Vem ska nu hjälpa Gömda-Mia att skriva nästa bok? Stor eloge till Monica Antonsson!

Monica Antonsson grävde fram sanningen bakom Sveriges mest sålda bok - Gömda - som bygger på en lögn från början till slut.

Monica Antonsson grävde fram sanningen bakom Sveriges mest sålda bok - Gömda - som bygger på en lögn från början till slut.

Jag har inte läst Sveriges mest sålda bok Gömda skriven av Liza Marklund och Mia Eriksson. Däremot har jag just läst Monica Antonssons bok Sanningen om Gömda bokstav för bokstav. Jag tar inte till några övertoner när jag tycker att den boken är fenomenalt bra skriven och värd alla priser som går att uppbringa. Antonsson skriver presshistoria. Och mycket riktigt toppar nu hennes bok listan över de populäraste titlarna inom kategorin Samhälle & Politik hos Bokus. Tänk vilka rysningar som måste ha gått genom Liza och Mias kroppar när de fick nys om Monicas bok. Oj, oj, oj….

Ni som inte läst Gömda kan gå direkt på Antonssons bok för här får man läsa Gömda i alla fall. Antonsson går i Liza/Mias spår och pulverisar varenda grej. Antonsson har haft god inblick i hela denna story från början till slut. Hon var en bland de första som fick intervjua Mia och ta del av hennes berättelse 1995 när Gömda kom ut. Att Monica Antonsson inte fick Guldspaden för sin bok Sanningen om Gömda får ses i ljuset av att då hade hon vält hela medietablissemanget av pinn. Och det går ju inte för sig med tanke på hur den korsvisa makten inom media och bokvärlden numera ser ut. Men en tuva brukar välta ett helt lass. Ibland kan det dock ta lite tid. Och hade inte Newsmill och alla bloggare kommit till så hade både Elisabeth Hermons bok Vingklippt och Monica Antonssons bok Sanningen om Gömda blivit begravda under en tung sten och legat där än.

När Gömda kom ut 1992 på Bonnier Alba blev det ingen hit. Liza blev mer och mer känd genom sitt ridande på Misshandlad-Kvinna-Hästen. Hon tog verkligen rygg på ett ämne och höll sig envetet kvar i manen och med piskan i högsta hugg. Det hela utvecklade sig till ett politiskt projekt. Liza skulle bli härföraren. Det hela hade nog varit bra för kvinnorna om det inte vore för att Gömdas succé vilar på en lögn från början till slut. I själva verket var anledningen till att Mia gömde sig att sociala tänkte omhänderta hennes barn och Luis, chilenaren, var den som var jagad. Han som blev norrlänningen Anders i Gömda. Den som läser Antonssons bok kan lägga hela pusslet till sista biten.

På sin ritt blev en annan kvinnotillskyndare – Elizabeth Hermon – uthängd i flera dagar i Expressen. Hennes liv blev förstört trots att hon aldrig ens blev anklagad för någonting. Liza M fick förmodligen sluta på Expressen på grund av detta. Nu var hon känd och fick snabbt jobb på Metro. Tillsammans med Jan Guillou startade hon Piratförlaget och boken Gömda kom ut i pocket. Sveriges mest sålda bok såg dagens ljus och gjorde alla inblandade rika. Halleluja! I skenet av detta är det märkligt att en av ägarna – Jan Guillou – inte ens läst boken. Men han är förmodligen lika snobbig som mig och tycker nog att det hela har för låg litterär kvalitet och att det luktar white trash rakt upp och ner.

En sån succé som Gömdahästen måste ritten gå vidare på. Guld och gröna skogar väntade. Boken Asyl kom ut på Piratförlaget 2004. Mer pengar ramlade in i Lizas och Mias fickor. Gruff uppstod mellan Liza och Mia – det brukar bli så när det är pengar med i spelet och man inte är ense om tagen. Mia Eriksson har god fantasi men hon kan inte skriva själv. Hon kan dra upp kostymen men inte fylla fickor och slag så att det hela ser snyggt ut. Hon skaffade sig snabbt en ny medryttare i form av Kerstin Weigl som tillsammans med sin man Sigge Sigfridsson startat förlaget Ordupplaget och behövde något som kunde ge vind i seglen. Boken Mias hemlighet kom ut på det förlaget 2005 och med Mia Eriksson som ensam författare på omslaget. Weigl hade besökt Mia i Amerika i samband med att Asyl kom ut och skrivit artiklar i Aftonbladet 2004. De fick tydligen god pengakontakt eftersom Mia Eriksson och Kerstin Weigl båda står som författare på boken Mias systrar som kom ut 2007. Enligt Antonssons bok skulle Mia skriva tre böcker om misshandlade kvinnor men det blev bara en. Kanske Kerstin Weigl som trots allt är en granskande journalist såg igenom det hela och fick kalla fötter. Hon kanske insåg att man inte kan gå över lik och tröska ut hur många böcker som helst ur en story som är fake från början till slut. Vi får hoppas det.

Mia Eriksson skriver
vidare på sin uppdiktade historia om mannen med de mörka ögonen som jagar henne. Hon har kostat oss skattebetalare miljoner och miljoner har hon fått för sina böcker. I augusti 2008 kom ännu en bok: Emma, Mias dotter. Vi måste ju få veta hur det går för hennes dotter Emma – som i verkligheten heter Sara och är dotter till mannen med de mörka ögonen – Osama. En man som visserligen gjort lite fula saker – men som trots allt förmodligen inte skulle kunna göra en fluga förnär. Att han är snäll framgår när man läser Antonssons bok och har sett honom i Debatt med Janne Josefsson. Och man får också klart för sig att som schablon är han synnerligen passande att hänga upp en story på som man kan mjölka ur hur mycket pengar som helst ur. Sara är mycket lik sin pappa. Osama har inte sett sin dotter på tjugo år och dottern är fullproppad med lögner om sin far. Det är för sorgligt. Verkligen tragiskt!

Mia Eriksson står som ensam författare på omslaget till den sista boken. Den är utgiven på Lind & Co 2008. Dottern får inte stå med. Mia vill tydligen inte dela med sig av intäkterna. En ny skribent träder in på scenen. Det är journalisten Leif Ericsson som hjälpt Mia att skriva ihop storyn. Enligt förlagspersonen hade han varit i USA i flera veckor och skrivit. Antonsson skriver att kvinnan på förlaget var alldeles euforisk och att det hördes att de räknade med klirr i kassan. I boken knarkar Sara och de bråkar. Mia har fått cancer och har tappat allt sitt hår. Orsaken stavas äggstockscancer. Det slutar med att läkarna tar bort äggledare, äggstockar och livmoder. Mia tillfrisknar dock och mamma och dotter blir sams. Sara slutar knarka. Om inte Mia har haft cancer är detta dramatiska grepp i sista boken bara too much. Antonsson skriver att sonen Michael lämnades kvar i Sverige när Mia försvann från Oxelösund i början på 90-talet. Han var bara sex år. Michael reste till Amerika första gången 2003 och har varit där flera gånger sen dess och säger i Antonssons bok: ”Jag har aldrig hört att hon skulle ha haft cancer, säger Michael”.

Jag är full av förundran över hur lågt människor kan sänka sig. Jag såg Mia i Aftonbladet i februari när hon trädde fram med bild och allt. Hon såg frisk ut. Jag skriver detta på Monica Antonsson blogg:
Monica: Om Maggan inte har cancer på riktigt, varför tror du att hon har det i boken om sin dotter? Hon har ju sagt det i Amelia och BLT skriver du. Det är bara för makabert om det inte är sant. Fick hon slut på flykt- och gömda-mekanismer så hon måste gå inresekretoriskt för att hitta effekter. Och vad kan då vara mer solar-plexus-mässigt än livmoder- och äggstockscancer. En cancerform som vi kvinnor förmodligen fasar för allra mest. Hennes son M måste väl som sagt ha märkt om mamman varit så sjuk. Handlar det bara om pengar? Kan det vara så bisarrt?

Monica Antonsson sa…
”Helena Palena Ja. Det är precis så absurt”

Nu väntar jag med spänning på nästa bestseller. Jag undrar vem i vårt svenska medielandskap som ska ställa upp nästa gång och hjälpa Mia fylla kostymen så den blir presentabel. Adepterna som vill tjäna pengar och mjölka Gömda-kossan verkar i alla fall stå på kö. Det verkar finnas gott om spökskrivare som vill tjäna lite money. Kanske Liza Marklund rentav åtar sig jobbet ännu en gång. Den som lever får se.

Bloggar om Gömdaskandalen Ord av Jerry Liza Marklund Monica Antonsson Mia Eriksson
——-

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

19 kommentarer till Vem ska nu hjälpa Gömda-Mia att skriva nästa bok? Stor eloge till Monica Antonsson!

 1. Antonia skriver:

  Undrar vem är som mest skyldig. Måste ändå vara Liza, som nosade upp iden, och satte igång med brodyren. Så mycket drama runt historien. Många tjänar grova pengar. Jag har inte läst nån av böckerna, trots att alla tyckte att Gömda var så bra, så blev lite som med Tolkien böckerna. Så fort jag började bläddra i de, fick jag underliga känslor typ sjätte sinnet. eller nåt.
  Knorret skulle bli om det kom ytterligare en bok som belyser från ännu ett annat perspektivt.

  Mitt liv skulle också kunna bli en spännande bok, hur och varför jag lämnade Ungern, hur jag lyckades förbli den jag är, som kämpar varje dag, men bara otur hela tiden som blir belöningen. Någon med en härlig fantasi skulle kunna få det riktigt dramatiskt.
  Jag väntar ivrigt på anbud………………………………….näää, jäkla otur igen.
  Kämpar vidare.

  Gilla

 2. Philippe Ohlund skriver:

  Jag tror jag läste en spalt av LM för många år sedan i någon tidning.

  Fast jag tror aldrig jag orkade till slutet.

  Såg hon inte rätt bra ut som ung?

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Antonia: Jag väntar med spänning på vad denna tjej från Oxelösund ska hitta på nästa gång. Jag – kan man hålla på och dra jättestora växlar på cancer då kan man ju göra vad som helst för pengar. Tycker absolut du ska läsa Antonssons bok.

  Ditt liv är spännande Antonia. Jag skulle verkligen vilja veta varför du lämnade Ungern o s v. Att vara egen företagare i Sverige är en bedrift. Du gör det bra. Kanske Monica Antonsson skriver om dig rentav. Hon skriver ju för Allaz och Hemmets Veckotidning. Jag ska tipsa henne.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  philippe: Jo, LM ser väl blond och gullig ut. Hon gillar sig nog väldigt mycket själv i alla fall eftersom hon pryder varje omslag med sig själv. Blondiner säljer. Jag är glad att jag har mörkt hår – med rött i.

  Gilla

 5. Ramona Fransson skriver:

  Fortfarande än idag står boken Gömda i pocket i hyllorna. Dessvärre vet inte alla som borde veta vad som gömmer sig bakom rubriken ”Detta är den sanna historien”…

  Men om jag skulle se någon ta boken skulle jag inleda ett samtal…

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Ramona: Jag pratar ibland med människor som hört talas om Gömda men som inte satt sig in i hela storyn. Och när man börjar diskutera är det som att man vill frälsa någon. Man får ta det lite lugnt. Folk måste inse det ohemula i hela upplägget själv. Helst borde dom läsa Monicas bok förstås. Om boken användas på högskolan är ju mycket vunnet.
  Och dom flesta inom media som har något i skallen vet att Liza M är naken.

  Läser just nu Lars Noréns dagbok. Han skriver att man alltid ska bita den hand som föder en. Fast kanske bara ibland. Inom media får man hålla käften och hålla skeden i vacker hand om man vill vara kvar. Dom flesta törs inte säga ett knyst. Fast dom som sagt vet att Liza M är naken…

  Gilla

 7. Jerry skriver:

  Mycket bra skrivet. Historien kring detta har inte nått sitt slut. Även om vissa idioter på nätet tror det. Det tror att de kan tysta debatten. De kommer att misslyckas.

  Jag länkar dig hos mig eftersom du ger mig hopp. Hopp om sanningen. Läser man på vissa bloggar så blir jag mörkräddd, du verkar vara att ljus i all denna sörja.

  Allt gott!

  Gilla

 8. valens skriver:

  Alla bör förstå att historien om ”Sanningen…” är bara till sin början.
  Självklart att lögnare, bedragare eller rövslikare kommer alltid finnas så länge mänskligheten överlever…
  Men!
  Internettet med sina vassa verktyg har visat tydligt att lögnerna kommer allt snabbare och enklare att avslöjas!

  Tack till er alla som på ett eller annat sätt slåss för ”Sanningen om…”.
  Hjärtligt tack!

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Jerry: Tack! Sanningen är som en vårflod. Den ska bara fram. Blir den stoppad söker den sig andra vägar. Mia har skämt ut Sverige. Vårt land som verkligen är ett bra land. Hon har fått asyl i USA för att Sverige inte kunde skydda henne. Ska vi tro på det? Nej!

  valens: Tack själv! Hade inte internet funnits hade Monicas bok varit tyst och begraven nu med de traditionella mediernas goda minne. Men se den gubben gick inte…

  Gilla

 10. Znogge skriver:

  På förekommen anledning väljer jag att inte läsa fler böcker i denna ”serie”. Jag känner mig liksom lite lurad och det har jag inte lust att betala för!

  Bra att någon ifrågasätter!

  Gilla

 11. menuette skriver:

  Vilket bra inlägg Helena, verkligen!
  Har inte läst boken eller hängt med i debatten över internet men du berätta lite för mig vill jag minnas, intressant Indeed.

  Abbloggen ja det är inte specielt svårt och de verkar ha rättat till de flesta barnsjukdomarna. Menyn kunde vara mera lättnavigerad dock tycker jag. Snack vem vill ha det? Nu är min sida dold, och andvänder den inte. Håller med om att det är barnsligt ungefär som de försöker härma facebook, även det en sida som jag undviker.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Znogge: Nej, ingen vill bli lurad. Sicken blås! Fåntratt – så vill ju ingen ha det… Dock – bra gjort att lura ett helt land och tjäna multum på det dessutom.

  menuette: Jag berättade. Kom ihåg: Du behöver inte läsa Marklunds bok. Det räcker med Antonssons. Bra va?

  Gilla

 13. Jimmy skriver:

  Sjukt det där ju. Jag har läst alla böckerna förutom den sista, Mias systrar. Blev tagen som faan av böckerna. Nästan så man började grina när de beskrev hur barnet behandlades av mannen med ögonen och hans kompisar. Även om just inte detta stämmer nu med boken så finns det ju ändå barn som behandlas så här och det är helt sjukt, får en att vilja blunda bort det. Har inte läst sanningen om Gömda men det kanske skulle vara bra. Känns som att man inte vet vem man kan lita på i den där härvan men du verkar ju säker på ditt i alla fall.

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Jimmy: Den sista boken heter Emma, Mias dotter. Förstår att du blev tagen. Det här med misshandel av kvinnor och barn är inte att leka med. Ska man däremot ljuga ihop sakernas tillstånd så förstör ju det för alla som kämpar emot det onda i samhället.

  Liza M och Mia E har svärtat ner Sveriges namn genom att säga att vi inte kan skydda våra kvinnor. Men det kan Amerika som givit Mia asyl! Har USA givit Mia asyl? USA??? Det var nog chilenaren Luiz som fick asyl och Mia hängde med på något sätt dokumenten till trots som las fram i AB.

  Det är mycket svårt att komma in i Amerika. Landet har nog med sitt. När jag for dit blev jag immigrant. Jag måste lova amerikanska konsuln i Stockholm att inte bli kommunist, att inte bli prostituerad eller att ligga samhället till last. Så fick jag hålla upp höger hand och svära genom att säga: I do. Dessutom måste jag visa upp röntgenplåtar i tullen på mina lungor. Hårda bud.

  Det är klart du ska läsa Antonssons bok. Låt fjällen falla!

  Gilla

 15. Sandra skriver:

  Jag har bara läst Gömda böckerna, men har planer att läsa Antonssons bok också. Jag har inte satt mig direkt in i den här debatten som det blivit, men ja man kan ju börja med att läsa boken. 😛

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Sandra: Klart du ska läsa den boken också. Då får du hela debatten i ett nötskal.

  Gilla

 17. Josef Boberg skriver:

  Apropå fejk… 😆

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  Josef: Det är faktiskt riktigt kul! KD får svar på tal för dom är ju faktiskt skenheliga. Det är alla s k kristna.

  Gilla

 19. Karin skriver:

  Hoppsan…!!!
  Nu måste jag absolut läsa Antonssons bok !
  Nog har jag tyckt saker och ting varit lite konstiga, när man läst böckerna om Mia, men…
  OJ !!!
  Det verkar ju helt sjukt allting det här…

  Jag ska hålla koll på mina nästan 25.000 besökare som jag ska få via bloggplus… =)
  Har du sett mina andra tips på bra program för att få mer besök ?

  Bäst surf-ratio har Team Pumpa där man faktiskt får ett besök tillbaka för varje sida man besöker, om man surfar manuellt. – Toppenbra !!!

  Men roligast tycker jag Mer-Trafik är !

  Alla bjuder på olika antal gratis besökare vid registrering.

  Karin

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.