Lenin! Kulturelitens liebling! Peter Englund häcklar dock det ohemula med bravur!

Lenin - Kulturelitens lilla älskling var galen! Undrar hur många miljoner han har på sitt samvete?

Lenin - Kulturelitens lilla älskling var galen! Undrar hur många miljoner han har på sitt samvete?

I dessa tider när man febrilt letar efter någon att se upp till kliver Peter Englund fram och visar ryggrad. Härligt! Det finns med andra ord hopp! Peter Englund som är historiker och som snart ska bli Akademins ständige sekreterare efter en annan –eng – Horace Engdahl – har skrivit ett inlägg som legat etta på wordpress lista i flera dagar nu. Och det med all rätta. Inlägget heter Gardell får Pol-Pot-priset!
Peter Englund häcklar Jan Myrdalssällskapet som bildades förra året på Jans 80-årsdag. Den vänstervrida massa som deltog i det kalaset startade klubben. Och dom har instiftat ett pris – Leninpriset – som nu delats ut för första gången. Den lycklige pristagaren är religionshistorikern Mattias Gardell. Han belönas med 100 000 kronor. Och han tog emot priset!!! Om dom så slängde pengarna efter mig skulle jag inte ta emot dom. Huvaligen! Vart är Sverige på väg? Den här kommentaren skrev jag under Englunds inlägg:

Lenin var galen. Han var yrkesrevolutionär. Undrar var han fick alla sina pengar ifrån. Jag menar – det måste ju ha kostat skjortan att göra en revolution bara så där. Att bl a starta så många tidningar. Det som är så dyrt.

Nästa kommentar jag skrev under inlägget lät så här:

Peter: Ditt svar till Nemokrati har Nobelstatus!
Nästa år måste Pol-Pot-pristagaren vara Birgitta Dahl. Het kandidat måste jag säga.

Birgitta Dahl startade som bekant ett helt sällskap till försvar för Pol Pot och hans illgärningar på röda 70-talet. På senare tid har hon setat som talman i Riksdagen. Kultureliten i Sverige älskar verkligen Lenin. Jag har skrivit ett inlägg om kommunismen – att det är runt 600 personer som skrivit på ett upprop – mot – OBS! – mot att kommunismens brott ska granskas. Märkligt! Visst är Sverige den sista Sovjetstaten? Absolut! Leninpriset delas ut i Varberg. Citat ur Fokus:

På lördag (4/4) delas Jan Myrdals stora pris, Leninpriset, ut för första gången. Pristagare är religionshistorikern Mattias Gardell. Ceremonin äger rum på Lasse Didings Hotell Gästis i Varberg, där en Karl Marx-byst, bilder av Mao och revolutionära affischer pryder väggarna. I källaren ryms Leninbadet – en kopia av Smolnijpalatsets badhus, utrustat med kitschiga statyer, banderoller och målningar av kommunistledaren.

Undrar hur många som kan tänkas sig att bo och förlusta sig på Didings hotell? Man slutar aldrig att förvåna sig. Den här kommentaren finns under artikeln i Fokus. Den hade jag själv kunnat skriva men det är ju onödigt att uppfinna hjulet två gånger.

Postat av: Mats, 11:39, april 7, 2009
Rött eller brunt, vad är skillnaden? Kommunismen och nazismen är båda våldsförhärligande ideologier där ändamålen alltid helgar medlen, och där alla former av grymheter kan förklaras bort i efterhand. Är de här människorna helt historielösa? Vet de ingenting om världen de lever i?
Daniel: Lenin ÄR en av de värsta massmördarna genom alla tider. Han grundlade gulagarkipelagen och gjorde Stalin till sin närmaste man, han gjorde statskupp mot en lagligt vald regim och grundade den värsta förtryckarregimen genom tiderna. Under hans ledning grävdes Vitahavskanalen med slavarbetskraft, vilket kostade ungefär 200000 människor livet (kanalen gick sedan aldrig att använda eftersom den var felkonstruerad). Att hylla en sådan människa genom att instifta ett pris i hans namn är att spotta på alla hans offer.

——-

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

29 kommentarer till Lenin! Kulturelitens liebling! Peter Englund häcklar dock det ohemula med bravur!

 1. mrmhalland01 skriver:

  Är det verkligen lagligt att instifta ett sådant pris och sedan hålla priscermonin på ett sådant ställe ?

  Det är ju exempelvis olagligt att smycka sig med hakkors och andra nazist-symboler. Vad är skillnaden ?

  Vad ÄR det för människor som i vår moderna tid öppet hyllar förtryck och folkmord ?

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Mycket bra fråga du ställer! Vad är skillnaden kan man undra. Du kan ju läsa mitt inlägg om kommunismen och om uppropet mot en granskning som kultureliten skrivit på. Samtidigt är det legitimt att fördöma Hitler i salongerna.

  Gilla

 3. Anna skriver:

  Du går från klarhet till klarhet Helena. Mycket bra skrivet!
  Här kommer lite info från lokaltidiningen i Varberg, Hallands Nyheter, som tydligen inte alls anser att ”there is something rotten etc” att dela ut ett dylikt pris.
  Obs! att Hallands Nyheter är en av Centerpartiets ledande tidningar 🙂

  Tidningen skriver bl.a.:
  Hotellägaren Lasse Diding är värd när ”Jan Myrdals stora pris – Leninpriset” delas ut för första gången. Pristagare är Mattias Gardell, professor i religionshistoria i Uppsala.
  Priset som delas ut har till uppgift att lyfta fram författare som är verksamma i Sverige och som i Jan Myrdals anda envist och olydigt arbetar enligt en folklig och upprorisk kulturtradition.

  Att även Lenin fick vara med på ett hörn beror på att Jan Myrdalsällskapet vill anknyta till Leninpriset som instiftades i Sovjetunionen 1925 och som fungerade som en motsvarighet till olika pris i väst, bland annat Nobelpriset.

  Lasse Diding anser att Lenin är en stor ledare som fått ett orättvist eftermäle som hänsynslös diktator.

  – Det är vinnaren som skriver historien och då blir Lenin en riktig jävel, men jag tror att den bilden kommer att nyanseras framöver. Allt var inte skit i Sovjetunionen.

  Hela artikeln:
  http://hn.se/nyheter/varberg/1.417970

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Anna: Tack för info. Jag läser inte HN. Kul! Ja, hur fan kan det finnas såna människor. Lenins eftermäle kommer bara att bli värre och värre. Gode Gud – jag tror jag spyr!

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Nu har jag läst artikeln och fick se bild på Leninälskaren. Oj, ojj oj… Skrev en kommentar också. Få se om dom publicerar den. Länkade till mitt inlägg.

  Gilla

 6. Antonia skriver:

  JA, Jan Myrdal och hans ideer. Jag har svårt för karln. Förstår nog inte hans storhet här i Sverige.

  Lenin, Stalin, Marx och Engels… dårar som världen kunde ha varit lyckligare utan.
  Och att förhärligare de i efterhand och instifta ett pris
  av ytterligare dårar är ännu mer patetiskt.

  Jag kräks på allihopa. Varför finns inte tecken för det, typ smiley-s. Skulle nu fylla sidan med det.

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  det är inte roligt att bli kapad. Det är mina adresser också. 2 stycken. Får spam dagligen i mitt eget namn som avsändare. Hur kul är det egentligen.
  Förstår inte varför man inte jagar de istället för fildelarna.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Antonia: En kräksymbol skulle verkligen sitta fint!
  Kapad i all ära – men jag kommer inte ens in på min hotmail. Någon har ändrat mitt lösenord.

  Gilla

 9. Antonia skriver:

  Ja, jag fick ett tiggmail. Men förstod också att något inte stämde. Att det finns så många idioter som ska förpesta ens liv.

  Gilla

 10. Antonia skriver:

  Kanske kan du skriva en inlägg om det hela. några av dina bekantar läser ju kanske dina blogg.

  Gilla

 11. Antonia skriver:

  du måste kanske ändra din mailadress även här på WP. skaffa en gmailkonto. Kanske kan du ha samma namn fast med gmail.com

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Antonia: Jag måste nog göra ett inlägg om det. Kan man inte ändra sin mejladress på WordPress? Ska kolla. Jag har haft kontot sen april 2007 – så där finns ju massor med namn. Så kommer man inte in. Vem gör något sådant? Tänk att lägga ner tid på sånt. Men det kanske är ett program söm sköter det hela.

  Gilla

 13. Alex skriver:

  Fan vad skitnödigt PK man kan vara då…

  Lenin kan verkligen inte jämföras med Hitler och han var inte ansvarig för några folkmord, vad är det här för unken historierevisionism?

  Lenin var en mycket stor teoretiker och den moderna historiens kanske mest framträdande politiska ledare, den enorma och osakliga hetsen Lenin tycks endast grunda sig i att han var kommunist. Borgerliga ledare genom historien som använt sig av brutala metoder än bolsjevikerna – och på mycket värre grunder, kan man diskutera på en seriös nivå, men Lenin inte då! Och medan dagens höger knappast ställs till svar för någon annan högers förtryck (speciellt inte sådant som hände för 100 år sedan) så förväntas kommunister alltid förklara sig om varenda jävla vänsterpersonlighet genom historien.

  Ärligt talat så tycks det råda en enorm historielöshet bland väldigt många här, påståenden som att Lenin skulle ha varit en galen mördare eller diktator är ju helt befängda. Lenin var ingen diktator och han var absolut inte galen, visst beordrade han om mord och förtryck men det skulle ni också, och vilken annan människa som helst för den delen, göra i den situationen.
  Det är jävligt lätt att sitta här i sin folkhemspräktiga ankdamm i utkanten av världen och de stora historiska förloppen och vara en ”god liberal”, men ta en tidsmaskin tillbaka till Ryssland 1917 och se hur långt ni kommer med era verklighetsfrånvända predikningar.

  I början av förra sekelskiftet fanns inga demokratier värda namnet, all världens länder var präglade av en allt hårdnande klasskonflikt som allt som oftast tog sig formen av kämpande arbetare och bönder förtrycktes, skickades ut i krig eller helt enkelt skjöts ihjäl. Liberalismen var då som nu en ideologi reserverad för en trygg och priviligerad grupp av människor vars intressen inte var hotade (när de småningom blev det så valde liberalerna oftast att ta parti för reaktionen, i Tyskland stödde de Hitler och står än en gång mellan socialism och barbari så kommer ni göra samma sak igen). Socialisterna var då som nu de enda som i ord och handling kämpade för riktigt frihet, mot förtryck och krig, för jämlikhet och social rättvisa. För detta så förföljdes de och mördades men fortsatte att kämpa. Arbetaruppror var inte ovanliga, men möttes alltid av en hård reaktionär terror.

  Ryssland 1917 var en av många revolutioner, även om bolsjevikerna var exceptionellt välorganiserade. Inbördeskriget som följde var brutalt och krävde åtminstone 1,5 miljoner offer, varav ungefär 3/4 på den röda sidan. Detta dels. p.g.a. att röda armén var fattigare och sämre utrustad, men också p.g.a. att Röda Armén tenderade att skona vita soldater, vilket lönade sig då många vita soldater begick myteri och anslöt sig till de röda.

  Den vita sidan ägnade sig också åt en omfattande terrorkampanj, som borgarklassen alltid gör när dess privilegier hotas. När man gick in i byar och städer så radade man upp misstänkta kommunister och tog död på dem, den vita sidan genomförde också omfattande progromer mot judar som uppskattas ha krävt över hundra tusen ryska judars liv. I september 1918 så beslöt sig bolsjevikerna för att svara på den vita terrorn med en röd terror; bland annat så beordrade Lenin att 100 rika kulaker skulle hängas och att deras stora spannmålsreserver skulle beslagstas. Chekan, hemliga polisen organiserades också och sattes in mot de vita och de var ofta väldigt brutala och använde sig av tortyr och mord och ungefär 13,000 människor dödades, men då räknas inte in de som dödades i Ukraina och Krim så den egentliga siffran är högre. Ungefär 70,000 människor beräknas också ha placerats i läger av de röda.

  Så visst, Lenin var på så vis medansvarig för många människors död, garanterat även många som var oskyldiga. Men det var en exceptionell tid där allt stod på spel, de vita var starka och hade militärt stöd från 14 stater (inkl. Japan, USA och Storbritannien) och de var inställda på att segra och rensa ut de röda. Det var liksom inte möjligt att vara snäll. Hade de vita segrat så hade de röda slutat som i Tyskland eller som på Indonesien eller någon annan av de otaliga platser där socialister mördades i tiotusental, hundratusentals eller t.o.m. miljoner.

  Det finns under 1900-talet ingen motsvarighet på den terror och förföljelse som socialister utsatts för i världen, inte ens förintelsen av judar skulle jag påstå. Kommunisterna var lika hårt drabbade i Tyskland men förföljdes inte bara av nazisterna utan av högerregimer över hela världen, med USA:s och västvärldens goda minne. Men det talar man förstås jävligt tyst om.

  Ni liberaler vill få oss att skämmas och ta avstånd från allt vad socialism, kommunism och klasskamp heter. Men fan heller att jag tänker ta avstånd från alla miljoner kamrater som vigt sitt liv i kampen för ett bättre samhälle, det kan ni glömma! Och vi kommer inte att glömma hur liberala uslingar såg på (eller ivrigt hejade på).

  Stalinismens terror har vi förstås delvis på vårt samvete, nog för att vi kommunister var de första som drabbades även den gången, men vi borde agerat snabbare och hårdare. Men överlag så har kommunister inte mycket att skämmas för men jävligt mycket att vara stolta över, vi har kämpat mer för ett på alla vis bättre samhälle än några andra men otack är världens lön.

  Liberaler och andra borgare däremot skall inte komma undan så lätt. Det är nog så bekvämt att vara liberal och proklamera att ni minsann inte är ansvariga för någonting, kapitalismens miljontals offer betraktas som om de bragts om livet av någon naturkatastrof och när skitgörat behöver genomföras så låter ni mer hårdföra konservativa eller rena fascister ta över. Som sagt så kan liberaler endast existera under trygga förhållanden, så fort era intressen hotas så sadlar ni om och ni kommer att göra det igen och igen och igen – sådan är oundvikligen konsekvensen av att till varje pris agera kapitalismens apologeter. Vi ser även i dag hur liberalismen återigen förändras i takt med samhällsläget, hur ni sakta men säkert blir mindre liberala och mer konservativa. Och då är vi ändå väldigt långt ifrån en revolutionär situation…

  Tider av starka sociala spänningar är förrående för alla parter, men definitivt mer så för högern än vänstern vågar jag påstå. Vi vill förändra ett system, för det behöver man inte brutaliseras. Ni vill förändra människors sätt att tänka. Ni vill förhindra att människorna skapar sig ett bättre samhälle. Då finns endast en väg, förtryck och mord.

  Detta är också en uppmaning till vänstern, sluta dalta med de där jävla liberalerna. Det är de som skall skämmas och vara på defensiven, inte vi. Vi har historien på vår sida, trots allt.

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Alex: Om man inte är kommunist när man är 17 år har man inget hjärta. Är man däremot kommunist när man är 30 då har man ingen hjärna.

  Ditt långa försvarstal talar för sig själv. Du kretsar som en gam över liket. Men du vill inte äta upp det. Du vill försvara.

  I miljoner år har människan klarat sig utan ismer. Har det aldrig slagit dig att Marx fick ett uppdrag av engelska bankirer att skriva ihop något som kunde passa in att möta den begynnande kaptialismen med. Det gjorde han. Och Lenin & Co hängde på.

  För dom som styr världen – dom som kontrollera pengarna- skiter i om vi är höger eller vänster. Dom skiter också i om grupperna bråkar med varandra eftersom dom tjänar på vad som än sker. Läs annan litteratur än den ni har på ert syndikalistkontor! Lenin var en yrkesrevolutionär. Han gjorde revolutionen med deras pengar.

  Gilla

 15. Alex skriver:

  ”Om man inte är kommunist när man är 17 år har man inget hjärta. Är man däremot kommunist när man är 30 då har man ingen hjärna.”

  Det är en klycha. Ursprungligen så kommer det från François Guizot som sade att ”not to be a republican at 20 is proof of want of heart; to be one at 30 is proof of want of head”.

  ”I miljoner år har människan klarat sig utan ismer.”

  Hur bra har vi klarat oss egentligen? Och hur förklarar du att dessa ismer ständigt uppkommer om det inte finns något behov av dem?

  ”Har det aldrig slagit dig att Marx fick ett uppdrag av engelska bankirer att skriva ihop något som kunde passa in att möta den begynnande kaptialismen med.”

  Kommunistiska Förbundet bestod inte av engelska bankirer. Och varför i hela fridens namn skulle bankirer vilja bekämpa kapitalismen för?

  ”För dom som styr världen – dom som kontrollera pengarna- skiter i om vi är höger eller vänster. ”

  Nej, det gör de inte alls det. I.s.f. hade de inte gång på gång på gång tagit till extrema metoder för att bekämpa socialismens framväxt.

  Gilla

 16. Törnebohm skriver:

  Snubblar in på mattkanten och önskar dig en mysig och trevlig påsk! Länge leve äggen…

  Gilla

 17. Antonia skriver:

  Helena! hoppas att du har en Glad Påsk! Du har nog äggat upp Alex en aning.

  Gilla

 18. Jenny skriver:

  Hej Helena.
  Vilken intressant blogg du har! Kommer att följa den hädanefter.
  Ser fram emot att ordna festen i sommar, kommer att bli en hejdundrande till fest =)

  /Jenny.

  Gilla

 19. Helena Palena skriver:

  Alex: Du tyvärr fatta nada! Men du kanske bara är 17 år!

  Antonia: Ha, ha, ha… äggat var ordet i dessa tiderr!

  Jenny: Jättekul ska det bli! Kan tyvärr inte ha flasklammen i lagårn enligt Björn. Får ha ett i köket stället. Den där jävla EU-byråkratin sätter stopp! Man får visst inte ens ha katter i lagårn längre! Ka det stämma?

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Alex: Är du verkligen 17 år?

  Gilla

 21. lars osterman skriver:

  Fotot du visar på Vladimir”Lenin” Uljanov verkar ju vara precis samma som finns i Jüri Linas bok, ”Under Skorpionens Tecken” på sid 119. Lär vara från oktober 1923.

  Bakgrunden till Lenins öde torde ha varit syfilis från bordellerna i Paris – som småningom kröp upp i hjärnbarken.

  KGB:s arkiv öppnades 1991 – och där hittar vi bevisen som du skriver om. T.ex. enbart år 1919 lär denne Vladimir Uljanov personligen ha beordrat att 900.000 (reaktionära) ortodoxa präster skall arkebuseras.

  En märklig omständighet lär vara det att samtidigt som man deklarerade ateism och sålde kyrkans skatter på Sotheby´s i London lät man alla synagogor vara i fred…

  Gilla

 22. Helena Palena skriver:

  Jasså säger du det Lars Ö! Märkligt! Jag visst är foto taget ur den boken. Skulle tro det. Har inte sett det någon annanstans.

  Dom dödade alla som kunde något. Hade du glasögon var du körd. Ungdomar stoppade ner sina brillor i fickan när dom såg Tjekans röda hejdukar komma. Det hjälpte inte eftersom dom kände på huvudet efter ränder som skalmarna gjort. Då blev dom skjutna på fläcken. Röda khmererna – rätt stavat? – gjorde samma sak.

  Varför måsta man ta bort dom kunniga när man vill införa kommunismen? Varför tog sossarna bort historia som obligatoriskt ämne på gymnasiet? Varför har vi bara fått läsa om kungar och präster?

  Angående bilden på Lenin så kopierade jag den från Peter Englunds blogg.

  Gilla

 23. Jesper skriver:

  Helena : Kan du inte bemöta det Alex skriver och frågar dig med annat än att syfta till att han vore ung alternativt efterbliven? Det är knappast en smickrande argumentation för dina del.

  Gilla

 24. Helena Palena skriver:

  Jesper: Nej, jag kan inte bemöta Alex eftersom jag inte tror på kommunismen.

  Gilla

 25. petrichenko skriver:

  Helena: En helt värdelös argumentation. Erkänn att du inte kan, vill, eller orkar istället. Det är ju ändå sånt man kan respektera: att bra förolämpa när man inte har några argument är inte det.

  På Andrea Dorias blogg frågar du vad Lenin skrev som var så bra, som motfråga undrar jag då: Hur mycket av det som lenin skrev har du läst?
  (Och om du undrar så har jag själv läst en bok och några kortare texter och jag tyckte inte något var exeptionellt bra, boken var väl helt okej men inte fantastisk på nått sätt och hade helt klart vissa tydliga brister.)

  Gilla

 26. Helena Palena skriver:

  petri: Kommunismen leder till att folk äter varandra. Kulturer utplånas och dör.
  Kanske mänskliga samhällen rentav ska vara som en myrstack eller en bikupa för att gå runt. Kanske inte alla kan vara på samma nivå! Kanske inte alla ska vara det!
  Kanske det inte finns något som heter Rättvisa egentligen!
  Bara ord på papper….

  Gilla

 27. Svante Blomqvist skriver:

  Bemöda dig inte, skriver du som en kommentar till mitt inlägg på Peter Englunds blogg om Gardells utnämnelse. Jag skall således inte bemöda mig! Vad menar du med detta? Ska jag inte bry mej? Ska jag sluta tänka? Är det din uppmaning till mig och svenska folket för att i likhet med Göbbels strategi pacificera och fördumma medborgarna? Ska jag bara infoga mig i en fålla och acceptera alla oförrätter som människan fått utstå genom årtusenden. Det må vara under Ceasar, Hitler, Mao, Lenin eller Stalin – eller som nu – under liberalismens omänskliga baner. Du pratar om hunger och stängda överflödiga kornbodar – men för guds skull – öppna dina ögon – och för omvärlden. Hur många får inte idag få uppleva stängda kornbodar, svält och elände och förtryck och omänskligt arbete – från tidiga barnaår – för att tillfredställa västerlandets fåfänga? – Och allt detta under den saliggörande libelarismens heliga flagga.

  Men gott och väl – jag har det bra här i västerlandet – behöver inte sälja mina barn – eftersom jag – i egenskap av västerländsk medborgare – drar fördel av att andra gör det.

  Och visst kan jag vara tyst och foglig som en mus som knaprar på en ostbit. Om det är så du vill ha det. Men då måste du lova mig en ny ostbit var gång jag blir hungrig för att slippa se mig om uti världen.

  Gilla

 28. Herrejösses skriver:

  Läs historia. Läs annat än vad som står i Aftonbladets/Expressens historiebilagor.

  Går man till förstahandskällor i sovjetunionen (där ALLT bokfördes) ser man hur Lenin har mångt färre liv på sin hals än t.ex. GW Bush.

  Det känner alla sovjetforskare till, något Peter Englund kanske borde forska lite mer i….

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.