Man vill ju att det ska gå snabbare!

kugghjul

Turbo: En extra växel

Ni har väl sett att det finns en Turboknapp högst upp till vänster på Kontrollpanelen. Det är så många nya finesser som WordPress-människorna kommer med hela tiden. Dom måste ju ha något att göra.  Och nu har det dessutom slutat snöa på bloggen.

Om man laddar ner Gears så kommer allt att gå mycket snabbare.  Först måste man godkänn ett långt google-avtal i vanlig ordning. Så man drar sig ju ifall datorn brakar ihop eller det blir något strul. Är det någon som laddat ner Gears? Blir det någon skillnad? Går det fortare?

——- 

Detta inlägg publicerades i Tips! och märktes , , , , . Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Man vill ju att det ska gå snabbare!

 1. mrmhalland01 skriver:

  Vilken rubrik !
  Alla håller nog inte med dig 🙂

  Gilla

 2. Josef Boberg skriver:

  Tja… – Halland i Skåne – “Man vill ju att det ska gå snabbare!” – för kvinnorna, men det är ju en fördel om det går lite långsammare för männen, kanske… 💡

  Ifall Du undrar varför – så kolla då under punkten 6 här. 😳

  Gilla

 3. livsglimtar skriver:

  Teknik? Du frågar väl inte mig va? Nä, det måste vara någon som står precis bakom mig som du frågar.

  Kram

  Gilla

 4. Helena Palena skriver:

  Ha, ha, ha… Vad lätt det är att styra in allt på sex!

  Josef du har rätt! Men min fråga är allvarlig. Lönar det sig att ladda ner Turbo – Gears? Undrar om Lunken kan hoppa in och svara?

  Gilla

 5. Gunnar skriver:

  Hej
  Det är nog bara bra om det inte går för fort. Så man hinner tänka innan man skriver nåt dumt.
  Faktum är att det alltid är segast när jag är inne på WordPress-bloggarna.
  🙂

  Gilla

 6. Lunken skriver:

  Ok… jag hoppar in och svarar lite.

  Jag har inte installerat Gears. På jobbet sitter jag med W2000 och det verkar som om det inte stöder det. Hemma har jag Linux Ubuntu och där skulle jag väl egentligen kunna installera det, men jag är lite allergisk mot Googles programvaror som gillar att samla på sig information och surfvanor mm. Dessutom bygger det på att man kör JAVA-processer i bakgrunden vilket brukar medföra att datorn som helhet går segare även om surfningen går fortare. Det gäller speciellt datorer som har ett par år på nacken. Men skall man endast surfa med datorn så är det nog en bra grej.

  Det hela bygger på att man lagrar information lokalt på sin dator för att slippa ladda ned det om och om igen. Ungefär som temporära internet-filer på din hårddisk. Så idén är mycket bra, speciellt för personer som sitter på långsamma uppkopplingar. Själv har jag breda bredband så jag lider inte av hastigheten. Däremot har jag ingen ny dator 😦

  Ett tips är dock att inte belamra sin blogg med tunga bilder och massa skript byggda i Java eller Flash. Det segar ned surfningen och tar bort glädjen att snabbt surfa runt. Jämför Expressen med reklamfria bloggar. Tidningar är belamrade med annonser i flash och skripts. Exempel på skripts till wordpress är t ex snöflingorna som fanns under julen, länkar till musiktjänster eller filarkiv såsom box.net. Karttjänster såsom Mapkit eller Vodpod videos.

  Bilder bör inte vara större än 1024×768 pixlar eftersom större får inte plats på en skärm och måste förminskas vilket görs av webbläsaren automatiskt. WordPress kolumnbredd brukar vara 500 pixlar beroende på vilket tema man använder, men större bilder tar bara upp plats och sinkar surfningen. Om man vill ha en högupplöst bild för nedladdning så gör den till en thumbnail så slipper man ladda ned hela om man inte vill. Mina bilder är sällan över 50 kb och 500 pixlar breda. En 2 megapixelbild på 1600×1200 pixlar tar ofta upp 500 kb.

  Ett tips för att stänga av annonser och skripts är att använda sig av Mozilla Firefox och pluginen AdBlock samt NoScript. Detta gör inte bara surfningen snabbare och behagligare. Det gör den dessutom säkrare.

  Slängde upp ett par screenshots så ni ser skillnaden
  http://www.agora.se/~henrik/filer/firefox-explorer

  Firefox på svenska finns att ladda ned gratis här:
  http://sv-se.www.mozilla.com/sv-SE/

  Gilla

 7. Lunken skriver:

  Btw… jag upplever inte wordpress som segt i Firefox… däremot andra bloggmotorer kan vara sega… men jag tror att det mest beror på vad innehavaren valt att lägga upp på sin sajt i form av media och reklam.

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  Lunken: Åh tack för all upplysning! Jag ska läsa flera gånger. Sen ska jag bestämma mig om jag ska köra med Turbo eller inte. För det kan ju vara bra att ha allt på datorn dock – det laddas ju och laddas ju om och om igen så fort man byter sida. Och det måste ju vara onödigt.

  Så man får väl väga det onda mot det goda.

  Gilla

 9. mrmhalland01 skriver:

  Jag vill också tacka Lunken för värdefulla tips.
  Missar man mycket som inte är reklam med ADBlock och NoScript ?

  Gilla

 10. Lunken skriver:

  Haha… jag vart fast i spamfiltret… försöker igen x 2

  Adblock missar man inte mycket. Det är vedertagna reklamkällor som stoppas. Det är snarare så att man trots allt får lite reklam ändå. Men då kan man högerklicka på reklambilden och blocka den bilden, vilket givetvis i längden bli mycket jobb. Men om man väljer * som wildcard så kan man blocka allt från en viss källa eller server, eller mapp på ngn server vilket är smart. Se här:
  addons.mozilla.org/sv-SE/firefox/addon/1865

  NoScript har det omvända problemet och kan blocka lite för mycket, så att vissa sidor inte funkar. Detta bror på att det har blivit en fantastisk inflation i snajdiga sajter med animerade grunkor man bara inte orkar med. Men vet man att det är en juste källa, som tex din bank, så är det bara att högerklicka på NoScript-ikonen längst ned till höger på din webbläsare och godkänna denna sajt. Efter ett par månaders användning så har du godkänt de som du beöker med 2 månaders mellanrum och antalet ”godkänningar” per dag blir litet. Men jag föredrar att högerklicka och godkänna istället för att bli överröst med popups och annan reklam som jag febrilt får i efterhand försöka få bort. Och det är just via scripts som man kapar åt sig info, sk phishing.

  Sedan har vi ju Flashblock som plugin addons.mozilla.org/sv-SE/firefox/addon/433

  Men the taste is like the arse… osv 😉

  Gilla

 11. Lunken skriver:

  Förtydligande…

  godkänna i NoScript så kan du t ex godkänna wordpress.com, och behöver sedan inte godkänna enskilda bloggar och alla under den domänen har du då godkänt… så det handlar alltså inte om att behöva godkänna varje webbsida. Ofta är det så att det finns flera leverantörer av information på en sida. T ex expressens reklam kommer från en annan källa. Då kan du blocka den reklamservern men inte expressen…

  Så faller dom på sitt eget grepp via sin reklam-outsourcing. hehe

  Gilla

 12. mrmhalland01 skriver:

  Tack för svaret Lunken.
  Jag har sett lite om det på pellesoft.se men aldrig installerat det.
  Nu ska jag testa det.

  Gilla

 13. znogge skriver:

  Bra att du tog upp det för den lilla symbolen hade jag totalt missat. Tack och lov är Husse datorkunnig så jag får fråga honom också…

  Gilla

 14. mrmhalland01 skriver:

  Lunken,

  En sak slog mig.
  Tror du inte vi binder ris runt egen rygg genom att blockera annonser ?
  Jag läser idag bara e-tidningar, papperstidningen innehåller ju gårdagens nyheter.
  Många andra nyttiga siter är helt finansierade av reklam.
  Vem vill köpa annonsplats om alla blockerar annonser ?
  Varför skulle Eniro och hitta.se bespara oss 20:- som jag tror det kostar att ringa nummerupplysningen om ingen betalade ?
  Det finns massor av exempel på bra sidor som helt finansieras av reklam.

  Vore kul att se din och andras syn på detta.

  Gilla

 15. Lunken skriver:

  Ja… erkännas skall är att jag läser inte expressen. Det beror inte enbart på deras undermåliga journalistik, utan även på deras reklamfilosofi. Jag vill inte läsa något som bombarderas med animerat tjafs så att det i princip gör sidan oläsbar. Mao så skulle jag aldrig bli en av deras läsare om jag inte kunde blockera reklamen. Så vem är det som biter sig själv i svansen? Reklam i sig är inte störande, om det är balanserat och inte stör min surfupplevelse. Det har inte kvällspressen fattat.

  Jag har ingen reklam på min blogg, vilket säkert skulle kunna generera en del pengar. Dock tycker jag att jag tappar i trovärdighet om jag har det. Ohyfset med att länka till massa artiklar i DN osv bara för att få en länk till sig från dessa sajter är ofog enligt mig, om det inte är relevanta diskussioner om den länkade artikeln ifråga (vilket det sällan är). Speciellt om ofoget är till för att få trafik till en sajt med massa reklam.

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Lunken: Din kommentar är bra! Den borde läsas av gökarna i media som tror att dom tjänar på sitt ofog. Man ska vara trovärdig i denna sodom- och gomorratid vi lever i. Man kan i alla fall försöka.

  Gilla

 17. Monica skriver:

  Ja, det var jag från expressen men det är väl bäst att behålla aftonbladets till dej då eftersom det inte går att skriva i expressen om man inte är medlem. Jag började ju där en gång i tiden så ………………försöker igen.
  Ha de gott med benvärmarna, jag håller på med såna också.

  Gilla

 18. kung ptos den III skriver:

  Bortkastad tid.

  Gilla

 19. Jag är inte särskilt förtjust i nya varianten av dashboard på WP.

  Har för övrigt svårt med nymodigheter som jag inte ser någon mening i. Tycker bara det blivit krångligare.
  Men så ska jag ju alltid vara motvalls på någe vis…
  😉

  Gilla

 20. Ida skriver:

  Hej vännen det var ett tag sen och givetvis hittar man dig via Deckargunnars blogg. Nu har jag grepp på dig igen och kommer nu att läsa och höra av mig via kommentarer.
  Kila lugnt är det som gäller, vi är alldeles för speedade idag, gäller nog även livet i bloggvärden så skit i gears och lunka vidare :o).
  Om du vill, har tid så är du välkommen att titta in jag är som sagt på G efter ett LÅNGT uppehåll

  Gilla

 21. Gunnar skriver:

  Hej
  Lunken verkar ha bra reda på tekniken.Bra, då vet jag vart jag skall vända mig om jag får problem
  Trevlig helg!
  🙂

  Gilla

 22. Helena Palena skriver:

  Igår laddade jag ner Turbo – Gears. Och faktum är att nu går det mycket fortare. Det var inte svårt. Gick lätt. Ladda ner och vinn tid med andra ord…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.