Bildt sidsteppar tredje statsmakten!

Jag har skrivit ett inlägg om Carl Bildt och hans bloggande på Newsmill. Helle Klein skrev i en ledare igår att hon tycker att Bildt ska lämna bloggosfären. Så hyr lyder ingressen till min artikel:

Vanliga anställda får inte blogga på arbetstid. Carl Bildt åker i en gräddfil i bloggvärlden. Han skriver som privatperson men skriver bara om sitt arbete. Luddigt värre! Vem har givit Bildt i uppdrag att skriva om sitt ämbete på sin privata blogg? Svaret är att det har ingen. Det har bara blivit så.

Man kan undra vem som har rätt: Är det olämpligt att en minister bloggar, eller är det Helle Klein som är gammalmodig? Nota bene: Carl Bildt har en direktlänk till sin blogg från Regeringskansliets hemsida. Är det lämpligt med tanke på att han bloggar som privatperson?

AB
——-

Detta inlägg publicerades i Media och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Bildt sidsteppar tredje statsmakten!

 1. Af Dunkelspel skriver:

  Det är som vanligt med Calle, han behöver inte köra efter samma regler som gäller andra.
  Hade det varit en vanlig arbetare så hade det blivit sparken.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Dunkelspel: Det ante mig! Fy farao!

  Gilla

 3. Jonas B skriver:

  Helle Klein är bara upprörd över att Bildt kan nå ut med sina synpunkter utan att behöva bli filtrerad av journalister.

  Bloggandet är ju en enorm vinst för demokratin, som inte kan underskattas. Innan bloggandet fanns hade vi ca 5 personer i ledande ställning i ledande massmedia som kontrollerade att allt som nådde ut var PK.

  Naturligtvis är de 5 personerna (och några av deras nära kompisar) upprörda över deras minskade makt.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Jonas B: Håller med till viss del. Men tycker ändå det är problematiskt att Bildt bloggar som privatperson och bara skriver om sitt ämbete. Men bloggningen är så ny så det juridiska regelverket har inte hängt med.

  Gilla

 5. antonia skriver:

  Det är ju en vanligt världsuppställning. De med makt kan göra mycket som andra utan makt får.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Antonia: Tänk om alla fick blogga på arbetstid. Hur skulle det se ut? Det skulle nog inte bli så mycket gjort. Eller hur?

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Fast jag tror att det är många som gör det. Det har blivit det nya rökpaus för ickerökarna…
  För i tiden tänkte man en och två gånger innan man använde telefonen för privata samtal, idag gör det alla det också. Ringa kompisen, ringa mamma,ringa älskarinnan/älskaren. Folk bloggar på arbetstid, kollar privata mail, skickar meddelande till alla i Faceboken. Och så får de bra lön, sjukpengar, semester betald. När jobbar folk?
  Jag tror att rent allmänt har folk för lite att göra på sina arbetsplatser. Man borde rationalisera mera. Färre skulle räcka helt klart. Det är helt klart mycket pengar som rinner iväg från företaget genom att folk tillåter så mycket och som tack blir de bara upprörda om man påpekar detta.

  Gilla

 8. Malin skriver:

  Orättvist att de med makt kan göra precis som de vill.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det är nog ganska slött på många ställen. I offentlig sektor t ex. Startar man ett eget företag har man inte råd med anställda som sölar. Absolut inte. Man kanske har lånat pengar o s v. Det är annat med kommunala och statliga bolag. Och stora som Ericsson.

  Malin: Ja, det är det.

  Gilla

 10. Josef Boberg skriver:

  Lite om Carl Bildts blogg här.

  Carl Bildt är en föregångare som NätMedborgareUtrikesMinister – nationellt såväl som globalt sett – och det tycker jag är helt OK – för att ej säga VERKLIGEN önskvärt. Det kan aldrig missgynna demokratin – i meningen en FolkStyrd sådan – som jag ser det. I o f s så kan jag ha fel i det – men det tror jag ej alls själv på.

  Personligen är jag ej alls avundsjuk på Carl Bildt – för jag är tämligen säker på att han fullgör sin 40-timmarsvecka – även ifall Wi frånräknar tiden det tar för honom – att skriva sina som vanligast väldigt korta blogginlägg ❗ </strong

  Gilla

 11. mrmhalland01 skriver:

  Carl Bildt och alla andra ministrar har med all säkerhet inte betald övertid.
  Det står utom allt tvivel att Carl Bildt arbetar fler timmar / vecka än vad som står i avtalet.

  Att ha en utrikesminister som berättar om sitt arbete och hur han ser på saker tycker jag är fantastiskt !

  Jag förstår inte riktigt vad du ser för risk eller skada med det ?

  Vad är ditt syfte med kritiken och artikeln på Newsmill ?

  Vad gäller Helle Klein så anser jag henne vara en socialist av den gamla sorten, d.v.s de som läser partiprogrammet och ”tänker” efter vad de läst där.
  Helle tillhör de smartare av dessa, hon klarar att läsa både sossarnas och kommunisternas (de är fortfarande det).

  Ingen hade väl trott att Helle Klein skulle säga något gott om en Allianspolitiker, om så Hon/Han hade botat världen från alla dödliga sjukdomar och svält ?

  Gilla

 12. ollemunter skriver:

  Fin kille den där Carl Bildt och så länge han bloggar vet vi ju var vi har honom.

  Värre med Anders Borg som fastnat i någon slags loop på sin blogg, verkar som han är inlåst eller kanske utelåst. 😆

  Gilla

 13. fairymary skriver:

  Vad jag än tycker om Carl Bildt så menar jag att hans bloggande är intressant och en möjlighet för oss vanliga människor att följa hans görande och låtanden och hur han tänker. Och som hans arbetstider ser ut är det väl ingen som kan tycka att han smiter från jobbet…jag tror också att när man jobbar med det engagemang han uppvisar så finns ingen egentlig skillnad mellan privatpersonen, politikern och utrikesministern Bildt….

  Jag tycker att den inre målsättningen för vad man gör är viktigare än om man håller sig till formalia eller ej. Och på den punkten vet vi inte så mycket om Carl, eller hur?

  Dessutom är jag fortfarande störd över utrensningen av kommentatorer på hans blogg….efter det tappade jag liksom flera andra ”sugen” att lägga mig i….och det är en demokratisk förlust…..även om jag förstås inser att Carl har formell rätt att bestämma vilka som ska få komma till tals.

  Gilla

 14. Antonia skriver:

  Många berömmer Carl här, och visst han gör ett bra jobb, och visst har jobbar han övertid, men hans lön är ganska vältaget, och säkert har han också ett och annat styrelse arbete. Men faktum är att han har blivit väldigt arrogant i de senaste tiderna. Och det är mindre sympatiskt. Undrar om hans arrogans beror på att han kanske är medveten om att han inte alltid handlar rätt, eller av den enkla faktorn att han har haft höga poster längre och därmed utvecklat en jag vet bäst attityd. Och någonstans har han en förakt för alla som inte välinsatt i politik.
  Men det är bara en känsla jag har, och jag röstar borgerligt, så är det definitivt inte en sosse som pratar som hatar allt som är inte rött.

  Gilla

 15. Carl Bildt är nog född arrogant skulle jag tro och det är väl bra att han bloggar, men tro inte att han berättar något intressant… det minst farliga som finns är att snacka ytligt på en blogg… finns det fler som gör. Det är ett slags pr-trick ofta för att visa att här finns en människa – också.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Visst ser Helle Klein en chans att kritisera Bildts bloggande. Men det är inte det min fråga gäller. Eriksson som modererade Bildts blogg fick inget betalt. Men han måste ju sköta bloggen på kontorstid. Om du läser mitt inlägg så får du hela bilden. Lägger in en bra kommentar från Håkan Thorsell.

  ”Problemet är självklart privatperson eller minister som du skriver. Kan man skilja på det? När Bildt uttalar sig kan det alltid tolkas som att det är regeringens åsikt som han framför. Det är en svår fråga som måste utredas. Jag tycker att politiker (även ministrar) skall blogga, det är ett sätt för ”medborgarna” att få möjlighet att kommentera och framföra sina synpunkter. Därför måste det tas fram spelregler för hur den nya tekniken skall användas.”

  Olle Munter: Ja, hur skulle det kunna bli annat. Vad kan egentligen Anders Borg blogga om?

  Mary: Kolla Håkan Thorsells kommentar ovan så ser du problematiken. Det blev inte lika kul på bloggen sen ”utrensningen”. Det har du rätt i.

  Antonia: Han har nog alltid haft en arrogant framtoning. Att han orkar resa som han gör. Vad der är som driver honom kan man verkligen undra.

  ann helena: Han säger ju inget avslöjande på sin blogg. Det är mest beskrivningar på väder och vilka människor han träffar. Men tänk om han skulle råka slinta och skriva något farligt. Då skulle det bli kul att se hur juridiken och pressen skulle gå igång. Men han får hållas eftersom Reinfeldt är i stort behov av honom Det är många som snackar ytligt på sina bloggar. Det har du rätt i. Men det blir ju tråkigt och ointressant i längden.

  Gilla

 17. Ninelin skriver:

  Vad är du ambassadör för?

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Jag är ambassadör för mänskligheten! För Naturen! Mitto motto är: Naturen Kan!

  Gilla

 19. Ramona Fransson skriver:

  Carl Bildt var en av få som intresserade sig för internet när det dök upp i Sverige på 80-talet. Han var en av de första avv registrera sig på Stenbecks Swipnet. Gamla Televerket mer känt som Telia idag, tackade nej att knyta upp sig med nätet. Hahahah

  En person i Sverige förstod och han i sin tur tog kontakt med en gigantisk visionär, ja just det Stenbeck.

  Resten är Historia. Jag är väl ingen direkt fan av Carl Bildt eller läser hans blogg, men Helle Klein är en riktig gnällkärring!

  Gilla

 20. Ninelin skriver:

  Vad gör du en sån här lördagkväll?

  Gilla

 21. alnabone skriver:

  I sak, så kan jag som arbetsgivarrepresentant ärligt erkänna att bloggande på arbetstid inte är tillåtet.

  Däremot så tror jag att syftet med CBs blogg, som han säkerligen uppdaterar på sina lediga stunder, är större än den ”normale bloggarens”. Här når han snabbt ut till de som intresserade av utrikespolitik på hög nivå och kan sedan följa hans stundom mycket spännande upplevelser. Sedan är det även en given fördel att herr Bildt är en mycket målande berättare vilket bidrar till att man med både spänning och intresse följer hans vardag.

  Gilla

 22. Pingback: Stockholmshelvete! Flytta medan tider är! Bildt får blogga men inte Petra! | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.