God Jul i stugan!

Morceller är ett måste till jul. Foto: Helena Palena

Det här julgodiset har jag kokat i många år. Fick lära mig det av min salig svärmor Ebba. Underbart gott och enkelt att göra. Ett godis som mycket väl passar i Augusta Janssons sortiment. Det kallas för morceller av någon anledning. Jag googlade men fick bara svar på utländska språk – den nya tekniken i all ära men här gick den bet.

Man kan ha i hackade nötter, russin eller torkad frukt om man vill. Men det behövs inte – för det räcker långt med socker, grädde och kakao. Det här blir ett godis som smälter så sockrigt gott i mun och som alla åldrar tycker om. Det är bättre än knäck för man behöver inte vara rädd att plomberna ryker när man sitter där och snaskar.

Blandningen ska kunna koka hårt – alltså måste man ha en gryta där det inte kokar över. Håll inte på och dra av och sätt tillbaka på plattan med andra ord. Sen häller man upp koket i en långpanna och låter stelna. Skär sen i rutor. För att få till en långpanna måste man ta 9 dl grädde. Man kan göra en mindre sats – självklart! Vi lever ju i en demokrati. Koka på och njut!

Morceller

9 dl grädde (visp – men vispa den inte)
9 dl socker
2 – 3 dl kakako (siktas i mot slutet)

Koka hårt cirka en halvtimme – tills det blir sockriga kratrar i det hela. Häll upp i långpanna och låt stelna. Skär i rutor – lägg i fina burkar eller cellofan med rött band kring och ge bort som julklapp eller present! Och säg att det är hemgjort – då blir folk så glada och imponerade i dessa helfabrikatens tider!

GOD JUL & GUTÅR PÅ ER ALLA!

…….

  SvD

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till God Jul i stugan!

  1. Önskar dig en riktigt God Jul

    Gilla

  2. Josef Boberg skriver:

    FRÖJDEFULL JUL ❗ – önskar Josef B. 😉

    Gilla

  3. Antonia skriver:

    Uhmmmmmmm….ser gott ut. Ska testa den också.
    God fortsättning på helgen.

    Gilla

  4. Antonia skriver:

    Ju, hur länge håller den?

    Gilla

  5. God Jul tillbaka till dig också! Mor-celler? Mammas egna celler? Eller är det morernas celler? Morer = berber som kom från Afrika, Spanien och Portugal? Alltså rasistiska 😉 kakor nu igen? Bitar av morer alltså? Nu när man inte får säga negerbollar 😉 vilket mina barn så pk kallar för chokladbollar (har dom lärt sig i skolan) men jag stackars gamla kvinna lärde mig inte det…

    Tänk också på Joakim Ramstedt! Som försökte ta livet av sig dagen före julafton.

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Antnonia: Godiset håller hur länge som helst. Men ingen fara för man käkar upp det direkt. Prova först att göra en liten sats på 3 dl grädde är mitt råd.

    Ann Helena: När jag var liten åt jag negerklubbor och negerkyssar. Det var så himla gott. Saknar dessa lakritsklubbor. Och tjong! Var kan man få tag i det och tomtebrus? Gud så gott.
    Nej, det har inget med morer att göra.

    Gilla

  7. ollemunter skriver:

    Det fanns även pipor i form av lakrits, minns jag från min barndom. 😆

    God fortsättning!

    Gilla

  8. Helena Palena skriver:

    Olle: Piporna finns kvar! Köper en då och då och biter snabbt av pipen först. Den där med röda små kulor på.

    Gilla

  9. Znogge skriver:

    Tack för tipset! Vilket annorlunda och kul namn på julgodis.

    God fortsättning!

    Gilla

  10. alnabone skriver:

    Låter onekligen smarrigt, ska rekommendera detta recept till min äkta hälft som är den som står för bakandet i familjen…

    Go fortsättning Helena! 🙂

    Mvh
    A

    Gilla

  11. fairymary skriver:

    Tack för receptet Helena. Så underbart onyttigt!
    Har inte ätit detta godis på länge men ska nog göra en sats till nyårsfesten.

    För övrigt önskar jag dig god fortsättning på helgfirandet, tackar dig för alla intressanta inlägg du bjudit på och ser fram emot fortsättningen

    Hälsningar från mitt vindpinade hem där vi håller värmen med kakelugn och spis….

    Gilla

  12. Helena Palena skriver:

    Znogge: Namnet är verkligen roligt. Ska luska vidare varifrån det kommer. Har i alla fall en godisbok från 40-talet där det heter Morceller. Ska fråga min svärmor Ebbas syster Kersin som nu är 97 år medan tiden är.

    Al: Ja, tipsa frugan!

    Mary: Jaha du brukar också koka detta godis. Här är det också vindpinat. Det viner snörök på gårdsplan och runt husknutar. Det måste storma i Skåne för det brukar aldrig blåsa hos oss. Vi har skogen som skyddar. Jag bor mitt i Sverige och du lite längre upp. Trevlig fortsättning på julen. Nu ska jag skutta hem till dig och titta om du skrivit något nytt!

    Gilla

  13. fairymary skriver:

    Helena, jag fick förstås bråttom att skriva ett litet fridfullt inlägg…

    Gilla

  14. Pingback: lätt som en plätt…fast « Divage

  15. Helena Palena skriver:

    Antonia: Om man tar 3 dl grädde måste man ha 3 dl socker. Man ska ha en så stor gryta att det kan stormkoka utan att koka över. För om det får koka upp ordentligt så lägger det sig sen och då brukar det vara klart på 30 minuter.

    Det är som att koka knäck. Det ska också gå fort. Men eftersom folk hela tiden har för små kastruller så drar dom hela tiden undan och sätter tillbaka. Då tar det tid.

    Skär i bitar sen det kallnat. Det är hemskt gott. Man kan äta ihjäl sig. Och blir det inte sockrigt utan kletigt och segt har det kokat för lite. Men det är gott i alla fall.

    Gilla

  16. Antonia skriver:

    Morcellen blev…hmmm….gott, men inte så presentabelt.
    Det gick att skära rutor, men när dem väl låg på tallriken så säckade dem ihop, liksom. Så hela högen blev till en bit typ.
    Så ny är det sked som gäller.

    Lite illa mår jag av det, för på smaken är det inget fel på förstås.

    Nu har jag fått en känsla för det. Det var faktiskt en ruta som blev precis som det ska.

    Gilla

  17. Antonia skriver:

    Jag ska testa det en gång till. Men nu blir det 9/9 varianten.
    Ska försöka lista ut hur stort kastrullen ska va så att den inte kokar över.
    Kanske en 10 liters räcker, eller?

    Gilla

  18. Helena Palena skriver:

    Antonia: Om dom flyter ut och blir lösa har du kokat för lite. Dom ska bli hårda och sockriga. När man kokar tjocknar det mot slutet och det bildad kratrar – man liksom ser att det är dags att hälla upp smeten. Kokar man för länge börjar det lukta bränt.

    10 liter låter stort. Tror du klarar dig med fem liter. En sån kokar jag i.

    Gilla

  19. David skriver:

    Ser supersmarrigt ut! Ska absolut testas. Gott slut och god början!

    Gilla

  20. Pingback: en missbrukare är alltid missbrukare… « Divage

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.