President Obama skyller finanskrisen på några få? Finns det skurkar i systemet?

Det är något magiskt över dollarn!

Det är något magiskt över dollarn!

När jag går in på min blogg travar jag runt till olika sidor – jag brukar kalla dom för stugor. Man tittar in för en kopp kaffe och pratar en stund. Jag brukade kommentera hos Bildt men sen han städade bort en och annan med avvikande åsikter är det inte lika intressant längre. Då är det roligare att skutta till Ian Wachmeister. Han har ju tagit över många av Bildts kommentatorer vilket jag skrivit om tidigare.

Där finns en skribent som heter Carl Norberg. Han lär jag mig något av. Dessvärre blir han häcklad hela tiden på Ians blogg av Göteborgslullaren, moster, Findus, Gibson och allt vad dom nu kallar sig. Det kanske är samme person bakom varje nick. Hur som är det tröttsamt. Vill ni lära er någonting om den så kallade finanskrisen – dess uppkomst och vad som borde göras – ska ni gå till Palanthir som är Carl Norbergs blogg. Nämnde blogginnehavare har varit krogkung i Stockholm. Det tycker jag kryddar den ekonomiska soppan.

På Norbergs blogg får ni bland annat lära er att den nya Obama-administrationen stör valutaordningen på Wall Street. Gamla aktörer blir nu säkert oroade. Det har bildats för mycket valuta till en alltför liten värdegrund. Förr knöts ju pengarna till en guldmyntfot – sedeln hade ett värde. Men idag trycker man pengar utan värde. På börserna har pengar blivit en vara i sig som man kan handla med. Pengar är ju till för att beteckna ett värde. Istället för att kånka omkring med 20 kg morötter eller 18 limpor så har man smidigt med sig en liten sedel.

När man trycker pengar för tryckandets skull blir valutan fiktiv. Den är tom och det hela brakar till slut. Och det ser vi nu. Det började i USA och drog med sig så gott som hela världen. Den tidigare centralbankschefen Paul Volcker, som nu är rådgivare till president Obama, uttryckte i senatens finansutskott, under utfrågningen av den blivande finansministern Timothy Geithner den 21 januari följande:
”Jag är rädd för att representanthusets räddningspaket antagligen helt enkelt är bortkastat och inte kommer att få den effekt som vi vill att vårt stora ekonomiska återhämtningspaket ska få, på grund av att det underliggande systemet är sönderslaget”.

Det blir skattebetalarna som får stå för kalasen när det krisar. Men om inte dessa pengar heller hjälper är vi illa ute. Inga pengar i världen kan rädda detta sjuka finanssystem. Det måste förändras i grunden. Obama sa i sitt mycket eminenta tal bland annat: ”Vår ekonomi är kraftigt försvagad – en konsekvens av girighet och slarv av några få, men också av vårt kollektiva misslyckande att göra svåra val och förbereda nationen för en ny tid”.

Man kan undra vad Obama menar med ”några få”? Sitter han inne med något som massan i Amerika inte vet – inte fått veta. Som inte vi heller vet. Jag bara undrar. När man hör ordet Centralbanken – eller Federal Reserve – the Feds – vilket är samma sak – tror man ju att det är staten som äger den banken. Men hur är det egentligen med det? Det är visst några få som äger den. Är Centralbanken privatägd? Undrar om det i så fall var dessa privata ägare som Obama menade med några få. Den som lever får nog dessvärre aldrig höra svaret. Correct me if I am wrong!

——-

Detta inlägg publicerades i Politik och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

20 kommentarer till President Obama skyller finanskrisen på några få? Finns det skurkar i systemet?

 1. Antonia skriver:

  Ja, Obama vet nog mycket mer än vi gräsfötter får veta. Och utvecklingen är väldigt oroande.
  Fast jag tror att såna kriser är nyttiga för utvecklingen, inte bara för det ekonomiska utvecklingen, men även den mänskliga utvecklingen.
  Man önskar att det blåser över snabbt, men känns att det blir långdragen.

  Gilla

 2. Josef Boberg skriver:

  ”När man hör ordet Centralbanken – eller Federal Reserve – the Feds – vilket är samma sak – tror man ju att det är staten som äger den banken. Men hur är det egentligen med det? Det är visst några få som äger den. Är Centralbanken privatägd? Undrar om det i så fall var dessa privata ägare som Obama menade med några få.”

  Gilla

 3. Ygoi cho ming skriver:

  Något är galet när en radioapparat från taiwan kostar lika mycket som en pet-flaska med vatten från södertälje.
  Men det löser sig förr eller senare.

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Josef: Ska kolla sen jag fått ljud i min dator. Nu ser det bara kul ut när gubbarna pratar. Men det kanske inte är så kul…

  Gilla

 5. Gunnar skriver:

  Hej
  Jag vet bara vad jag har läst (källa VF 26 januari 2009)
  Den fd. styrelseordföranden för Nasdaqbörsen, Bernie Madoff spelade bort motsvarande 400 miljarder kronor på pyramidspel. Det behövs nog inte så många sådana för att orsaka en finanskris.

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  Gunnar: Det har du alldeles rätt i. Det räcker med några få…

  Gilla

 7. menuette skriver:

  Jag är cynisk och tror att kapitalet äger de synliga sk demokratiska ledarna som nu ryker bort allt vad demokrati skall vara med nya fina EUlagar och Lissonbonföredaget skall tryckas ner i folket till varje pris. Röstas det nej i de fall de FÅTT rösta då gör vi om. Mår illa på den skiten!
  läste att det finns över 50 000 lobbyister i Eu, det är talar för sig själv samt våra sk folkvalda som näsan skiter på sig i
  sprättHögen Bryssel.
  Har sällan läst Bildts blogg men läser de andra som är med i stora bloggpriset kontinuerligt och jag håller mina tummar att Emma- Opassande kammar hem priset.

  Gilla

 8. mrmhalland01 skriver:

  Var är dessa 50.000 lobbyister anställda ?
  Är de lobbyister på heltid ?

  Är inte vi bloggare också lobbyister ?
  Vi fösöker ju också påverka.

  Gilla

 9. Gunnar skriver:

  Hej
  Det var längesen jag var inne o kollade på Bildts blogg. Jag antar att han är lite mer försiktig nu när han ä’r utrikesminister. annars kanske ”vårt förhållande till främmande stater” som det heter kan påverkas i icks önskvärd riktning.
  🙂

  Gilla

 10. Helena Palena skriver:

  Jagråkade klicka bort en jättebra kommentar. Tror du hette Sture. Snälla skriv den igen!

  Gilla

 11. Helena Palena skriver:

  menuette: Lobbyister finns det gott om. Det märkliga är att EU formar oss alla efter sin vilja. Det tar bara lite tid. Dom får som dom vill. Vi i skocken – massan – följer med som rön för en maktvind av guds nåd.

  Gilla

 12. Monica skriver:

  Tänker inte lägga in något veto!
  Ser att allt är bra med dej. Här är full rulle.
  Kram Monica

  Gilla

 13. Josef Boberg skriver:

  ”Det märkliga är att EU formar oss alla efter sin vilja. Det tar bara lite tid. Dom får som dom vill. Vi i skocken – massan – följer med som rön för en maktvind av guds nåd.”

  Gilla

 14. Josef Boberg skriver:

  En måhända tänkvärd kommentar om det här pågående faenstyget här, kanske… 💡

  Gilla

 15. Philippe Ohlund skriver:

  Du skriver att ”EU formar oss alla efter sin vilja”, Helena.

  Jag tror ändå att det är att rätt tufft jobb.

  Tänk bara när EU skulle bestämma hur söta och böjda eller raka bananerna och gurkorna skall vara inom EU.

  Däremot tror jag att det är bra att EU-politikerna har en klar bild av hur idealkvinnan/mannen skall se ut.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Du som skrev den otroligt bra kommentaren om vad som måste göras för individen i finanskrisen. Skriv igen!

  Gilla

 17. Helena Palena skriver:

  Josef: Jag hade stoppat grejen i fel hål. Trodde mina högtalare var paj. Hur korkad får man bli egentligen???

  Nu kan jag lyssna. Herre Gud! Det finns upprörda röster i Amerika minsann. Ja, vem har valt Grenspan och Bernanke. Inte amerikanska folket i alla fall.

  Gilla

 18. Josef Boberg skriver:

  Tja… – HelEna – som det kan bli med hålen… 🙄

  Dock… – så länge Wi gör mistag så är Wi människor – och när Wi kommit förbi det stadiet så är Wi ju bara Kallocainrobotar ❗ Så i Ditt ställe skulle jag glädjas över = njuta av att ha gjort dessa misstag, faktiskt… 💡 – som ett bevis på att jag fortfarande är en humana MedMänniska

  Att få tillbaka raderade kommentarer är nog åt hållet som att ta ner månen = lite tekniskt komplicerat, tror jag… 💡

  Men i o f s – Allt är möjligt * – men det gäller ju att komma på knepet…

  Gilla

 19. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – spammad igen p g a för många länkar – men kommentaren finns här också… 😳

  Gilla

 20. Helena Palena skriver:

  Dom har möte i Davos. Och går man till Bildts blogg och ser vad som där skrivs om världens valutasituation blir man blasé när man sett denna video. Nu längtar jag efter män som Andrew Jackson och Abraham Lincoln. Se och begrunda:

  How international bankers gained control over America

  http://video.google.com/videoplay?docid=-515319560256183936

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.