Giftet på Wall Street sprider sig över världen

På Wall Street skapas tragedier för människor världen över.

På Wall Street skapas tragedier för människor världen över.

När George Washington förklarades som president i USA den 17 april 1789 stod han på balkongen till Federal Hall som ligger på Wall Street. Här ligger New York Stock Exchange. Aktiemäklarna har ofta sina kontor i närheten. En del har dock flyttat sen World Trade Center – Tvillingtornen – rasade ihop den 11 september 2001. Wall Street ligger i den nedre delen av Manhattan. En stadsmur som förr sträckte sig över ön vid nuvarande Wall Street har gett gatan sitt namn.

Det låter tufft med Wall Street. Men det är inte så tjusigt när man tänker på vad som hänt där, och som nu händer, för världens del. Här ligger världens viktigaste finanscentrum och det som sker här får katastrofala följder för jorden om det går snett. Och snett går det. Snett gick det 1929. Världen föll in i en ekomonisk depression av sällan skådat slag.

Gatan borde döpas om till Greedy Street. Här handlas det med pengar i alla dess former: aktier, hedgefonder, naken blankning och derivat. Pengar som ska representera varor och tjänster har blivit en vara i sig. Lån ges och lån tas – och de packas om och säljs vidare i systemet. Så länge alla tjänade på det och var nöjda och glada gick det an. Men när man inte ens visste var lånet ursprungligen kom från och vem som skulle betala brakade skiten ihop. Dessa lån kallas nu för giftiga lån – toxic assets. Det är dessa lån och övriga bubblor som Amerikas skattesubjekt får vara med och betala. Om och om igen. Tillgångarna har privatiserats och skulderna nationaliserats. Omoraliskt var ordet eftersom bankerna som ingår i Federal Reserve System – Feds – som är en privat penningkartell – skor sig på upplägget.

P.S. Den giftiga smittan har spritt sig til Sverige. Läs om hur bankerna gynnas. Och LO är med på tåget. D.S.

Läs även mitt inlägg på Newsmill: Bo Lundgren och den finansiella avgrunden

——-

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Giftet på Wall Street sprider sig över världen

 1. Antonia skriver:

  Nu fick man en bra bild av vad som är på gång. Har undrat själv hur det kommer att sluta, när alla tar bara större och större låner.
  Hur kommer man att betala tillbaka, och av vad? och vad kommer det att hända om man inte kan betala tillbaka? Jag känner mig mer och mer orolig, och framför allt är jag orolig för hur en liten sketen singel som jag är med företag av solotyp kommer att klara sig?
  Hjärnan går i hög varv, men kommer ingen lösning.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Vi är nog inte lika illa ute som amerikanarna. Men du håller väl inte på med aktier och har dig. Kanske du ska tänka över vilken bank du har.
  Om du vill kan du få lite mer kött på benen genom att läsa mitt inlägg på Newsmill som just publicerats. Länken kommer här.

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/23/bo-lundgren-och-den-finansiella-avgrunden

  Gilla

 3. mrmhalland01 skriver:

  Ja, det hela är konstigt.
  Varför är det ingen som granskar något i goda tider, då leder ju inte missbruket till krascher och kriser.

  Varför har ingen tidigare uppmärksammat Wanja Lundby-Wedins enorma inkomster ?
  Kan Wanja verkligen utföra ett fullgott heltidsarbete samtidigt som hon sitter i 20 styrelser ?
  Jag tycker det är svårt att sköta mitt arbete på 8-10 tim per dag.
  Jag antar att hon är anställd på heltid, eftersom månadslönen är 60.000:-
  Får hon löneavdrag som de medlemmar hon representerar om hon inte arbetar för dem minst 8 tim./dag ?
  Lever hon som hon lär ?
  Var hon en skicklig styrelseledamot när hon var med och bestämde att man gott kunde ta 59.000.000 från pensionsspararnas pengar till Christer Elmehagens privata pension ?

  Är Margot Wallström värd 21.000.000 i pensionspengar + 300.000:-/månad i lön ?
  Bör en socialist ta emot sådana summor.
  Strider inte det mot ideologin ?

  Är det någon mer än jag som kommer ihåg hur sossarna i sverige demonstrerade 1:a maj och det stod kapitalistsvin på banderollerna ?
  Vad man kallade familjen Wallenberg vill jag inte ens nämna.
  Undrar vad det kommer att stå i år ??

  Gilla

 4. Antonia skriver:

  Bra skrivet. Men mitt oro blev ju inte mindre. 😦

  Gilla

 5. alnabone skriver:

  Socialdemokraterna har sedan länge tappat greppet och det tror jag, tyvärr, gäller hela den politiska sektorn. Lönerna är galna och ingen av dem som hamnat i maktelitenbryr sig nämnvärt om de som röstade dit dem och än mindre att det sticker i ögonen på desamma, då de upprepade gånger få läsa om minstrarnas hutlösa nivåer på lönerna.

  Ett gott, men tragiskt exempel, är en man som var far till ett gravt handikappat barn som min föredetta flickvän var personlig assistent hos en tid i början av hennes karriär inom vården. Denna man är kommunpolitiker och sitter dessutom ett antal uppdrag som EU-kommisionär. För varje uppdrag lyfter han ett antal tusen kronor, minns nu inte exakta siffran men den var över tio. Då hade han väl sisådär tre fyra uppdrag och en lön som ledande kommunalråd på närmare 50tkr i månaden.

  Frugan jobbade som läkarsekreterare på deltid för att kunna vara hemma mera med dottern MEN… Detta med att ha ett gravt handikappat barn och inhysa det hemma gör man tydligen inte gratis som förälder utan det får man betalt för. Dygnet-runt-betalt dessutom. De timmar som dottern INTE hade assistent så var det mamma eller pappa som tog det jobbet och agerade personlig assistent…

  Är man politiker så står man tydligen lite över alla andra och kan göra lite som man vill. Tittar man på vad Wanja pysslat med och att hon nu försöker lura alla på bästa sändningstid om att hon inte hade en aaaaning om detta, visar bara hur patetiska de har blivit och att de aldrig undkommer de febrilt försöker smita i från… sanningen!

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Al Naboen: Ja, det har spårat ur. Wanjas inte visste något skedde bl a 2004. Elemhagen pensioner beslutades då. Hade det inte blvit kris så hade ingen fått veta.
  Klart man kan sitta i styrelser och lyfta pengar – men det är ett stort ansvar att sitta i en styrele. Man kan bli juridiskt ansvarig för beslut. Undra vilken kompetens Wanja har egentligen… Kanske i klass med Monas…..

  Gilla

 7. fairymary skriver:

  Helena, jag är djupt imponerad av att du sätter dig in i alla …för mig…irrvägar som pengar tar….

  Så kan jag bara dela de synpunkter som framförts ovan om socialdemokraternas förlorade ideologi. De första illusionerna föll redan i samband med kärnkraftsomröstningen….jag arbetade då i kommunen och stod i nära kontakt med de förtroendevalda….det var inte bara kärnkraften men det var det då för mig tydligaste exemplet

  Att sitta i 20 styrelser borde vara ett heltidsjobb i sig….det är väl det som är förklaringen till att man inte förstår vilka beslut man fattat….man hinner inte sätta sig in i dem…..

  I andra sammanhang skulle det kallas kriminellt…..eller åtminstone medhjälp till kriminalitet….

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Ja vad i jösse namn ska LO tåga med 1:a maj. Det finns ju inga ord kvar. Kanske lika bra att Moderaterna får bli det nya Arbetarpartiet. Dom ska ju lansera ordet Rättvisa igen vid valet 2010. Världen är upp och ner.

  Mary: Det är inte meningen att vi ska fatta. Det här med pengar är lätt. Det är arbete som skapar varor och tjänster vilket pengar ska representera. Sen går vi till marknaden och säljer och köper. Pengar ska inte vara en vara i sig. Allt har spårat ur. Vi måste tillbaka till meningen med pengar. Komma bort från girigheten. Den som kontrollerar pengarna kontrollerar allt. Jag tycker du ska läsa boken om Bankerna och skuldnätet. Har du inte läst min grej på Newsmill så gör det. Här kommer länken:

  http://www.newsmill.se/artikel/2009/03/23/bo-lundgren-och-den-finansiella-avgrunden

  Gilla

 9. Törnebohm skriver:

  Ja vad trött man blir på alla dessa människor som girigt kastar sig över allt dom kommer åt. Det är som du säger allt har spårat ut *suck*

  Gilla

 10. Gunnar skriver:

  Hej
  Bra inlägg! Visst ser det dystet ut men jag tror att ekonomierna så smånigom repar sig. Och då är karusellen igång igen.Och alla har glömt.. (Towe Carson?)
  Wanja sitter riktigt illa till nu. Om hon inte har blivit utsatt för ett rent kriminellt bedrägeri…men vad talar för det?
  i-)

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Wanja måste gå. Sitta i 24 styrelser och inte veta vad hon sysslar med är vad jag läser ut av det hela.

  Gilla

 12. Gunnar skriver:

  Hej
  Du knep nummer tiotusen av mina kommentarer! Kul att det var just du som är en av dom jag kännt längst bland bloggarna.
  Du får gärna skriva en gästblogg om Du har lust och tid!
  i-)

  Gilla

 13. Gunnar skriver:

  Hej Kul att du vill gästblogga! skriv om vad du vill.Text och ev bilder till gunnarbild@hotmail.com
  i-)

  Gilla

 14. fairymary skriver:

  Kära Helena!

  Pengar som hjälpmedel för att utbyta varor och tjänster—-det är lätt att förstå….det är när det blir fixande och trixande och finansmäklande och fondande och finansiella ”produkter” som min hjärna inte hänger med….och jag brukar ändå betrakta mig som normalbegåvad…..

  Jag kämpar med en bok som är skriven om Peter Barnes, Capitalism 3.0. Han har en del tips om vad man kan göra i sin närmiljö. Synd att vi inte bor nära varann, då hade vi kunnat bilda en studiecirkel…..

  ….vi kan också fortsätta blogga…..

  Gilla

 15. menuette skriver:

  Du skriver bra! Har läst på NW, och det rasar nog både här och där inom de närmaste åren som vi talde om.
  Hur som det är sent och skall bege mig, återkommer.
  Det var trevligt med ord som har innehåll, tycker jag 🙂

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Mary: Tror att du skulle vara mer betjänt av att läsa Bankerna och skuldnätet. Vet Trollkarlen från OZ handlade just om pengarna! Han som skrev kunde/ vågade dock inte skriva som det var så han använde sagans form.

  menuette: Visst är det skönt med ord som har mening!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.