Guillou har blivit konservativ! Grindvakternas tid är förbi!

PM Nilsson. Snygging som kan koka ärtsoppa!

PM Nilsson. Snygging som kan koka ärtsoppa!

Jan Guillou fortsätter att ösa föraktfulla kommentarer om bloggmakten och den nya tekniken. Men hans inställning är passé. Guillou har blivit konservativ fast han tror sig vara radikal. Vi medborgare vill ha kanaler där vi kan få utlopp för våra tankar och idéer utan sållning av grindvakterna. Bloggeriet är i sin linda men det är det bästa som hänt.

I gårkväll såg jag Babel på TV. Där satt Jan Guillou, Sofia Mirjamsdotter och så Newsmills vd P M Nilsson. Han som ledde programmet ställde lite lama frågor. Det märktes att han inte var en van bloggare. Om man är det då fattar man vad det hela handlar om. Har man bloggat några år så är det som att kliva in i en konsumaffär eller känna alla i en by. Man vet samtalsordningen – och kan theory of mind.

Okey – jag hade mina dubier när Newsmill drog igång. Tänkte att nu ska Bonnier satsa på en åsiktskvarn för att sålla upp vad folk tycker. Men skit samma – vad syftet än var så har det blivit kanonbra. Jag har fått igenom allt jag skrivit. Jag kan glatt säga att jag älskar P M Nilsson. Inte bara för att han är snygg och kan koka ärtsoppa utan för att han har fattat galoppen. Men det har däremot inte Jan Guillou. Han är så däst, pompös och inne i den journalistiska smeten att han tror att han kan luta sig tillbaka och bara vara. Vill inte skriva på dator och vill inte blogga. Gott så! Men låt andra få hålla på och låt utvecklingen ha sin gång utan att försöka stoppa den. Utan att snäsa åt den föraktfullt för det är ingen idé: JG:s inställning är passé.

Upprepade gånger sa Mirjamsdotter gammelmedier och blev snabbt korrigerad av Mäster Palm själv: Riktiga medier. Dom orden kom som rekyler i det värsta kinesiska ping-pong-spel. What`s up Charlie Chum! Vad är det som är så farligt kan man undra. Jo, bloggmakten är det för stofiler som inte har fattat. Såg också att PM Nilsson knappt tyckte det var lönt att bemöda sig om att svara. Så befängd är JG:s inställning till det nya som händer på mediefronten. Och sa PM Nilsson någonting så avbröt JG honom genast. Han pratade i mun som om det bara är han som kan det här med journalistik. Nä, JG – trots att du har världens största bildbyline i AB är nog dina dagar räknade om du inte vaknar upp. Och din drottning Liza Marklund på Expressen som också står med armarna i kors och tycker kan väl också sägas vara avklädd trots att hon tjänar multum på sina bluffböcker.

Tonchi Percan millade Piratförlaget i sitt inlägg om myglet med dokument i Gömda-affären. Där var det 97 procent som inte gillade Piratförlaget. Då är det väl klart att man inte gillar bloggarna. Paul Ronge tycker man ska säga traditionella medier istället för gammelmedier. Det tycker jag med. Bloggarna behövs. I cyberrymden får man en kanal ut där någon kan ta tag i den utkastade kvarken. Man kan bli hörd. Alla kränkta, förbannade och maktstungna människor där ute slipper nu dom självgoda grindvakterna på tidningarna som väljer bort och kastar sånt som inte passar in i deras maktordning. Dom flesta journalister bor i Stockholm och är korsvis gifta med varandra på dom olika tidningarna. Riksdagsjournalisterna fraterniserar sig med politikerna. Så det finns ett skriande behov av nya kanaler. Leve nya tiden! Tummen upp för Newsmill!

——-

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till Guillou har blivit konservativ! Grindvakternas tid är förbi!

 1. Ramona Fransson skriver:

  Hej Helena,

  Ja, tummen upp för Newsmill, men en artikel som jag ville ha in om Mia ville inte Leo Lagerqrantz släppa in och den lade jag ut på min blogg istället. Paul Ronge läste den och tyckte inte på något sätt att den varit anstötlig eller var ett påhopp. Jag tycker som du att PM är sjysst och duktig men han borde stått på sig gentemot Leo och släppt in min artikel.

  Nåväl, det är detta som är så bra med bloggarna, du kan skriva och berätta om saker som inte kommer med i de etablerade tidningarnas tryckmaskin, men får ut informationen likafullt.

  Ha de gott
  Ramona

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Ramona: Det blev lite diskussion om min artikel om Federal Reserve. Men sen kollade PM på den och släppte fram den. Strongt gjort av honom tycker jag.
  Jag ska kolla på din grej om Mia. Ska bli kul att se vad som var så farligt för Leo. Det är olika åsikter om saker och ting helt klart. Tur att man har sin egen blogg som back up!

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Bra skrivet. Håller med dig. JG börjar bli en gammal skrockande stofil.
  Jag kommer ihåg när jag köpte min första dator så där för tio år sen. Anledningen var att jag ville inte halka efter. Det kändes att livet kommer bli mer komplicerad om jag kommer vänta för länge. Innan såg jag de bara från avstånd.
  Har aldrig ångra mitt beslut.

  Jan G är den typen som tror att allt kretsar runt om honom. Bestämmer han sig för en dator och lära han sig lite om det, kommer han sjunga lovord runt cybervärlden likt en tonåring som tror att han äger världen.

  Jag har bestämt i ganska tidigt ålder, för att inte fastna och bli en stofil som bara krakxar om att det var bättre förr (även om ibland var det). Jag märker bland vänner också hur de har fastnat och inte vill ta in det nya. Synd.
  Å andra sidan har jag aldrig gillat JG. Han känns så pompös och ibland får jag en känsla att han inte vet vad han ska säga för han vill gärna överformulera, så det blir en negativ tempo i hans talrytm.

  Välkommen tillbaka. Hoppas att du hade en riktig skön semester. Med mycket intryck, vila och skoj. Utan dig är det inte så många som läser och faktiskt kommenterar mina inlägg.
  (Ibland glömmer jag lägga ut den lilla jobbskyltet efter inlägget. Det är så mycket pill med alla länkar och andra bilder också.)

  Gilla

 4. Philippe Ohlund skriver:

  Hej Helena!

  Kul att du är tillbaka!

  Det har varit lite ödsligt i bloggvärlden utan dina välskrivna inlägg.

  Du har rätt i att det finns ett skriande behov av nya kanaler för att förmedla det folk vill ha – fler och bättre ledarartiklar, debattartiklar och insändare.

  Det handlar inte så mycket om nya medier som att våga satsa på den nya tekniken fullt ut.

  De som satsar på den nya tekniken kommer att vara i ett mycket bättre läge om 10 år än de som envetet biter sig fast i det gamla.

  Ha en finfin dag!

  Gilla

 5. fairymary skriver:

  Hej Helena ….och välkommen hem än en gång….skrev nyss ett välkommen som svar på din kommentar hos mig!

  Ja visst är det bra med bloggarvärlden…såg ett TV-inslag nyligen om att det var en bloggare som tog rätt på vilken inkomst Maria Borelius och hennes make hade de år de inte hade råd att betala barnflicka vitt…först tänkte han ”varför tar ingen journalist reda på det” …sen när ingen gjorde det, gjorde han det själv.

  Det är ett ansvar och ett privilegium för oss alla att ta fram information och dela med oss av olika perspektiv och synpunkter….

  Gilla

 6. Monica skriver:

  Välkommen hem igen.
  Läste din insändare i HT om Coop och mjölken.
  Coop måste väl till slut inse att konsumenten har rätt….eller??!!
  Landsbygden måste ju leva också. Varför ska allt tas så långt bortifrån när man har det på nära håll.

  Håller med dej ang JG.
  Kram

  Gilla

 7. menuette skriver:

  Jan G är ju passe, han representerar stenåldern och han får skylla sig själv att folk inte tar hnm på allvar längre.
  Missade dessvärrre Babbel, däremot har Mymlan blitt ny bloggvärd på AB, och det är bra!!
  Den förra gjorde ju ingenting. Nu ligger sidvingarna nere igen, sist de var så tog det ett halvår innan de kom igång, trist!
  Personligen tycker jag inte sidvisningarna i sig (atntalet) spelar roll, men utan blir det en känsla av stilljte.
  Så är det med Ab iallafall.
  Och nog bloggar jag på i vanlig ordning..mopsat upp mig?
  Läste förresten en artilen i en vanlig tidning för ett tag sen, ganska så intressant, de menade att de ”kända” namnen fick pröjs och de andra inte, skulle ha sparat den!
  Tänkte på dig då. Kul att du tycker det är roligt iallafall.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  menuette: Tror säkert att kändisarna får pröjs! Så fort en kändis skriver springer alla dit. Man kan lika gärna sjunga: man ska ha husvagn…

  Gilla

 9. Ramona Fransson skriver:

  Hej Helena

  Här är adressen till den, jag la ut den på min blogg istället.

  http://www.ramonafransson.se/#post355

  Ha de gott!

  Ps. Även Paul Ronge tyckte att det var en helt okej artikel och länkade till den från Twitter.D.s

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Antonia: Det gäller att hänga med annars blir man mossig. Det är roligt det här med datorer. Man kan ju lära sig mer och mer. Guillou har eget vin nu läste jag på Bloggvärldsbloggen. Mymlan – den nya värden – skrev om det. PM Nilsson fick en flaska men hon fick ingen.

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  ohlund: Roligt att du saknat mig. Ska skutta till din blogg och kolla vad du skriver. Gör det ibland fast jag inte skriver kommentar.

  Gilla

 12. Helena Palena skriver:

  Monica: Det är uppror på Facebook också. Men där är aldrig jag. Människor i gemen vill nog dricka mjölk från trakten. Lidl tog ju mjölk från Tyskland men den fick dom hälla ut.

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Mary: Det är skönt att vara hemma. Borta bra men hemma bäst!

  Gilla

 14. Antonia skriver:

  Alltså enligt texten hamnade hunden i vatten först, och medan han försökte komma upp frös vattnet till is..
  Jag hade inte en aningom att vattnet kan frusa till is så snabbt.

  Gilla

 15. Znogge skriver:

  Redan 2006 när jag precis börjat blogga uttallade sig Guillou så här om bloggar:

  ”Vem bryr sig om anonyma människors pladder och dåliga anteckningar? undrar han.
  Den som har tid att svamla på nätet dagarna i ända kan inte ha någon seriös sysselsättning eller seriösa avsikter, säger han till aftonbladet.se.”

  Ärligt talat säger det mer om honom än om alla bloggare! Faktum är att jag tror gubben är en aning reaktionär!

  Gilla

 16. alnabone skriver:

  Här var det mycket läsvärt 🙂

  Bloggande är bland det intressantaste jag varit med om på nätet sedan allt drog i gång för si så där 15 år sedan. Det är intressant att läsa denna uppsjö av kommentarer och sinnrika inlägg från allehanda människor.

  Jan G har passerat sin storhetstid och framstår numera som en grinig bitter farbror som gnäller på allt. Denna man som förvisso besitter en imponerande författartalang har gjort sämre och sämre i från sig i sina spalter på Aftonbladet och jag finner honom numera ganska ointressant…

  Tack för en bra blogg med intressanta inlägg! 🙂

  Gilla

 17. Kurt Wered skriver:

  Grinighet ska inte föraktas. Inte heller skepsis mot det myckna bloggandet. Det stora felet är i stället tron på att andra medier skulle vara bättre, mer vederhäftiga eller fria från snaskigheter.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.