Strindberg och Sköna Maj

Mamma blommor

När Lillan kom till jorden, det var i maj när göken gol… Sjön glittrade som silver och körsbärsträdet stod i blom… Åh så fint hon diktade Alice Tegnér 1892. Strindbergs roman Röda rummet börjar som så: Det var en afton i början på maj….. Wow! Man kan ju bli lyrisk för mindre. Och så kommer en beskrivande bild över Stockholm sedd från höga höjder. Så heder åt dig Augustgubben!

Min farmor hette Mary Sofia – Elfgren som flicka – och hon var född i början på maj i början på förra seklet. Grattis till alla er som fyller idag! En fin tid att födas i! Värmen och sommaren väntar framför. Som en öppen dörr till himmelriket…

…….

Detta inlägg publicerades i Kuriosa. Bokmärk permalänken.

22 kommentarer till Strindberg och Sköna Maj

 1. sofia L.S. skriver:

  nu är sidebar widgetarna kursiva igen. jag har lite problem med min sida också på olika sätt
  ,,,,,,,,,,,,,,,,,
  Vart är din bild? och är det inte Palena mer nu?

  Gilla

 2. Palena skriver:

  sofia – var inte inloggad bara! Har du också problem med widgettarna! Ha, ha, ha… snacka att ett nytt språk växer fram! W-gettarna – mitt största problem!

  Mina sidebars är fortfarande kursiva – plus vissa inlägg. Hos vem ska man klaga? Telia…

  Gilla

 3. sofia L.S. skriver:

  svar
  tala med alter ego, hon kanske kan hjälpa dig. Själv åker högerspalten in i inläggen när jag skall skriva, och den blåa lilla stolpen man kan förflytta inlägget upp och ner med har fastnat, hahaha. men det kanske ger sig om fler upplever samma sak

  Gilla

 4. Palena skriver:

  Lite expertis skulle sitta fint. Någon som satt här bredvid mig och visade på allt jag vill veta. Fly mig en sån, please!

  Gilla

 5. sofia L.S. skriver:

  Sister in arms låter inget vidare man vill ju inte bli en Margret Thacher.
  Ja det har varit lite knep på wp, många av mina bilder försvinner också, jag är glad så länge inläggen finns kvar. Birre, den katolska killen har tagit bort mig som favorit för att jag skrev inlägget om sex. han tror att jag propagerar för lössläppthet. Så det du skrev om K-märkta missionärer kom lite nära.
  Pratade just med honom i telefonen, en trevlig kille, men han tycker inte att människan skall ha för mycket sex. Men har man sitt på det torra är det väl inget fel med det. det kan jag inte förstå. Tyngdpunkten i mitt inlägg är ju att man skall vara rädda om varandra.

  Gilla

 6. Exonymia skriver:

  Hej på dig!
  Har haft det körigt på sistone…men nu har jag hittat hit. Bra skrivet om sossechefer, håller med dig. Per Ahlmark, som jag inte gillar överhövan annars, skrev om hur makt korrumperar. Det är ju en liberal tanke, att ingen organisation, myndighet eller annan sammanslutning av människor ska få bli för maktfullkomlig.

  Just nu skriver jag B-uppsats i historia, går kurs och lite annat smått o gott. Din kotavla är himla fin. Vi fick vår ko Klara 26 maj 1989, vår hittills enda. Då var hon sex månader och vild. Kor är livet…ha en bra kväll, det är synnerligen vackert.

  Gilla

 7. Palena skriver:

  Exonymia – man ska ha en ko! Roligt att höra av dig och lycka till med uppsatsen!

  Gilla

 8. Palena skriver:

  Sofia – det ska inte vara k-märkta missionärer. Utan Missionären – ställningen – ska K-märkas. Måste nog skriva ett inlägg om det.

  Gilla

 9. sofia L.S. skriver:

  fast det är INTE vad inlägget handlar om Palena, hahaha.
  Men gör du det, kan vara intressant att läsa vad du kommit fram till. Annars så är väl K-märkta missionärer inte helt fel. hahaha
  Med detta inget illa sagt om missionärer. Det är vi alla, fast för olika åsikter och drömmar.

  Gilla

 10. Niki Loong skriver:

  Tassar in för att sno åt mig en drajjjja 🙂 Vet du att Maggis (Livsglimtar) fyller år idag? Kul att ha dig ”på tråden” igen. Saknat dig vettu. *sträcker in ett kletigt wienerbröd och en smarrig brownie från Seven Eleven* Kram 😀

  Gilla

 11. Marcus skriver:

  Och här fungerar bloggarna som det ska iallfall 🙂
  Maj härligt om det inte vore för alla pollen hehe

  Gilla

 12. Exonymia skriver:

  Hej igen!
  Nej, Klara lever inte. Hon fick flera juverinflammationer och till slut var det enda rätta att ta bort henne. Det var svårt, må du tro. Jag grät. Hon var en fantastisk ko, som gillade kanelbullar och chips. Vi brukade ha picknick i hennes hage. Tänk att ligga på en filt med en stor kossa som slickar efter sockersmulor i ens ansikte…och all mjölk hon gav oss.

  Nu blir jag både sentimental och nostalgisk. Ha en bra helg, jag ska hårdjobba 14 dar framåt, går både kurs och skriver uppsats, så idag är en halvledig dag.

  Gilla

 13. Så sant beskrivet. En öppen dörr till himmelriket..:) därav anl till att jag är så sällan online och bloggar. Försöker fånga bitar av himmelriket med papper och penna + kameran. Härligt att ”se” dig igen. Hade saknat dina härliga inlägg om allt mellan himmel och jord. Jadå, ska länka illustrationen till dig, ge mig en regnig dag så ska jag ordna det. Ska göra om sidan med bloggillustrationer så de kommer i rätt ordning, både på hemsidan och bloggsidan.

  Önskar dig en toppenfin helg i vårens sanna anda.
  Varma kramar
  Margareth Osju Arverud

  Gilla

 14. Palena skriver:

  Niki – long time no see! Kul att se dig!

  Gilla

 15. 🙂 jo, det är lätt att fastna här . Men just nu tar jag en paus från häckklippningen, eller borde jag skriva bröstgympa. Kör med den gamla hederliga metoden i att klippa häcken med häcksax. Har en tujahäck och den doftar gott och är inte taggigt, som tur är.

  Önskar att jag hade en iskall öl att dricka..:( vore gott i värmen!

  Gilla

 16. sofia L.S. skriver:

  vart är din fina bild nu då helena hahaha

  ja det är roligare när det fungerar

  Gilla

 17. Palena skriver:

  Min fina bild ligger där den ligger!

  Gilla

 18. sofia L.S. skriver:

  hahaha ja kanske palena. Ja bilden är bra men den var försvunnen en stund, men jag såg att den var tillbaka nu

  Gilla

 19. sofia L.S. skriver:

  palena hahahaha ibland är det jobb med bilderna. men det är bättre att få bild istället som det blev hos mig, inga bilder alls. Dom är viktiga för att jag vill beskriva ord och mening

  Gilla

 20. Eivor skriver:

  Tänkte titta in och önska dig en fin helg.
  Visst är det en fin tid att födas i för att inte säga föda också, att slippa gå över sommaren och vänta menar jag,

  Kramar om dig

  Gilla

 21. livsglimtar skriver:

  Jag tar emot gratulationerna som det maj barn jag är. När du skriver om äldre författare av stor rang så måste jag berätta att jag och min man köpte Per Anders Fogelströms Mina drömmars stad, hela serien nu under bokrean. Jag läste de starka underbara berättelserna när jag växte upp och vill nu läsa om hela högen.
  Det här med böcker..inget har så ofta givit mig en känsla av rikedom så som en lånad bok eller en nyköpt aldrig öppnad bok.

  Gilla

 22. Palena skriver:

  Håller med Maggis! Böcker är yttersta lyckan…

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.