Van Gogh! Va´! Får jag en grogg!

Groggar och andra långa drinkar av Jonny Pålsson

Groggar och andra långa drinkar av Jonny Pålsson

Ingemar Mundebo – politiker och folkpartist – pratade lite småländskt grötigt. Vilket fick sketchmakarna i Sverige på 70-talet att använda sig av honom. Ni som inte hörde det hela kan föreställa er hur det lät när dom fick Van Gogh till att bli till Får jag en grogg! Se mannen som sitter och viftar vid ett bord på restaturangen: Kypar´n! Van Gogh!

Ordet grogg kommer från
den brittiske amiralen Edward Vernon som spädde ut besättningarnas romransoner med vatten för att minska fylleriet bland sjömännen. Han kallades Old Grog av sina besättningsmän därför att han ofta var klädd i byxor sydda av ett grovt ylletyg som på engelska heter grogram. Och som på svenska ibland kallades grovgrönt..

Med ordet grogg avses en drink som har blandats av två komponenter, varav den ena är groggvirke och den andra är en spritdryck. För att vara en grogg krävs det att spriten utgör mindre än hälften (cirka 30 procent), volymmässigt, av drycken. Drinkar där spriten utgör större del kallas vanligtvis cocktails. Drinkar med liknande proportioner men med fler spritsorter kallas long drinks, ett begrepp som dock även kan omfatta groggar. Mina favoriter är rom och cola eller vodka, citron och coca-cola. Och när det gäller vin ska det vara fylligt men inte kraftigt och gjort bara på en druva: Cabernet Sauvignon. Men smaken är ju som baken! Cheers!

SvD Expr

——-

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Van Gogh! Va´! Får jag en grogg!

  1. Znogge skriver:

    Jag, groggar och coctails är väl inte bästa vänner men ett riktigt gott rött vin dricker jag gärna! Det ska vara fylligt men ändå mjukt… Fick ett par intressanta flaskor i födelsedagspresent…

    Ha en bra lördag!

    Gilla

  2. Helena Palena skriver:

    Znogge: Det där med fylligt men ändå mjukt är en svår kombination. Men så vill jag också ha det.

    Gilla

  3. Znogge skriver:

    Inte helt lätt, nej… Man får prova sig fram!

    Gilla

  4. Antonia skriver:

    Jag är redan inne på min andra grogg idag. En treo + en 500 mg Naprosyn.
    Kul läsning. Hos dig får man alltid lära sig något nytt och intressant.

    Gilla

  5. Helena Palena skriver:

    Antonia: Jasså. säger du det. Det var roligt. Skål! Stackars dig. Men kanske lite massage på nacken och bakhuvudet skulle hjälpa. Naprosyn låter starkt.

    Gilla

  6. Helena Palena skriver:

    Förresten Antonia, du har kanske inte hört Van Goghsketchen? Du hade kanske inte kommit hit då. Och inte sett Mundebo i media. Idag är han 79 år – fyllde 15 år. Grattis i efterskott! Men han var mycket i tidningarna och på tapeten ett tag under sin glans dagar.

    Gilla

  7. Antonia skriver:

    Nej, jag har inte hört sketchen, men kan nästan höra det ändå efter din beskrivning. Lät ju kul.. Dialekter får ävör.

    Gilla

  8. Nu är jag rabiat motståndare till multinationella Pepsi och Cola. Men om man köper ett odrickbart rödvin kan man med fördel kyla vinet och blanda med coladryck+1 citronskiva. Mundebo kunde inte säga R. En vanlig åkomma inom adel och finare sällskap. Ofta i östra delarna av Småland.

    Gilla

  9. Helena Palena skriver:

    Göran: Cola är så gott i rom och vodka. Fast man undrar ju vad det är i drycken. Träffade en kvinna för ett tag sedan som är beroende av Cola.

    Det är mycket rödvin som smakar fan så jag kanske anamma ditt tips. Men då blir det ju som sangria om man slänger in lite frukt och har sig. Så måste jag nog göra. Jag vill ha mitt rödvin varmt. På flyget kommer dom dragande med en liten iskall flaska. Jag rynkar på näsan och säger: Okey – det dröjer ju innnan maten kommer så jag får värma vinet mellan låren. Hemma värmer jag lite i micron.

    Jasså – är Mundebo adlig? Jag trodde han hade talfel. Är du också adlig? Det verkar som om dom flesta adliga kommer från östra Småland enligt dig.

    Gilla

  10. Nej, det är bara ”talrika” talfel som”stammar” från östra Småland. Mundebo tillhörde nog inte adelskalendern. Med bevekelsegrund av att kunna ”värma” rödvinet, ser jag nu plötsligt en ny, spännande anledning till att införskaffa varmblodig kvinna till mitt hushåll. Men det heter väl fortfarande lådvin och inte lårvin? 😉

    Gilla

  11. Helena Palena skriver:

    Göran: Fan, du har ju humor! Jättekul! Det heter fortfarande lådvin. Men vilken sukke Lårvin skulle bli! Man kan också värma flaskan mellan brösten om man har ett tillräckligt decoltage – eller cleavage – som det heter på engelska.

    Gilla

  12. ollemunter skriver:

    Jag jobbade på CocaCola i Sundbyberg en kortare tid i slutet på 60-talet. 24 gula bilar med CocaCola i rött på sidorna levererade i Stockholm till butker, kiosker och varuhus. Det var väldigt prestigefullt att var CocaCola försäljare. Bilarna lastades med körschema på nätterna och på mornarna var dom blänkande som nya, i sina gula och röda färger. Innan man fick åka ut på jobbet, inspekterades alla 24 försäljare vid en uppställning och klädsel och dylikt kontrollerades. Vi hade Grön jacka med CocaCola-emblem och byxor med läderförstärkning på sidorna. På företaget fanns kylar med CocaCola i varje hörn. Att CocaCola innehåller mycket socker, vet kanske inte alla, men det gör den. Så småningom kom det literflaskor, som i början var i glas. Numera är alla flaskor i plast. Egentligen var jag anställd på Pripps, men blev erbjuden att jobba i Stockholm med detta en kortare tid. CocaColafabriken i Sundbyberg är nu historia.

    Härliga tider, strålande tider, som man aldrig glömmer. 😆

    Gilla

  13. Helena Palena skriver:

    ollemunter: Javisst var det tider! Att vara ung på 60-talet. Det fanns jobb överallt. Det är så himla gott med Cola. Och det sägs att det är 13 sockerbitar i en burk. Kan det vara möjligt? Socker är ju dyrt. Det skulle vara kul att få reda på vad coca-cola egentligen innehåller. Om det finns kokain i burken. Men det är ju också dyrt. Man undrar ju.

    Gilla

  14. Antonia skriver:

    Coca Cola även innehåller en hel del coffein. Jag jobbade på Pepsi Colas reklamavdelning, men var alltid avundsjuk på coca colas. De hade snyggare reklam. Sen blev någon avundsjuk på mitt jobb och fick därmed sparken från pepsi. (Värsta jag vet är chefer som har jobbat upp sig utan utbildning, sen känner sig hotade av någon yngre med utbildning)

    Men min fråga är egentligen har hela skåne talfel eller är de adliga allihopa?

    Gilla

  15. Helena Palena skriver:

    Antonia: Fy för såna människor. Colas recept är så hemligt.

    Skåningarna pratar som dom gör eftersom dom är inklämda mellan oss som bor i Stockholm och norrut och Tyskland. Skulle jag tro. Därför blir det så skorrigt och grötigt. Adeln pratar inte skånska. Jo, det skånska förstås!

    Gilla

Lämna en kommentar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.