Svinigt värre i tider som dessa!

Lilla Nasse-Man! Halm till alla ropen skalla!

Tänk hur vi behandlar det djur som ligger människan närmast – grisen. Jag har tidigare skrivit om grisarna och hur dom sköts. Svenska grisar har det i alla fall generellt bättre än i Danmark och andra länder. I Polen står grisarna i mörker. Det finns svenska bönder som har fina stallar med massor med halm. Tyvärr är det ingen lag som säger att djuren måste ha halm. Det är synd.

Jag äter inte dansk fläskfilé. Tittar alltid efter varifrån köttet kommer. Jag vill inte äta gris längre sen jag fick reda på att min blodgrupp ORh- är mest lik grisens. Då kändes det inte så kul. Som att äta sin medmänniska! Men det är ju väldigt gott att grilla fläskkarré om somrarna – eller hur? Den där Hultström borde skämmas. Han ska ju gå före med gott exempel kan man tycka. Istället förstör han för svenska bönderna. Dom flesta sköter sig ju. Bra att ljuset kommer in i obskyra stallar för djurens skull. Endast så kan det bli bättre? Men jag undrar också varför inte djurskyddet fungerar med tanke på att det är så många instanser som håller koll.

Divage skriver också om det här!

SvD

——-

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

30 kommentarer till Svinigt värre i tider som dessa!

 1. Törnebohm skriver:

  Ja en trist historia, jag verkligen hatar när djur misshandlas på olika vis, även om dom ska käkas så ska dom ha ett bra liv tills det är dags.

  Gilla

 2. Ja fasen grisar är lika intelligenta som hundar och inte skulle jag vilja att min hund hade det så där. Jäkla stil. Förklaringen till detta svineri måste vara att dom ville grisarna skulle dö. Sjuka grisar måste vara för dyra att ta hand om. Money, money, money… julskinkan fastnar i vrångstrupen redan… innan den är köpt.

  Gilla

 3. redaktörn skriver:

  Det goda med sådana här skandaler är att det bruka leda till skärpning!

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Törnebohm: Inte nog med att vi äter dom. Vi misshandlar dom oxå. Det är bara för mycket.

  Ann Helena: Ja, skinkan fastnar. Grisar är jättesmarta och man ser på deras blick att dom lider i sina boxar. Men jag har varit på ställen där grisarna kutar omrking på världens halmbädd. Det är jättekul att se.

  redaktörn: Det leder till bättring. Hörde på Ekot nu att Jordbruksverket ska ändra sina rutiner. Förut skötte kommunen tillsynen och sen blev det Länsstyrelsen. Då kommer allt längre bort och det blir sämre. Jag tycker att det är ”svinet” Hultström som ska stå med hundhuvet och sitta i stupstocken och hela köret. Han är ordförande i Swedish Meats. Han är styrelseledamot i Svenska djurhälsovården. Och han är ledamot i HK Scan. Han borde med andra ord skämmas tusen gånger om.

  Gilla

 5. Antonia skriver:

  Det är ju förstås inte för inte visas filmen innan jul. Det ska ju väcka extra starka känslor förstås.
  Ja, jag tycker att människorna äter alldeles för mycket kött. Nästan så att man kan säga att man äter kött med kött. Jag glider mer och mer in att äta vegetariskt, även om jag kommer aldrig sluta att äta kött.
  Men har konstaterat många gånger att kött smakar inte mycket numera, jag äter fågel, men de smakar konstig t de me, så det blir inte heller ofta.
  Det är väl när jag är nere i Ungern som min konsumtion ökar. Då är det mycket av köttet mina föräldrar köper är från bonden i byn som har en minifarm och där är grisarna ute.
  Men vad ska man säga om Hultström. Vi har ett ordspråk som lyder ” han predikar vatten men dricker vin själv” och med det menas att han håller inte alls efter det man själv tycker att man ska göra. Svinigt.

  Gilla

 6. Znogge skriver:

  Tydligen är det lika illa att äta det svenska köttet. Fy sjotton säger jag bara. Så får det inte gå till!

  Gilla

 7. Pingback: sviniga tankar… « Divage

 8. timida violetta skriver:

  SVINAKTIGT är hela historien! Man kan ju undra om ”Grisen” får sitta kvar på sina poster som ordförande, styrelseledamot osv… Skulle inte förvåna mig ett ögonblick om så blir fallet. – Såg ni på aktuellt i går när dom intervjuade honom?..med en liten griskulting i famnen….försökte visa upp sig som en rekorderlig grisbonde… Men det sprack!, för reportern talade ju om att det hade han begärt innan han lät sig intervjuas! Fy f-n. Äckligt.

  Gilla

 9. Marius Banan skriver:

  Kräv KRAV-kött som är hårdare kontrollerat. Vi har råd med det! Ni kan börja med Krav-falukorv. Varva in lite helvegetariska alternativ emellan på veckorna också.

  Jag var inte förvånad att det pågick sånt här trots att alla berättar för mig hur bra svenskt kött är. För många djur står idag inomhus på samma plätt hela sitt liv och det är helt vanligt närproducerat SVENSKT KÖTT.

  Gilla

 10. livsglimtar skriver:

  När du skriver om djurskyddet så har jag länge funderat över om det finns något sånt i vårt land. Titt som tätt läser man om gårdar där djur både har svultit till döds och står upp till magen i sitt eget träck.
  Jag tror att det är mycket snack och lite verkstad i många sk instanser som ska sköta både det ena och andra.
  Personligen blir jag så förbannad på att det ser ut som det gör i vår sk upplysta land, hur i hela friden ser det då ut i fattiga länder där inget djurskydd finns?

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Antonia: Bästa köttet får man från små uppfödare. Men dom försvinner. Förr hade vi hushållsgris. Det fläsket blev gott må du tro eftersom den fick så fin mat och inte bara konstigt kraftfoder som dom får idag. Det var bättre förr.

  Znogge: Och det svenska köttet är dessutom dyrare. Ska det vara det måste djuren verkligen ha en garanterat bra miljö.

  Violetta: Jasså, ville Hulström ha en liten gris i famn. Precis som om det skulle hjälpa. Gud vad den karln är avklädd. Och det med rätta. Tänker på Lars G Josefsson som nobbade TV4 men som själv ringde upp Aktuellt och ville komma till tals. Ja, herregud vilka svin.

  Marius: Självklart ska djuren ha det bättre. Våa kor har det ännu bättre nu eftersom vi har satt in en robot och dom kan bå och mjölka sig när dom vill. Halleluja!

  Maggis: Man kan verkligen undra. Jag höll på med det här för snart tjugo år sedan. Brevväxklade med Astrid Lindgren. Men då var det mest kalvarna som jag ömmade för. Och så trodde man att det hade blivit bättre. Men det har ju i själva verket blivit sämre.

  Jag skyller på bönderna. Det är fan deras ansvar att se till så djuren har det bra. Vissa ska bara inte ha djur. Den där Hultström är civilekonom och ser väl bara till pengarna.
  Nä, nu är det dags för den mannen att svida om från kostym till lagårdsoverall och gå ut och städa upp och hålla koll på sina grisar. Men han kanske måste lägga av. Scan tar inte emot hans grisar för slakt. Så var ska han nu vända sig? Näringen har ju stängt små slakterier och centraliserat allt. Det är för bedrövligt. Rätt åt honom för han har varit med på det tåget.

  Gilla

 12. Gunnar skriver:

  Jag är vegetarian. Ibland känns det riktigt bra faktiskt.
  Även om omsorg om djuren inte är det som i första hand gjort mig till vegetarian.
  i-)

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Gunnar: Många ungdomar blir veggisar p g a hur djuren behandlas. Det har blivit modernt att vara anti. Kanske bra för djuren men inte för böndernas plånböcker. Men dom klarar sig nog ändå. Dom får ju bidrag.

  Jag äter blandad kost. Känner vad som är bra för mig. Äter för lite ägg dock. Det är visst jävligt nyttigt. Men det går ju åt ett ägg till varje vaccindos så jag ska nog överlåta äggen till industrin. Eller skaffa mig egna höns.

  Gilla

 14. Anonym skriver:

  Det är bra att problemet med djurens situation uppmärksammas.

  Snart kommer nog turen till utförsäkrade sjuka också.

  Gilla

 15. ollemunter skriver:

  Nog för att jag gillar skinkan till julen, men fan vet, om vi inte hoppar den i år. Försöker kanske få tag på någon lokal uppfödare. Min handlare säger att att dom kan kolla upp varifrån varje gris kommer, något dom förnekade på ekot i radion, vid kvartifem idag. Vi har en lokal tillverkare av en jättefin dillaladåb, men utan, skinkan kommer julen att stå sig slätt. Det finns en rökt variant av fläskfilé, som vi äter ofta på sommaren, den kommer inte från Danmark.

  Fläskfilén från Danmark, skiljer sig inte mycket från Scans. Jag tyckte att den danska var torrare ett tag, men dom är precis lika, när man synar dem i sömmarna. Gris som gris, med andra ord och det bästa är nog kanske, att inte veta hur dom har det. Känslan annars, att gå in i ett grisstall, med flera hundra grisar är enorm, dom flesta backar direkt p.g.a. lukten, som slår emot en, som en vägg.

  Skinkan gör jag helst också själv i ugnen, den färdigkokta är ju mer som en plastbit. torr och smaklös.

  Det bästa den här tiden, är ju annars allt vilt man kan äta, Hjort, Rådjur och Älg i olika varianter.

  Gilla

 16. fairymary skriver:

  Jag hittade vildsvin häromdagen i min ICA-butik…känns som ett bra alternativ i dessa tider.

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Olle: Gissa varför jag inte äter dansk gris. Där behandlas suggorna ännu värre än i Sverige eftersom dom fixeras när dom ska grisa – få sina små kultingar. Det måste vara helgerån nummer ett eftersom en gris vill böka och boa innan hon ska föda. Jag har sett hur dom håller på.
  Tror det är förbjudet att fixera i Sverige.

  För länge sedan la jag skinkan i saltlake i tre veckor och hade mig. Det var tider det. Min svärmor kokade skinkan. Jättegod. Jag gör min i ugnen också. Fast jag tror jag köper en liten färdiig rackare i år. Det känns inte lika roligt längre.

  Mary: Jag har käkat helstekt vildsvin. Det var jättegott.

  Gilla

 18. Marius Banan skriver:

  Helena >> I filmen som visas ifrån de svenska bondgårdarna är det gott om fixerade suggor. http://vimeo.com/7739560

  Gilla

 19. Helena Palena skriver:

  Marius: Flera av dom anmälda gårdarna hade fixerade suggor. Men vad jag vet så är det förbjudet i Sverige. Men alla lagar tycks ju vara bortglömda och man bryter mot allt hela tiden. Jag kan inte titta på filmen. Såg bilderna i pressen och lite på TV men byter kanal. Det är för hemskt.

  Gilla

 20. Josef Boberg skriver:

  Allmänt sett så har nog grisarna det förhållandevis bra i Sverige – relativt hur illa många MedMänniskor (nationellt såväl som globalt) har det, tyvärr tyvärr… 😥

  Gilla

 21. ollemunter skriver:

  Helena: Kan så vara att svinen behandlas mer som svin i Danmark än våra svin, men ändock, så är det ingen skillnad på köttet.

  Gilla

 22. Helena Palena skriver:

  Josef: Det har du alldeles rätt i!

  Olle: Jo, det är det. Om djuret mår bra så får andarna och inälvorna i kroppen – enzymer & Co – en helt annan sammansättning. Glada grisar ger godare fläsk. Alldeles sant.

  Vi hade från början 28 kor. Jag har skött kalvarna. Jag har fött upp 450 kalvar. Dom älskade mig och jag dom. Kalvarna fick kuta fritt i lagårn och kuta ut. Dom kom alltid tillbaka till sin mamman och till mig. Till oss. Till sitt hem – sin boning. Kor kan också. Om dom får.
  Jag lade grunden till att harmonin gick in i arvsmassan.

  Idag har vi 70 kor. Och vi har varit förskonade från katastrofer och missbildningar. Och det tack vare den goda harmonin i lagårn. Och det tack vare mig. Nu är jag inte längre där sen 1999. Så nu får vi tacka mannen och sonen som också är snälla mot djur. Det lönar sig att sköta sig. Tror jag ska skriva ett öppet brev till grisgubben Lars Hultström och läsa lusen av honom

  Gilla

 23. soli01 skriver:

  Helena Palena – du verkar veta vad du pratar om! Jag har också haft mycket nära kontakter med jordbruk då frugan är en äkta bondflicka och som fick lära sig att verkligen arbeta från unga år. Sedan vi flyttade från bodgården, till annan ort, har vi under ca 35 år hjälpt till med bl a slåttern så det är ett ganska så slitsamt yrke. Djuren var också ytterst viktigt och en självskriven sak. Svärfadern – nu bortgången – var en rikig superstädare i ladugåren.

  Nu kom jag in på kor det var kanske grisar vi pratade om. 🙂 Djur som djur.

  Gilla

 24. Helena Palena skriver:

  soli: Ja, jag kan det här med jordbruk. Djur som djur. Klart det var mycket slit på gårdarna förr. Jag har kört hövända och flakvagn efter häst. Under många år brevväxlade jag med Astrid Lindgren om djurens väl och ve.

  Nu är det maskiner och robot. Men man måste vara i lagården i alla fall och hålla koll. Korna ska ju ha ensilage och det ska mockas i deras sängar och strös nytt. Jag tror våra kor har det så bra man nu kan ha det i en modern lagård. Alltid något. Dom har en stor borste som roterar. Där står dom gärna och ryktar sig.

  Gilla

 25. Josef Boberg skriver:

  …svinegate… (kolla den första kommentaren = Mitt i prick ❗ – som jag ser det i vart fall… 🙄 )

  Gilla

 26. fairymary skriver:

  Ju mer jag tänker på det, ju mer skulle jag vilja föreslå att vi byter ut tamgrisen mot vildsvin….i mitt huvud surrar just nu en saga om vildsvinen som invaderar Sverige för att rädda sina släktingar tamgrisarna från människornas girighet….

  Gilla

 27. Helena Palena skriver:

  Josef: Tack för tipset! Ska kolla!

  Mary: Släpp ut alla grisar! Vilken fin jakt det skulle kunna bli. Men dom bökar så in i vassen. Men det är sånt man får ta om man vill ha djur i frihet. Dom kan ju inte göra våld på sin natur. Men det kan vi. Konstigt va?

  Gilla

 28. Madeleine skriver:

  Heja Helena, du är modig du. Nog är det patetiskt att LRF först NU tar initiativ till certifiering av grisgårdar? Svinfarmare hette det förr innan Berg i sina bitska artiklar i Land läste lusen av de försoffade agronomerna i Scan och lärde dom att konsumenterna föredrar gris före svin. Svinen går på två ben, vilket Hultström bevisat.

  Det fanns en skrift som heter Mat Makt Marknadsföring som är en svidande nedräkning av bondeetablissemanget och alldeles speciellt Scan. Försök skaffa den på bibblan.

  Gilla

 29. Helena Palena skriver:

  Madelaine: Ja. ska läsa den. Jag har ju hängt med länge och visst är det skandal att allt bara fortgår. Och dom där jävla kostymklädda föreningsbönderna borde förbjudas. Det enda dom tänker på är makt och pengar. Jävla svin!

  Bergh var verkligen bra. En sån sanningssägare kunde ju inte få vara kvar. Sorgligt! Skrämmande! Kvar blir bara ett gäng ja-sägare. Som nickar bifall till den som makten har.

  Gilla

 30. Madeleine skriver:

  Vi hade inte då övertagit föräldrarnas mjölkgård och kunde inte rösta på den famösa stämman när slipsgubbarna i Arla krönte sin gärning med att lura medlemmarna att ge bort Arla till danska MD. Visst är det märkligt att det bara var Berg som offentligt sa som det var, att det var idiotiskt.

  Så fick ju Berg sparken direkt också, men det var han nog beredd på.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.