Moster Anna är död! Meddelas oxå på detta vis!

Moster Anna

Moster Anna föddes 1913 i en anrik bondgård i Järvsö. Hon var nummer tre i en syskonskara på fyra. Två systrar och en bror. Brodern var äldst.

Deras mamma dog i spanska sjukan 1918. Den yngsta systern var två år, Anna fyra år och nästa syster sex år. Brodern var nio år. En tragedi av Guds nåd! Som tur var fanns en snäll faster som kunde träda in. Men en mamma är alltid en mamma. Brodern sade senare i livet: ”När mamma dog gick solen ner”.

Anna gick som brukligt var på den tiden på Helsingegården och lärda sig att baka och laga mat. Hon hjälpte också till några år på gården när yngsta systern gifte sig och tog över jordbruket med sin man. Annas pappa tyckte Anna kunde stanna och bli piga på gården. Men det ville inte Anna som var liten och graciös. Hon var trött på det hela – jordbrukarlivet var inget för henne. Hon for till Stockholm och utbildade sig till sömmerska. Gick bland annat på tillskärarakademin. Hon hade egen ateljé under 40 år på S:t Eriksgatan. Hon gifte sig aldrig och fick inga barn. Hon levde för sitt arbete. Sommartid for hon till sin stuga i Sidskogen i Järvsö.

Anna sydde kläder till fina damer i Stockholm. Hon kunde sy allt. Hon var noga och provade innan kunden blev nöjd. Ändå kunde en och annan skata klaga när plagget var klart och det var då bara för Anna att riva upp och sy om. På den tiden var det bara att tiga och tjäna! En sömmerska står oftast på ett knä vid provningen. Det fick Anna senare ont i och lite problem med ögonen – annars var hon frisk.

Moster Anna rökte Commerce utan filter bland andra sorter. Det var fascinerande att se att hon nästan rökte upp hela cigaretten. Men människor med kontakt med 1800-talet sparade på allt som gick. På den tiden kunde man inte springa till affären och handla titt som tätt och allt möjligt. Genom åren har vi fått handdukar och örngott – vävda och sydda av systrarna i gården naturligtvis. Med fina monogram i rött på. Örngotten hade krusade band. Det var stil på den tiden. Det är annat nu när man knapp orkar stryka örngotten längre. Anna hade gjort listor på vilka som skulle få vad efter henne och dessutom regisserat hur begravningen skulle gå till.

Anna är inte min moster – utan min mans. Hon kunde inte tänka sig att bo någon annan stans än i Stockholm. I familjegraven i Järvsö ville hon i alla fall ligga och där är hon nu begravd. Trots allt var det nog en trygghet för henne där i storstaden att hon skulle få sin sista vila i sin hembygd.

Moster Anna föddes 10 juli 1913 och dog den 3 november 2006. Hon blev 93 år. Hon dog en naturlig död. Slutade äta och somnade bara in!

FRID VARE ÖVER HENNES MINNE!

…….

Detta inlägg publicerades i Människor och märktes , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Moster Anna är död! Meddelas oxå på detta vis!

 1. sofia L.S. skriver:

  ja gör det Palena, tavlor är trevligt, du är en duktig konstnär. tror rent av att jag skall lägga ut något själv idag.

  Gilla

 2. Palena skriver:

  Ja, varför ska man gömma det man kan och gjort! Bra fråga! Gör genast en liten box med tavlor!

  Gilla

 3. Ingrid Olofsdotter Eriksson skriver:

  Hej Helena
  vad söt hon är Anna i sin vita hatt, bra skrivet om henne, du fick med det mesta. Visst är det tomt efter henne, hon fattas oss, eller hur? Hoppas hon har det bra.

  Gilla

 4. Pingback: Upptagen med viktigare saker! « PALENA INN

 5. Pingback: Moster Anna är död men lever än! | Helena Palena

 6. Fairymary skriver:

  Fin beskrivning av moster Anna. Min mormor hette också Anna. Hon föddes 1883 och överlevde Spanska sjukan. Därför trodde hon att hon hade evigt liv nästan. Hon utbildade sig till kokerska i Stockholm. Blev ogift mor 1916….. till min mamma. Gifte sig 1940…. dog 95 år gammal….
  Har tjänat som förebild för mig! Vilka förmödrar det finns!

  Gilla

 7. Monica Antonsson skriver:

  Åh, vilken fin berättelse, Helena.
  Man blir varm och god till sinnes.
  Kram
  Monica

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.