar på en krok. Ska man köpa en kopia från Dokument inifrån kostar den flera tusen. Ni hittar den gratis på nätet: Här! Alla skyller ifrån sig! Nej, vi har inte gjort något fel. Vi är bäst ungefär. Skamligt är bara förnamnet!

Om detta skeende skriver Ian Wachmeister eminent i sin bok Rebellerna – ”Och detta ska vara gräddan av Sveriges politiker!, tänkte jag i mitt stilla sinne” ur kapitlet Finanskrisen anno 1992.

*******
Ann Helena Rudberg – författare och journalist – är en av människorna som fått smaka på sviterna av ovanstående elände. Hon arbetade som journalist på DN och bodde med sin familj i ett hus på Värmdö. För att klara av de skyhöga räntorna bestämde hon sig för att sluta med avgångsvederlag från DN. Med den summan betalade hon banken så familjen kunde bo kvar i sitt älskade hus. Då hade hon arbetat på DN i 18 år och tänkte att det väl inte skulle vara någon match då att få ett jobb. Men se det gick inte. Hon kom aldrig tillbaka.

Arbetsförmedlingen där hon var ständig kund under tio år skaffade inget arbete. Till slut blev hon så deprimerad så hon blev sjukskriven. Om detta skrev hon en dagbok – Ett sekel av tystnad. Det var ingen som ville ge ut den så då skrev hon en insändare i DN om sin dagbok och sitt och Sveriges stålbad som klåpartrion ovan ställt till med. Det var en gammal arbetskompis till henne som var redaktör för insändarsidan som publicerade hennes insändare. Hörde säkert inte till vanligheten att ta in såna ord. Och då var det en förläggare som såg hennes vädjan och bestämde sig för att ge ut boken. Förlaget heter Sivarts Förlag. Ann Helenas blogg finns här.

…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

43 kommentarer till Novemberrevolutionen! Tre mäns statskupp i det tysta förstörde Sverige. Ann Helena for illa och skrev Ett sekel av tystnad

  1. fairymary skriver:

    Det är sånt jag lite respektlöst kallar ”gubb-nätverk”….och som jag har dåliga erfarenheter av i andra mindre sammanhang…

    Hur ska man kunna veta vilka såna som pågår IDAG?????
    …utan att bli paranoid…..

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Mary: Det pågår hela tiden men denna kupp tar priset! Du måste se filmen.

    Gilla

  3. Josef Boberg skriver:


    ”…Vilka är det idag som FAKTISKT begår de värsta brotten mot mänskligheten, med mest lidande, svält och död som resultat ❓ Jo, regeringar i olika länder. Inte terrorister och vanliga kriminella. Så vi har faktiskt större anledning att frukta regeringar än terrorister och kriminella.”
    – slut citat härifrån.

    GRUNDORSAKEN TILL ALLT ELÄNDES ELÄNDE I VÄRLDEN; ”Ge mig kontroll över en nations pengar – och jag bryr mig ej om vem som skriver lagarna.” = Mayer A B Rotschilds världsomspännande bankimperium (video ca 10 min) = The EndGame (video 2 tim 20 min) = Harmagedon ❓ / Amen

    Gilla

  4. Antonia skriver:

    De skyldige är aldrig skyldiga. De ville bara så väl.
    Själv var jag nästan den enda som inte fick låna till min lilla företag. Ville låna ynka trettio tusen kronor. För det krävde de säkerhet. Varför? Kan det vara för att jag var kvinna? eller invandrare? eller invandrad kvinna? Vet är fan. och bry mig inte heller längre.
    Redan då hade jag en egenfabricerat talesätt. ”Har jag inga lån så har jag inga skulder heller. ”

    Okey1 företaget lyfte kanske inte som jag hade velat. För utveckling behövs ju pengar. Men jag är kvar och har arbete.

    Men nog om mig. Politiker tar ju aldrig ansvar för det de gör. Även om de skruvar sig nu, ingen huvud kommer rulla. Som vanligt kommer irritationen blåsa över snabbt.
    Men november är en ruskig månad. Det mesta det sker då är riktigt ruggigt.

    Gilla

  5. Helena Palena skriver:

    Antonia: Nej, inga huvuden kommer att rulla. Alla jobbar på som vanligt. Märkligt värre! Erik Åsbrink dyker upp i nya former. Han är en sån som jobbar i bakgrunden. Lena Sundström skriver i en bok att han dyker upp överallt. Att hon inte gillar honom. Det gör inte jag heller.

    November är en mycket ruskig månad. Verkligen!

    Gilla

  6. Tack Helena för ditt klargörande! Bengt Dennis har jag ett särskilt gott öga till eftersom han var chefred på DN innan Christina Jutterström blev det och han påstod att ingenting skulle kunna få honom att lämna DN-stolen, men si riksbankschef hade han aldrig trott att han skulle få bli, så då stack han fortare än kvickt… men det är som du och andra säger här, en gång i maktens hus så sitter man säkert där bland den lilla krets som alltid håller sig själva om ryggen samtidigt med kompisarna.

    Dock vilar inte längre några ledsamheter här på Värmdö. Jag skriver så fingrarna ryker 😉 och fler böcker lär det bli!

    Gilla

  7. Helena Palena skriver:

    Ann Helena: Ja, gud vad dom håller ihop och skor sig. Det har ju hunnit gå några år nu och folk har kommit på fötter.

    Roligt att det går bra för er nu. Vet att du ska skriva 30 böcker till innan du lägger dig till vila i träfracken. Jag ska också skriva minst tre böcker till. Har bara skrivit en. Men den är väldigt bra och nyttig.

    Gilla

  8. Johan Sandwall skriver:

    Nej jag har inte heller något till övers för klåpartrion. Bengt Dennis pratade en gång på 90-talet vid Sthlms Universitet. På en fråga om Federal Reserve, påstod han att den var statlig. En ren lögn alltså! F.ö har jag en inspelad intervju med Stefan Fölster där han påstår samma sak!
    I väntan på kraschen försöker jag minska levnadsomkostnaderna genom att odla på Värmdö. Dock tvingas jag nu betala några hundra tusen för VA och vägar jag inte vill ha. ev. tvingas jag härifrån.

    Gilla

  9. Helena Palena skriver:

    Johan: Jag tror dom är lika okunniga som resten av svenska folket. Vill i alla fall ge sken av det mitt i präktigheten. Tänk om dom är så korkade som dom framstår i filmen. Vad är då landet Sverige? En banarepublik. Så brukar ju vi skämtsamt säga om andra och ej utvecklade länder. Men vad är Sverige egentligen? En lydstat åt banksystemet?

    Hoppas du kan hålla dig kvar på landet och odla. Ge inte upp! Något måste du ju äta när det kraschar. Jag vet i alla fall vad man kan äta i naturen till skillnad från dom flesta. Ta inget lån!!!

    Gilla

  10. fairymary skriver:

    Gåtan som återstår att besvara varför ”folket” = vi finner oss årtionde in och årtionde ut ….fastän vi vet att det pågår ruffel och båg på hög nivå.

    Jag försökte få till stånd en studiecirkel omkring en bok, Capitalism 3.0 av Peter Barnes. Den handlar bl.a. om vad vi kan göra i vår närmiljö för att ”reclaim the commons” och … om jag förstod det rätt ….göra sig mindre beroende av storkapitalet. Ingen människa nappade.

    Det kan hända att jag inte var tillräckligt inspirerande….men det finns en uppgivenhet eller en liknöjdhet hos oss svenskar.

    Är vi för mätta för att ta strid?

    Gilla

  11. Helena Palena skriver:

    Mary: Vi är inte för mätta! Vi är för okunniga! Själv började jag fundera på varifrån alla pengar kom. Regeringen gav 300 miljoner och 600 miljoner hit och dit. Så låter det ju. Men det finns inga pengar till fattigpensionärerna. Alltså är det något skumt någonstan. Ja, mycket riktigt.

    Det finns hur mycket pengar som helst eftersom dom skapas ur skuld. NN vill låna. Banken lånar ut pengar som inte finns. Med ränta naturligtvis. Halleluja! Vilken lukrativ affär! Stavas kanske luckrativ rentav!

    Gilla

  12. K2 skriver:

    Man bör dock komma ihåg att Milton Friedman – som får ta en hel del kritik i Josefssons dokumentär – var helt emot privata och demokratiskt oberoende centralbanker. Han var även emot Fractional Reserve Banking vilket är metoden som möjliggör för banker att låna ut mer pengar än de har i kassa.

    Gilla

  13. Jo förresten har du begripit vad omslaget symboliserade? Och varför texten finns där?

    Gilla

  14. Helena Palena skriver:

    Ann Helena: Det här är ingen recension på din bok. Tyckte den passade in i sammanhanget. Det som hände i början på 90-talet är som bortspolat fast folk lever i sviterna av det som skedde än. Allt fortgår som inget hänt. De skyldiga lever på.

    Bladet på omslaget är ett almblad tror jag. Nej, jag vet inte varför texten står där. Men det är ju en kritisk del av det hela. Själva essensen i boken. Det handlar om att du inte ens fick ett statligt jobb i din kommun. Ett mycket fint omslag är det.

    Gilla

  15. Helena Palena skriver:

    Bra blogg i ämnet:

    ”Dan Josefssons journalistiska insats går inte att klaga på. Jag rekommenderar alla att se ”Novemberrevolutionen”, men gör det gärna efter att ni läst ”Mammons Furstar” av Richard A Werner. Sen är det bara att sätta igång de konspiratoriska spekuleringarna. Varför ville de internationella organisationerna att Sverige skulle nyliberaliseras och kreditmarknaden avregleras? Varför låg BIS – centralbankernas centralbank – i så hårt för att Sverige skulle ändra om sin penningpolitik? För att inte tala om IMF – sannolikt den ekonomiska kolonialismens frontorganisation – som styrs av USA!? Hur mycket av Sverige såldes ut till utlandet efter alla strukturella reformer, privatiseringar och marknadsavregleringar, som företogs under recessionen? Det finns mycket mer jag skulle vilja veta om den här frågan. Dags för en ”Novemberrevolutionen II” Dan? Kanske i en ”Mammons Furstar-version”?”

    Novemberrevolutionen

    Gilla

  16. fairymary skriver:

    Om vi vore tillräckligt hungriga skulle vi skaffa oss den kunskap vi behövde ….hävdar jag i alla fall….

    Gilla

  17. Jo Helena du har helt rätt om 90-talet. Det fanns inte någon kris då för det var ju sossarna som regerade igen och borgarnas inhopp skulle glömmas bort och allt skulle bli som vanligt igen under Göran Persson… det tog ända till 2006 (när min bok kom ut) för att folk skulle inse att det hjälpte inte hur mycket de röstade på sossarna så skulle inte tiderna förändras.

    Men nu när det är borgerlig regering då blev det kris omedelbums då när året 2008 inträdde (då var journalisterna vakna). Naturligtvis blev det så för att vi aldrig officiellt tog åt oss hur landet låg då på 90-talet. Vi lever än i efterdyningarna. Visst är det så.

    Jo omslaget är fint till boken tycker jag också. Texten som går över den är den insändare, som jag skickade till DN då när ingen ville ge ut min bok. Och lövet ska föreställa ett björklöv (men du har rätt det liknar ett almblad), rätt så vårgrönt, som ett hoppfullt tecken på att det kommer alltid en vår även efter den värsta vinter 🙂

    Gilla

  18. K2 skriver:

    Göran Persson, som jag förstått det, drog åt svångremmen rejält på Sverige enligt traditionell IMF-stil och genomförde strukturella förändringar som gav mer makt åt utländskt kapital. Exakt så har IMF agerat i tredje världen för att kolonisera fattiga länder ekonomiskt.

    Riksbanken hade sannolikt all makt i världen att återställa den svenska ekonomin under 90-talet men gjorde det inte. Sannolikt eftersom den ville ha sitt demokratiska oberoende – vilket den fick 1998. För att erhålla denna enorma makt offrades den svenska ekonomin och medborgarnas välstånd. Under tiden gick vi med i EU som genom Maastrichtfördraget förbjöd staten att låna av Riksbanken (vars vinster går till staten så det blir ungefär som att staten gav ut egna pengar) vilket helt flyttade över makten till de privata bankerna när det gällde produktionen av pengar (kredit) i samhället – och senare även det oberoende organet Riksbanken som lyder under storbankirklubben BIS. Vi ligger alltså helt i händerna på privata banker för att staten ska kunna finansieras i nuläget. Går vi med i EMU kommer Sverige de facto bli en lydstat under ECB.

    Detta är något för Dan Josefson att investigera i en efterföljade dokumentär!

    Gilla

  19. Anders skriver:

    Avregleringen genomfördes med en sådan (genuin?) inkompetens, att man blir mållös av ilska.

    Men det verkar som du (och DanJosefsson) menar, att Sverige hade kunnat fortsätta med ”regleringar och statliga åtgärder för att hålla arbetslösheten nere”? Anser du det?

    Det verkar tas för givet, att ”regleringar och statliga åtgärder”

    1. enbart är av godo och

    2. kan ad infinitum ”hålla arbetslösheten nere” – oavsett hur omvärlden än förändras.

    Antar du det?

    Gilla

  20. Helena Palena skriver:

    Ann Helena: Vänster och höger är bara ett spel för galleriet. Man stängslas fort in och det är meningen. Men jag seglar ovanför och ser vad som händer. Bra lösningar har inget med vänster och höger att göra.

    K2: Det är inte många svenskar som kan det här med pengarna. Det är så svårt tycks vi tro. Det är meningen. Vi ska inte fatta vad som sker.

    ”Vi ligger alltså helt i händerna på privata banker för att staten ska kunna finansieras i nuläget. Går vi med i EMU kommer Sverige de facto bli en lydstat under ECB.”

    Det är vi på väg mot ja! Och jag undrar om en politiker som Carl B Hamilton förstår det? Eller, om Stefan Ingves förstår det? Och i så fall: Vill dom ha det så?

    Anders: Sätt en sån klåpartrio som skomakare eller tandläkare!

    Så här vill jag ha det: Staten ska ska ge ut pengarna och bankerna ska vara som vilka andra företag som helst. Helt sjukt att privatpersoner ska få sköta denna viktiga hantering. Undra på att bonusarna rullar fast Anders Borg står och jolmar och säger ifrån med ord som är lika lama som en skämd kniv.

    Och varför vill Mats Odell sälja ut allt?

    Gilla

  21. Helena Palena skriver:

    Förtydligande! Hittar en kommentar som signaturen Stan skrivit:

    ”Lösningen enligt penningreformförespråkare är inte att förstatliga banker, men privata banker ska inte längre ha rätten att skapa nya pengar genom fractional reserve banking. Staten ska ha ensamrätt till att skapa och sätta nya pengar i cirkulation!

    Sen kan privata banker agera på en fri marknad som andra företag.

    Med det system vi har nu, när en privilegierad grupp av privata bankintressen är de som i praktiken styr, kan vi inte säga att vi har demokrati och fri marknadsekonomi.
    Dom flesta tror nog att det är så nu, att staten har denna ensamrätt. Otroligt nog är det inte så!”

    Min slutsats: Här har vi den ultimata syntesen av höger och vänster! Kommunism och kapitalism i skön blandning i den bästa av världar. Jag tror Francis Fukuyama klappar händerna. Det gör jag med.

    Gilla

  22. Anders skriver:

    När svenska staten reglerade hur stor inlåningsreserv en bank måste ha, så uppstod en stor grå (expanderande) kreditmarknad (vilket jag tror nämns i filmen).

    Hade det i längden varit någon skillnad om kreditexpansionen skett på denna gråa marknad eller – som nu skedde – genom att denna kreditexpansion i stället inträffade hos bankerna?

    Bortsett från att vi (kanske) inte hade behövt en bankakut – hade krisen blivit mindre omfattande och/eller mindre allvarlig om kreditexpansionen dvs lånebubblan kollapsat på en grå marknad?

    Vad anser du?

    Gilla

  23. Helena Palena skriver:

    Anders: Din fråga hör till teknikaliteter som jag inte kan svara på. Det är fel på ett system där skattebetalare ska gå in och rädda skinnet på privatas svindlerier. Om och om igen. Det finns väl inget som är så lätt som att jobba och slösa med andras pengar.

    Det sista Björn von der Esch varnade för är svindleriet och korruptionen inom EU t ex.

    Vad anser du själv?

    Gilla

  24. Anders skriver:

    Tack för svar, Helena

    Min fråga är inte någon teknikalitet! Det förstår du väl, att det är inte någon ”teknikalitet” om vi skulle ha fått samma stora lånebubbla p.g.a. samma kreditexpansion – bara några år senare.

    Kritiken går går ju ut på, att ”pengar [vräktes] över svenska folket, som glatt köpte hus, bilar och dyra kapitalvaror. I början såg det ut som tidernas framgång med yuppies dansande på storstädernas gator. Men inflationen skenade. Och på bara några år byttes köpfesten ut mot depression och massarbetslöshet” och att detta inträffade p.g.a. bankernas kreditexpansion – vilket är sant.

    Men om denna kreditexpansion skulle ha inträffat pga en grå kreditmarknad (dvs utan någon kreditexpansion hos bankerna) så biter ju kritiken inte alls på samma sätt.

    Min fråga är genuin, jag har tyvärr inte själv något svar.

    Gilla

  25. Helena Palena skriver:

    Anders här kommer ett svar från Johan angående din fråga:

    ”Njae, jag tror inte det hade blivit någon stor bubbla som hade kollapsat. Själv höll jag (och jag skäms) på med privatutlåning första halvan av 80-talet. Jag gick på några nitar. Tvingades bl.a köpa ett hus i Norrland, fick gå på många exekutiva auktioner o.s.v .

    Jag lärde mig mycket. För mig kanske det gick jämnt ut. Ibland var banken med och ställde bankgaranti medan jag höll med pengarna. Dock träffade jag på många personer (som hade betydligt mer kapital än jag) som gick på rejäla nitar. De jag träffade hade dock eget kapital..som de alltså förlorade. De flesta kunde dock leva med förlusterna.

    Alltså tror inte på någon rejäl bubbla, bara ett stort antal små. Ett annat sätt att uttrycka det är att privatpersoner fick chans att tjäna lite räntor i stället för banksystemet. Dock var räntorna väl höga ibland. Politikerna skulle aldrig ha avvecklat den gamla ockerlagstiftningen!”

    Gilla

  26. Antonia skriver:

    Arbetsförmedlingen finns för att de som jobbar där ska ha ett jobb inte för att få nämnvärt hjälp.
    Det jag hör idag stämmer alldeles förfärligt in med hur det var på början av 80-talet, när jag hade med de att göra.
    Varje fråga jag ställde om utbildning så kunde de inte spara på. Fick ta reda på allt själv, och det kunde jag nog göra utanför arbetsförmedlingen också.
    För vad gjorde min handlera för nytta egentligen? Hon lyfte sin lön och bytte ut pappershögarna från högersida till vänster. Och satt på fikarast. Möjligen rökpaus.
    Och var nog alldeles salig över att HON hade jobb.
    Och det verkar inte förändrats så mycket sen dess, förutom att de inte får röka längre på arbetstid och att de kan surfa på facebook numera för att fylla ut tiden då de ändå inte gör ett jävla skit.

    Gilla

  27. Antonia skriver:

    Arbetsförmedlingen finns för att de som jobbar där ska ha ett jobb inte för att få nämnvärt hjälp.
    Det jag hör idag stämmer alldeles förfärligt in med hur det var på början av 80-talet, när jag hade med de att göra.
    Varje fråga jag ställde om utbildning så kunde de inte spara på. Fick ta reda på allt själv, och det kunde jag nog göra utanför arbetsförmedlingen också.
    För vad gjorde min handlera för nytta egentligen? Hon lyfte sin lön och bytte ut pappershögarna från högersida till vänster. Och satt på fikarast. Möjligen rökpaus.
    Och var nog alldeles salig över att HON hade jobb.
    Och det verkar inte förändrats så mycket sen dess, förutom att de inte får röka längre på arbetstid och att de kan surfa på facebook numera för att fylla ut tiden då de ändå inte gör ett jävla skit.
    Eller har jag fel? Rätta mig isåfall.

    Gilla

  28. Antonia skriver:

    Arbetsförmedlingen finns för att de som jobbar där ska ha ett jobb inte för att arbetssökande få nämnvärt hjälp.
    Det jag hör idag stämmer alldeles förfärligt in med hur det var på början av 80-talet, när jag hade med de att göra.
    Varje fråga jag ställde om utbildning så kunde de inte svara på. Fick ta reda på allt själv, och det kunde jag nog göra utanför arbetsförmedlingen också.
    För vad gjorde min handledare för nytta egentligen? Hon lyfte sin lön och bytte ut pappershögarna från högersida till vänster. Och satt på fikarast. Möjligen rökpaus.
    Och var nog alldeles salig över att HON hade jobb.
    Och det verkar inte förändrats så mycket sen dess, förutom att de inte får röka längre på arbetstid och att de kan surfa på facebook numera för att fylla ut tiden då de ändå inte gör ett jävla skit.
    Eller har jag fel? Rätta mig isåfall.

    Gilla

  29. Helena Palena skriver:

    Antonia: AF är en kontrollinstans. Deras uppgift är att kolla vad folk som går på a-kassa gör. Så många jobb skapar dom inte. Men själva har dom som sagt lön och många är dom.

    Jag tror på privata arbetsförmedlingar. Såna har dom i Amerika också. Genom en sån fick jag jobb där. Men här får än så länge privata förmedlinga inte finnas. Men dom har börjat mjuka upp det hela genom coacherna.

    Gilla

  30. Pingback: Vem fan är Sohlman att mobba Åkesson? Skämmes tamejfan! « Helena Palena

  31. manckerstroem skriver:

    Jag har sett filmen. Jag jobbade mitt i smeten när det begav sig, och såg hur allt ändrade kurs. Jag visste inte då om vad som egentligen hänt, men beställde redan 1986 matrial från SCB, och såg där siffror och tabeller som förändrades i rasande takt. Plötsligt fick allt ett sammanhang. Bl.a var Sverige det land i världen, som mitt under brinnande kris 1991, satsade mest kapital av alla i fastigheter i Bryssel. Jag kommer ihåg hur folk intervjuades på gatorna, och alla var helt övertygade om hur viktigt det var att spara, även om man sparade ut sig själv i arbetslöshet.
    Jag undrar bara hur det står till med länken i texten ovan : ” Ska man köpa en kopia från Dokument inifrån kostar den flera tusen. Ni hittar den gratis på nätet: ”.

    Gilla

  32. Helena Palena skriver:

    manckerstroem: Jag ringde SVT och frågade hur man kunde få tag i dokumentären. Man kunde köpa den från dom men den var dyr. Då googlade jag och hittade filmen för gratis nerladdning. Nöjd med svaret?

    När tv visade dokumentären i repris tre gånger gick den mycket sent på kvällen. Varför inte visa den på bästa sändningstid? Prime time!

    Gilla

  33. anders skriver:

    Se filmen på youtube:

    Gilla

  34. Pingback: Myntets man Armstrong: Det blir en finanskrasch september/oktober! | Helena Palena

  35. Pingback: PPC15-riktiga klimatexpeterna i Paris sågar globalisternas försök att kupp in FN som världsregering! Irakkriget startades av psykopater! | Helena Palena

  36. Pingback: Den välplanerade ekonomiska kraschen – Rädda Sverige.nu

  37. Anna skriver:

    Se hela filmen istället. Ca. 58 minuter.

    Gilla

  38. Pingback: Sebastian Kurz slänger ut George Soros från Österrike! Soros förstör demokratin! | Helena Palena

  39. Pingback: Helena Palena, skärper tonen mot bankbedragarna | Filosofens blogg

  40. Pingback: NOVEMBERREVOLUTIONEN - JMM

  41. Pingback: Sanden blir till guld! Trumps affärer med ryssar | Helena Palena

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.