Josef Fritzl och incesten i källaren

Rosi Fritzl - mamma och mormor till Elizabeths barn Monica, Lisa och Alexander.

Josef Fritzl fick livstid för sin illgärning mot sin dotter Elizabeth i huset i Amstetten. Tänk att vara instoppad i ett kvarts sekel i en källare och föda 7 barn. Ensam. Vilken bedrift. Och föda tvillingar dessutom en gång. Huva! Stackars människa! Stackars barn! Tre av barnen fick komma upp ur källaren och bo hos Josef och hans fru Rosi. Mamma till Elizabeth.

Josef for till Thailand och könade av sig och var borta i tre veckor ibland. Tänk om karln hade störtat. Och aldrig kommit hem igen. Då hade dom fått tyna bort där i källaren. Hemska tanke. Barnen Monica, Lisa och Alexander togs om hand från 15 månaders ålder av Rosi och ser naturligtvis henne som mamma. Det blev för trångt där nere i källaren. Men nu ska dom bo med sin mamma och dom andra tre syskonen som aldrig fick komma upp ur källaren. Det går visst inte så bra. Dom tre längtar hem till Rosi. Jag tycker synd om henne. Hon säger att hon inget visste. Det kan vara sant. För hade hon vetat att dotterna var insträngd i källaren så hade hon säkert slagit larm.

Moderskärleken är stark och hon skulle aldrig ha orkat med en kull med ungar till om hon inte hade en stor portion av den varan – moderskärleken alltså. Det är vad jag tro. Men man kan som sagt inte veta. Hon kanske var så rädd för Josef att hon bet ihop och led. Nu sitter Rosi ensam i en lägenhet och lever på en liten pension. Allt har tagits ifrån henne. Nu är hon inte mamma längre – utan bara mormor. Vi får hoppas att hon kan få en fungerande relation till sin dotter Elizabeth och hennes barn. Men jag tro att det kommer att bli mycket svårt. Deras liv är förstörda.

Elisabeth Fritzls hemliga bostadsort har avslöjats av fotografer. Nu kan hon inte ens vara ifred i sitt hem.

——-

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

21 kommentarer till Josef Fritzl och incesten i källaren

 1. Antonia skriver:

  Jag undrar om man kan bli normal efter det hon och hennes barn har gått igenom. Och vad media håller på med är under all kritik.
  Problemet är ju alltid pengar i allt. De erbjuds och får såna summor för en bild att de kan klättra över sina döda mor om tillfället kommer.
  Som någon sa idag i radio förr i tiden fick man vetskap om naturkatastrofer och just den typen av nyheter under samma vinjett. En katastrof man inte kan göra nåt. För det har redan hänt. Idag har den blivit till underhållning i stora mått,och skriverier om Österrike och Hitler och allt dras in. Ganska motbjudande.

  Gilla

 2. Antonia skriver:

  Vilken lista? Det finns sååååå många.

  Gilla

 3. Helena Palena skriver:

  Antonia: Nej, jag tror inte man kan blir normal. Tänk hennes tänder som ruttnade. Vad ont det måste ha gjort.

  När jag tittar på barnen på bilden så ser dom så normala ut. Det är ju inavel. Tänk om Rosi hade Elisabeth med en anna karl. Då är det ju inte incest i biologisk mening. Man undrar ju. Tycker det är skumt med kusiner som gifter sig. Att det kan vara tillåtet i Sverige är ju konstigt. Men det är mycket som är underligt här i världen. Det är då ett som är verkligen säkert.

  Gilla

 4. Znogge skriver:

  Jag tror dessvärre inte alls att Rosi var ovetande. Personligen tycker jag det verkar fullständigt otroligt att leva under dylika förhållanden och inte ana något…

  Flera liv som blivit förstörda för hur blir man hel igen efter något sådant här…

  Gilla

 5. Helena Palena skriver:

  Znogge: Tänk, om du har rätt. Tänk om hon visste. Hur kan man bli så grym mot sin egen dotter. Hon kanske var rädd och tänkte på vad grannarna skulle säga.

  Gilla

 6. fairymary skriver:

  En av mina vänner har intervjuat ett antal mammor till barn vars pappor förgrep sig på dem. Det blev en avhandling och boken heter ”När det overkliga blir verkligt”, författarinnan Nea Mellberg. Det är omtumlande läsning och kan rekommenderas.

  Jag tänker att det är mer komplext än att veta eller att inte veta. Det är starka irrationella krafter i omlopp…….

  Gilla

 7. fairymary skriver:

  Förlåt, boktiteln blev fel: ”När det overkliga blir verklighet” heter den

  http://www.borea.nu/index.asp?PAGE=1&ARTICLE=1&saID=113

  Gilla

 8. Gunnar skriver:

  Hej
  Detta som hänt går ju bara inte att ta in. Och att det ha kunnat pågå så länge utan att grannar o andra fattat misstankar.
  vilken författare skulle kunna fantisera ihop en så otäck historia? finns inte…
  i-)

  Gilla

 9. fairymary skriver:

  Det enda positiva med det som hänt är ….som jag ser det …att vi får en chans att förstå att människor är kapabla till de mest otroliga grymheter….och att sådana händer även i vårt lilla land

  Jag önskar liksom de flesta att det inte skulle vara möjligt och sant.

  Gilla

 10. inte godtrogen skriver:

  Rosi styrde över alla, det var hon som var hjärnan bakom allt.
  Hennes enorma modersinstinkt villa ha barn till varje pris.
  Så kan det vara.

  Om man tror att Rosi inte visste och samtyckte måste man vara totalt godtrogen.

  Men kvinnor kan ju inte begå brott? Tyvärr utesluter många att kvinnor begår brott.

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  Mary: Jag är så himla godtrogen och vill barn väl så jag har svårt att förstå hur grymheterna över huvud taget kan finnas. Jag tror att om man har empati som jag har – som låter hjärtat svälla över av ömhet då och då – så lever man länge. Man sänder en signal till naturen att man har en avkomma som man måste ta hand om.
  Ska kolla på boken. Men vill helst inte veta om kvinnor som vet om vad deras män gör mot barnen. Fy fan!

  inte godtrogen: Tänk om du har rätt! Tänk om Elisabeth fick avla barnen för hennes skull! Vilket drama. Slår grekernas med hästlängder.

  Gilla

 12. Ingela skriver:

  Vill bara understryka det ”fairymary” säger; Nea Mellbergs bok ”När det overkliga blir verklighet” är mycket tankeväckande och ger perspektiv. Rekommenderas varmt.

  Vi kan bara försöka förstå vad som hänt i Österrike men i morgon är en ny dag, livet går vidare…vi får innerligen hoppas att den hjälp de får är den bästa. Talar av egen erfarenhet och jag vet att det finns fantastiska behandlare där ute som med värme och massor av kärlek kan få en på fötter.

  Gilla

 13. alnabone skriver:

  Man är så bestört över hur detta kan ha inträffat så bara där är man ju helt ”lost” i begreppsvärlden. Som jag skrivit tidigare på andra bloggar så är ju det märkligaste att ingen har reagerat på att Elizabeth varit försvunnen så länge men att ”morfar” tydligen ändå hade fått möjlighet att träffa barnen. Någon myndighet borde väl ha hajjat till när en person fullständigt försvinner ur alla former av register i 25 år…

  Hela historien är så vidrig så man skulle kunna tro att detta är en fabrikation i Stephen Kings sjuka fantasi. Det går helt enkelt inte att ta in…

  Gilla

 14. Monica skriver:

  Det är ganska fantastiskt hur en människa kan vara funtad! Det finns ju de som ”försvarar” honom med: han var inte älskad som barn” ???!!!! Och…!!
  Stackars hustru också som i fortsatta livet alltid ska ha detta med sej.
  Hur ska dottern och barnen någonsin kunna leva ett normalt liv? Hur reagerar barnen på att deras pappa också är deras morfar? Huvvaligen, stackars barn.

  Läste den om pengar också. Finns inget vettigt i skallarna på ”de som tror att de är nåt”. Snacka om lön.

  Ha de gôtt

  Gilla

 15. fairymary skriver:

  Monica!

  Jag skulle bara vilja kommentera till dig: det är stor skillnad på att förklara och försvara….

  Självklart ska Fritzl tas ur det vanliga samhället och självklart ska barnen ha all tänkbar hjälp av samhället.

  Jag tänker att förklaringsmodellerna är till för att vi ska lära oss för framtiden. Det förflutna kan vi inte ändra….

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  alnabone: Det är mycket som är märkligt! Om min man hade haft en av våra döttrar i källaren så skulle jag ha fattat det. Självklart. Men huset i Amstetten var himla stort och högt. Men i alla fall… Om Rosi visste kan hon inte heller vara helt normal.

  Gilla

 17. cavalcare skriver:

  Det är klart att hustrun visste om det. Det är dessutom farligt att tro att normala människor inte är kapabla till stor grymhet (eller passivitet). Alla människor är inte snälla människor.

  Gilla

 18. Helena Palena skriver:

  cavalcare: Om hon nu visste! Vad visste hon om detaljer o s v? Om hon visste så är väl straffet för henne nu att sitta ensam i en lite lägenhet med en liten pension och slåss med dottern om barnbidraget för tre barn som kommit fel – som kommit till Rosi – och som Elisabeth nu kräver. Vilket jävla skitöde på ålderns höst!

  Gilla

 19. cavalcare skriver:

  Om hon visste, vilket hon gjorde, så skulle hon tvingas ned i en källare och utsättas för sexualsadism resten av sitt vidriga liv! Öga för öga!!!

  Gilla

 20. Sabina skriver:

  Nej inte är det synd om Rosi. 24 år av mängder med mat som både inköps och körs ner till källaren, nätter och kvällar Josef spenderade där nere, konstiga ljud och skrik (som tom, grannarna undrade över), konstiga sopor av barnblöjor och blod vid födslar. Anar man inte oråd under så låg tid är man inte heller frisk!! Hon är den som kunde satt stopp för detta mycket tidigare! Medhjälpare eller människor som blundar för sanningen är lika skyldiga de!!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.