Stureplan: Det var här som kvinnan kom ut ur garderoben!

Stureplan

Stureplan var mest känt för Svampen – men är idag mest känt för bratsen och deras värsting-tillhåll Spy Bar. Men torget har en lång historia som mötesplats. Och ville man stämma träff med någon var Svampen lika given som Bögringen på Centralen är idag. Under några år arbetade jag på Robert Bosch AB på Birger Jarlsgatan alldeles intill Stureplan. Mitt emot låg Arvid Nordqvist. Där stod en tjusigt livréklädd man som släppte in folk i affären med en hovsam gest. Men det var då det….

På Stureplan står den kända betongpelaren ”svampen” som är synonym med området. Den har funnits där sedan 1937 och fungerat som en mötesplats för människor. Det var Stockholms stadsträdgårdsmästare Holger Blom som skapade denna enkla konstruktion. Tanken var att skulpturen skulle smälta in i omgivningen, pryda den och samtidigt skydda väntande resenärer från regn och rusk.
Stureplan var på 1930-talet en brusande trafikmetropol med spårvagnar, bussar och taxibilar överallt. Under Svampen kunde man stå och vänta, betrakta det hela och slippa bli blöt. Den 3 septebmer 1967 slutade Svampen att fungera som mötesplats. eftersom spårvagnarna drogs in på samma dag som vi gick över till högertrafik. I och med att tunnelbanan tog över mer i innerstadstrafiken tvingades folket ner under jorden och svampen glömdes bort och revs 1988. Detta skapade enorma reaktioner hos Stockholmarna som ville ha kvar sin ”svamp”, därför byggdes en ny kopia av den gamla svampen 1991 färgsatt av konstnären Fritz Fuchs. Denna favoritskulptur kallas nu även Cementparasollen.

På Stureplan finns Stockholms mest pulserande nattliv och här ligger även flera av landets mest kända innekrogar. På Stureplan rör sig ofta gräddan av innerstadsfolket och här finns den exklusiva Sturegallerian med ett antal affärer och restauranger. Här ligger det berömda Sturebadet som invigdes 1883. Stureplan anses idag vara det fashionabla Stockholms medelpunkt. Som vad Harrods är för London ungefär. Snobbrännan nummer ett!

I slutet på 1800-talet gick oftast män i den högre medelåldern för att simma ett par längder på Sturebadet efter jobbet innan dom åkte hem till sina familjer. Det öppnades en bordell alledeles intill Stureplan på 1910-talet som hette Elvor från elvan. Denna bordell kom att betyda mycket för Stureplan ett tag eftersom den drog till sig mycket folk. Detta var början på en framtid kantad av nöjesaktiviteter runt om detta kvarter. Kvinnorna började också att få komma ut ur garderoberna.

Det var ju ”förbjudet” förr för kvinnor att träffas och röra sig fritt utanför hemmen utan sina män. Men på 20-talet började detta förändras. På just Stureplan kunde kvinnorna nu börja umgås med varandra på dagarna och sitta på caféerna och restaurangerna och umgås med varandra. Så blev Stureplan en plats man gick till för att ha trevligt och kul. Stureplan fick då sitt smeknamn – Snobbrännan – och som platsen stundtals än i dag kallas.

P.S. På Bloggportalen är bloggen Att vara Alex Schulman mest vald som favorit under Kategorin journalister och media. Alex är 31 år och Stureplans chefredaktör och bloggar om livet som Stureplans chefredaktör. Snobbigt värre kan man tycka! Ni kan besöka hans blogg så kommer ni rakt in i lyxen och flärden där ifall ni inte själva vill ta en tripp till Stockholm. Denne Alex är son till Lisette Schulman och Allan Schulman som var med och skapade Hylands Hörna. Lisette är dotter till giganten Sven Stolpe. Alex hade med andra ord en mycket lärd morfar. D.S.

…….

Detta inlägg publicerades i Stockholmsbesök och märktes , , , , , . Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Stureplan: Det var här som kvinnan kom ut ur garderoben!

 1. menuette skriver:

  Egentligen är det lite roligt det där med att komma ut ur garderoben.
  Tänk dig följande scenario ”jag är heterosexuell och har nu kommit ut”,
  eller om alla svenisar skulle gå på parad för missionärens överlevnad.
  Ringde ju en gång till RFSU och föreslog att de skulle K-märka just missionären. (Bara på kul förstås)
  Det var en humorlös människa som svarade.
  Varför ihuvudtaget presentera sig med sin ”sexuella läggning”?
  Det är väl inte nödvändigt.
  (har både flat o bögvänner.)
  Man skall väl inte idka sex heller?

  Hoppas du hänger med i mitt flummiga tänk!

  Gilla

 2. menuette skriver:

  Ha en trevlig helg du med!

  Åh tack för kommentaren, alltid kul att höra av dig.

  Gilla

 3. Palena skriver:

  Visst är det roligt! Komma ut – vem har stoppat in dom? Håller med dig – tycker också man ska K-märka Missionären i dessa anala tider?
  Människan är det enda djur som parar sig med magarna mot varandra. Det ska hon vara rädd om tycker jag istället för att vrida sig som maskar kring varandra på sin jakt efter utlösning. Ha, ha, ha…. Tror jag smäller av!

  Have a nice day som man säger over there!

  Gilla

 4. sofia L.S. skriver:

  hinner inte tala om Stureplan
  ,,,,,,,,,,,
  hahahaha ja gör det Palena, släpp löst allt, hahaha du är rolig du. har själv ingen garderob, hahaha

  Nu skall jag gå och äta en god middag hos en person. men vi hörs senare Palena

  Gilla

 5. Palena skriver:

  Smaklig måltid då! Jag ska gå och byta lakan nu och koka en god köttgryta med rödvin i…

  Gilla

 6. Gud Innan skriver:

  Tänk att det var förbjudet för kvinnor att röra sig ute förr! Man vill ju dåna!

  Gilla

 7. Tur man kan gömma sig i en garderob

  Gilla

 8. emilia skriver:

  hej jag bara undrar var du fick denna information ifrån? Skriver ett arbete om stureplan o tar gärna emot lite hjälp:)

  kram

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.