Mordet på Therese i Stureby 2: Sitter ondskan i generna?

Therese J R var ensmart och levnadsglad flicka. Förmodligen var det både avundsjuka och svartsjuka som låg bakom dådet.

Therese J R var en smart och levnadsglad flicka. Förmodligen var det både avundsjuka och svartsjuka som låg bakom dådet.

Igår kom den rättsmedicinska rapporten som sa att Tess troligen dött av kvävning och yttre slag. Hon blev med andra ord inte strypt. Vad det nu är för skillnad? Kanske en gradskillnader i helvetet. Vad var det som hände i skogsbacken? Tim och Tove heter paret som är häktade. Det låter så fint. Tim och Tove. Två svenska ungdomar i sin linda. Och så den tredje ungdomen Therese. Tess kallad. Hon skrev själv Thres under sina inlägg på bloggen. Tim, Tove och Tess! Ett drama som förmodligen framgent kommer att ge upphov till scener i olika media. Skulle jag tro. Händelsen är så ovanlig. Tre svenska ungdomar i konflikt. Men så var det en bloggare som skrev ett inlägg och påpekade att Tess också hette Rojo. Hennes pappa är från Filippinerna. Underförstått menades att dådet kunde ha främlingsfientliga inslag. Så tänkte inte jag. Jag tänkte på Tess som svensk. Men kanske det låg henne i fatet i alla fall. Tim blev avvisad och Tove svartsjuk. Så svartsjuk att hon skickade massor med sms med uppmaning att döda Tess. Nu säger hon att det inte fanns något allvar i sms:en. Ska man tro på det?

Britta Svensson skriver om ett annat fall där ungdomar mördat. Hur känslor av underlägsenhet, otillräcklighet och avundsjuka kan vändas mot en person. Som sen mördas. Kan det ha varit det som utlöste det hela. Att Tess var deras överkvinna (man) trots att hon bara var 162 cm och hade små fötter – 36/37 i skor.

När det gäller kärlek är mycket starka krafter i gång. Flickan Tove hade MVG i alla betyg. Dom har varit ihop sen dom var 14 år. Och förlovade i sex månader. Tim var också duktig. Spelade fotboll men kunde vara aggressiv på planen. Han är uppvuxen i en villa. Till synes välordnade uppväxter. Ändå spårar det ur. Kan man skylla på spriten? Kan man skylla på filmer som Cold Case? Kan man som Philippe Öhlund skylla på generna? Att ondskan sitter i generna?

AB  DN

 ——-

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till Mordet på Therese i Stureby 2: Sitter ondskan i generna?

 1. Nä det går inte att skylla på gener… dessa båda blonda ungdomar vet nog fortfarande inte vad de har gjort. Jag skrev om det på Newsmill http://www.newsmill.se/artikel/2009/06/12/sextonaringar-dodar-inte
  Min mest lästa artikel hitills…

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  ann helena: Bra artikel! Du vinklar det lite lätt på att ungdomen inte har det lätt idag. Att dom inte får jobb o s v. Det är sorgligt. Mycket.

  Men i det här fallet är det annat som spelar in. Jag tror på avundsjukan – du ska inte tro att du är något. Dom kom inte åt henne och det övergick deras egon tror jag. Tess som inte ens var svensk ungefär.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Jag låter det här med kvävning och strypning stå kvar i inlägget. Det stod i rapporten att Tess kvävdes till döds. Sen att hon ströps. Dom verkar inte veta. Man kan kvävas med en kudde t e x. Men om man stryps – då stryps man. Ett kraftigt tag runt halsen med händer eller ett rep o s v. Så det är en skillnad.

  Gilla

 4. Jenny skriver:

  Jag tänker på Fanny Ambjörnssons avhandling ”I en klass för sig”, där flickor från två klasser ger sin syn på bl.a. genus. Där framkommer att det är oerhört viktigt att ha en pojkvän, att det står för så mycket mer än att bara vara kär i någon.

  Att egentligen hela ens identitet i den åldern är beroende av om man har haft eller har ett förhållande. Om man duger helt enkelt. Det är starka känslor som är inblandade då.

  Om du duger eller om du är värdelös.

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Jenny: Det är sorgligt att det ska behöva vara så. Att en flicka får ett värde bara genom en kille. Oj, oj, oj! Det har nog inte hänt något alls på jämställdhetsfronten om man granskar det hela med lupp.

  Flickor är glada och spralliga fram till 10-årsåldern. Sen kommer förpuberteten och dom tystnar mer och mer och anpassar sig efter killarna.

  Gilla

 6. klokbok skriver:

  ”Men så var det en bloggare som skrev ett inlägg och påpekade att Tess också hette Rojo. Hennes pappa är från Filippinerna. Underförstått menades att dådet kunde ha främlingsfientliga inslag.”

  Det var jag som var den bloggaren och du missuppfattar mig.

  Vad som däremot var underförstått med min blogpost var: Hade du bloggat om ett tonårsmord om hon bara hetat Rojo?

  Eller hade du sorterat in det under ”blattar som knallar varandra”?

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  klokbok: Du luddar till det hela i onödan. Det här dådet är exceptionellt och ja, jag hade också bloggat om det hela om hon bara hade heta Rojo.

  Det kan finnas invandraraspekter i detta dåd. I så motto att Tim och Tove inte rådde på Therese. Och då blev hennes främlingsskap en extra krydda i soppan. Det är min tolkning plus det andra som jag skrev om i inlägget.

  Gilla

 8. Tack Helena för dina vänliga ord om min artikel på Newsmill… vi kanske får svaret så småningom vad som egentligen orsakade detta…

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  ann helena: Jag tror vi redan har svaret. Jag har sett bild på Tim. Han var inte så blond. Men det var däremot Tove.

  Idag skulle Tess fylla 17 år! Hon var född i den absolut vackraste tiden och mötte sin baneman i densamma. Så sorgligt! Posthumt grattis till dig flicka lilla! Vila i frid!

  Gilla

 10. fairymary skriver:

  I min världsbild är det fullständigt absurt att tänka sig att ondskan sitter i generna. I gener kan jag tänka mig att det kan finnas en sårbarhet….

  Jag tänker att vi alla är människor på gott och på ont. För att bekanta sig med alla känslor behövs under uppväxten föräldrar som kan hjälpa det lilla barnet att ”härbärgera” sina starka känslor, visa att det inte är farligt att känna sig arg, lessen, avundsam…..you name it….man får bara inte slå eller bita eller göra illa någon annan. Alla föräldrar har inte den förmågan. Sorgligt och sant.

  I den bästa av världar tar varje människa ansvar för sitt eget hat, sin avund, sin illvilja, sin aggressivitet…inser att det är mänskliga känslor….som man inte behöver agera ut…

  Att se på sig själv med kärlek trots att man ibland mer eller mindre rättmätigt känner dessa känslor är en konst att öva på…tycker jag….

  I en mindre fullkomlig värld står vi inte ut med att känna dessa känslor som våra egna utan projicerar ut dem på andra, de ”onda” …ju mer olika de är oss själva, ju lättare är det att projicera på dem….

  Så tänker jag

  Tack Helena för att du bereder oss utrymme att reflektera över dessa svåra frågor…..och tack alla meddebattörer…..

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Mary: Så tänker jag också! Ju äldre jag blir ju mänskligare blir jag känns det som. Kanske man är mogen när man dör? Skulle tro det

  Flickan Tove som varit ihop med Tim i två år och som förlovade sig för ett tag sedan är det synd om. Hon är ett barn av sin tid. Se Jennys kommentar ovan. Det viktigaste är att ha eller ha varit ihop med någon så tidigt. Det tycker jag är sorgligt. Hur ska man få ungdomar att vänta med att bli vuxna på en kafferast?

  Dom som vågar gå sin egen väg när det gäller det här har förmodligen blivit sedda och fått rätt uppmärksamhet som barn.

  Gilla

 12. bestofmankind skriver:

  Eloge till media som inte vinklade tragedin som en främlingsfientlig händelse. Har inte läst någonstans i tidningen att Tess är en halv Filippinare. Inte förran det dök i min email igår en förfrågan från en filippinsk förening om eventuellt deltagande på hennes begravning.

  Det som hände är mycket sorgligt – för alla inblandade.

  Till Tess familj (om de nu råkar läsa bloggen) beklagar jag djupt sorgen.

  (P.S. Helena, en oavslutad prat om Erik Gumabons mor. Nu fick jag reda på att hon är en svenska. Frågade själv Erik Gumabons pappa när jag träffade honom på den senaste filippinska nationaldagens firanden.)

  För övrigt trevlig sommar till alla!

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  bestof: Jag tänkte aldrig på det hela som en främlingsfientlig grej. Men i slutänden kanske det visar sig vara det i alla fall.
  Det är alltså hans pappa som är från Filippinerna?

  Gilla

 14. bestofmankind skriver:

  ”Det är alltså hans pappa som är från Filippinerna?”

  Korrekt.

  Gilla

 15. Philippe Ohlund skriver:

  Hej Helena! 🙂

  Att en del föds onda är otvivelaktigt.

  Men förmodligen har många olyckliga omständigheter bidragit till denna tragedi.

  Människosynen bakom detta dåd tyder på en bristande kristen moral.

  ”Den som hatar sin broder är en mördare, och ni vet att ingen mördare bär evigt liv inom sig”, se 1 Johannesbrevet 3:15.

  Vi behöver bra förebilder och bra auktoriteter.

  Gud är ju både människa och Gud. Eftersom Jesus själv blev dödad, skall vi ju inte tro att människan förändras över en natt.

  Till och med USAs President har uppenbara svårigheter med att ta avstånd från diktatorer och mördare i världen.

  Det skall också mycket till i dessa dagar, för att en svensk statsminister eller oppositionsledare skall kalla till presskonferens och uttrycka orden: ”satans mördare och diktaturens kreatur”, när exempelvis Irans President beordrar sitt fotfolk att skjuta obeväpnade civila demonstranter.

  Vi har haft fred så länge, tack och lov, att vi tyvärr glömmer att världen inte alltid blir så vacker om vi glömmer bort att uppfostra folk, både inom och utom landet, till att tänka rätt och ha höga ideal.

  Gilla

 16. mattias skriver:

  En 16 åring idag är inte som en 16 åring för 10-15 år sedan. Dagens 16 åring är mycket medveten om att samhället är en hård värld. Att säga dessa ungdomar är barn låter dom komma undan alldeles för enkelt. Det är dags att nedklassificera åldern för när man är ”vuxen”. Jag tycker från 15 år. De anpassar sig efter denna straffsats och förhoppningsvis tänker efter en gång till innan de begår illdåd. Som det är nu vet dom att man kommer undan lindrigt om man är under arton år. När ska man börja tänka på offren i dessa sammanhang? Dessa 2 är mördare och bör behandlas därefter av respekt för dom efterlevande.

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  mattias: Du har nog lite rätt. Jag tycker att dom kom undan för billigt. Dock har jag hävdat att båda ska dömas som skyldig. Och så blev det. Alltid något.
  Men dom får ju leva med sina gärningar hela livet.

  Gilla

 18. fairymary skriver:

  jag tycker faktiskt också att det blev för kort….inte så mycket för att det ska vara ett straff utan för att dom ska få en ordenlig möjlighet att ”omskolas”. Kräver förstås att det är en kvalificerad och mycket genomtänkt vård de får. På den korta tid de fått hinner de knappt etablera en förtroendefull relation till de vuxna som borde ha ansvar för dem.

  Gilla

 19. Helena Palena skriver:

  Mary: Det är för kort. Undrar hur det kommer att gå för dem? Han svag och hon manipulativ och kontrollerande. Skadade personer. När blir man egentligen vuxen? Dom levde ju som vuxna med har inget ansvar. Blir helt plötsligt barn. Det är något som haltar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.