Bonde söker fru: Vill du ha kor i trädgården? Gift dig med en bonde!

Miss Dellenbygden Akvarell 70 x 50

Brunetta - Miss Dellenbygden Akvarell 70 x 50


Här bor jag! Ibland har vi fullt med kor i trädgården! Speciellt om det är helgdagsafton och vi ska iväg på fest. Då står dom där och glor. Då är det bara att svida om och fösa tillbaks dom igen. Dom vill helst vara med oss i köket. Det kan man ju förstå eftersom vi är så trevliga och snälla mot dom.
Den bruna kossan heter Brunetta. Hon vann en skönhetstävling i Dellenbygden två år i rad. Inte för att hon mjölkade bäst – utan för att hon hade den vackraste kroppen! Lokaltidningen skrev om detta vilket fick Thomas Tengby att ringa upp. Det blev radiopgrogram vilket fick Gävle Dala att komma hit. Vilket fick Jarl Alfredius på Aktuellt att göra ett undantag med orden: Sånt här brukar vi inte visa! I tv-inslagen fick man se Brunetta i hagen till låten She´s got the look. Och min man var med. Det var verkligen ett kul inslag. Speciellt med tanke på att hon ställde sig och fontänpinka som kossor plägar göra.

Denna skönhetstävling är en mycket bra tävling med tanke på att man idag sliter ut korna på några år eftersom dom drivs så hårt. Idag slaktas dom ut redan vid fem års ålder – medan dom fortfarande växer! Förr kunde korna bli uppemot 18 år. Idag förlorar man på gungorna det som man skulle kunna ta in på karusellerna med andra ord läs; det skulle väl vara bättre att låta kossan leva längre istället för att driva henne så hårt. Kossan skulle säkert må bättre.

Vet ni varför en ko mjölkar! Är det för att hon är mjölkko som många tror??? Nä, hon mjölkar för att hon ska ge mjölk åt sin unge: kalven. Således måste hon få en kalv varje år för att vara lönsam!
Tavlan har jag målat i akvarell och gjort vykort på som jag använder som visitkort. Tavlan är stor i orginal: 70 x 50 cm.

AB DN
——-

Detta inlägg publicerades i Tavlor och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Bonde söker fru: Vill du ha kor i trädgården? Gift dig med en bonde!

 1. Jättefin tavla! Du är en superbra naivist, som det brukar heta. Säljer du tavlor också? Rolig historia om den vackra Brunetta.

  Gilla

 2. Znogge skriver:

  Den är verkligen fin! En charmig historia dessutom! Tack och lov visste jag i alla fall varför kon mjölkade 🙂

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Inte så konstigt att ingenting smakar idag utan smaktillsatser. Världen har alldeles för bråttom. Allting ska gå så snabbt.
  Så Brunetta har blivit en kändis? Kul. Och fina tavlor målar du också. Och det ser mysigt ut på gården.
  Har ni fått snö också? Det skulle va för tidigt.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  ann helena: Dina ord värmer gott. Säljer inte nu. Har gjort. Kommer att göra när jag bli gammal.

  Znogge: Det är faktiskt jättemånga människor som inte förstår sambandet. Så det är en lång process att få fram mjölk. Närmare bestämt nio månader.

  Antonia: Frosten kom tidigt i år. Så brittsommaren som är nu blev inte lika bra tycker jag. Blommorna frös bort för fort. Nej vi har inte någon snö än. Det har dom fått i Haparanda. Jag bor mitt i Sverige.

  Gilla

 5. mrmhalland01 skriver:

  Jättefin tavla.
  Jag är avundsjuk på alla som kan måla, det måste vara en härlig avkoppling.

  Vad menar du med att man driver korna ?

  Det låter ju vansinnigt att föda upp kor som slaktas vid 5 års ålder om de kan producera mycket mjölk flera år till.

  Det vore kul att få en förklaring.
  Jag vet allt för lite om djurskötsel.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Du kan också måla. Det kan alla. Bara att sätta igång. Problemet är att dom flesta är så kritiska mot sig själv. Släng bort det.

  För hårt drivna. Det är inte så lätt det här med jordbruk. Förr fick en ko sämre mat. Levde längre. Idag mjölkar hon 10 ton per år. Får kraftfoder och ensilage. Mycket mat för att kunna producera mycket. Kropparna håller inte. En ko växer i 6-7 år. Men slaktas ut efter tre-fyra laktationer (tre kalvningar med efterföljande mjölkproduktion). Alltså slaktas hon medans hon fortfarande växer. Jag har skrivit många såna kritiska inlägg i jordbrukartidningarna förr om åren. Men det är ju ingen som bryr sig. Utveckling är utveckling. Fast jag tycker det är avveckling.

  Det finns kor som blir äldre. Men dom hör till undantagen i det moderna jordbruket.

  Gilla

 7. mrmhalland01 skriver:

  En sak har jag alltid undrat.
  Producerar kon så mycket mer mjölk än vad kalven behöver, så det räcker till oss människor också, eller ”snuvar” vi kalven på mjölk och ger den annan föda istället ?

  Om det är så att kon producerar så mycket mer än vad kalven behöver verkar ju något ha gått snett vid ”uppfinnandet” av kon.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  mrhalland: En kalv får bara råmjölk i några dagar. Annars överlever den inte. Sen får den pulvermjölk.

  En ko i vilt tillstånd producerar bara mjölk till kalven. Men efersom kossans juver blir massivt stimulerat genom mjölkorganen – spenkopparna – så blir det tillgång efter efterfrågan. Samma blir det med kvinnor. Det var därför man kunde använda sig av ammor förr i tiden. Ju fler barn som sög desto mer mjölk.

  Man kan säga att kalven blir snuvad eftersom kalven i vilt tillstånd ammar i minst sex månader. Tills kossan stöter bort ungen.

  Gilla

 9. mrmhalland01 skriver:

  Det låter logiskt.
  Tack för svaret !

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  mrhalland: När det gäller kalvar säger man inte ammar dock. Dom diar ju.

  Gilla

 11. soli01 skriver:

  Helena – du är för go! Och så kan du måla – rena kurbitzmålningen! Jag är imponerad och då är även tuppen o hönan ditt alster?
  Du bör måla mera, så vi blir flera
  som får njuta av dina alster.
  Vi vill inte vara på halster.
  Lycka till!

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  soli1: Du är för go du med som säger så fina saker till mig.
  Om du mejlar din adress till mig på parnassen33@hotmaill.com ska jag skicka dig ett kort. Lovar att inte tala om vem du är eller var du bor.

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Förresten solo1: Ja, tavlan med hönorna har jag målat. Men det är ingen tupp med dock! Han fick inte vara med. Han ser inte ut så där. Han var brun.

  Gilla

 14. fairymary skriver:

  Mammor/kor ammar och barn/kalvar diar…

  Jättefin tavla! Och jag delar din sorg och förtvivlan över hur vi utnyttjar våra djur.

  Travhästar är en annan grupp som jag ömmar för….slits också ut i förtid numera.

  Gilla

 15. mrmhalland01 skriver:

  Från det ena till det andra påstås det ju nu att även män kan ge di !

  Vi har ju onekligen bröstvårtor, men, kan det vara sant ?

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Nej, det är inte sant. När man blir befruktad startar en 9-månader lång körtelprocess. Innan ungen kommer sväller brösten. Sen börjar ungen att suga och på tredje dygnet rinner mjölken till ordentligt. Då kan man ha cleavage – springan mellan brösten – ända upp under hakan. Och på det dygnet blir man svartsynt och mycket deprimerad. Vill bara gråta. Sen ställs tillgång och efterfrågan in efter barnets behov.

  Nej, en man kan aldrig amma. Det är bara löjligt. Och han som gick ut och satt på bild och stimulerade sina vårtor ville bara ha uppmärksamhet i någon slags omvänd jämställdhetskamp. Man vill ju gråta!

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Mary: Ja, det har du rätt i. Det är honan som ammar och ungar som diar. Tack!

  Känner en kille som tränat hästar i Franrike. Hästarna fick verkligen slita on. Det är verkligen synd om hästar också. Allt handlar om profit.

  Gilla

 18. Vb skriver:

  Den bilden är härlig! Och varför skulle kor inte kunna delta i skönhetstävlingar i vår galna värld? Klappa Brunettan från mig.
  Såg du på tvåan igår om buddhistmunkarna i Thailand som har tigrar som ”husdjur”? Ja, inte bara tigrar, kl 17.00 kom det matgäster i massor. Vildsvin, påfåglar, hästar osv. Ett makalöst program, vet inte om det går i repris. Dit har jag velat komma i åratals, måste göra nå´t åt det.

  Gilla

 19. fairymary skriver:

  Jag vill gärna ha kor i trädgården. Har du något tips om en ledig bonde?

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Vb: Nej, det såg jag inte. Skulle gärna vilja ha en tiger men dom blir ju stora. Ska se om det går i repris.

  Mary: Ska kolla igenom trakten! Klart du ska ha en bonde. Återkommer när jag hittar en.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.