SALTA till dej! Tips när det är förkylt!

Salt är livets krydda. Och det här med att salt skulle vara farligt ska vi just ta med en nypa salt (se nedan). Jag tror inte heller att grädde och smör är farligt. Det är bra för oss. Salt är verkligen en high-lighter på maten. Annars smakar det komt som man säger här. Och roligare kan man ju ha än att sitta och äta menlös mat.

Saltet hade en stor betydelse innan andra konserveringsmedel uppfanns. Man lade fläsk och sill i saltlake. I Sverige var salt från medeltiden fram till 1700-talet den viktigaste importprodukten. Förr betalade man skatten i form av smöret och då måste det saltas för att tåla lagring. Saltet var med andra ord nationalekonomiskt mycket mycket viktigt. Dom som gömde sig i kolgruvor under kriget blev sjuka. Dom som däremot gömde sig i saltgruvor blev friska. Ni vet väl att det numera finns saltrumsbehandling. Bra mot allt!

Är du snorig? Går det aldrig över? Är du invaderad av baciller – främmande kroppar som vill förgöra dig? Vässa ditt immunförsvar men slå också tillbaka! Bli din egen lilla hemmadoktor och gör så här. Du kommer inte att ångra dig. Förresten kan man göra det lite då och då även om man är frisk . Koka upp 2 dl vatten och ha i lite drygt en kvarts tesked salt. Låt svalna. Häll ner i näsborrarna en efter en flera gånger. Införskaffa nässköljare på Apoteket om det känns bättre. Men för bövelen: Salta till dej!

OBS! Det finns mer än 20 000 studier gjorda på ett eventuellt samband mellan salt och blodtryck – och därmed ökad risk för stroke och hjärtinfarkt. Men ingen av studierna har lyckats slå fast en gång för alla att det verkligen finns ett samband. Det är bra att dricka lite vin varje dag också vad som än sägs! Hi, hi, hi….

——-

Detta inlägg publicerades i Tips! och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

25 kommentarer till SALTA till dej! Tips när det är förkylt!

 1. Antonia skriver:

  Jag använder inte så mycket salt egentligen, fast ändå. JAg kokar allting i buljong och det innehåller alltid salt så jag inte behöver efter salta.
  Häromdan tog min grönsaksbuljong slut, och var tvungen koka min råris utan den, det smakade inget vidare trots att jag satt till lite salt i vattnet.

  På väldigt många lunchrestauranger kokas pastan i vatten utan salt, smaklöst.

  Lite kristaller som gör så mycket, verkligen en smakhöjjare.
  Jag använder den även i tårtor och söta krämer. Min far blev alldeles till sig när han råkade se det. Jag använder normalsaltat smör när jag gör tårtkräm.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Antonia: Jag har alltid lite salt i nästan allting. Och när jag vispar grädde har jag alltid i lite socker. Det har jag lärt mig av äldre tanter – bland annat min svärmor Ebba som var en storkokerska!

  Gilla

 3. Antonia skriver:

  hoppas att ni ska ha det roligt. Jag kommer att vara med. Tro inte nåt annat. Andligt 😉

  Gilla

 4. Philippe Ohlund skriver:

  Jag kunde just misstänka att salt är mycket nyttigare än vad som brukar hävdas!

  O vad jag saknar Medelhavets klarblå och salta bölja! 🙂

  Gilla

 5. bestofmankind skriver:

  Det var en vän till min svensk make som sa att Asiater är korta pga havsaltet som man använder till maten.

  Det finns nog lite logik i den, men maken köpte det inte.

  It sounds weird, but who knows?..hahaha

  Gilla

 6. Filip Björner skriver:

  Salt är bra. Socker är säkert också bra. Bara det är ”naturligt” (som det kallas) och inte är för mycket, och bara man borstar sina tänder…

  Sedan är det väl så att precis allting är icke-bra om man stoppar i sig för mycket och för ensidigt. Så, man skall t.ex. inte äta två säckar morötter varje dag. För det är säkert skadligt på något sätt.

  Och från det ena till det andra så har jag skrivit en uppföljningsartikel om präster och sexövergrepp i Newsmill, som det vore kanonkul ifall det trillade in en snärtig Helena-kommentar till:
  http://www.newsmill.se/artikel/2008/10/23/sexovergrepp-ar-inte-karlek

  Gilla

 7. znogge skriver:

  Då är det kanske säkrast att hålla sig till salt och vin 😉 Men förmodligen är det väl som med allt annat att lagom är bäst!

  Gilla

 8. LatentEnergi skriver:

  Pengar är ännu bättre.
  När alla pengar försvinner i fonderna så blir det förkylt.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  Besto of: Ja, det är skillnad på oss och asiater – i alla fall thailändare – när det gäller intag av salt. Thailändare saltar inte som vi. Dom tillför ”salt” i maten med andra kryddor. Det har jag fått berättat för mig för det bor många thailändskor i min kommun. Men att dom blivit kortare – och om dom nu är det – så tror jag det beror på annat.

  Gilla

 10. LatentEnergi skriver:

  Nu är det REA på aktier !
  (köp Boliden.)

  Gilla

 11. nathaliesview skriver:

  Jag brukar ”salta till mig” nästan dagligen då salt också är bakteriedödande …

  använder salt för tandvård (gurgel) – salt i fotbadet …

  … men använder endast en liten nypa i matlagning …

  Gilla

 12. Josef Boberg skriver:

  Hmmm… – Nathalie – Apropå salt för tandvård (gurgel) – så fick jag tipset att istället för tandkräm använda enbart vanlig bikarbonat (bakpulver). Det har jag gjort nu sedan något år tillbaka.

  Vad hände ?

  Redan efter några dagar så var min ”rökgråa” tunga åt hållet rosa igen – för första gången på sisådär ca 50 år !

  Därtill så förefaller det som om tänderna blir åt hållet vitare igen + att munkänslan vid tandborstningen är mycket behagligare – under borstningen som sådan – men framförallt efteråt.

  Billigt är det också !

  Så i mitt badrumsskåp står numera ett saltkar med bikarbonat i på ”hedersplatsen”. 🙂

  Gilla

 13. Helena Palena skriver:

  Josef: Det har jag prövat. Funkar! Men jag kör också med Aloe Vera-tandkräm. Dår får man ingen tandsten. Borstar du tunga också – det ska man visst göra.

  Gilla

 14. Pingback: Så får du snabbt och billigt VITARE TÄNDER! Fluor är dock ett gift « Palena Inn

 15. Josef Boberg skriver:

  Javisst – HelEna – Tungan är ju den näst viktigaste rörelselemmen för en människolekamen, tror jag… 🙂

  Gilla

 16. Stefan skriver:

  Använd dock inte det salt som är tillsatt med cyanid! E536, E537, E538 (tror jag det är). Använd salt UTAN den kemiskt syntetiserade tillverkade cyaniden. Vilket det var tyskarna som framställde inför kriget som användes för att ta bort den fria viljan hos de fänglsade judarna samt hos det polska folket inför kriget.

  Gilla

 17. orbiT tankesmedjA skriver:

  Mycket märkligt med datum, hur som helst så är jag i tankar om magnetvågor och utrymmet ingenting och energi (materia), mest pga. vad som jag tror är på gång i vår tid. Tror gör jag inte väl så mycket jag ser mest vad jag ser och tänker och det som nog är mest viktigt känner för det ligger i mönstret ingenting och är hur som haver stårre en materian alltså tanken hör till gruppen materia.

  Gilla

 18. Mia_B skriver:

  Jag använder bikarbonat istället för deodorant, funkar perfekt! För tandborstning och hårtvätt med. Användbart till en massa saker. Så köper vi bikarbonat i storpack från Ryssland när min man har vägarna förbi så billigt blir det och i en återvinningsbar papperskartong.

  Tack för nästipset! 🙂

  Gilla

 19. Helena Palena skriver:

  Mia: Men vad säger du! Har du bikarbonat under armarna? Ja, varför inte. Ska visst vara bra mot cancer också. Salt är bra mot allt.

  Gilla

 20. Mia_B skriver:

  Ja, det är rätt vanligt bland folk som vill använda alternativ till de halvgiftiga och dyra deodoranterna från affären att man använder bikarbonat som deodorant. Det är ju också en vanlig ingrediens i deodorant och anti-fotsvettssprayer (eller vad de nu kallas). Egyptierna använde naturligt förekommande bikarbonat för tusentals år sen också för allt möjligt.
  Väldigt fiffig sak.

  Här finns en lista på några av de saker bikarbonat kan användas till: http://lifehackery.com/2008/07/22/home-4/

  Gilla

 21. yvonne pira skriver:

  klart man har salt i kokvattnet tycker dom verkar snåla nu för tiden nej gör som förr i tiden

  Gilla

 22. yvonne pira skriver:

  det skall bantas och dras in på allting så man blir trött på att höra det snart får väll ungarna ingen mat i skolan heller kallare inne är det också tycker jag

  Gilla

 23. stefan skriver:

  Kul läsa gamla tankar men inte kul att de förverkligas. Orbit

  Gilla

 24. stefan skriver:

  Bor salt använder man när man smälter ihop metaller, läste för många år sedan att bor finns i skummet som finns vid stränder och annan stans då typ 4 mil söder om Berlin så finns gruvor där man finner Bor och förmodligen andra ställen typ Polen i Östersjöns delta. Grejen är värför jag börja tänka på detta är , jag har fotat vatten i rörelse och finner då när man granskar mer nogrant att vissa mönster uppstår ,liksom i detta fall hmm skallar och skallar från de flesta mönster av liv. Och vidare då vad jag funderar eller kopplar till är då Bor salt eftersom det sägs att det blir av instängt havsvatten förmodligen salt sådant. Och Bibel då säger du är jordens salt ungefär…
  Smedjor har varit mystik i och det tror jag är detta hmm salt har sett på film klipp ansikten ur elden och jag tror det har ja just det nått med instängt vatten att göra…Skriver från hjärtat och redigerar inte. Hackar mer en vanligt nu när jag skriver men så är det i livet ibland hackar det och ibland flyter det.

  Gilla

 25. stefan skriver:

  Man använder Bor (bland annat) för att ta bort syret när man smälter ihop metaller.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.