Jag älskar senapskål (ruccola)! Sveriges brödflora störst i världen!

Senapskålen - ruccolan - har vitgula blommor. Det är en gänglig och spröd salladsväxt. Lättodlad om man står ut med små frön.

Det pågår en debatt på Newsmill om Landet Brunsås. Jag har inte läst artikeln. Jag är bara så trött på alla andra länders fina kök. Vi har inte längre något att framhålla verkar det som. Det ska vara det italienska köket. Och det franska och så vidare. Men vi kan också.

Sverige finns inte på matkartan. Men vi är det land i världen som har störst brödflora av alla. Frankrike och Italien i all ära kör bara med bröd på vete vridet i olika former. Ibland kan dom lyxa till det och köra lite surdeg. Vi har knäckebröd, tunnbröd och hällbröd. Bullar och kakor. Limpor och mjukkakor i det oändliga. Bakt på korn, råg, havre och vete. Leve Sverige! Tyskarna bakar inte ens i hemmen. Dom är så förvånade över svenskens idoga hembak i sin lilla elektriska ugn. För att inte tala om allas dröm om att få baka i en bakstuga – i en riktig vedeldad ugn. Exotism på hög nivå.

Jag älskar senapskål! Så gott. Har vi haft sen 1400-talet i Sverige. Förbjöds eftersom det var ett afrodisiakum eller kåtpiller. Fast idag säger man ju ruccola förstås. Mycket finare. För då blir det italienskt. Då kommer det från det italienska köket. Och tidningarna kan frossa i sina medelhavsrecept. Senapskålen har till och med en egen Facebook-grupp! Nä, Almqvist hade rätt: Endast Sverige svenska krusbär har?

SvD   AB

…….

Detta inlägg publicerades i Uncategorized och märktes , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Jag älskar senapskål (ruccola)! Sveriges brödflora störst i världen!

 1. Antonia skriver:

  Ruccola är gott. En favorit. Pilligt ibland, men gott. Och håler med. Det finns mycket gott bröd här i Svealand.

  Gilla

 2. Oj vilken härlig färgchock du har här Helena 🙂 Jag menar din vinjett förstås.. och visst åt man gott i Sverige förr i tiden med husmanskosten… det gjorde man… vilken massa godsaker de dukade upp till frukost bara på landet för att inte tala om eftermiddagskaffet, som alltid hade sju sorters kakor, mums.

  Gilla

 3. fairymary skriver:

  hmmm…..kanske ska servera ruccola mera medvetet framöver…..

  Svensk husmanskost…..finns det något godare?

  Och tunt, hembakt tunnbröd, det vattnas i munnen…..

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Har just ätits sallad med ruccola i. Gott! Det finns inte bara grott bröd i Sveland. Det finns gott bröd i massor av olika formet i hela Sverige. Fråga mig för jag har nämligen skrivit en avhandling i ämnet.

  Ann Helena: Sverige kan också!

  Mary: Just det. Stoppa inte i gästerna vad som helst. Dom kan flyga på dig!

  Tunnbröd – nej det finns inget godare.

  Gilla

 5. Lyft blicken (LE) skriver:

  Vilken falltid har nyheter?
  D.v.s. när blir en stulen gurka en större nyhet?

  Carl Bildth dribblade bort ca 20 000 000 000 kr, 1992.
  Bernard Madoff dribblade bort minst 140 000 000 000 kr som avslöjades 2008 och bidrog till en förtroende kris inom finansvärlden. Världsekonomin bygger på en förtroendebubbla, en bubbla i gungning, kommer den att brista?
  Men nu är en stulen gurka en större nyhet.

  Appropå ”landet brunsås” ,som givetvis borde hetat ”landet béarnaisesås”:
  Indoktrineringen att vi infödingar inte har någon kultur
  pågår i linje med de vedertagna politiskt korrekta lögnerna.
  Att vår obefintliga kultur fortfarande har rätt att finnas, får vi tacka för.

  Gilla

 6. Sänk blicken (LE) skriver:

  Man behöver inte åka till Béarn i Frankrike för att smaka på såsernas sås, dvs den äckliga bearnaise-såsen .
  Försök hitta en maträtt på en lunch-restaurangen som är utan bearnaise-sås.
  (Tacka vet jag rödvinsås, (inte rödvis-sky)).

  Gilla

 7. påminnelse (LE) skriver:

  Politiker vill givetvis lägga skulden för den så kallade ”finanskrisen” på ”giriga” banker
  (dock inte judiska dito , denna gång), men glöm inte sanningen i dessa historieförfalskningens tider:

  En lag (Community Reinvestment Act) skapad av demokraterna ( Carter, 1977 och utnyttjad av Clinton 1995) tvingar banker att låna ut pengar till husköp utan säkerhet och utan avbetalning till personer utan kreditvärdighet, lånen tvingades basera sig på att huspriserna alltid kommer att stiga. Fannie Mae and Freddie Mac havererar p.g.a. dessa påtvingade ”sub-prime” lån. Lagen ”Glass Steagall Act” från 1933 avskaffades 1999 (av Clinton). Lagen ställde krav på affärsbanker som hanterar vanliga småsparares pengar.

  Det är utan tvekan Clinton som har störst skuld till den lånfinansierade inflationsekonomin i USA, inte bankerna.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  LE: Nyheter är färskvara om något. Vaddå stulen gurka?

  Clinton är en ful fisk. Det är många i Sverige som också är fula fiskar. Säger bara Erik Åsbrink. Bra att Göran Persson dumpade honom. Vilken grej! Var kommer alla fula fiskar ifrån? Varför kan man inte fånga och skrapa fjällen av dom och steka dom?

  Fast man kan nog inte skylla allt på Clinton. Man måste gå tillbaka till 1913 när bankirerna lurade Wilson att skriva på en massa papper som gjorde att Federal Reserve föll i privata händer. Man kan gå ännu längre tillbaka för att förstå ouvetyren till det hela. Den som kontrollerar pengarna kontrollerar allt. En som vrider sig i sin grav det är A Lincoln. Och J F Kenndy förstås.

  Har du inte sett Novemberrevolutionen så gör det. Där får man se hur det gick till bakom kulisserna när Sverige avreglerades och pengarna flödade ur landet några år senare och räntan var 500 procent. Människor for illa. Hur kunde komma sig? Det var en kupp – ingen revolution. Googla så hittar du filmen.

  Säger bara köttbullar och brunsås med lingonsylt till. Mina barnbarn jublar. Alla är under 7 år. Säger bara stek kokt med lök, morötter och äpplen och sen sås gjord på den skyn. Voila! Hur många får äta det idag? Snacka klassiker. I alla fall i Det Svenska Köket! Heja Sverige! Sverige finns!

  Gilla

 9. Gunnar skriver:

  Ja det finns mycken bra mat tradition i Sverige.Jag håller med om det.
  Hembakat bröd är jättegott..synd att det inte blir av så ofta. Man är bekväm och handlar istället.

  Gilla

 10. livsglimtar skriver:

  Du har så rätt som vanligt vill jag skriva … det är väl ofta så att det som kommer från andra länder ses som mer fint och spännande än vårt eget.
  Jag gillar ju att baka och har alltid gjort det både matbröd och allt annat, det köpta är ju inte mycket att hänga i julgran. Jag tycker att det mesta av köpebröd smakar likadant oavsett vad det står på etiketten.
  Men klart att limpa och mjukt tunnbröd kan vara väldigt gott ibland, det har jag fått i uppväxten så det gillar jag så klart ännu.
  Kram

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Gunnar: Hela Europa handlar bröd. Nästan ingen bakar hemma. Tror faktiskt amerikanarna bakar mer i hemmen. Men inte lika mycket som vi.

  Maggis: Glöm inte vår pölsa-klubb! Enastående. Hur många länder kokar korngryn och mal kött tror du. Dom använder ju inte ens korn för det första. Sverige är bäst – Ingen protäst!

  Gilla

 12. fairymary skriver:

  Pölsa….det vattnas i munnen …med potatis och rödbetor.

  Jag har ett nästan skamfyllt minne av en söndagmiddag när jag och min tyskfödda respektive värmlandsfödda väninna frossade i pölsa….

  Skammen kom när grannen tittade in och undrade vad vi åt…..

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Mary: Det är gott med pölsa. Speciellt när man kokar den själv. När jag och maggis bloggade på Aftonbladet skrev vi inlägg om det och bildade en Pölsaklubb.

  En annan rätt som är god är lapskojs med rödbetor och potatis. Det fick vi i skolan. Minns att jag tyckte att det var gott. Men vet inte riktigt vad det är. Länge sedan man åt det nu.

  Gilla

 14. fairymary skriver:

  Skratt…..det är svårt att veta vad lapskojs innehåller. Jag åt det senast i Harstad i Norge 2002….det är som en ”gegga” med potatismos, något lite kött och obestämda övriga ingredienser…

  http://www.ne.se/lappskojs

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  Mary: Tack för länken. Rolig rätt. Men den verkar ha försvunnit. Skojs. Lap skojs. Laps kojs. Minns att köttet var något trådigt i moset. Vi fick rödbetor till. Det var gott.

  Gilla

 16. mrmhalland01 skriver:

  Visst finns det god mat i Sverige, men vi kan ju knappast stoltsera med ett ”fint kök” eller ens någon måltidskultur.
  De flesta verkar äta sig mätta så fort som möjligt och sedan lämna bordet.

  Detta att umgås vid matbordet under lång tid tycker jag ger så mycket.
  Gärna med flera rätter och olika drycker.
  Helst med flera generationer vid bordet.
  Det tycker jag vi är dåliga på numera.

  Förr var den stora söndagsmiddagen viktig, men det verkar vi inte ha tid med längre.
  Förutom god mat gav den möjlighet att träffa sina nära och naturligtvis diskutera det som kändes relevant just den veckan.

  Kanske är det vår glömda mat och måltidskultur vår riksdag lutar sig emot när de godkänner ett EU-förslag om att låta köttindustrin och handlare limma ihop dåliga köttbitar till något som ser riktigt gott ut och sälja till konsumenterna ?

  Jag funderar kring detta på min blogg just nu.
  Hjälp mig att förstå.

  Gilla

 17. livsglimtar skriver:

  Pölsaklubben är öppen hos mig, vi äter pölsa då och då hemkokt så klart, men olika innehåll är det varje gång, beroende på vad jag har fått tag i för kött.
  Lapskojs kokade jag tidigt i höstas och köttet jag använde mig av var en burk med saltkött, tror att det var sånt de använde redan i skolan när det begav sig.
  Det blev jättegott …
  Men nog tycker jag att vi har ett kök att kunna stoltsera med … håller inte med mrmhalland01. Tänk på slottsstek med sås det är väl mat att vara stolt över. Pannbiff med lök, biff med lök, pannkaka, fläsklägg med rotmos, kroppkakor … ja, kan hålla på hur länge som helst och ”finare” mat finns det om man vill._Varför skulle en fransk gryta vara finare än tex kalops? Bara undrar, nej tror inte man har lagat så mycket svensk mat om man tycker att den är sämre än andra länders mat.
  Jag tillhör dem som ännu tar mig tid med långkok då och då för att det blir så gott och för att det sparar tid vid ett annat tillfälle. Tänk er höna med currysås … skulle inte det vara något va?

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Du är propagandaskadad! Herregud – vårt svenska kök är mycket bra.

  Att limma ihop kött handlar bara om profit.

  Maggis: Jag kokar kött och gör soppor och grytor. Härligt! Pölsa kokar jag också ibland. Men nu var det länge sen jag tog hand om en gris. Förra veckan gjorde jag en tjälknöl på älgfransyskan. Gud så gott. Jo, en höna med currysås skulle verkligen vara något. Länge sedan jag gjorde det. Vi kan också! Verkligen.

  Gilla

 19. mrmhalland01 skriver:

  Livsglimtar och Helena,

  Det finns verkligen goda maträtter i vårt kulturarv.
  Problemet är att så få lagar dessa rätter numera.
  I och med det har vår kultur urholkats.

  Säg potatis till en 17-åring och han/hon springer !
  Det ska vara basmati- eller jasmin-ris, taccos, kebab (gärna med kyckling istället för kött).
  Köttbullar och pannkakor verkar fortfarande fungera, men, till köttbullarna ska det helst vara pommes om man får tro en undersökning från en skola.
  Potatismos funkar också, men absolut inte kokt potatis.

  Personligen älskar jag Svensk husmanskost.
  Efter många års ute-ätande på lunchrestauranger som tävlar om vem som kan ha ”finast” mat för samma peng har jag kommit till den gräns att jag hellre står över lunchen än äter dessa eviga kyckling- och kött-bitar som ska visa klassen på ”syltan”.

  I de flesta städer är det fullständigt omöjligt att få Svensk husman till lunch.
  Undantaget är ärtsoppan som serveras överallt under vintern.

  Gilla

 20. mrmhalland01 skriver:

  Jag lägger in den här också…tycker de var framsynta och roliga..

  Gilla

 21. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Här står köttbullar, potatis och brunsås högt i kurs. Med lingonsylt till. OBS! Alla åldrar.

  Det skulle vara kul om andra länder hade en matkedja i stil med McDonalds som bara sålde pölsa – Pölsa Inn. Men så funkar det tyvärr inte. Media får skärpa sig och skriva lite mer om oss – om oss svenskar och vår kultur helt enkelt.

  Hasse å Tage var verkligen bra!

  Gilla

 22. Mats Bladh skriver:

  Media skriver så mycket som möjgt om alla andra kulturer (och helst då den österländska) och helst ingenting om det svena, speciellt inte det svenska köket..
  Vi skall snart helst byta namn på vårt land också om e får hålla på lite till..

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.