Smaska till det! Pana Kåta!

Panna cotta jordg
Hur många har hört talas om panna cotta? Det hade inte jag. Förra sommaren blev jag i alla fall bjuden på panna cotta på ett födelsedagskalas i Järvsö. Efterrätten serverades i höga glas med lite hallonsås på. Det var så himla gott så jag slevade i mig grannens till vänster om mig också eftersom han var allergisk. Holy shit! va´gott! Panna cotta betyder kokt grädde och är en efterrätt från Italien (panna betyder grädde).

Panna cotta är en liten gräddpudding som är himla lätt att göra. Måste vara jordens enklaste efterrätt. I Italien äter man den som den är utan krusiduller som vi lägger oss till med i Sverige. Det berättar min väninna i byn som bott 33 år i Florens. Vi har pippi på att lägga till frukter, såser och blad på våra efterrätter nu för tiden. Det är samma med cheese-caken från USA.
Panna cotta plain
Så vill ni göra något gott och enkelt: få ingredienser, inte en enda minut i ugnen och kan dessutom förberedas dagen innan festen. Dra till med en panna cotta!
För sex personer behövs:

7 ½ dl grädde
2 gelatinblad
1 vaniljstång
¾ dl strösocker

Gör så här:

Lägg gelatinet i kallt vatten i 5 min. Vispa ihop grädde och strösocker i en kastrull tillsammans med vaniljstång – skårad – byt ev ut halva vaniljstången mot lite vaniljsocker om du inte vill ha en svart panna cottabotten eftersom vaniljen lägger sig på botten. Värm försiktigt under omrörning till strax under kokpunkten. Ta av kastrullen från värmen och vispa ner gelatinet i gräddsmeten tills det lösts upp. Fördela smeten i små vattensköljda koppar eller glas och ställ dem kallt i minst två timmar eller till nästa dag. Servera direkt ur kopparna

Tips! Om du hellre vill servera panna cottan på tallrik än i glas, går det finfint att låta den stelna i plastmuggar och sedan stjälpa upp dem på en assiett! Du kan också hälla grädden i en sockerkaksform och göra en stor pudding. Lättgjord hallonsås kan vara gott till! Mixa hallonen, tillsätt en skvätt vatten, lite socker och några droppar citron. Även såsen mår bra av att stå i kylen över natten!

Smaklig måltid!

…….

Det här inlägget postades i Mat & Dryck. Bokmärk permalänken.

12 kommentarer till Smaska till det! Pana Kåta!

  1. mangan skriver:

    Halloj!
    Det där ser ju jäkligt gott ut!

    Mumselimums.
    Det får vi prova.
    jag har printat receptet.

    -Mangan.

    Gilla

  2. Palena skriver:

    Men hej Mangan – roligt att du tittar in. Long time no see!

    Gilla

  3. sofia L.S. skriver:

    ja palena så är det nog kanske

    Gilla

  4. Palena skriver:

    Ja, så är det nog! Trevlig kväll!

    Gilla

  5. Mums…där har du lagt in min favoritrecept ….måste nog göra det någon dag….

    Vill önska dig en fin måndagskväll.
    Varma kramar
    Margareth

    Gilla

  6. Eivor skriver:

    Har som sagt aldrig ätit det. Är nog för sött ändå i min smak.
    Därmed inte sagt att det inte är och ser gott ut.

    En liten hälsning så här i all enkelhet bara.

    Kram
    Eivor

    Gilla

  7. sofia L.S. skriver:

    ja palena, jag måste göra som vi pratade om, ta det lite lugnt med datorn och röra på mig mer. jag skall börja min fasta idag, skall du hänga på?

    Gilla

  8. Palena skriver:

    Eivor: Det är succé i repris!
    MOA: Ja, visst är det gott! Och så himla enkelt att göra!

    Gilla

  9. Palena skriver:

    Sofia – ja, man kan få något fel av ensidiga rörelser. Människan är inte gjord för det. Hon är gjord för att dansa och jaga! Man måste se upp och röra på sig så man inte stelnar framför datorn!

    Gilla

  10. sofia L.S. skriver:

    ja Japan är härligt palena.

    Nej jag vet. det har blivit lite för mycket. Får väl börja dansa eller jaga något trevligt, hahaha
    Det är hur som helst klart snart. har bara 77 brev kvar.

    Ja fundera på fastan, det är bara att hänga på

    Gilla

  11. Badaren skriver:

    Fy… så gott dé é…

    Gilla

  12. Palena skriver:

    Ja, det är skrämmande hur lite kokt grädde kan få en att gå upp i limningen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.