Grattis på namnsdagen Helena! Men får de flytta om som de vill?

Mitt hjärtaUnder min levnad har jag alltid haft namnsdag den 18 augusti. Där har nu Ellen och Lena namnsdag. För några år sedan flyttades Helena-dagen till den 31 juli och då slängde man även in Elin. Märkligt! Dagarna tycks med andra ord inte räcka till när nya och moderna namn ska in. Så nu får jag gratta mig själv i dag istället. Grattis till mig och alla andra Helenor!

Först blev jag förbannad. Riktigt förgrymmad. Men nu har jag kollat i almanackor från 1855 och 1861 som jag har i min ägo och då hade Helena namnsdag den sista juli. Så nu känns det mycket bättre! Back to basic med andra ord!

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till Grattis på namnsdagen Helena! Men får de flytta om som de vill?

 1. Ja men va tusan… vilken tur att jag hade namnsdag då när jag var liten, för då var jag sommarbarn på landet i Blekinge hos mor och far, som hette Ingeborg och Hugo Nilsson (saliga är dom i åminnelse) och då fick jag alltid tårta hos dom för att jag hade namnsdag… numera struntar jag i alla namnsdagar för dom flyttar runt dom som ena riktiga idioter… =:(

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Grattis på Namnsdagen, Helena! Hoppas att du får en fin dag.

  Det är märkligt att den flyttas runt. Undrar man hur de tänker och varför. Det var helt klart lättare förr när man inte eftersträvat individuella namn, så de flesta fickplats i almanackan.
  I Ungern är namnsdag är större firande då de flesta som känner en ser i almanacka att man ska ha namnsdag. Man behöver inte bjuda in. Alla kan gratta alla kan köpa presenter och uppvakta. Födelsedagen var mer familjärt egentligen.

  Själv är jag int så mycket för firandet för egen del. Och slipper den med glädje. Särskilt födelsedagen vill jag inte minnas.

  Gilla

 3. fairymary skriver:

  Congratulations and celebrations…..

  Jag gillar den nya almanackan för nu finns mitt namn med, det gjorde det inte förut

  Livet ÄR förändring…..

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Ann H: Fick du skutta iväg ända till Blekinge. Jag fick fara norröver. Hur som är Helena ett vackert namn. Det betyder den flammande eller något sånt.
  Antonia: Jasså firar man så i Ungern. Finns Antonia i almanackan?
  Mary: Javisst är livet förändring. Ska kolla när Mary har namnsdag. Det hette min farmor. Mary Sofia. Fin kombination.

  Gilla

 5. Jo den strålande som solen ungefär betyder det vad jag vet… så det var därför jag lade till det mitt Ann (för det finns en annan journalist som heter detsamma som jag). När jag bodde i Frankrike var namnsdagen också viktig för där är alla namn helgon i deras almanacka… annars heter jag Harriet Ann-Cheryl Helena… Cheryl skämdes jag nåt fruktansvärt över som liten, men det är ett internationellt och bra namn tycker jag nu… tack och lov fick jag dock tilltalsnamnet Ann… ha en bra dag 🙂

  Jo vi åkte tåg en hel dag (ånglok) på 50-talet min bror och jag för att komma dit… till Blekinge var jätteförbannad på min mamma som skickade iväg oss över sommaren, men det hade sina fördelar också… fast hem längtade jag nästan jämt…inte bra att skicka bort barnen hela somrarna… vi åkte dit ända tills jag blev 15 år då fick vi inte åka längre…

  Gilla

 6. Antonia skriver:

  Ja, så gör man i Ungern, dessvärre stod aldrig mitt namn i kalendern. Den var inte särskilt vanlig. Det är kanske därför jag känner obekväm om någon får för sig att fira mig. Int van.

  Men det går bra ändå…haha

  Gilla

 7. livsglimtar skriver:

  Grattis på din dag …. själv firas jag i kärringveckan och där lär de nog inte ändra på något.
  Kram

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Ann H: Ja, du Cheryl låter som något som Gömda-Mia skulle kunna hitta på. Kanske din mamma såg för många amerikanska filmer rentav. Här finns det äldre som heter Tyrone och Doreta (kunde nog inte stava till Dorothy). Själv heter jag Ylva Helena – Ylva efter mamma.

  Antonia: Du vet väl om att du har namnsdag den 17 oktober. Jag ska gratta dig då.

  Livsglimtar: Du sitter med andra ord lugnt eller säkert som man nu säger efter alla tävlingsprogram i TV. Ditt M-namn är vackert. Borgar för trovärdighet tycker jag. Grattis på dig med i efterskott.

  Gilla

 9. Ninelin skriver:

  Jag skriver om allt mellan himmel och jord, tänkvärt, struntsaker, träning, en skada, om barn – stora som små, design och om livet helt enkelt.
  Följ mig gärna på bloglovin.

  //Ninelin

  ninelin.blogg.se

  Gilla

 10. Philippe Öhlund skriver:

  Grattis i efterskott, Helena!

  En annan sak jag tänkt på är varför vi inte kan ha våra namnsdagar på samma dag i alla länder.

  Jag har t ex namnsdag den 2 maj i Sverige, men 3 maj i Belgien.

  Fars dag och mors dag, är också exempel på dagar som firas på olika datum runt om i världen.

  Gilla

 11. menuette skriver:

  Grattis 🙂

  (vi firar sällan just namnsdagar. )

  Har letat boken i bokhandeln men det är beställningsvara skall beställa via internet ikväll.

  Gilla

 12. Josef Boberg skriver:

  Numera struntar jag mer och mer i både mina egna och andras namnsdagar, födelsedagar osv – för jag har själv återupptäckt – att varenda ny dag i mitt innevarande liv i kött – är en helt NY = oprövad födelsedag för mig personligen. 😉

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Öhlund: Det dröjer nog länge innan hela världen har gemensam almanacka. Kanske lika bra för vi människor vill leva i små flockar. Kul att fira två dagar i rad – grattis till det!

  menuette: Det går hur bra som helst att betställa på nätet. Läs och njut! Nej, läs och förfasa dig blir det nog hellre.

  Boberg: På ålderns höst gör man som man vill. Äntligen!

  Gilla

 14. fairymary skriver:

  Helena!

  Det du skriver om att vi människor vill leva i små flockar tål att diskuteras. Varför samlas så många i städerna? Varför avfolkas landsbygden? Mitt eget ljuvliga landskap som lockar många turister på sommaren blev av med sin bensinmack i maj….känns som att man vill bilda kedja omkring iCA-butiken och hålla kvar den så att inte den också försvinner….

  Gilla

 15. Znogge skriver:

  Jag har förmånen att heta Helén i andra namn och har i många år snyltat på Helena den 18 augusti. Men nu är det nya tider…

  Grattis i efterskott!

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Mary: Ja, det gör det. Vi kommer i alla fall från små flockar. Och alla hade sitt språk – sitt modersmål. Babels torn tror jag inte på. Att vi sen har blivit så många så vi tränger ihop oss i städer och blir alienerade kanske vi gör för att vi inte har något annat val.

  Znogge: Grattis till dig med. Välkommen hem!

  Gilla

 17. fairymary skriver:

  Helena!

  Jag tror att vi alla mår bättre i små flockar….jag tror inte att den levande kreativa människan i oss mår bra av att vara så ihopträngd med andra att man inte orkar möta blicken på den man möter på vägen…..det blir så tydligt här på landet där de flesta av oss säger hej till varann oavsett vi träffats förut eller inte….och där en del stadsmänniskor fortsätter med sitt ”stadsbeteende”, dvs. att låtsas som om den de möter inte finns…

  Det finns massor med vildmark som ännu går att bebygga. I Sverige behöver vi faktiskt inte tränga ihop oss i stora städer. Här i Ångermanland finns massor med ödehus som det bara vore att flytta in i om man kunde hitta en försörjning.

  Gilla

 18. Chris Wesslén skriver:

  Grattis i efterskott på namnsdagen… vilket är min namnsdag också. Såg att du kommenterat på min matblogg och jag insåg att det var länge sedan jag besökt dig här. Hoppas allt är bra!

  Gilla

 19. Helena Palena skriver:

  Mary: Mycket ödemark finns det. Och värre tycks det bli uppåt. Människan vill nog leva fritt men har man en gång fastnat i en förort till en stad är det svårt att slita sig loss. Frågan är vad folk ska leva på. Jag har väntat på en tredje grön våg länge nu. Men den tycks inte komma. Däremot kommer det holländare och tyskar hitflyttandes nu.

  Crhis: Lagar du på? Mat alltså. Ja, här är allt okey.

  Gilla

 20. fairymary skriver:

  Det kommer en och annan holländare och tysk till Ångermanland också. Väldigt trevliga somliga av dom i alla fall. Kanske är det dom som är den tredje gröna vågen.

  Gilla

 21. Helena Palena skriver:

  Mary: Skulle tro det. Här har just en stor gård fått nya holländska ägare. Det är trångt i Holland och här finns det gårdar, skog och mark.

  Gilla

 22. Hannele skriver:

  och jag har fått lämna Fruntimmersveckan och får fira 5 januari..

  Gilla

 23. Helena Palena skriver:

  Hannele: Du får vara glad att du får vara med med tanke vilket ovanligt namn du har. Hanna och Hannele. Lämnat fruntimmersveckan? Hannele har väl adlrig varit med där?

  Gilla

 24. Pingback: Grattis på namnsdagen Helena! Men får de flytta om som de vill? | Helena Palena

 25. Pingback: Grattis på namnsdagen Helena! Men får de flytta om som de vill? | Helena Palena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.