Stockholmsbesök:Krogen

Bartender
Det är alltid kul med en tripp till Stockholm. ”I Stockholm är jag född, i Stockholm har jag min familj”…sjunger
Orup och det kan jag instämma i. Han sjunger också ”mitt Stockholm har blivit kallt” och det kan jag också instämma i.

Hursomhelst var jag där i fredagskväll – satt på Kungsgatan på en krog i väntan på att kvällen skulle infinna sig så vi kunde gå på den show med femrättersmiddag som vi hastigt och lustigt bokat. Klockan var bara runt 18 och lite folk i lokalen. Vi satt i baren och funderade på vad vi skulle dricka. Hade grundat med en rom och cola på Mornington på Nybrogatan. För att inte bli för blarig tog jag en Guiness – gillar mörka ölsorter och gärna lite söta . Ska åka till Tjeckien och Polen vad det lider och dricka riktigt öl. Min man tog en gin och tonic – han har fått smak för det.

Killen bakom disken hade svart hår och var medellång. Cirka 45 år. Jag tog honom för italienare fast han pratade felfri svenska. Han vankade av och an. Det var lite folk i lokalen. Så började han korka upp ännu fler flaskor med rött vin. Satte tillbaka korkarna nogsamt i flaskorna. Ingen luftning där inte. Och inga bag-in-box – stilfullare med flaskor.

– Laddar du för kvällen, kunde jag inte låta bli att fråga med tanke på att det var fredagkväll.

– Nä, va´ fan – 12 januari kommer det inget folk. Pengarna är slut. Värsta månaden dessutom svarade han.

– Ja, det har ju varit jul också och januari är ju en oxmånad fyllde jag i för att lite ställa in mig med honom.

Han gav ett barskt och stressat intryck.

– Vi tar in 40 – 45 procent av pengarna runt den 25 till den 30 varje månad, svarade han medan han gav order till två anställda i lokalen på ett annat språk. Båda svarthåriga. Det doftade vitlöksbröd och det var därför tankarna for till Italien. Men å andra sidan serveras ju det överallt nu för tiden. Flera av gästerna åt plankstek.

– Är du italienare, frågade jag?

– Nä, ´va´ fan – det skulle jag aldrig vilja vara. Dom tror att dom kan och vet allt i den här branschen och tar för sig. Nej, jag är kurd, svarade han och gav order till ynglingarna på sitt språk.

Han hade bara haft krogen två år – tidigare serverades italiensk mat där dock. Vi drack och knaprade på jordnötter medan vi tittade på krögarens stök bakom disken. Dom måste ju få en vana att dona när folk dricker och glor på dom tänkte jag. Rätt vad det var gick han ut på gatan för att röka. Vi såg honom vanka av och an med ciggen i hand genom fönstret.

Genom vårt samtal – där vi frågade – och han svarade – fick vi reda på att hyran var mycket hög. Kvadratmeterpriset ville han inte säga. Det var bröderna Persson – som startade PEAB – som ägde huset och som var hyresvärd. Två rekorderliga bondgrabbar från Skåne fick alltså även dom vara med på ett hörn under vår lilla drinkrunda.

– Vad gillar du Amerika? Du kanske gillar Bush, frågade min man med tanke på Saddams giftmord på kurderna.

– Nä, va´ fan. Nej, nej – den dåren! Att Amerika inte gjorde någonting då säger väl allt. Att komma nu och låtsas ingripa säger väl rubbet. Nä, nä, det är annat dom vill åt. Oljan bland annat svarade han och korkade upp ännu ett gäng med flaskor – den här gången var det vitt vin! Bäst att vara förberedd för underverk kan ju ske – för tänk om INVASIONEN trots allt skulle komma …

…….

Detta inlägg publicerades i Stockholmsbesök. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Stockholmsbesök:Krogen

 1. sofia L.S. skriver:

  Hej palena. Nej det är Pluras låt.
  ja det är ett problem för många barn.
  ja kratta du så lägger du upp dig på portalen sen, jag hjälper dig om du vill.

  ja lägg upp, du är journalist och en exilent författare. Ha`ne`själv

  Gilla

 2. Ylva skriver:

  Nu längtar jag till staden bara för det!

  Gilla

 3. livsglimtar skriver:

  Tjena..inte har jag blivit så mycket klokare här…rätt ensamt och var kommer texten upp som man skriver? Eller gör den inte det någonstan, för det kan väl inte bara var de där mest lästa som syns hela tiden? Konstigt ställe jag vill hitta det som precis har skrivits men var finns det?
  Nu ska jag ta mig ut med hunden före regnet kommer..
  Kram

  Gilla

 4. Palena skriver:

  Håller med! Var finns torget där man kan se vad som sker? Finns nog inte. Det är inte som på AB det här. Gå med hunden du – det är nog bättre än att blogga i alla fall!

  Gilla

 5. sofia L.S. skriver:

  tagsen behöver du bara lägga en gång, jag visar dig gärna Helena
  ja sommaren kommer nu, härligt.

  Ja jag ville bygga upp en grundblogg så att jag inte behöver hålla på att jobba så mycket med den. Nu är det bara att skriva och lägga in under kategorier.

  Gilla

 6. livsglimtar skriver:

  Här kommer svar från min blogg:
  Men det var väl bra att få en dator till som funkar. Här har det regnat, men inte blev det så mycket av den varan. Den här bloggen känns ödslig..jag fattar inte att man inte kan se vad som skrivits just nu. Verkar lite larvigt att det bara är en slags topplista som ligger uppe hela tiden. Hur ska man kunna upptäcka nya personer, det fattar inte jag? Du vet hur man lockas av rubrikerna när man snokar runt.
  Jag har målat två tavlor idag i akryl och det var så roligt att sitta där i sina egna tankar och bara låta penseln fara ut över den vita ytan. Jag sätter in dem på Ab-bloggen ikväll för jag fattar inte hur man gör här och så är det roligare att sätta in den där några besöker en.
  Självklart vill jag se den rosa-lila sjalen. Jag har ju precis börjat på (din) min sjal, så det lär ju dröja innan den är klar.
  Nu ska jag börja plocka fram till middagen, har tänkt mig kycklingköttbullar i en hemkokt tomatsås och så färsk pasta till det hela. Ser ut som om vi överlever matmässigt idag med.
  Många kramar vi hörs….

  Gilla

 7. Palena skriver:

  Maggis – håller med! Hur ska man hitta guldkornen bland bloggarna om man inte ser dom! Måla på du – blogga bara ibland. Borde också måla istället för att häcka för mycket framför denna skärm. Men jag har begränsat mig. Har annat att stå i också!

  Gilla

 8. Gud Innan skriver:

  Tänk om det blir invasion!

  Gilla

 9. KinaIndianthai skriver:

  Stockholm är lite mindre än en av de minsta förorterna till London.

  En by med andra ord, full med byfånar, de flesta inflyttade muppar från Norrland.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.