På Kuba delar man sättpotatisen! Kommunismen är en fasansfull lära

Färskpotatis just kommen ur jorden

Färskpotatis just kommen ur jorden

Potatis är mat. På Kuba har man ont om mat. Det brukar bli så när kommunismen tar över. Såg på nyheterna igår kväll att bönder som jobbar i kooperativen ska få köpa jord och bli privata – bli egna. På så sätt ska man få fart på odlandet. Ja, Kuba är på rätt väg och det var sannerligen på tiden. Stackars människor på denna lilla ö som lever under en sån skamlig regim.

På bilderna i inslaget fick vi se hur lantarbetarna i kollektivet satte potatis med sättare dragen efter traktor. Jorden var röd och bördig – ändå räcker maten inte till. Jobbar man åt staten ger man inte hundra procent. På flaken med pärer som skulle sättas kunde man också se att sättpotatisen var delad. Så gör inte vi. Kanske man tror att skörden skulle bli större genom denna besparing genom delning. Nej, det är fel på systemet – på ideologin. När Castro dör kommer det nya tider även till Kuba. Den har redan börjat genom att man inser att räddningen är att låta aktörerna bli privata.

Sovjet rostade sönder inifrån för det finns ingen som vill jobba åt kommunen eller staten i första rummet. Man vill först jobba ihop något åt sig själv innan man vill dela med sig. Detta är en naturlag som vissa kommunister har svårt att fatta. Att Sovjet kunde existera så länge berodde på att arbetarna hade höns som värpte, en hushållsgris och en välmående grönsakstäppa invid husknuten. Det var detta egna idoga arbete som fick det hela att gå runt medan kolchoserna rostade sönder och femårsplanernas idioti föll på sitt eget järntunga grepp.

Dom fria marknadskraftern har alltid funnits. Människorna gick till marknaden och sålde och köpte. Ett underbart inslag i det tunga och gråa vardagsslitet som är människans kredo. Vi har alla skrattat åt kommunalarbetaren som står och hänger på spaden. Han får ju lön ändå. Men det är inte där maten kommer ifrån. Den kommer från fria bönder som får odla sin jord med behag och glädje. Att dom sen blir pungslagna till tänderna meddelst skatter och avgifter i ett så kallat fritt system är en annan sak. Hellre det än riktig förslavning genom kommunismens irrlära som bara har 150 år på nacken men som – om den fått hållas – till slut förstört hela världen.

P.S. Läs även mitt inlägg om historikerna i Sverige som inte vill granska kommunismens illdåd här. D.S.

——-

Det här inlägget postades i Politik och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till På Kuba delar man sättpotatisen! Kommunismen är en fasansfull lära

 1. mrmhalland01 skriver:

  Det är glädjande att det går åt rätt håll på Cuba.
  Jag tror att det ligger mycket i vad du säger om att vi först vill se om vårt eget hus.
  Det ligger nog i människans natur och det är också det som gör att vi skapar nya produkter och nya metoder för att göra vårt arbete mer effektivt och mindre tungt.
  Jag hoppas dock att det fortfarande finns de som gärna arbetar åt det offentliga.
  Vi behöver duktiga läkare, lärare och människor som håller fint på våra gemensamt ägda platser (och naturligtvis många fler yrkesgrupper).
  Vi behöver också engagerade och trevliga människor som tar hand om de som söker sig till vårat land av olika anledningar.
  Har de en glädje i sitt arbete tror jag också att de kan göra snabba, rättvisa och humana bedömningar och leverera korrekta svar inom rimlig tid.
  Det skulle nog kunna vara roligt att arbeta inom stat, kommun och landsting om dessa vore bra arbetsgivare.

  Gilla

 2. livsglimtar skriver:

  Jag hoppas också att det snart blir fritt på Kuba, man behöver å andra sidan inte åka dit för att uppleva Kuba. Det räcker med att åka till Miami där är det bara kubaner och allt är mer än ”manjana”. Finns inte mycket till service och inte ens amerikanen tror att han är i sitt eget land.

  Kram

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  Ja, det går åt rätt håll, men som i de andra förre detta kommunistiska länder kommer de få väldigt svårt efter Castro familjens bortfall.
  Det kommer bli kriser över vem som ska ha ledningen. Och han som tar det kommer nog ( i gammal kommunistisk anda) inte vilja släppa den sen. Allting kommer accelerera, och folk kommer förvandlas till egoister innan de kan slappna av och kunna njuta av den nya ordningen och möjligheterna.
  Kommunismen har förstört så mycket mer än många kan föreställa sig.
  Jag ser hur det är i mitt gamla land, hur de munhöggs med varandra, hur den förlorande oppositionen förtalar sitt eget land i EU-parlamentet, hur de gör allt för att kunna ta tillbaka makten som de hade när de var det sittande regeringen, och hur de inte räds för att elda upp folket. Jag vet inte förstås hur är det i de andra länderna, men det är en väldigt smutsig politik som förs.
  Det tar nog några generationer innan ordningen blir bättre.
  Men ingen ska behöva leva med kommunismens vilseledande ideer.

  Gilla

 4. bjorn skriver:

  Gud som skylde sitt ansikte (Mose boken) = Adam och Eva och förbjöds äta kunskapens frukt. Judarna har genomfört ett trick sedan dess. Alla empiri tyder ju på det. Gravitation (empiriska bevis för, physorg nyligen ) och ljushastigheten sydkoreansk studie.
  Einstein relativitet (transformationsgeometri, turbulens). Blakes virvlar till förståelsen av kvark-gluon plasman. Hade inte Gödel umgåtts med Einstein. Poincare som var först med relativitetsförståelsen (turbulens). Judarna har ju bara tagit.
  Utrotningen 42-45= kommunister och sossar. Det onda dom hade gjort i öst senare.
  Drottningen av Saba lyssna på Salomos visdom= förflytta dom dit
  Ulvar i fårakläder. Kristna är ju inplanterade i världen (40 miljoner). En del ulvar är ju också inplanterade. Star Trek film “Jude ulv i fårakläder” som blev 3 m lång varelse. Som vingförsedda “Gudarna” förr i tiden.
  Nanorobotarna= ställer in dom för att få väck skitstövlarna (biomarkör eller dylikt). Rationellt i så mån. Ta en Ulf Ekman= grillas på heta stolen (elektriska stolen).
  Skitstövlar/idioter i kristna leden= förbud
  PROPORTIONSPRINCIPEN I VÄRSTERLÄNDSK RÄTT/JURIDIK

  Gilla

 5. mrmhalland01 skriver:

  Bjorn, lite intressant att följa dina tankar,
  Kommer du fram till något ?

  Gilla

 6. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Det är klart vi behöver den offentliga sektorn. Men om vi kallar den den tärande delen så är företagarna den närande. Så är uppdelningen utan att för den sakens skull tycka att den tärande inte behövs. Den byråkratin får inte bli för stor dock.

  Så vill jag i sammanhanget klart understryka att gammal traditionell marknadsekonomi är något helt annat än BANKKAPITALISM. Jag får nog göra ett inlägg om det vad det lider.

  Antonia: Det du skriver om turbulensen efter ett kommuniststyre gäller även Ryssland. Det är därför du måste se på Putin med andra ögon. Vad skulle hända där tror du om ingen höll hårt i tyglarna?

  Gilla

 7. Antonia skriver:

  Jag vet att det skulle bli total kaos, men jag ser också hur han jobbar på att bli återvald, samt förlänga mandatsperioden till 6 år. Så småningom kommer han att bli en som sitter livet ur.
  Och har inte Ryssland har lovat att de inte kommer använda gasen som maktmedel? Det har de gjort, och nu stänger/ alternativ stryper de gasen till länder de inte tycker sköter sig. Att de aldrig ha betalat elräkning eller telefonräkning och mycket annat under den tiden de har ockuperat, det pratar de inte nåt om. Det är mycket pengar det. Och det är saker som inte kommer att åtgärdas heller. Pengarna skulle hjälpa enormt de här länderna i deras ekonomiska problem. Men det kommer aldrig hända att Ryssland tar sitt ansvar för det de har gjort.
  Så jag kan inte annat att vara misstänksam mot Ryssland i allmänhet och ledarna i synnerhet.
  Men det gör absolut inget om jag missbedömer deras ord, och Ryssland blir till världens hederligaste och bästa land i världen. Då kommer jag också att bli glad. Då.

  Gilla

 8. Josef Boberg skriver:

  Apropå pengarna och MaktPyramid-MaktElit-Nissarnas/Selmornas djävulska 😈 GalenPannors PyramidSpel med oss av vanligt folk = humana MedMänniskor = väsentligt flera än 90 % av medborgarna i alla världens länder.

  Gilla

 9. Monica skriver:

  Du är fullt engagerad som vanligt ser jag. Jag håller ju fullständigt med om det du skriver.

  Hoppas det inte är alltför kallt i ”norrsocknarna”. Här har vi ju haft ända ner till ca -16.

  Ha en riktigt god fortsättning på 2009

  Gilla

 10. menuette skriver:

  Hej,
  är inne och letar efter ditt inlägg om den sk månlandningen, har för mig att du skrivit det här med.
  (skall skicka till en kompis.)
  Tror inte alls på kommunism att ta bort rätten att bestämma över sitt liv osv,
  kapitalismen suger i den bemärkelsen att några roffar åt sig de mesta. (läs bankerna)
  Tror att det system vi har idag faller, (hoppas det, för annars blir vi inget annat än nickedockor marionetter. Brickor i ett spel som intager lämpligt piller efter statens önskemål)

  Apropå förslavning så pågår det ju här och NU i vår värld.
  Oj, oj.
  Det kan sluta illa om vi inte gör ngt och jag tänker bortom de som kallar sig för politiker, de är ju inget annat än en bund skådespelare som levererar repliker efter partiets önskemål och MKT mutbara, jag skäms.

  Hur som, skall rota nu efter inlägget, *vinkar glatt ändå*

  Gilla

 11. znogge skriver:

  Det händer mycket konstigt i vår värld men ändå är det vi som är världen… Nåja, en del av den i alla fall!

  Gilla

 12. mrmhalland01 skriver:

  Nej Helena.

  Byråkratin får absolut inte bli för stor.
  Den måste bantas redan idag.

  När jag talar om nödvändigheten av offentlig sektor tänker jag uteslutande på ”producerande” personal.
  Hade jag varit slav under den piska ”mitt” senaste partival har skulle jag vilja skrota de offentliga sektorn, men, den behövs !
  Nu när så många är arbetslösa tycker jag man kan ta in mer ”produktiv” personal där.
  Vi behöver ju det och de ska ändå på ena eller andra sättet få pengar till sin existens (naturligtvis) så varför inte passa på att utöka samhällsservicen till i stort sett samma pris ?

  Hoppas du ursäktar att jag glider ifrån inlägget lite, men, det är ju närbesläktat.

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  mrhalland: Håller med! In med fler händer i allt – speciellt inom äldrevården. Låt dom sista åren bli dom bästa i en människas liv.

  Allt är ju möjligt när vi nu har sett hur lätt det är att trycka pengar!

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Monica: När jag klickade på ditt namn hamnade jag på Expressen och för att kunna kommentera där måste man var inloggad. Skaffa blogg och ha sig. Har du stängt på AB?

  Gilla

 15. Joyce skriver:

  I recently came across your blog and have been reading along. I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting this blog very often.

  Joyce

  http://www.videophonesguide.com

  Gilla

 16. Helena Palena skriver:

  Hello Joyce! Can you read swedish or do you use the Google translator?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.