Gröna Sköna Böna!

Gröna bönor

Första gången jag odlade bönor var på Görvälns slott i Jakobsberg. Andra gången i Drottningholm och nu här där jag bor. Första gången blev det hinkvis med brytbönor. Jag var ung då och tänkte, vad i herrans namn ska jag göra med allt det här?

Förvällde några minuter och började smaka med smör. Blev fast! Och herregud va´gott! Har just ätit varma bönor med smör från årets lilla skörd. Känner att det är mat för en mage. Fiberrikt och nyttigt! Så nästa år blir det en liten större jordplätt för bönorna. Lättodlat som bara den. Dessutom är fröna – bönorna – stora, inte kul att så morötter, det är då ett som är säkert.

——-

Detta inlägg publicerades i Mat & Dryck och märktes , . Bokmärk permalänken.

16 kommentarer till Gröna Sköna Böna!

  1. Vicke skriver:

    Jag älskar dessa bönor och man kan ju ha dom till så många rätter!
    Vicke

    Gilla

  2. Trinity Pete Parfalk skriver:

    Du & jag kan väl ”slåss i sänghamlem jag LOVAR att förlora vettö eftersom jag är lat gillar jag när Kvinnan ligger överst o Håller i Bolera takten i SIN takt;)

    Gilla

  3. kulligullan skriver:

    Mmmmm, satte inga bönor i år men fick i dag en ”dutt” av min granne. Nästa år blir det mycket bönor. Ska ta reda på mina nu. Har varit på möten i kväll och kom hem för ett tag sen och gissa om jag längtar till bönorna.
    Ha de gott

    Gilla

  4. Eivor skriver:

    Bönor är toppengoda. Kan man ju ha till mycket.

    Men morötter gillade jag att så när jag bodde så jag hade trädgård. Älskade att se blasten komma och få rycka upp de rackarna.

    Ha det gott

    Kram
    Eivor

    Gilla

  5. znogge skriver:

    Gröna bönor odlade alltid min pappa när han levde! Nu kommer mina tyvärr från frysdisken på Willý’s!
    Ha en bra helg!

    Gilla

  6. maggihaglund skriver:

    En äggkopp fylld med smällt smör, ett saltkar och en stor bunke med varma släääääääääääääp-ärtor och det slår muslimernas 72 jungfrur med många rondellhunds-längder. En delikatess svår att slå och något att längta efter varje sommar. Konstigt nog äter vi lite ärtor och bönor jämfört med många andra länder. Speciellt i jämförelse med asiatiska länder. Fram för flera rara ärtor på svenska middagsbord.

    Gilla

  7. livsglimtar skriver:

    Det finns ju stunder när jag med avund inser att jag är en balkongodlare när andra gourmander njuter av sina framodlade primörer. Jag unnar dig dessa ljuva bönor med smält smör, men oj så gärna jag vill ha egna nyskördade bönor.
    Jag får nog dyka i frysen och se om där ligger ett paket bönor…
    Nu ska jag baka en kaka med ett recept som kommer från Karibien som jag hittade i en tidning. Ungarna kommer över ikväll och vi ska äta gott. Denna gång ska dottern laga middag, måste ju vara lite rättvisa för det var sonen förra gången.
    Själv leker jag hjälpkock och har väl antagligen gjort grovjobbet till de kommer hem. Potatis ska skalas och klyftas, avokado ska jag göra en röra av i stället för sås. Sen får dottern fixa resten…Brasiliansk entrecote brukar vara av bra kvalitet, mört och fint.
    Helgkram vi hörs

    Gilla

  8. lenazache skriver:

    Hej Bönan!
    Mmm, bönor är gott och nyttigt. En basgrönsak och en basvara (sojabönan) i Japan. Jag kommer snart loss med min nya blogg. Håller nu på med synopsis för min bok. Usch, jag tror inte på mig själv längre. Blogga är Ok men att skriva bok….!

    Gilla

  9. madonnan skriver:

    Jisses…läser lite. Men iaf; det ser gott ut. Och allt med smör till, som smälter är…gott!

    Kram på dig och ha en fin helg:)

    Gilla

  10. Imse Vimse skriver:

    Det är ju jättegott med bönor.

    Ha en trevlig helg!

    Gilla

  11. divage skriver:

    Jag säger varken bu eller bä. De har fin färg. Äter de om man måste. Hemma hos mina föräldrar, och om det ingår i restaurangen. Tycker inte att det är äckligt, men känner mest likgiltig för smaken. Barken bu eller bä… 🙂
    Ha det gott!

    Gilla

  12. menuette skriver:

    Min mor odlar dylika ting. Hennes spenat är inte fy skam!

    Smör är en ljuvlig smaksättare 😉

    Gilla

  13. znogge skriver:

    Tittar in och önskar bönan en ny, bra vecka!

    Gilla

  14. Gunnar skriver:

    Hej
    Älskar gröna bönor! Passar bra till det mesta.Exempelvis till stekta laxbitar.
    🙂

    Gilla

  15. nika skriver:

    jag brukar smälta smör, rejält med smör sen hackar jag 2-3 vitlöksklyftor och fräser någon sekund i smöret därefter vänder jag ner förkokta bönor och bara värmer på dem i vitlökssmöret…guuuuud så gott det är. prova vetja.
    ha en bra vecka

    Gilla

  16. Helena Palena skriver:

    Divage: Det här med bönor. Kan nästan få för mig att det är lite sovjetstuk – öststatsstuk – över bönorna. Och det kanske är därför som du inte gilla dom. Kanske var basmat i kommunistländerna eftersom dom är så lättodlade. En fundering bara. Jag älskar dom gröna bönorna. Bra för magen är det också.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.