LO:s medlemmar vill ha vårdnadsbidrag! När infrias KD:s löfte i socialist-staten Sverige?

Klara bakar till jul Klara i baktagen i farmors kök

En stor majoritet av svenska folket, 64 procent, vill ge föräldrar rätt att vara hemma med ekonomiskt stöd tills barnet är minst fyra år. Bland socialdemokratiska väljare stöds förslaget av 65 procent och hos LO:s medlemmar av hela 76 procent visar en Sifo-undersökning.

Namninsamlingar och folkomröstningar runt om i Sverige har redan gett samma besked. Med andra ord har inte den rådande ordningen med enbart dagis som omsorgsform folkets stöd. Människorna i socialist-staten Sverige blir hela tiden överkörda av sin företrädare. Alla är lika goda kålsupare – från vänster till höger.

Vi svenskar lever i en skendemokrati. Det finns inte en enda undersökning som säger att svenska folket vill ha dagis. Det finns däremot en majorit som vill ha en annan vårdform än dagis, ändå framhärdar sossarna i att dagis, där ettåringar betraktas som elever, är det enda rätta. Dagis ska inte bort – det ska bara införas alternativ för dem vill som uppfostra sina barn själva.

I den SIFO-undersökningen som Tidningen Världen idag presenterade 28/4-06 ställdes frågan ”Anser du att samhället skall göra det ekonomiskt möjligt för föräldrarna att vara hemma med sina barn tills de är fyra år? ” Svaret blev det samma som alla andra gånger denna och liknade frågor ställts till svenska folket. En klar majoritet 64 % av de tillfrågade svarade ja och 27% nej (9% vet ej) på denna fråga. Läs mer på http://www.varldenidag.se.

När professor Jörgen Westerståhl vid Göteborgs universitet gjorde en liknande undersökning 1979 fick han samma besked av svenska folket, vilket förvånade honom lika mycket som alla andra på den tiden. Även han var lurad och trodde att alla ville ha daghem till sina barn. I Westerståhls undersökning föredrog 67 % föräldralön, 17 % daghem och 16 % familjedaghem. Två tredjedelar av socialdemokratiska väljare valde föräldralön utan att mainstream-media reagerade.

Detta fick Westerståhl att göra en följdundersökning av hur radio och TV speglade den familjepolitiska diskussionen. I boken Bilden av Sverige beskriver Westerståhl dessa av media förtigna undersökningar. Westerståhl skriver ”Förhållandet mellan mediebild och faktiskt opinionsläge, när det gäller inställningen till barntillsynen, är fascinerande. Den åsikt som två tredjedelar av befolkningen omfattar blir, i varje fall i etermedierna, praktiskt taget osynlig.”

Det är med andra ord dags att upphöra med det mer än 30-åriga kriget mot familjen.

…….

Detta inlägg publicerades i Politik. Bokmärk permalänken.

17 kommentarer till LO:s medlemmar vill ha vårdnadsbidrag! När infrias KD:s löfte i socialist-staten Sverige?

 1. caridon skriver:

  Problemet är att för att en sådan lösning inte ska vara en kvinnofälla. så måste ersätningen vara i paritet med föräldraledigheten (runt 80% av lönen)

  Och det har vi inte råd med i Sverige. (ännu)

  Så att ställa den frågan är lika praktiskt som att fråga ”ska alla få vara hemma och ha ledigt med lön i fyra år” vist fan hadde folk svarat ja, men det är inte rimligt.

  Gilla

 2. Helena Palena skriver:

  Vilken värld vi lever i där det anses som en kvinnofälla att ta hand om sina egna barn. Men det är inte en fälla när staten sköter om barnen. Och vad är det som säger att det är kvinnan som stannar hemma. Det kan ju lika gärna vara mannen!
  Vi har så högt skattetryck så båda föräldrarna måste arbeta. Men det finns dom som vill vara hemma och då ska dom få ett bidrag – eller hellre en lön – för det.

  Gilla

 3. Miss Terious skriver:

  Avslöja inte vem jag är men det var jag som skickade V för Vendetta till dig. Jag har ett vykort av din målade tavla på väggen. Och jag fick mönster på en fin sjal av dig. Som sagt, kommer du ihåg vem jag var då så avslöja inte det.
  Ha det gott. 🙂

  Gilla

 4. Tindra-Annette skriver:

  Hej Palenainn.

  Tack för din kommentar. Det känns uppmuntrande.

  -jag håller med dig jag saknar oxå dem som vi kan se upp till och beundra..

  Vi behöver goda förebilder i vårt samhälle nu är det mest ett spel för gallerierna mycket illa..Det håller inte att hålla på att missbruka sitt mandat på det här viset. våra folkvalda sitter där för vår skull inte för säkerhets skull eller sin egen skull.

  Hoppas vi kan försöka påverka i rätt riktning med vårt bloggande.

  Lycka till och ha det bra.

  Adressen till min website går till moderblogg. Eftersom jag inte tar emot kommentarer där så får du använda bladets egna lilla..

  Hoppas du får en fin vecka

  Tindra- Annette

  Gilla

 5. livsglimtar skriver:

  Det går väl att räkna även på den biten..vad kan en dagisplats per år kosta staten?
  Jag har sparat mycket pengar åt staten genom att vara urfattig och hemma med mina barn när de var små.
  Men för mig var det ett självklart val….vi avstod bil, semestrar, fina kläder och resor under många år för vi ansåg att ungarna var viktigare än allt annat.
  Jag bakade och lagade all mat själv, vilket inte många gör nu för tiden och inte har det så mycket med tid att göra som att de inte kan laga eller vill mat nu för tiden.

  Det är inte det att jag ska vara så jäkla duktig, det var bara ett självklart val jag gjorde. Man väljer ju vad man lägger sin tid på, karriär eller familjen så är det bara.
  Det var rätt för mig och det behöver inte betyda att det är rätt för alla, men bra många fler borde avstå både det ena och andra under några år för sina barn.

  Gilla

 6. kulligullan skriver:

  Tänk vilka snälla och rara barn vi skulle få se. Inga skrik/gaphalsar längre. Nu måste ju barnen skrika för att göra sej hörda i dagisgruppen och det följer ju med upp i tonåren. Låt en förälder få vara hemma med barnen och låt familjen själva välja vem av dem som ska vara hemma. Barnen blir lugnare av att inte hela tiden ryckas upp ur sängen varje morgon. Visst är det bra att det finns lekkamrater, för de behövs också, men då får man väl, som förr i tiden, gå och hälsa på varandra och låta barnen leka med varandra.
  Hoppas det blir större valfrihet på området barnpassning.
  Sköt om dej nu

  Gilla

 7. Ja du, detta med valfrihet är inte riktigt frihet. Jag tycker det borde vara lika självklart att välja om man vill ha sitt barn på dagis eller ta hand om barnen hemma.

  Bra skrivet!

  Hoppas du fick en fin midsommarhelg med dina töser. Jag vet inte hur ni har haft det men här har regnet dansat helgen igenom..:)

  och så vill jag bara säga att….
  jag lägger ner projektet med bloggillustrationerna på aftonbladet och hänvisar till den här bloggkonversation: http://blogg.aftonbladet.se/10044/perma/441330/ Ni som tar er tid att sätta in er i situationen kommer att förstå.

  Nu ska jag invänta regnet.
  Ha det så gott
  Varm kram
  Margareth

  Gilla

 8. Helena Palena skriver:

  En dagisplats kostar 120 000 per år och barn. Dagis är inte lönsamt. Om det vore det skulle man ju aldrig behöva köa. Men det är ju alltid kö…

  Jag vill bara ha valfrihet. Dagis ska alltså inte bort.

  Gilla

 9. Helena Palena skriver:

  För övrigt kan jag tycka att det är för jävligt att kvinnans frigörelse ska gå ut över barnen.

  Gilla

 10. Håller med. ang mening 9.

  Jo, men som sagt, bättre sent än aldrig. Alltid lär man sig något utav det hela. Alma Mater skrev om en fotograf vars bilder hamnade på Metro utan hennes vetskap?? Det var det som fick mig att sluta bums. Till Aftonbladets fördel så är ändå deras avtal lite bättre än Metros.

  För dj…..*svär* det är sådan brist på respekt!

  Här väntas regn i MASSOR enl maken. Jag har passat på och plockat in många rosbuketter så jag kan njuta av prakten istället för att den regnar sönder. Så nu doftar det rosor vart jag än går i huset..:)

  Gilla

 11. skratt…..bloggstressa lugnt…:)

  Gilla

 12. Marcus skriver:

  bloggerisvar: Chopin går ju inte att inte tycka om 🙂
  Eller Rachmaninov heller för den delen!

  aah, var det en sån på g. jaja, jag tror jag klarar mig rätt bra att få skriva på vanligt vis 🙂

  Vad trevligt! Lite tur med vädret ska man ha. Men efter regn kommer solsken, alltid


  Man önskade att det var alla förunnat att kunna välja. Och ang. dagis så skulle det vara bra med små grupper. Jag minns själv inte det men när jag var baby så var jag på ett dagis i byn med kanske 5-10 ungar och det fungerade utmärkt (enligt moderlig utsago hihi). Men när det blir dubbelt så många så är det nog inte lika kul, varken för barn eller vuxna…

  Ha det gott!

  Gilla

 13. madonnan skriver:

  Jag har sparat in många kr åt staten genom åren då…fyra barn hemma utan ett öre efter f-penningen tog slut. Men det var det värt:)

  Gilla

 14. Helena Palena skriver:

  Madonnan – det har jag med! Ja, det var det sannerligen värt!

  Gilla

 15. Vicke skriver:

  Det är ju tråkigt att inte 100% vill det, men det är ju inte samhällsekonomiskt att ha en sådan reform!
  Vicke
  http://www.vicke.be/min_blogg.htm

  Gilla

 16. Josef Boberg skriver:

  Hejsan,

  Jag har bara kollat läget lite…

  Ha det…
  vännen Josef

  Gilla

 17. Pingback: Dags att käka tårta med Alf och Göran! Vårdnadsbidraget är snart här! Jippieeeeeee! « PALENA INN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.