Valnöten ser ut som en liten hjärna! Lika botar lika!

Visst är valnötens vindlingar misstänkt lik hjärnans?

Jag har alltid tyckt om nötter och russin och tänkt att det man kan plocka direkt från träd och buskar är bra. Stenålderskost är alltså min melodi. Nu håller jag på och läser om hjärnan. Mycket intressant. Hjärnan består av fett och vill ha fett. Rätt sorts fett. Fiskolja eller omega-3. Köpte en påse med valnötter och knäcker och äter. Mycket nyttigt. Valnötter innehåller nämligen för nötter ovanligt mycket omega-3. Och det tycker hjärnan som sagt var om. Vilken tur! Både nyttigt och gott! På stenåldern åt vi fisk, vilt och nötter, frukt och bär. Klart hjärnan vill ha det som den ursprungligen fick och byggdes upp på.

Nötter i kosten tros
förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och flera studier pekar på att de sänker kolesterolvärdet. Detta är studerat inte bara för valnötter utan även för bl a sötmandel och makadamianötter. Valnöten har nyttigt fett och växtsteroler och innehåller dessutom antioxidanter och aminosyran arginin. Både antioxidanter och arginin är bra för blodkärlsväggarna och hjälper till att hålla dem mjuka. Man kan nästan leva på valnötter eftersom dom är så energirika. Liksom andra nötter och frön rika på olja innehåller valnötter ganska mycket E-vitamin. Flera B-vitaminer, tiamin och B6-vitamin, finns också i valnöten. Innehåller också mycket järn. En knäckt valnöt ser ut som en liten hjärna! Klart nöten måste vara jättebra. Lika botar lika som det sägs inom homeopatin. Och nu till jul finns det extra mycket valnötter att köpa till bra pris. Frossa på!

…….

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck, Växter och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

14 kommentarer till Valnöten ser ut som en liten hjärna! Lika botar lika!

 1. antonia skriver:

  Typiskt. Av alla nötter så är det just valnötter som jag har svårt för. Min tunga blir irriterad och jag får massvis med finnar. Men jag gillar andra nötter som cashewnötter tex. Får frossa i dem istället.

  Gilla

 2. Josef Boberg skriver:

  Kul att Du också funnit intresse för hjärnan – för det är ju den som enväldigt styr (video ca 7 min) hur kroppen mår, faktiskt… 💡

  Hur i jisse namn skall hjärnan kunna ”styra rätt” – ifall den får fel mat ❗

  Sen tillkommer ju att Wi kan försmutsa hjärnan med trattmedias (video 2,5 min) eländes elände 😈 också. Så det gäller att starkt ransonera det intaget, verkligen… 💡 – ”vet” Josef B. 😉

  Gilla

 3. Josef Boberg skriver:

  …apropå nötter – så ”tallkottar” har sina poänger också…

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Antonia: Valnöten är lite frän när man tuggat en stund. Provade på Axel och Ida, 4 år, som vill ha allt som jag donar med. Det var gott en stund sen sprang dom till soppåsen under koksbänken och spottade. Tur att du tål cashew för nötter är bra. Mycket bra.

  Josef: Stackars våra hjärnor. Otroligt att vi kan överleva med all felkost hjärnan får. Men det är många som stryker med och får försämrad funktion i hjärnan på äldre dagar. Kanske alldeles i onödan. Vad vet jag. Jag bara tror.

  Tallkotten ja – ser nog likadan ut som hjärnan.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Josef: Visst krymper kotten på äldre. Kanske inte på en sån som Arne Naess, 95 år, som hade en tyggris som kompis. Och som åkte pulka med ungarna i backarna fast hand knappt kunde gå.

  Så där håller jag också på. Leker hela dagarna. Spar på tomma förpackningar. Kan vara bra att ha när barnbarnen ska leka affär. Hoppar hage, spelar kula och jojjar gör jag mesta hela tiden nu. Och gör änglar i snön när den finns. Skitkul! Rimmar i skallen och kastar om ord hela tiden. Det är vad jag sysslar med.

  Gilla

 6. Znogge skriver:

  Valnötter tycker jag inte alls om tyvärr… Tur att jag gillar sötmandel i alla fall!

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Znogge: Det är många som inte gillar dom. Man ska inte äta sånt man inte gillar. Kroppen försöker säga en något. Man ska lyssna. Mandel går ju nästan lika bra.

  Gilla

 8. Antonia skriver:

  Innehåller inte mandel en del cyan? eller arsenik eller nåt annat giftig? Så man ska nog inte äta för mycket.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Antonia: Jag tror man känner vad man tål och inte tål. Kroppen är smart.

  Gilla

 10. Fairymary skriver:

  Jag gör en müsliblandning med valnötter, hackade hasselnötter och mandlar, kokosflingor, linfrö och sesamfrö. Urgott! Inga kolhydrater dessutom.

  Bittermandel innehåller cyanid men inte vanlig mandel vad jag förstår.

  Håller med dig Helena att om man lyssnar på kroppen så får man svar på vad som är bra för en. Man kan öva upp sin lyhördhet ….

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Mary: Vilken synnerligen bra frukost du kombinerat. Låter jättegott! Kokos är jättebra har jag just lärt mig. Allt som kan plockas direkt med andra ord.

  Gilla

 12. Josef Boberg skriver:

  Anna J.D. Jacobsson”Jag vägde 137kg och insåg plötsligt att det var dags att ta tag i det faktiska problemet bakom mitt felätande, inte bara fokusera på att bli av med symptomet, dvs övervikten och i mitt fall heter problemet socker (video ca 7 min).

  Gilla

 13. redaktörn skriver:

  Fast det omvända är inte lika spännande. ”Hjärnan ser ut som en liten valnöt… ibland är det nog också så 🙂

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Josef: Ja, socker är en drog. Man ska äta frukt och honung. Men bara med måtta.

  redaktörn: Såg Geniet och killarna igår. På nya Gunea åt man upp sina döda. Barn och kvinnor fick käka hjärna. Kannibaler. Dom fick prioner samma symtom som galna-ko-sjukan ger djur. Som i sin tur fått äta sina fränder. Så nu vet vi det. Så bekvämt att döda djur kunde bli mat åt levande djur. Vilken vinst! Nej, du, naturen sa ifrån.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.