Mordet på Therese i Stureby

Therese hade livet framför sig. Hon var konstnärligt begåvad. Vila i frid.

Therese hade livet framför sig. Hon var konstnärligt begåvad. Vila i frid.

Flickan som mördades – Tess kallad – var otroligt begåvad. Hon hade hela livet framför sig. Mycket duktig på att teckna. Jag har kollat på hennes fina blogg som hon säkert arbetade länge med innan hon blev nöjd. Jag slås av hur barn idag vill bli vuxna med raketfart. Elvaåringar som går och hoppar som barn men ser ut som kvinnor iklädda allsköns vuxenattribut. Fullt sminkade i ansiktet med rouge, mascara och läpptstift. Denna sex- och ungdomsfixerade tid vi lever i är sjuk. Om man inte bejakar ålder och erfarenhet blir mänskligheten schizofren enligt Rudolf Steiner. Och det är den ju verkligen.

Britta Svensson bevakade häktningsförhandlingen och twittrade direkt från skeendet. Jag svarade henne att ungdomarna nog har tittat på för många amerikanska filmer. Hon svarade: ”Jag tror att film kan ge idéer och tipsa om sätt att gå till väga, men aldrig skapa själva handlingen. Den kommer ur eget trauma”. Kan så vara. Flickan och pojken som såg till att Therese dog hade ett snävt synfält. Såg inte längre än näsan räckte och sitter nu med häkteskläder på i den vackraste tiden. De har varit ihop sen dom var 14 år. I två år! Förlovade! För unga för att binda sig och killen har säkert börja kasta blickar på andra. Flickan har skickat massor med sms till honom. Teorin är att hon har hetsat honom att döda rivalen – Tess. Finns det något som är nytt under solen? Verkligheten överträffar alltid dikten.

Tre ungdomar som skulle sluta nian och ändade upp i ett grekiskt svartsjukedrama av värsta sort. På bloggen Politiskt Inkorrekt får man läsa namn och födelsedatum på förövarna. Man kan undra om dessa tonåringar är normala eller har en empatistörning. Eller, är det tidens tand som är ur led? Tragiskt är det i alla fall.

AB DN SvD Expr

——-

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

37 kommentarer till Mordet på Therese i Stureby

 1. Philippe Ohlund skriver:

  Ja, detta är verkligen en tragisk historia, Helena!

  Gilla

 2. antonia skriver:

  Det är nog tidens tand som ur led. Av ren tristess börjar folk bli mer våldsamma, tv sprutar ut filmer som blir normgivande. Folk spottar på laplisor, Andra slår på kontrolanter för att de gör sitt jobb. Återigen andra blir nedslagna för politiska åsikter eller för att de lever med någon samhället inte vill acceptera.
  Vi har blivit utagerande. Ingen tankar utan handling.

  Man kan ju undra hur de här ungdomarna har tänkt. Inte långt. Fram till handling. Men sen då. HAr de aldrig tänkt på vad som kommer att hända sen.

  Och nu är försvarare på gång också, med en del skitsnack. Vad han inte tänk och gjort.
  De kommer få ungdomsvård. Har världen tur kommer de aldrig göra om det, men jag vet inte. Det säger en hel del när man har gjort det redan engång. Och det är engång för mycket.

  (Jag packar och det är lika jobbigt varje gång.).

  Gilla

 3. norah4you skriver:

  Det skrämmande är att det på 8:an eller 9:an gick en deckare, ev. Cold Case, som handlade om exakt liknande situation där en flicka drev killen att ta ihjäl den tjej han hade varit otrogen mot flickan med för att om tjejen var borta så sa flickan i deckarn att då var ju otron borta. Den gick för cirka 2-3 veckor sedan…

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  philippe: Ordet tragisk – undrar vad det betyder?

  Antonia: Nej, dom tänkte inte så långt. Dom är barn fast dom tror att dom är vuxna. Tillvaron är sorglig nu.
  Att resa är ingen sinekur. Tänk om man bara kunde hoppa dit man ska. Hopp hopp och så var man framme. I ett jättekänguruhopp…

  Gilla

 5. Philippe Ohlund skriver:

  Ja Helena, det är svårt att hitta ord som är starkt nog för att beskriva detta hemska mord.

  Att barn kan vara otroligt grymma är något vi vet.

  För övrigt bekymrar sig en av mina blogg-kompisar över att PiratPartiet lagt vantarna på Jolly Roger-symbolen.

  Gilla

 6. fairymary skriver:

  Grattis Helena, jag ser att din blogg är en av de snabbast växande på wordpress!!!! Roligt, roligt!

  Ditt inlägg tar upp ett fenomen som är för smärtsamt att ta in. Jag tänker att ungdomar som ”spårar ur” på ett eller annat sätt har blivit grovt svikna av vuxenvärlden….

  Gilla

 7. Ramona Fransson skriver:

  Jag har funderat på detta i flera dagar. När nyheten om att den 15-åriga flickan Tess blivit mördad tänkte jag omedelbart överfall och våldtäkt av äldre man. När jag sedan fick höra att det var jämnåriga tänkte jag hedersmord, nästa nyhet, ja då tänkte jag aha droger och fylla. Nu står det helt still!

  Men en sak är jag helt säker på och det tar inte en enda rubrik eller förmildrande uttalande av försvarsadvokat ifrån mig och det är: Att det är FULLSTÄNDIGT OINTRESSANT vilken ålder en gärningsman/kvinna är när de utför ett brott. Det är brottet som ska vara grunden för straffet.

  Jag har nämligen väldigt svårt att tänka mig att om du blir nerslagen och misshandlad ligger du på marken och tänker: Tänk va bra att det gör mindre ont och att jag känner mycket mindre skräck eftersom han/hon bara är 16 år!Det är något jag INTE TROR PÅ!

  Dödsskräcken, smärtan är lika närvarande oavsett åldern på gärningsmannen/kvinnan! DET TROR JAG PÅ!

  Fasansfullt brott och har skapat ett gigantiskt trauma hos Tess familj och vänner. Säker är också att familjerna till de häktade barnen gång på gång ställer sig frågan: Varför?
  Utan att få svar.

  Gilla

 8. Jenny skriver:

  Vad orsakar vad? Iallafall fanns inte uttrycket tonåring/ungdom för inte allt för länge sedan. Då var man barn, sen vuxen. Det var nog inte så lätt då heller.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  nora: Jag tror att man påverkas av filmerna på TV. Det är så mycket våld och slag. Men en liten spark eller örfil i verkliga livet kan få förödande konsekvenser. Det hela går inte ihop.

  philippe: Att barn kan vara otroligt grymma sitter nog inte i generna. Det är något som har gått snett i uppväxten.

  Mary: I går låg jag tvåa på Blogs of the day – och idag med. Har du kollat på

  http://botd.wordpress.com/top-posts/?lang=sv

  Ramona: Oj, vad dåligt dom ska må. Det hela är ofattbart.

  Jenny: Förr fanns som sagt bara barn och vuxen. Tonåringen kom till efter andra världskriget.

  Gilla

 10. norah4you skriver:

  Helena Palena, visst påverkas ni unga idag precis som vi gjorde på 60-talet av det som visas i filmer. Det otäcka är att ett nästan identiskt kriminaldrama visades på en av kanalerna omkring den tid som sägs att de unga brottslingarna började planera sitt dåd. Skrämmer mig in i ryggmärgen.

  Gilla

 11. Josef Boberg skriver:

  PROGNOS

  Om ca 10 år kommer 20-30 % av av dagens barn – att vid ca 20-års ungdom – att ha diagnosticerbar demens eller Alzheimers sjukdom – p g a IT-smogen.

  Det här är bara ”förspelet” till vad som då kommer att vara ”vardagsmat”, tyvärr tyvärr… 😥 – ifall INGEN försöker stoppa det här IT-smogs-vansinnet därföre.

  Docenten i neurovetenskap Olle Johansson har stångat sin panna blodig för det här sedan början på 80-talet.

  Men faen vet om han kommer att lyckas med att lyfta fram frågan – som en dagordningspunkt på Riksdagens bord – under sin livstid som yrkesaktiv, tyvärr tyvärr… 😥

  Gilla

 12. Josef Boberg skriver:

  Hoppsan… – min föregående kommentar hamnade i Ditt spam-filter p g a många länkade ord, tror jag… 😥

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  norah: Roligt att du upplever mig som en tonåring men jag är nog i själva verket lika gammal som du.

  Josef: Med dagens takt är barnen gamla redan som 40-åringar. Nej, nästa generationer kommer inte att bli så gamla som dom som sitter på hemmen nu. Jag menar – om man är benskör redan som 18-åring torde det väl vara rätt kört. Eller hur?

  Gilla

 14. Josef Boberg skriver:

  Javisst… – HelaEna – med körd benstomme och körd hjärna – så är det väl ej så mycket att hoppas på, tyvärr tyvärr… 😥

  Gilla

 15. Helena Palena skriver:

  Herr Klokbok gjorde mig uppmärksam på att jag ligger etta på intressant.se
  Jaha ja – där ser man.

  Kan tala om att jag legat tvåa på wordpress i två dagar också.

  Alltid retar det väl någon. Ha, ha, ha… som jag brukar skriva.

  Gilla

 16. Philippe Ohlund skriver:

  Helena, tyvärr tror jag inte på det där.

  Somliga föds onda, andra goda.

  Social påverkan och uppfostran spelar endast en ringa roll.

  Frågar du mig, så sitter ondskan i generna.

  Gilla

 17. Philippe Ohlund skriver:

  Jag ville bara tillägga som exempel, att t ex två bröder kan ha samma sociala omgivning och påverkan och få samma fina uppfostran.

  Ändå kan det bli så, att en av dem blir väldigt snäll, medan den andre blir ett rötägg.

  Det är lite märkligt det där.

  Gilla

 18. fairymary skriver:

  Philippe!

  Två bröder…..eller tre systrar…..föds aldrig i samma familjekonstellation. En familj är en mycket dynamisk organism. Jag känner syskon som beskriver helt olika uppväxtmiljöer. Kända svenska exempel är makarna Myrdals barn. Samtala med en familjeterapeut får du veta mer.

  Gilla

 19. Znogge skriver:

  Något är i alla fall helt klart fel. Väldigt fel…

  Gilla

 20. Josef Boberg skriver:

  Javisst… – Znogge – det är ju helt rätt… 🙄

  Gilla

 21. derikonja skriver:

  Det är verkligen en tragisk historia. Jag gick i samma grundskola som dessa tre och att se sin gamla lärare uttala sig om detta i tv var starkt.

  Jag kände mig själv så vuxen när jag gick nian… kan detta verkligen ske..

  Gilla

 22. mrmhalland01 skriver:

  derikonja,

  Det borde verkligen inte kunna ske.
  På några få minuter förändrades livet för många, många människor.
  Man vet ju fortfarande inte hur det gick till och därför kan man ju inte ha en aning om ifall det var ”varning” som gick snett eller om det var meningen att döda.
  Även det första alternativet ät ju fruktansvärt.

  Du som är ung och uppvuxen i samma område, kan du inte berätta lite om vardagsvåld och hot bland ungdomar ?

  Förekommer det mycket hot via MSN,SMS, lunarstorm och andra forum ?

  Pratas det mycket om att någon filmat sig själv när man gjort något brott och lägger ut på YouTube ?

  Går folk in och tittar ?

  Anmäler någon det ?

  Vad händer om den som anmält blir avslöjad ? (om det händer).

  Det vore jättekul att få en ”direkt-rapport från en ungdom”.

  Gilla

 23. mrmhalland01 skriver:

  Ursäkta språkvalet. Inget är ”jättekul” i detta sammanhang. Intressant är nog lämpligare.

  Gilla

 24. Josef Boberg skriver:

  En artikel på Newsmill om saken här

  Gilla

 25. Helena Palena skriver:

  philippe: Nej, jag tror inte att ondskan sitter i generna. Det är något annat som går snett.

  Håller med Mary om familjen. Alla har olika roller i familjen. Det är verkligen en dynamisk konstellation.

  Gilla

 26. Philippe Ohlund skriver:

  Helena, hur skall man förklara t ex knäppa hundar och katter?

  Det är inte bara en del människor som föds onda utan djur också.

  Fast jag är övertygad om att de absolut flesta föds goda, men jag har inga illusioner.

  Ondskan finns och det är en evig kamp, som aldrig kommer ta slut och inte har någon politisk lösning i höger eller vänster exempelvis.

  Gilla

 27. Pingback: Top Posts « WordPress.com

 28. Helena Palena skriver:

  philippe: Jag tror allt har med uppväxten att göra. Hur man blir bemött! Med kärlek och tålamod kommer man långt. Med hugg och slagg och eleka ord skapar man monster.

  Jag fick en ping back från Tops posts – wordpress.com och kollade. Och hamnade på amerikanska delen och undrade vafan jag har där att göra. Och såg till min förvåning att inlägget låg på 56:e plats. Folk kan tydligen läsa svenska om dom kör översättningen. Inte så tokigt. Vi binder ihop världen. Vi spinner ett nät! Ha, ha, ha… va´kul!

  Gilla

 29. fairymary skriver:

  Grattis till bloggframgångarna Helena!

  Jag tror som du att även ”elaka” djur har blivit illa behandlade som kattungar eller valpar eller vad det nu är….

  Hade en kattpojke en gång vars mamma fick tvingas ner i korgen för att ungarna skulle få dia…..han blev inte särskilt lätt att ha med att göra…..

  Kärleken övervinner dock allt….är det inte så det står i Bibeln, Philippe?

  Ibland behövs det mycket stora doser kärlek…..

  Gilla

 30. Philippe Ohlund skriver:

  Fairymary, du citerar Vergilius Eclogues X.69 där det står: Omnia vincit amor et nos cedamus amori – Allt övervinner kärleken; låt oss alla ge efter för kärleken.

  Men populärt säger man oftast, ”Amor Vincit Omnia”, dvs. Kärleken övervinner allt.

  Jag tror nog allt du tänker på 1 Korinterbrevet kapitel 13 som talar om ekande brons och skrällande cymbaler och i sammanhanget avslutar: ”Men nu består tro, hopp och kärlek, dessa tre, och störst av dem är kärleken”, 1 Kor. 13:13.

  Det är sant att det behövs mycket kärlek.

  Ibland blandar man ihop Bibelbegreppet kärlek med gudomlig förlåtelse, där Jesus säger att vi skall förlåta 70 gånger 7 gånger, se Matteusevangeliet 18:22.

  Talet 490 (70 x 7) inrymmer alla andra profetiska tal som Bibeln innehåller.

  I Johannesevangeliet 17:17 – i Karl XII:s Bibel – slås det också fast om Guds ord att: ”ditt tal är sanning”.

  70 x 7 = 490 och motsvarar:

  1. 49 (7 x 7)
  2. 434 (62 x 7)
  3. 7 (3.5 + 3.5)
  = Totalt 490, vilket är en symbolik för årtal och tidpunkten när Jesus återkommer för att döma oss enligt 2 Korintierbrevet 5:10. Jämför med Daniels bok 9:25 – 27.

  Ingen generell förlåtelse är dock anbefalld enligt det Nya Testamentet, se t ex Lukasevangeliet 19:27 och Uppenbarelseboken 6:10.

  Ha en trevlig dag!

  Gilla

 31. Philippe Ohlund skriver:

  Jo, Josef jag håller med om att meningarna kan vara delade om saken.

  Men det gör ingenting så länge det är min mening som delas. 🙂

  Gilla

 32. Philippe Ohlund skriver:

  Jag tror knappast allt har med uppväxten att göra, Helena, men jag håller med dig om att människor inte mår särskilt bra av att man rycker och sliter i dem.

  Jag tycker också man skall vara snäll mot sina hundar och andra husdjur.

  Min hund, en Jack Russel, är i Frankrike och jag saknar honom jättemycket. 😦

  Gilla

 33. Helena Palena skriver:

  Philippe: Förstår att du saknar din vovve. Kan inte vara lätt att lämna allt och flytta hem. Men snart är du inne i smeten igen får vi hoppas.

  I mitt nästa inlägg om mordet ställer jag frågan om ondskan sitter i generna. Ibland undrar man ju. Det finns så mycket våld och elände på vår jord. Så mycket blod som flutit. Och vi ska inte glömma att verkligheten är mycket, mycket värre än dikten. Alltid! Sagan kan aldrig komma ifatt. Tyvärr.

  Gilla

 34. fairymary skriver:

  Kärleken är tålmodig och god. Kärleken är inte stridslysten, inte skrytsam och inte uppblåst. Den är inte utmanande, inte självisk, den brusar inte upp, den vill ingen något ont. Den finner inte glädje i orätten, men gläds med sanningen. Allt bär den allt tror den, allt hoppas den, allt uthärdar den. Kärleken upphör aldrig. Den profetiska gåvan den skall förgå. Tungotalet, det skall tystna, Kunskapen, den skall förgå. Ty vår kunskap är begränsad och den profetiska gåvan är begränsad.

  Tack Philippe för att du fick mig att öppna min Bibel så här på morgonkvisten ….

  Dessvärre Helena….jag håller med dig igen….verkligheten överträffar dikten…men inte bara vad gäller hemskheter…även vad gäller kärleken….för i verkligheten har man hela kroppens receptorer som förmedlare av informationen

  Gilla

 35. Philippe Ohlund skriver:

  Ja Sverige har sannerligen förändrats på 9 år Helena, eller också är det jag som har det.

  Det hela blir bra, men det kommer säkert ta sin lilla tid innan jag fattat att jag är tillbaka.

  Vad bra att du öppnat din Bibel idag, fairymary. Då har jag i alla fall åstadkommit något vettigt idag! 🙂

  Gilla

 36. Thebee skriver:

  Hej,

  Du skriver bl a ”Om man inte bejakar ålder och erfarenhet blir mänskligheten schizofren enligt Rudolf Steiner.”

  Har du någon närmare källa för det?

  Tack!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.