Myror! Människor! Gångstråk! Krig i mitt kök!

Myrornas gångstråk. Två i bredd - nej, det är oftast parad.

Myrornas gångstråk. Två i bredd - nej, det är oftast parad.


Nu är det vår och då kommer myrorna in. Dom är på köksbänkarna och letar sött. Fort springer dom och långt. Tycker synd om dom eftersom dom är så små och så idoga! Lägger ut lite pulver i ett gångstråk nedanför en bänk i ett hörn. Ställer ut små gröna runda plastaskar med hål i. Där inne finns det honung med något gift i. Myrorna går in och drar med sig flagorna hem till boet. Det verkar funka för nu är det bara en och annan stackare kvar. Det är krig överallt. Till och med i mitt kök.

Myrorna är sociala insekter. De är kända för att leva i mycket välorganiserade kolonier som kan omfatta flera miljoner individer. Individerna delas in i de subfertila eller sterila honorna som är ”arbetare”, ”soldater” etc, fertila hanar som är ”drönare” och fertila honor som verkar som ”drottningar”. Drottningens uppgift är delvis att producera ägg, men hon är också viktig som ”ledare” för samhällets alla funktioner. Hon styr över, och kommunicerar med sina arbetare med hjälp av doftsignaler.

Om vi sitter på månen och tittar ner på jorden så ser också människorna ut som myror. Myrorna har sina stråk som dom håller sig till. Råttorna springer på sina stigar inom ett område som kallas trakt. Och vad gör vi människor? Ungefär samma sak. Tänker på min egen trad och stråk som jag håller mig till. Vad är man annat än en myra eller en råtta egentligen? Kanske fåglarna till och med flyger i sin invanda ban.

Mänskliga samhällen behöver också ledare. Desperat söker vi efter goda sådana. Men dom flesta låter sig tyvärr korrumperas. Då är det ärligare och justare i myrstacken eftersom alla tycks veta vad som gäller och är med på noterna. Det enda som kan föröda en stack är ett okunnigt barn som elakt petar runt med en pinne. Katastrofen är ett faktum och kaos uppstår. Myrornas stigar och gångar blir förstörda i ett barnsligt oförstånd.

Man ska inte utrota myror i onödan. De håller rent och är föda åt t ex fåglar och igelkottar. Björnar äter visst också myror. Om man doppar dom i choklad kan vi också kanske äta dom. Myror etablerar gångstråk. Och vad gör vi människor? Som sagt – exakt detsamma. Vad gör vi t ex här på bloggen? Den som vill kan följa mina länkar och min trad. Vi är som öppna böcker för den som vill veta. Vi lämnar spår. Nätet är med andra ord mumma för Storebror. Men det är sånt man får ta om man vill vara människa som vill hänga med och springa på sin stig.

Svd Ny Teknik

——-

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

18 kommentarer till Myror! Människor! Gångstråk! Krig i mitt kök!

 1. Znogge skriver:

  Jag brukar försöka tänka positivt om myrorna och deras närvaro men när de finns överallt så blir det en myrdosa trots mina goda föresatser…

  Gilla

 2. Ramona Fransson skriver:

  Hej Helena,

  När vi flyttade in i vårt hus på Tjörn fanns här hästmyror! HUA! Det är nordens termiter… Gissa hur glad jag blev när vi hittade boet och anticimex kom hit i rymdutrustning.

  Skogs-rödmyror eller andra sorters myror vill jag inte ha inomhus. Basta!

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Jag har sett myrornas krig på riktigt. Tyvärr så fanns inte digitalkameror på den tiden. Ett gäng anföll en annan gäng och tog de som slavar. Var ganska häftigt, men tänkte att djurlivet är tom grymmare än vårt liv. För de kommer alltid ta fångar och slavar. Det ligger väl i deras natur.

  Gilla

 4. Philippe Ohlund skriver:

  Helena, Du frågar: ”Vad är man annat än en myra eller en råtta egentligen?”.

  Jag tycker vi är sorkar.

  Vår ledare är Krösus Sork.

  Alla pojkar och flickor, kom hit och lär er
  De fula knep i Krösus Sorks affärer
  Som han kör till leda att vilseleda
  Gör han veckan lång, från måndag till fredag
  Krösus trixar med alla medel
  Har koll på mynten, vareviga sedel
  Lömsk och slug och lite därtill
  Giriga Krösus gör som han vill

  Med luriga små knep från hans fixaresorkar
  Krösus Sork är så elak, en riktig slusk
  Man vill bara ropa ”hör du, det är fusk!”
  Men Krösus tampas för vareviga peng
  Mynt mera mynt, mera mynt är han livs poäng
  Elakt och snålt, ja allt han hittar på
  Det är faktiskt fult att man lurar nån så

  Åh, åh
  Han har massor av klöver men
  Åh, åh
  Han längtar jämt efter mera
  Åh, åh
  Lägger sina vantar
  På allas andras slantar

  Och vi vill inte att barn skall stoppa käppar i näthjulet…

  Men kanske Ramona har lösningen i anticimex?

  Eller också får man ta till storsläggan, eller den stora stekpannan som Martha Stewart.

  🙂

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  znogge: Jag gillar också myror men vill inte ha dom kutande när jag ska laga mat och ha mig. Nä, då åker dom ut!

  ohlund: Nej, absolut inte någon pinne i VÅR spindelväv! Absolut inte! Ja, tänk att hälla lite pulver på själva Sorken!

  Antonia: Det måste ha varit ett riktigt skådespel. Myror är grymma när det gäller – det är då ett som är säkert. Det är människor också. Dessvärre!

  Ramona: Det finns en väldig mängd olika sorts myror. Dina måste med andra ord ha varit något i hästväg. Dom kan nog äta upp ett hus om dom får hållas.

  Gilla

 6. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – HelEna – myror är ej enskilda biologiska myror egentligen – utan en myrstack är en biologisk ENHET = EN organism = ”EN FÖR ALLA OCH ALLA FÖR EN”. M a o så finns det inga enskilda ”elaka” myror – och ej heller ”snälla” för den delen.

  Det NaturLiktVisa = Intelligenta förhållningssättet kan Wi väl ej alls beskylla människosläktet on mass för att leva i sina dagliga liv – eller ❓

  Kan en HEL myrstack vara elak eller snäll ❓

  Apropå myror så bodde jag tidigare under ca 15 år i ett ”myrhus”. Först gjorde jag som alla andra = försökte ”kriga bort dem” – vilket ej alls funkade över tid sett.

  Efter ett par år kom jag istället på att ”fråga” myrorna som kröp in i huset – vad de var ute efter.

  Tro det den som vill – men efter några dagar så fick jag svaret = dom ville har av den äpplejuice – som jag då hade för vana att varje dag till frukost ”hälla i mig” – och som jag då och då spillde av på bl a altanen.

  Helt OK sa jag.

  Så fick dom sin äpplejuice på ett fat på altanen (där de tidigare hade tagit sig in i huset). Detta höll jag på med i ca 13 år – och ingen enda myra sökte sig in i huset under den tiden.

  Många frågade mig under de här åren vad det var på fatet – och sen varför – vilket jag ju alltid besvarade så som det var.

  Dock – såvitt mig känt så var det ingen av alla dom – som själv provade med att bjuda på det deras egna myror ville ha = var ute efter – för att de skulle sluta med att gå in i hus ❗

  Dumhet – eller ❓

  Gilla

 7. Helena Palena skriver:

  Josef: Mina myror vill i alla fall ha honung allra som mest. En myra följde med under burken och kom ifrån sitt gångstråk. Så när jag skulle ta ner burken i morse sprang den stackaren iväg. Men jag plockade tillbaka den till gångstråket i alla fall. Så där hålle jag på. För jag har empati och kan sätta mig in i hur det måste kännas för en myra att komma långt ifrån sin trad, sina vänner, sitt idoga arbete och sin stack,

  Ska sätta ut lite honung utanför huset om jag hittar traden. Tack för tipset snälla Josef!

  Gilla

 8. Antonia skriver:

  Ja, det var grymt. Det var innan stor regnet, först såg jag i ögonvrån hur något mörkt rörde sig sidan om mig. När jag kollade så såg jag 1000-tals myror marschera. Tyckte det var spännande så jag följde de ett tag, där de försvann sen ner i ett hål. Trodde förstås att det var slutstationen, så jag gick tillbaka och satte mig vid bordet. Men helt plötsligt så ser jag igen rörelsen från ögonvrån fast åt andra hållet nu. Klart jag kollade igen, och då såg jag att varje myra hade en mindre myra med sig. Kommer inte ihåg om de hade det i munnen, eller på kroppen, det var nog 15 år sen, så minnet är inte helt klart.
  Men några dagar senare råkade jag se en naturfilm, där de visade just hur en sån attack går till. Och där berättade de att de förslavas.
  Hade jag nog inte räknat ut det själv, nog hade jag gissat på kannibalism. Vem vet kanske pågick något sånt också.

  Och jag som egentligen aldrig ser nåt spännande i naturen för övrigt.

  Gilla

 9. valens skriver:

  Vi alla känner den mer än hundra år gamla sagan om myran och gräshoppan…
  Men världens historia har lärt oss att både gräshopparna och myrorna kan vara farliga när man tappar kontrollen över…
  Ändå måste man vara riktigt försiktig: man ska inte utrota myran eller gräshoppan heller i onödan…
  Annars kommer vi aldrig att räta krokiga stigar eller jämna steniga vägar för våra barn…

  Gilla

 10. Philippe Ohlund skriver:

  Bra kommentar hos CNN, om att nättidningar inte bör ta betalt, Helena! 🙂

  ”Never! Maybe it´s time for newspaper to go into the graves. They weigh too much. And it´s time to burry the gatekeepers too. In the future we can all be editors on the net! Ha, ha, ha…”.

  Gilla

 11. Philippe Ohlund skriver:

  Jag har lagt in frågan huruvida tidningarna bör ta betalt för nätupplagan som opinionsundersökning på min blogg.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Antonia: Om människor väljer att också marrschera i tusentals och åt samma håll – då får makten se upp. Men nu är vi så splittrade vilket av naturliga själ också är meningen.

  valens: Se kommentar till Antonia. Man ska låta naturen vara i fred. Jag har sett vad som växer i den genmodifierade majsens spår. Verkligen skrämmande!

  ohlund: Ja, tänk vad mycket träd som går åt i onödan. New York Times tjocka söndagstidning väger 3,2 kg. Fan, vem hinner läsa allt det! Nä, bort med skiten.

  Nu ska jag svara på din fråga på din blogg.

  Gilla

 13. fairymary skriver:

  Roligt att läsa om myror…jag och barnbarnet hade lite konversation om myror häromdagen….och i min väninnas kök pågår en enveten strid om vem som bestämmer, hon eller myrfamiljen som troligen bott där längre än hon

  Roligt att läsa om Josefs konversation med myror. Jag har hört något liknande när jag var på besök i ett indianreservat….en (alldeles vit) kvinna jobbade och bodde där och hon hade gjort ett avtal med möss….som hon påstod att både hon och mössen höll…

  Josef, om du läser det här skulle jag vilja veta på vad sätt myrorna svarade dig! Jag skulle vilja lära mig mer om naturens underfundigheter…..

  Gilla

 14. Josef Boberg skriver:

  FairyMary – jag har året runt sovit utomhus sedan våren 1995 – och det har bl a givit mig en känsla för den NaturLiktVisa = den Intelligenta NaturRen – som är lite ”bökig” att intellektuellt förklara.

  Ifall min Mac ej är uppkopplad på nätet – så är den ju inget att ha som kommunikation med t ex Dig via den här bloggen.

  Som små barn är Wi ALLA kontinuerligt uppkopplade – via wåra fantastiska biologiska elektromagnetiska och elektrokemiska hjärnDatorer – till det ”kosmiska nätet” = Wi vet ALLT som Wi behöver veta för att få i oss, på oss och omkring oss + mycket mycket mera.

  Vuxenvärlden ”stänger av” denna uppkoppling – genom att fylla små barns NaturLiktVisa = Intelligenta hjärnor med så mycket intellektuell ”smörja” – att det ej finns någon möjlighet kvar = ingen hjärnDatorKapacitet kvar för att vara kontinuerligt uppkopplade på ”kosmonätet”.

  Efter några år i spenaten om nätterna – så kom helt automatisk min förmåga att vara uppkopplad partiellt tillbaka – då och då i vart fall.

  Så mitt ”prat” med t ex myrorna – är helt enkelt att jag själv plötsligt vet vad myrorna själva vet – mer eller mindre i vart fall.

  SkitEnkelt ❓

  Gilla

 15. fairymary skriver:

  Tack Josef…..jag tror mig ana vad du menar….

  Mitt klimat är inte så kul att sova ute i …..men jag har privilegiet att ha en boning en bit från landsvägen vid en sjö och en bäck

  ….tycker att jag här får kontakt med min kreativitet på ett annat sätt än i stan….

  Min katt och jag kan meddela oss med varandra efter 14 års samlevnad….men andra djur får jag nog vänta in….eller acceptera att det inte är för mig…..

  Gilla

 16. Philippe Ohlund skriver:

  Kul att få ett livstecken ifrån dig, Josef! 🙂

  Efter att du skrivit om skeppet på månens baksida försvann du spårlöst…

  Gilla

 17. Antonia skriver:

  Ska nu kolla den där listan. Och det stämmer, var i stan en sväng och det var alldeles för mycket folk överallt, och parken här mittemot är full av cancersökande människor.

  Gilla

 18. Peter Midas skriver:

  Jag har en utmaning på min blogg! En okonventionell metod mot myror!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.