Thorbjörn Larsson! Jag tackar nej till DN!

Kommer papperstidningen att försvinna?

Kommer papperstidningen att försvinna?

Av och till har jag haft DN. Men inte på senare år. Ibland ringer någon och försöker övertala mig att gå tillbaka. Senast fick jag ett erbjudande om att läsa tidningen gratis fredag, lördag och söndag i tre veckor. Självklart tog jag det. Sen ringde en kvinna innan tiden runnit ut och var nyfiken på om jag skulle ta ett abonnemang. Jag fick mejl med Thorbjörn Larsson som avsändare. Där skulle jag svara på vad jag tyckte. Det var ju naturligtvis en mediebyrå som skötte om det. Jag svarade som jag alltid brukar göra: Nej, jag vill inte ha DN eftersom jag inte kan få den på söndagar. Vår lokaltidning HT delas bara ut sex dagar i veckan och det innebär att vi inte kan få DN på den sjunde dagen. Hur kul är det att få två tjocka tidningar på måndagen när man knappt hinner läsa ett ex.

Sen man kan läsa på nätet vill jag absolut inte ha DN. Det blir för mycket papper och för många ord. Vem läser allt? Vem hinner med? Enligt Tidningsstatistik läser vi 4 miljoner dagstidningar dagligen och ännu fler tidskrifter. Plus all tryckt direktreklam. Det blir hundratals kilo papper årligen per hushåll bara det i lilla Sverige. Lars Bern har skrivit om detta på Newsmill. Denna tidningshantering är en starkt miljöpåverkande verksamhet som förbrukar stora naturresurser.

En söndags-DN väger runt fyra hekto. Söndagstidningarna i New York väger 3,2 kilo. Herregud! Vem orkar läsa allt! Ingen skulle jag tro. Nej, jag tycker det är dags att dra ner på utgivningen. DN kunde komma två dagar i veckan. Det skulle ge innehållet mer rättvisa i och med att allt förmodligen skulle läsas mer noga. Nu är det för mycket väsen för lite ull. Problemet för tidningarna är hur dom ska kunna tjäna pengar på webben. Tidningsdöden har ännu inte kommit till Sverige. Men den är på G. Så det hela gör sig väl självt vad det lider. Kanske DN till slut kommer en gång i veckan med ett sammandrag av vad som hänt och det mest intressanta. Ett sånt abonnemang skulle jag faktiskt kunna tänka mig. Och då gärna som Söndagstidning. Back to basic med andra ord. Hur i alla fridens dagar nu det ska gå till?

AB DN Expr SvD
——-

Detta inlägg publicerades i Media och märktes , , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 kommentarer till Thorbjörn Larsson! Jag tackar nej till DN!

 1. antonia skriver:

  När dem ringer till mig brukar jag alltid ställa en motfråga: kommer ni hämta tidningarna när jag har läst klar sen, eller måste jag själv släpa till pappersinsamlingen?
  Då blir det alltid tyst i luren och får svar neeej, det får du göra det själv.
  Och då blir mitt svar men det vill jag inte göra, men jag är redo för det kommer jag själv ringa och beställa den.

  Och precis som du skriver vem har tid att läsa igenom tidningen. I bästa fall så kan man ögna igenom det om man vill hinna med andra saker här i världen. Jag testade en gång att läsa allt jag tyckte det var intressant, var klar kl 13.00 och började halv åtta.

  I vissa artiklar används en massa ord till att fylla sidorna, och essensen kunde sammanfattas på 5 -6 meningar, men tar upp en hel sida. De får säkert betalt per ord, därav ord-diare som följd.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Ha, ha… Det är för mycket sidor för varje dag. Man kan ju läsa gratis på nätet. Dessutom vimlar det av samma nyheter i otaliga kanaler hela dagarna. Det kallas visst main-stream. Tänk allt som inte kommer med.

  Nej, idag får man inte betalt per ord. Det fick man för länge sedan så kallade radskrivare.

  Gilla

 3. fairymary skriver:

  Jag kan sakna den tiden när jag hade tid att läsa DN och den i stort sett var det enda nyhetsmediet. Nu är det länge sen jag slutade prenumerera….när jag blev varse att jag betalade dyra pengar för att läsa rubrikerna på första sidan för att jag aldrig hade tid att läsa mera tog jag konsekvensen….

  Nu skulle jag ha tid….men tycker att jag får tillräckligt mycket information på nätet. När jag någon gång bläddrar i en papperstidning känns det lite som att träffa en kär gammal vän….men väcker ingen längtan att ”flytta ihop” igen…

  Och jag förfäras också över detta slöseri med papper, dvs. våra skogar! Men reklamen som kommer i drivor om man inte motar bort den med ett ”reklam nej tack” upprör mig nog ännu mer….

  En av mina unga väninnor har skrivit en liten sång som heter ”mina vänner är mitt bibliotek”….jag tycker att det är en bra formulering av något som jag också tycker: det mest lärorika är att utbyta erfarenheter och tankar med vänner….

  i samtal….eller varför inte som här: i bloggar…..

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Mary: Man kan verkligen sakna den tiden. Den är förbi. Nu finns det så många kanaler. Kul egentligen! Inte så dyrt heller med nätet. En prenumeration på DN vad kostar den? 3 000 för ett år?
  Undrar om papperstidningen kommer att dö? Skulle tro det.

  Gilla

 5. livsglimtar skriver:

  Vi har haft DN i väldigt många år, jag skulle sakna den om vi tog bort den.
  Jag har slutat köpa kvällstidningar de är så dåliga, men Metro brukar jag hämta den är ju gratis.
  Stoppar in en kram till dig, jag är inte tillbaka på långa vägar ännu, det här kommer ta tid men allt har gått så bra man bara kan önska. Det är bara nutidsmänniskan = jag som har så brått att bli frisk att hon inte är realist när det kommer till rejäla sjukstadier.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Glimtar: Men hinner du läsa allt! Du har dina favoritsidor antar jag. Metro kan man inte få här precis. Men kan leva utan också. Det är ju bara att kolla på nätet. Fast det är något visst med tidningar och böcker.

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Mainstream…jo,jo, jag skulle nog kalla det för hjärntvätt. För det är verkligen samma sak på alla kanaler, tv, radio och tidningar. Målet är att man ska lära nyheterna typ utantill. Och ingen vågar skriva nåt annat än andra gör om det nu skulle utveckla sig till något stort, möjligen blir vinkningen nåt annorlunda.
  Man mal om samma lilla skit, när utanför finns en stor värld som vi vet ganska lite om.
  Tacka vet jag om alla nya översättningsprogram som möjliggör att översätta hela sidor rakt av. Även om det inte blir korrekt eller tom roligt översatt, så får man en annan bild om världen även om man kan bara engelska, men vill komma åt nåt på tyska eller blir intresserad vad man skriver om i mongoliet, eller ryssland.
  Det är ett superuppfinning. Kan rekommendera.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Antonia: Javisst fan är det hjärntvätt. Någon passar tratten så inget ovidkommande och avslöjande kommer med!

  Ja, det här med översättning är ju kul. Jag har bara provat till engelska.

  Gilla

 9. Philippe Öhlund skriver:

  Jag sålde själv prenumerationer på DN och SvD nästan hela 90-talet.

  Jag var den förste som sålde över 500 prenumerationer på SvD under en månad, vilket skedde för 15 år sedan.

  Det som drev mig då var främst att värna folkbildningen.

  Vartannat hushåll saknade då en dagstidning.

  En viss förändring ägde rum när SvD som första svenska dagstidning började ges ut som nättidning hösten 1994.

  Sedan kom ju Metro som gratistidning.

  Allt detta ökade tidningsintresset ordentligt.

  Många som aldrig läst en dagstidning och helt saknade tidningsvana, började helt plötsligt läsa.

  Den kvalitetsmässigt bästa svenska dagstidning som jag jobbat på var FinansTidningen, som numera tyvärr är nedlagd, vilket är typiskt.

  Jag sålde prenumerationer på FT tills jag flyttade till Belgien i april 2000.

  Det är således nästan 10 år sedan jag sålde prenumerationer och annonser åt tidningarna.

  Jag minns att problemet med söndagstidningen var att distributionen av den kostade mer än de andra veckodagarna tillsammans.

  Distributionen av dagstidningar i Sverige är annars helt fantastisk.

  Tidningarna flygs till en mängd orter, varifrån de senare distribueras vidare på morgonen.

  Försök bara med att få en tidning hemskickad på morgonen i Bryssel!

  Prenumerationer av dagstidningar i Sverige är väldigt billigt.

  I många andra länder kostar en prenumeration pga distributionen flera gånger lösnummerpriset och dessutom delas den då ut med post mitt på dagen så man får en gammal tidning på kvällen…

  Papperstidningen kommer aldrig dö ut, men det är helt klart att nättidningen blivit viktigare idag.

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Philippe: Men va´intressant! Vi har det alltid bäst på något sätt. Men vilet korkskalligt system om det sitter i distributionen. Man kan med andra ord säga att tidningsdrakarna biter sig själva i svansen. Och det rejält.

  Men så går det när man ska lägga ut olika delar på olika företag.

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Philippe: På Newsmill har dom ett tema Papperstidningen. Jag har lagt inlägget där också. Där läser mediefolket. Kan du inte lägga din kommentar där också. Den var så bra.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/10/05/thorbjorn-larsson-jag-tackar-nej-till-dn-jag-vill-inte-bidra-till-papperssloserie

  Gilla

 12. Philippe Öhlund skriver:

  Hej Helena!

  Kul att du gillade kommentaren.

  Den är nu inlagd på Newsmill.

  Gilla

 13. JANNE O skriver:

  Jag slutade att läsa svenska tidningar
  för två år sedan! Som ett experiment:
  hur globaliserade är vi egentligen?

  All politik är internationell…

  Läser nu:
  London Guardian
  NY Times
  El Pais

  på nätet:
  counterpunch.org
  democracy now!
  alex jones show
  infowars.om
  global research.ca

  ekonomer, fria journalister:
  Peter Schiff
  Michael Hudson
  John Perkins
  Paul Craig Roberts
  Catherine Austin Fitts
  Loretta Napoleoni
  etc

  Det finns så mycket!

  Korporatismen ska gå mot sin skuggvärld
  och vi ska inte med på resan!

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Janne O: Finns det verkligen fria journalister?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.