Ägglossning – Blodet mellan benen – Barnlöshet

En mycket fin och realistisk beskrivning över en kvinnas vedermöda för att få ett barn.

Ramona Fransson är en tuff tjej. Hon startade eget bokförlag- Anomar Förlag. Och nu blir hon förläggare åt andra också. I mars utkommer Glenn Forrestgate med boken När mardrömmen blev sann. Ramona är deckarförfattare med känsla för mord. Hon har skrivit fyra deckare, den femte kommer också i mars. Hennes kriminalare heter Greger Thulin kring vilken intrigerna spinner sig. Hon har även skrivit en självbiografisk bok som handlar om barnlöshet: Älskling vi blir inte med barn.

Ramona hade ett fint erbjudande på sin blogg. Jag köpte ett paket om fyra böcker till ett mycket bra pris. Böckerna kom häromdagen. Jag började med att läsa boken om barnlöshet som ger en mycket realistisk beskrivning av hur det är att inte kunna få barn. Och alla fruktlösa försök med dom till buds stående medlen som man kan få genom läkarnas hjälp. Det hela är en resa genom sextons års kamp. Och bokens Helena går igenom allt för sin längtan efter ett barn. Även fast jag inte haft problem med att få barn så ändade min första graviditet upp i ett missfall när jag var 23 år. Det var i vecka nio och jag blödde och blev mycket ledsen. Det blev skrapning. Läkaren trodde att jag hade försökt framkalla missfall. Jävla idiot! Kommer aldrig att glömma det. Han var för övrigt en ökänd gammal stöt som överlevt sig själv. Efter två månader var jag gravid med tvillingar.

Det här med ägglossning och menstruation är något som berör alla kvinnor. Jag hade stor behållning av boken för den är skriven på ett vardagsnära språk. Denna eviga väntan på menstruationen och så kommer blodet. Vilken lycka när man inte vill bli gravid! Och vilken olycka när man vill det! För kvinnor som har svårt att få barn och vill veta hur man ska gå till väga måste boken vara en guldgruva. En riktig körmanual för hur det hela går till. Även Helena får möta människor i vården där en del är lika underbara som en del är knäppa.

För att hjälpa till med befruktningen fick Helena hormonstimulering och sen blev det till att plocka ägg. Några befruktades med dom mest alerta spermierna för implantering i livmodern. Har haft människor i min omgivning som gjort samma stimulering. Alla som vet hur det känns att ha ägglossning och PMS kan ju tänka sig in i hur detta måste kännas. Det måste med andra ord vara sju resor värre. Helena gick bland annat igenom två såna hormonbehandlingar. Det blev ingen tredje. Det var dags att sätta stopp och inse att man kan leva lycklig med sin man även utan barn. I boken får vi reda på att det är stor orättvisa när det gäller hur många försök barnlösa par får. I Helenas län var det tre. I vissa andra bara ett. Som alltid är behandlingen av olika åkommor beroende på var i Sverige man bor med andra ord.

AB AB
…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Ägglossning – Blodet mellan benen – Barnlöshet

 1. Va råkade du ut för en sån galning… min mamma gjorde det när hon fick missfall, men jag trodde såna läkare avskaffades på 60-talet. Förr var väl alla kvinnor som fick missfall misstrodda.

  Själv har jag också fått missfall, men inte förrän på 80-talet och då var det bara synd om mig förstås. Vill du har kurator och så där. Det snacket. Men det ville jag inte. Det var bara att försöka igen och då blev jag gravid rätt lätt. Igen.

  Så bra att du skriver om Ramona. Jag gillar henne skarpt.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ann Helena: Stötat som inte kan uppföra sig försvinner nog aldrig. Nä, jag ville inte heller ha någon kurator. Nä, då var det inte snack om någon kurator. Jag klarade mig själv. Har alltid gjort.

  Ramona skriver mycket bra. Hon var också inne på att skaffa en stickmaskin i ett kapitel. Jag med. Men jag tror jag gör som Ramona och stickar som vanligt med två stickor. Så skrev hon om nu är det vår och syrenerna blommar. Fick inte ihop det först. Men hon bor ju där nere och här blommar syrenerna i mitten på juni cirka.

  Gilla

 3. Ramona Fransson skriver:

  Tack Helena Palena, det är en stor glädje att få ge läsare en upplevelse, större lycka går nog inte att hitta när man knåpat ihop en bok.

  Förra året blommade syrenerna redan i slutet av maj och hade blommat ut första veckan i juni. Aningen tidigt, men det händer.:))

  Stor kram för dina fina ord om boken och om mig.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Ramona: Jag måste ge dig en eloge för dina kärleksbeskrivningar också. Det klarade du av galant. Det är inte det lättaste att skriva om. Kan lätt bli plumpt. Men du får med beröm godkänt.

  Gilla

 5. fairymary skriver:

  Längtan efter barn är en av de starkste krafter jag mött i mitt jobb….så oerhört mycket kvinnor utsätter sig för med hopp om att få uppleva miraklet att bli gravid….och så tacksam jag kan känna mig som fick mina barn utan föregående mödor….

  Mirakel är så enkelt när det bara sker…..

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Mary: Du är ju läkare. Oj, vad mycket du ska ha sett. När man läser om barnlösa så är det ett mirakel när det bara sker. Det har du rätt i. Och det sker hela tiden.

  Min äldsta syster fick barn när hon var 16. Sen träffade hon en man och tänk det blev inga barn. Det gick flera år. Men så skaffade dom en liten pudel och vips så kom först en flicka och sen en pojke. Märkligt!

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Usch vad vissa får jobba för att få barn. Jag beundrar alla med barn, hur dem kan pyssla ihop alla detaljer i dagen. Kan inte vara lätt. men själv har jag aldrig velat ha barn och aldrig heller ångrat mig. Men om jag hade velat hade nog varit en hård kamp att bli gravid, då jag hade endometrios som är en av orsakerna varför vissa inte blir så lätt gravida. .

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det är sorgligt när en del andra blir med barn hur lätt som helst. Och sen kanske gör abort. Man kan leva utan barn. Det är många som gör. Man kan fylla livet med en massa andra saker.

  Gilla

 9. fairymary skriver:

  Det har varit ett stort privilegium att få jobba med de stora frågorna om barn eller inte barn i alla möjliga tänkbara och otänkbara scenarier…

  Jag vet också att det går att leva goda liv utan barn. Jag har två nära väninnor som gör det. Barn att bry sig om finns det alltid om det är det man vill…

  Gilla

 10. Znogge skriver:

  Min syster genomgick en sådan behandling vilket resulterade i att hon blev svårt sjuk och tillbringade fyra veckor på sjukhus. Det finns en del risker men dem pratas det inte så mycket om… För hennes del blev det av förklarliga skäl bara ett försök.

  Själv fick jag tre barn på fyra år utan problem. Tänk så enkelt…

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Mary: Men man måste nog också erkänna att det är speciellt med ett eget barn. Adoptera i all ära – men dom flesta söker med ljus och lykta efter sina biologiska rötter. Blodet drar. Oc när dom hittar dom berörs vi alla. Tänker på Efterlyst. Det är något speciellt.

  Znogge: Det är ingen sinekur det kan man verkligen utläsa av Ramonas bok. Då hade nu nästan trillingar. Men nu är det gjort.

  Gilla

 12. fairymary skriver:

  Självklart är det något speciellt med ett eget barn som kommer ur ens egen kropp och med gener från någon som man (förhoppningsvis) älskar….

  Men när det inte är möjligt, eller förenat med stora svårigheter, t.ex. medicinska risker för en kvinna som Znogge beskriver att det kan vara…..och som faktiskt kan vara livshotande…så tror jag att det är bra om man bearbetar sin sorg över att det inte var möjligt, eller värt det….och går vidare och undersöker vilka möjigheter som kvarstår….

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Mary: Självklart. Men jag tror inte jag skulle vilja adoptera. Vet inte varför. Känns konstigt att tänka mig in det. Visst älskar jag barn och ömmar för alla i världen. Både djur och människor. Känner alldeles för mycket. Men i alla fall.

  Gilla

 14. fairymary skriver:

  Nej, det är många som inte kan tänka sig adoptera. För mig har det aldrig varit ett alternativ heller. Men vi är så olika. Jag har fått förmånen att båda professionellt och privat ha lärt känna människor som adopterat och där det varit mer eller mindre enkelt. Och inte är det heller alltid enkelt med de ”egna” barnen…

  Och med att bry sig om barn menar jag inte nödvändigtvis att adoptera. Jag är t.ex. ”inadopterad mormor” i en familj där både den biologiska mormorn och pappan är döda. Hedersuppdrag och källa till många goda erfarenheter….och ömsesidiga….

  En 11-åring som är mycket bättre än jag på att ladda in musik i min telefon har t.ex. ökat mina möjligheter att ha favoritmusik med mig i öronen….

  Gilla

 15. Det är så mycket som styr om man blir gravid eller inte. Tänker på hon som skaffade pudel, så sant. Vad är det som egentligen händer i våra kroppar när vi blir gravida eller inte. Jag tror att systemet är mycket mer komplicerat än vi någonsin kan drömma om. Livmodern, denna starka lilla klump i magen, så bortglömd förutom som barnkammmare i nio månader. Men vad vet vi om livmodern som hormonproducent? Varför mår alla kvinnor som opererat bort livmodern så fruktansvärt dåligt det första dygnet? Livmodern är ett av de mest mystiska organen i kroppen enligt min mening.

  Gilla

 16. fairymary skriver:

  Kära tant Greta i Afrika! Så klok du är! Det är mycket om kroppen som vi inte vet…och finns det något mer ”laddat” med känslor, myter, olika slags föreställningar än den kvinnliga reproduktionen…ett ”kallt och kliniskt” begrepp för det som är så mycket av livets kärna.

  Nu är det dock inte sant att alla kvinnor mår dåligt efter att ha tagit bort livmodern….det finns alla variationer på temat eftersom vi alla är olika och var och en har sina känslor och föreställningar om våra inre organ, inte minst om livmodern…..

  Det som är lite trist just i dessa dagar är att det slås mynt av kvinnors intensiva längtan efter barn. Olika fertilitetskliniker gör en massa pengar …men det är bara teknologi som gäller….

  Jag vet andra sätt att arbeta med frågan…..

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Mary: Det är många barn som skulle behöva stöd. Man behöver fyra ben på sin stol – både far- och morföräldrar. En del har ingenting. Då blir man väldigt utsatt. Så du gör en bra gärning.
  Man kan verkligen slå mynt av allting. Jag läste på en blogg att barnlöshet kan bero på en bakterie i underlivet. Det är nog ett ganska nytt rön skulle jag tro.

  Tant Greta: Kanske fertila kvinnor mår dåligt. Men kvinnor i klimakteriet som är utanför körtelköret med att para sig kanske klarar sig bättre. Det skulle jag tro.
  Såg ett program på tv igår om spermiernas kamp för att nå ägget. Det är verkligen en kamp. Och endast dom starkaste och mest ”fitted” når fram. Kan vara bara två kvar i äggledaren som närmar sig ägget. Dom andra har ”en masse” under den mödosamma och strapatsrika resan.

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Greta-Stina: Nu har jag kollat på din blogg. Att bo i Afrika. Oj, oj, oj… vilken resa. Nu ska jag lägga till dig i min blogroll.

  Gilla

 19. fairymary skriver:

  Jag blev inspirerad av din titel på det här inlägget…gick och tänkte i flera dagar att det var modigt av Helena att skriva så rakt och tydligt… det är sällan ”blodet mellan benen” får nån särskild positiv uppmärksamhet….och nu på morgonen kom det med i ett nytt inlägg i min blogg. Äras den som äras bör….Tack Helena!

  Gilla

 20. camilla skriver:

  ttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
  ooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo
  rrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr
  tttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttttt
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
  aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
  iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
  nnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn
  lllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllllll
  äääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääääää
  ggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggggg
  sssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss
  åååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååååå
  mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
  fins här inne
  såmm fins här inne
  såmm fins här inne
  såmm fins här inne
  och gör det fort nu på
  en gång nu
  genast nu fort nu

  Gilla

 21. camilla skriver:

  nu

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.