Antiklimax! Skadeskjutna vargar! Gör hund av vargen!

Om vargen blir en liten hushålls-vovve kan vi inte längre hota med Vargen kommer!

Vargens ylande och fullmåne är fina ingredienser i naturen som satt skräck i många. Varit inspiration till otaliga berättelser. Nu fick man äntligen skjuta lite och så gick det överstyr. Undrar hur dom två vargar mår som skadesköts och som nu springer omkring norr om Filipstad och väster om Leksand. Det skulle skjutas 27 vargar – 25 gick åt på två dagar. Vilken hysteri! Vilket lättfångat byte! Dalarna tilldelades nio vargar men redan efter några timmar var tio vargar döda. Alltså en för mycket i stridens hetta.

Varför kan vi inte domesticera vargen? Djuret ser ju ut som en hund. Som en schäfer. In med den i köket och tukta den lite. Och låt den mysa lite på kökssoffan och slippa irra omkring hungrig i kalla skogen. Men hur blir det då med kedjan? Om vargen försvinner som varg vad händer då?

Uppdatering: Såg just på Rapport att sju av dom 25 skjutna vargarna var skadeskjutna. Dog alltså inte direkt. Viggo Nielsen på Länsstyrelsen var mycket kritisk till hur jakten gått till. Undrar hur dom två skadeskjutna som fortfarande kutar i skogarna mår.

SvD AB
…….

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

32 kommentarer till Antiklimax! Skadeskjutna vargar! Gör hund av vargen!

 1. Antonia skriver:

  Ja, vad händer? Vad händer när andra djur dör ut? JAg vet inte och har inte heller haft så mycket tankar runt om det.
  Men tyckte var ganska komiskt att 1600 jägare har gett ut sig för att skjuta 27 vargar.

  Hur många är i stammen? 270 eller så? Kan tyckas lite, men det är ju säkert föga tröst för dem som får se sina djur bli uppätna.

  Vad som är fel och vad som är rätt är kanske inte lätt att bena ut.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Var det så många jägare? Kan höra hur snacket går i jägargrupperna. Vilken sammanhållning det blir när man har samma byte. Ungefär så går det till när man går ihop sig och mobbar en människa. Fast i mindre skala förstås. Jakt är slakt!

  Gilla

 3. Ola skriver:

  ”Varför kan vi inte domesticera vargen? Djuret ser ju ut som en hund. Som en schäfer. In med den i köket och tukta den lite. Och låt den mysa lite på kökssoffan och slippa irra omkring hungrig i kalla skogen. Men hur blir det då med kedjan? Om vargen försvinner som varg vad händer då?”

  Skämtar du?

  Den tamhund vi har idag kommer just från vargen, vi har redan tämjt den för 15-20 000 år sedan.

  Visste du inte det?

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Ola: Nej, jag skämtar inte. Jag är ingen hundmänniska. Mer en kattvän.

  Nej, jag tror inte pudeln kommer från vargen. Jag tror inte vi vet så mycket som vi säger. Kommer människan från Lucy i Afrika? Det tror inte jag. Jag tror inte vi är släkt med apan heller fast vi är mycket lika. Vi kan nog tämja vargen också. Skulle jag tro.

  Gilla

 5. Ola skriver:

  Skämtar du?

  Alla hundar är i nedstigande led härstammande från Canis lupus = Varg

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Ola: Varför blev då inte vargen också en hund?
  Men om du kan det här vad händer i näringskedjan om vargen försvinner?

  Gilla

 7. Ola skriver:

  Skämtar du II ??

  Vargen är alla hundars urfader !!!

  Varför blev inte den bengaliska tigern en siameskatt?

  Varför blev inte Tyranosaurus Rex en blåmes?

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Ola: Jag skämtar inte! Rexen blev utrotad. Finns inte mer.

  Nej, jag tror inte vargen är någon urfader. Har du sett jättestora hundar. Större än kalvar o s v. Är dom släkt med Vargen?

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Ola: Taget från Wikipedia:

  Tamhunden klassificerades tidigare som en egen art, Canis familiaris, men behandlas idag ofta som underart till vargen Canis lupus familiaris. Det råder dock inte vetenskaplig konsensus i frågan och olika discipliner använder olika sätt att klassificera tamhunden.

  Gilla

 10. Ola skriver:

  Jag hoppas du ursäktar. Rexens släktingar sitter och hackar på talgbollen utanför ditt fönster. Kalvar tillhör en annan art än varg. De har aldrig, och kommera ldrig att bli släktingar till hunddjuren vilkas anfader Canis lupus (Varg) är.

  Jag klarar inte att diskutera på dagisnivå, du får ursäkta, jag utgår felaktivt ifrån att folk har klarat en gymnasieutbildning när vissa fortfarande går i femman. Förlåt.

  Sök på Canis lupus på webben eller fråga fröken när skolan börjar efter lovet. Mamma/Pappa kanske kan förklara?

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Ola: Se min kommentar ovanför din. Det råder delade meningar tydligen. Som inom allting.

  Jag vet att kalvar tillhör en annan art. Men jag frågade varför det finns hundar som är större än vargar. Varifrån kommer dom?

  Gilla

 12. Ola skriver:

  Jag klarar inte att diskutera på din nivå tyvärr. Jag rekommenderar dig att läsa Darwin då du blir 15-16 år typ. Är det något du inte förstår då så ta upp det med mamma/pappa eller någon NA-lärare.

  Jag kan inte sätta igång att utbilda folk i något som de borde ha lärt sig redan i högstadiet. Jag rekommenderar dig att använda Google och fråga mamma och pappa när du inte förstår.

  End of Discussion / Betyder ”slut på diskussionen”

  Adjö!

  Gilla

 13. Znogge skriver:

  Jag tog mig friheten att kopiera en bit från NE.se så kan en sak i alla fall redas ut! Vad man sedan tycker om jakten, det är en annan femma…

  ”hund, tamhund, Canis lupus familiaris, underart i familjen hunddjur, ibland sedd som egen art (Canis familiaris). Hunden härstammar endast från vargen. De nutida drygt 400 hundraserna är resultatet av ett avelsarbete som kan ses som människans största och längsta djurexperiment. Domesticeringen skedde troligen för mer än 10 000 år sedan i Asien och Europa. Redan under stenåldern fanns hundar av olika typ. Av nutida raser är troligen vissa nordliga spetsar och vinthundstyper de mest ursprungliga. Från början var hunden ett rovdjur anpassat för att förfölja bytesdjur över långa sträckor i mer eller mindre öppna marker och sedan döda dem med kraftiga bett.”

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Ola: Tack för kommentarer. Ta det lugnt! Jag googlar hela tiden. Världens bästa universitet. Jag tycker det är kul att diskutera och ifrågasätta bara. Vad är det som säger att Darwin har rätt?

  Znogge: Tack för info! Men det råder tydligen delade meningar. Från Wikipedia en gång till:

  Tamhunden klassificerades tidigare som en egen art, Canis familiaris, men behandlas idag ofta som underart till vargen Canis lupus familiaris. Det råder dock inte vetenskaplig konsensus i frågan och olika discipliner använder olika sätt att klassificera tamhunden.

  Gilla

 15. Antonia skriver:

  Du luckas ju alltid piska upp stämningen. Kul. Och vissa blir så förbannade. Också kul!

  Gilla

 16. Antonia skriver:

  Det ska ju stå lyckas förstås.

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Antonia: Hur man kan bli arg på mina enkla frågor förstår jag inte!

  Gilla

 18. Znogge skriver:

  Hoppsan det missade jag! Nåja, även en svensklärare läser slarvigt!Men det förändrar inte min ståndpunkt för nog sjutton kommer båda från vargen! Om de är båda 😉

  Men det är en annan femma!

  Jag tycker i alla fall att jakten skötts på ett allt annat än snyggt sätt! Att vissa har vargen runt stugknuten kan kännas horfullt och det förstår jag men…

  Människan är inte ensam i vår natur. Även om många tycks tro att vi inte behöver dela med mågon…

  Gilla

 19. Helena Palena skriver:

  Znogge: Ja, det verkar som jägarna har fått spader! Dom har dessutom ingen kunskap om jakt på varg hörde jag också på Rapport. Ska man jaga björn t ex då krävs det utbildning och certifikat. Men det blir nog krav även när det gäller jakt på varg får vi hoppas. För ska man döda ska man göra det med stil och finess. Inte slakta!

  Gilla

 20. AlNabone skriver:

  Hela vargjakten/slakten är en fars, jag som dessutom sysslar med hundar som härstammar direkt i från vargen, Alaskan Malamute, känner att det kryper sig in en kall kår längs ryggraden då man läser om denna meningslösa jakt. Vad tror de att 27 avskjutna vargar ska bidra med? Idioti!!!

  Korrigerar dock Antonias antagande på 1600 jägare, det var i själv verket 12.000 jägare som gick ut på jakt, undrar om alla hoppades få fälla en varg?

  Gilla

 21. Helena Palena skriver:

  Al: Det var ingen jakt. Det var hetsslakt. Stackars djur. Skadeskjutna till tänderna. Man får säga vad man vill om Vargen – men ska den jagas ska det göras med stil. Jägarna får bakläxa och kommer nu att få gå på kurs. Ta licens helt enkelt.

  Javisst – dina hundar ser ut som vargar i blicken. Vi hade en familj i en grannby som sysslade med hundslädeåkning och hade såna hundar. Glada och ivriga att få ge sig ut och springa är dom.

  Gilla

 22. Helena Palena skriver:

  Hittade den här kommentaren på Newsmill:

  Vargen är ”top preditor” i näringskedjan – den enda varelse som står över vargen är människan.

  Gilla

 23. livsglimtar skriver:

  Jag blir så förbannad när jag läser om dessa sk jägare, varför kan de inte skjuta på vildsvinen istället som verkligen är för många och inte hör till vår natur på det viset. De förstör ju otroligt mycket för bönder och är dessutom farliga för oss tvåbenta att möta i naturen.

  Här ska man måna om andra länders arter för att de inte ska dö ut och så låter idioterna till regering sk jägare gå ut och skjuta ihjäl så många vargar av en så liten stam, skamligt. Såg en politiker som stod och sa i TV att vargarna var inavlade och hade mycket sjukdomar, antar att han med det menade att det var ok att skjuta sönder vargstammen. Många av de som jagar några gånger om året är ju de som sitter högt upp, så det var nog inte så svårt att komma fram till ett passande beslut enda upp i regeringen.

  Men inte fan ser väl jägarna vilka som är sjuka när de sitter där ute i skogen och leker med sina gevär.
  Det kallar inte jag viltvård. De kan ju för den delen skjuta sina egna hundar vad jag har hört, vilket verkar vara väldigt vanligt. Jag kan inte ens fatta att man vill utsätta sin hund för en sån fara, min hund skulle aldrig få vara med i något jaktlag där testosteronet svallar av att få ha ihjäl ett djur, man skjuter på allt som rör sig. Skamligt!

  De som har får kan väl sätta upp el stängsel det funkar ju jättebra säger de som har kostat på sig det hela. Men de är väl för snåla för det antar jag och hur är det får inte fårägare som lapparna betalt för varje djur som varg eller annat vilt djur dödat?
  Att man blir ledsen när man kommer till sin hage och ser sina får ligga döda det förstår jag väldigt väl, men kosta då på ett el stängsel vilket jag skulle ha gjort från början om jag skaffade djur som gick ute.

  De sk jägarna sitter ofta på höga tjänster i städerna och ska då en gång om året eller två kalla sig jägare och ge sig iväg för att skjuta djur i skogen. Tro sjutton att de hittar skadeskjutna vargar, ni kan ju tänka er hur älgarna har det och andra djur när de där som sitter på kontor resten av året ska ut och skjuta.

  Nä, fram för en proffsig kår av jägare som kan sin sak inte låta vanligt folk klä ut sig till jägare bara för att tillfredställa någon gammal grottmentalitet.

  Gilla

 24. Helena Palena skriver:

  Maggis: Väl talat! Vildsvinen brer verkligen ut sig. Och dom är farliga. Mycket godare att äta också skulle jag tro.
  Ja, inte ser dom vilket djur som är sjukt. Nu sköts det bara rakt av. Skulle vara bra om man fick fram lite statistik på hur många det är som skjutit sin hund. Dick Cheney sköt ju sin jaktkkompis. Herregud! Och han var i alla fall vicepresident!!!

  Skulle tro att många jägare i Dalarna och Värmland länge väntat på att få skjuta vargar och så gick det över styr. Det är svårare att skjuta än en varg än en älg hörde jag på TV. Vad ag vet så får man ersättning för tamdjur som tagits av rovdjur.

  Sen lever vargar i flockar och tar hand om sina barn. Nu är familjerna sönderskjutna och det irras väl hej vilt för dom som är kvar nu. Vi har jaktmarker och jag är glad att vare sig min man eller min son är några jägare. Det får andra mera skjutglada ta hand om.

  Gilla

 25. Philippe Öhlund skriver:

  Hej Helena!

  Tack för att du följer mig på bloggen. 🙂

  Ville bara säga att vildsvin är mina favoritdjur för att de är så söta.

  Gilla

 26. Jinge skriver:

  Man HAR redan gjort hund av vargen!

  Läs gärna på lite.

  Gilla

 27. mrmhalland01 skriver:

  Detta är en av få frågor jag bara inte KAN ta ställning i.
  Jaga varg eller inte ?

  -Visst river de tamdjur. Djurägare blir lidande.
  -Dåliga jägare. Vargarna blir lidande.
  -De ingår i näringskedjan. ALLT blir lidande om de inte finns.
  -De skrämmer månniskor. Friluftslivet blir lidande.
  -De finns på vägarna. Trafiksäkerheten blir lidande.
  -De har alltid funnits. Myter / historier blir ”osanna”

  Som sagt…jag kan inte ta ställning, men, EN åsikt har jag; ska man få jaga varg ska man ha licens just för att jaga varg.

  Att träffa rätt på en älg som sakta travar iväg är inte detsamma som att träffa rätt på en blixtsnabb varg!

  Vi kan möjligen ha rätten att välja vilka djur vi vill ha i skog och mark, men, vi har ingen rätt att skada och plåga de som just nu finns där.

  Gilla

 28. Helena Palena skriver:

  Öhlund: Var så god!

  Jinge: Och vad vill du säga med det?

  mrhalland: Svår fråga. Ja visst! Vargen står högst i näringskedjan. Människan står över. Vad händer om vargen försvinner? Älgantalet ökar väl och då blir nog jägarna ännu gladare. Dock blir skogsägarna förbannade. Men jägare och skogsägare är ofta samma person.

  Gilla

 29. Ejnar skriver:

  Hej! Rent tekniskt skadeskjuts 17 vargar och inte 7 som ofta anges av 28 skjutna vargar , detta då kun 11 vargar sköts med ett skott , detta står att läsa i den anmälning till EU som är skickat.

  Gilla

 30. Camilla skriver:

  Hej, de här var jättelänge sen den här diskussionen om vargjakten ägde rum men jag måste bara få nämna att det är sannerligen inte en bra ide att ha en varg som husdjur.

  Hunden går bra därför att deras beteende har utvecklats till att vara som en vargs valpbeteende. Så som lekinstinkt och så vidare. En vuxen varg saknar lekintresse och har ett psyke som är anpassad för en hård värld, den vilda naturen.

  Va som nästan alltid händer med en varg i fångenskap är att av en händelse så triggas jaktinstinkten, av till exempel en katt (min f.d djurvårdslärare som är Viltvårdare har en vän som detta hänt för), katten springer plötsligt iväg, vargen ser detta, en reflexmekanism sker och vargen sätter efter och dödar katten. Detta kan alltså ske precis likadant med ett litet barn till exempel. Låt mig också säga att vargen och katten kom överens alldeles utmärkt i vanliga fall.

  Detta är så klart inte vargens fel, den är skapad med detta beteende djupt rotat. Hunden har vi avlat bort detta på under tusentals år, vi har avlat på egenskaper som barnslighet, humör, färgskillnader och mutationer som hängande öron eller storlekskillnader som i vanliga fall skulle ha blivit bortsållat i de naturliga urvalet. Vi skyddade vargen så att inte alltid den starkaste överlevde. Detta har skapat hunden som vi ser den idag.

  Gilla

 31. Helena Palena skriver:

  Tack för den genomgången!

  Gilla

 32. Camilla skriver:

  Tack för att du sätter igång en viktig diskussion, de är ju de absolut bästa sättet att lära sig på och få nya vinklar. Jag håller precis på att skriva om ämnet och höll på med lite research när jag snubblade över sidan. De är intressant att läsa om vad vanligt folk tycker och vet.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.