Heja Bajen! Äntligen! Seriös fråga: Aftonbladet eller Expressen?

Mattsson! Vad är du för en gök? Varför vill du så gärna värva över Guillou till Expressen?

På grävseminariet rådde en mysig stämning. Thomas Mattsson och Jan Guillou debatterade Expressens serie om JG:s spiontillvaro. Trots det vill Mattsson gärna värva över Jan Guillou till Expressen. Men Guillou har ju sin tidning som han får trona i – AB. Jag förstår inte! Hur kan man vilja ha en före detta KGB-agent på sin avlöningslista? AB är väl en röd tidning och Expressen en blå? Är allt ett skämt? Finns det inget allvar i något?

Expressens journalister fick en Guldspade dagen efter för detta spionavslöjande. Jag fattar som sagt ingenting! Hur stort värde har egentligen pompösen Guillou? Och hur mycket mer skulle han tjäna på att gå över till Expressen? Kan du svara på det Thomas Mattsson? Och när det gäller juryn som väljer ut bästa scoopet kan man lita på dom? Nej, det kan man ju inte? Förra året fick inte Monica Antonsson spaden för sin bedrift för det gedigna grävarbete hon lade ner för att kunna skriva boken Gömda – som avslöjar hur Liza Marklund farit fram med sina osanningar. Expressen eller Aftonbladet? Det kan kvitta lika. Samma soppa – olika slevar.

Uppdatering: Thomas Mattsson skriver om juryns motivering på sin blogg: “För ett spektakulärt avslöjande som ändrade historieskrivningen kring en ikon inom journalistik och samhällsdebatt.” Ikonen är alltså Jan Guillou som Mattsson vill värva till Expressen. Är det någon som känt av följderna av denna ändrade historieskrivning? Inte jag i alla fall och knappast Jan Guillou. Han seglar på som vanligt som medias okrönte kung!

*******
Det här med bandy är inte min grej. Men det är stort när Bajen vinner med tanke på sex finalförluster under 2000-talet. Vilken nesa!. Det är klart det är klimax då att vinna! Hörde så gott som hela matchen eftersom jag åkte bil med min sportintresserade son igår eftermidddag på väg hem till Hälsingland. Alltså borde vi hålla på Bollnäs! Men vi är båda födda i Stockholm och då blir man inte fullblodspatriot åt något håll. Må bästa lag vinna. Vi åkte dessutom igenom snön som föll över upplandsslätterna och skapade köer i trafiken. Vi råkade hamna bakom två plogbilar. Det tog lite tid. Men sen släppte det innan Gävle och vägarna blev fria från snön igen.

SvD AB DN

…….

Detta inlägg publicerades i Media och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Heja Bajen! Äntligen! Seriös fråga: Aftonbladet eller Expressen?

 1. Ja och Guillou läste jag senast en drapa av i Expressen… otroligt vad mycket utrymme denne man får… PR heter pengar eller hur var det nu?

  Och vi såg slutet på finalen… och det var väl rättvist konstaterade vi att Hammarby vann (fast gubben är uppvuxen i Hälsingland). De hade god hjälp av den rätt starka medvinden på plan. Medan Bollnäs kroknade i motvinden – det blåste alltså förutom att det snöade så man knappt såg nåt i första avdelningen.

  Bandy är en fin sport.. har min mellanson ägnat sig åt.. och min pappa gillade den skarpt.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Men vafan skriver du? Skriver han överallt? Under Lars Gustafsson inlägg på Newsmill skriver signaturen Helge under mig att det inte bara är kultursidorna som kroknat ur. Hela gammelmedia. Ja, verkligen! Nu handlar allt bara om yta och pengar tydligen.

  Min ena måg var på matchen. Hade glatt sig så åt denna final och så detta busväder. Vad menar du med motvind? Man byter väl planhalva ibland hoppas jag. Men kanske inte i bandy. Visst är bandy en fin sport. Föredrar det framför hockey i alla fall.

  Gilla

 3. menuette skriver:

  Välkommen tbx Helena!!

  Sicken soppa, money, money, money….har försökt mig på en liten blogg så smått, tog en timme innan jag kom på andvändarnamnet.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  menuette: Man kommer verkligen av sig fort när man tar en paus. Det är till att ha allt nedskrivet. Ska kolla vad du skriver om.

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  Intressant att JG kliver fram så mycket. Jag har alltid upplevt honom som medieskygg, men idag kan man inte öppna något utan att se, höra eller läsa av honom.
  Märkligt!

  expressen eller AB. Det är ingen skillnad längre. Vad är rött och vad är blått.
  Alla tidningar behandlar samma ämne ur samma synvinkel också. Nyansering skulle behövas. Man får vackert läsa lite utländska tidningar för att kunna bena ut, men det är tidskrävande, och man ska ju sköta sitt jobb och annat också.

  Undrar när JG kommer få pris för sitt spioneri. För nog kommer någon skicklig journalist knorra till hans insatser och hylla honom sitt mod. Dem är ju trots allt i samma jaktlag.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Antonia: Kanske utländska tidningar är bättre på att hålla rågången mellan vänster och höger. Har en väninnan som bott i Italien länge som säger att det är så där. Men jag är inte så säker på det.

  Gilla

 7. Helena: Under den tid när Hammarby gjorde två mål i slutet av matchen så hade stackars Bollnäs motvind. Bollen rullade förstås Hammarbys väg bättre när de hade medvind… men som sagt säkert rättvist så många finaler Hammarby hade förlorat.

  Bollnäs hade inte varit i final sedan 50-talet tror jag. Så Hammarby förtjänade pokalen.

  Hoppas du får min bok i dag eller senast i morgon… 🙂

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Tack för inside bandykunskap. Stackars Bollnäs. Dom hade med andra ord också förtjänat att vinna. Fast Bajen mest ändå.
  Det ska bli pännande att läsa din bok. Din första.

  Gilla

 9. Ramona Fransson skriver:

  Hej Helena Palena,

  Allt stavas med ett ord ”PENGAR”.

  Lätt som en plätt!

  Kul att Hammarby vann!

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Ramona: Ja, cash i king!

  Ann Helena: Sidan 4 var det! JG skriver på inrådan av Mattsson. Ska se om jag orkar läsa. En annan detalj jag noterat är att folk skriver inte om det här på nätet. Det här är inget bloggämne sorgligt nog. Dåligt med kommentarer o s v. Dåligt med bloggare som länkar. Mysko!

  Gilla

 11. Dom ser det kanske som nåt internt journalistiskt då brukar inte folk blogga om det… det finns nån slags skräck fortfarande bland vanligt folk, som tror att dom inte begriper sånt här… tyvärr. Det är ju lätt som en plätt att begripa. 🙂 Makten som skiter ned sig… ungefär 😉

  Gilla

 12. Znogge skriver:

  Är väl ingen bandyfantast men nog var det kul för Hammarby att de vann!

  Gilla

 13. Ola Jennebrink skriver:

  Det Monica Antonsson gjorde var en bedrift.Jag trodde att hon var självskriven till priset,men hon har kanske för få inflytelserika vänner.

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Eller skiter på sig! Gud så kul….

  Antonia: Vilket litet bråk. Men det värsta är att vi nu lever i en tid då all publicitet är bra för affärerna. Båda kommer nu att sälja fler böcker och få glassa ännu mer i media.

  Znogge: Håller med!

  Ola: Bedrift var just rätta ordet. Fint ord. Hade hon vunnit hade hela mediamaktimperiet ramlat av pinn. För mycket stod på spel tror jag så juryn fegade ut.

  Gilla

 15. Cavatus skriver:

  Fnissade förnöjt när Vilks tog udden av Guillou i Agenda härförleden. Stack man en nål i Guillou så sjönk nog denna pösmunk ihop likt en trasig ballong. På något sätt känns det som om hans bäst före-datum är överståndet. I och med KGB-avslöjandet föll hans stjärna hastigt från mediehimlen. Men han biter sig kvar med näbbar och klor. Beror på om han även gör det den dag Stasi-arkivens sekretess tas bort.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Cavatus: Den udden missade jag. Tänk om JG tronar i arkiven. Vilken nesa! Sekretessen tas nog bort när vi alla som har någon behållning av det är döda. Det skulle vara tråkigt. Jag vill ha namnen nu!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.