Grönt är skönt Peter Wallenberg! Eller – det kostar att ligga på topp!

Peter Wallenberg
Det kostar att ligga på topp… så kan man sammanfatta det Peter Wallenberg, 80 år, sa i dokumentären om familjen. Peter W valde att gå sin egen väg innan han klev in och så att säga räddade imperiet. Det är bra för dynastier med minst två söner som kan spelas ut mot varandra och trigga igång saker och ting. Det är något bibliskt över det.

Peter W är andra son till Marcus ”Dodde” Wallenberg som ledde imperiet från åren efter andra världskriget fram till mitten av 70-talet. Marcus W dog 1982. Doddes äldste son Marc blev den som skulle ta över. Men hag tog sitt liv 1971. Det kostar med andra ord att gå i ledband också. Det är svårt att växa under en stor mans krona för att nu prata med Strindbergsvokabulär.

När Peter W återkom från Afrika och industrikarriären var det nog många som fick en chock när det visade sig att Marcus Wallenberg skaffat sig en tredje son i form av Per G Gyllenhammar som valts ut till påläggskalv. Men det gillade inte Peter W. Hans far Marcus var en man som ville bestämma och som hade svårt för folk med en annan uppfattning. Peter W säger i dokumentären att han också ville bestämma och att det minsann fanns en djävul i honom också. Så ut åkte Gyllenhammar. Bra gjort – kan tycka att PG är lite för nasal. Det blev en dyr affär för Investor av bli av med honom – men det var det värt.

Det kostar som sagt att ligga på topp! Man får ingenting gratis även om man föds med silversked i mun. Peter W var aldrig nöjd. Han var hela tiden rädd för bakslag och hade ett stort ansvar för att det hela skulle fungera. Det renderade honom en by-pass-operation 1981. Och tänk om banken hade blivit statlig i den stora kraschen i slutet av 80-talet och början av 90-talet då hela systemet höll på att förblöda. Det hade liknat kommunism och slutat med att ingen ville göra något mer i landet. Så leve marknadsekonomin!

Familjen Wallenberg tillhör eliten i samhället men dom är inte adliga. Det tycker jag är bra. Utseendemässigt är det något rekorderligt svenskt och nordiskt över medlemmarna. Dom känns trovärdiga. Dodde var familjär och brydde sig om sina barn och barnbarn. Sånt gillar jag. Även om Peter W inte tror att pappan såg med så blida ögon på honom – med tanke på att Peter valde att gå sin egen väg och plockade in Gyllenhammar – tror jag att Dodde innerst inne VAR MEST STOLT ÖVER SIN PETER! Men han kunde inte visa det. Det brukar vara så med det barn som är mest lik en själv. Och Peter W är mest lik den gamle Marcus Wallenberg tycker jag.

Nu går dynastin vidare genom Marcus och Jacob Wallenberg som är kusiner och födda i nådens år 1956. Jacob är son till Peter W och Marcus till Marc. Återigen en duo i god brödrastil som kan trigga varandra där i toppen på makten. För att spetsa till det ändå mer kommer nu även Peter W:s yngre son Peter ”Poker” Wallenberg, född 1959, med i spelet. Han har gjort karriär i restaurangbranschen och valdes nyligen in i styrelserna för Scania och Investor.

Det var bra att Peter Wallenberg valde att vara med i dokumentären. Det vann han på. Jag fick i alla fall en annan syn på honom där han satt och talade eftertänksamt och klokt och rökte på sin pipa. Dessutom hade han stora händer. Som sin far. Det gillar jag liksom dom gröna textilierna i rummet han satt i – om det nu var han själv som valt eller inte spelar ingen roll. Jag tror säkert att en man med hans kaliber vill vara med och bestämma även över det. Grönt är skönt, Peter W!

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.